Verenigde Staten



Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is er zoveel informatie over geweest De Verenigde Staten verkennen in 2023: een uitgebreide gids zoals er nu is dankzij internet. Echter, deze toegang tot alles wat met De Verenigde Staten verkennen in 2023: een uitgebreide gids is niet altijd gemakkelijk. Verzadiging, slechte bruikbaarheid en de moeilijkheid om onderscheid te maken tussen juiste en onjuiste informatie over De Verenigde Staten verkennen in 2023: een uitgebreide gids zijn vaak moeilijk te overwinnen. Dat is wat ons motiveerde om een ​​betrouwbare, veilige en effectieve site te maken.

Het was ons duidelijk dat om ons doel te bereiken, het niet voldoende was om over correcte en geverifieerde informatie te beschikken De Verenigde Staten verkennen in 2023: een uitgebreide gids . Alles waarover we hadden verzameld De Verenigde Staten verkennen in 2023: een uitgebreide gids moest ook op een duidelijke, leesbare manier worden gepresenteerd, in een structuur die de gebruikerservaring faciliteerde, met een schoon en efficiënt ontwerp, en die prioriteit gaf aan laadsnelheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit hebben bereikt, hoewel we altijd bezig zijn om kleine verbeteringen aan te brengen. Als je hebt gevonden wat je nuttig vond De Verenigde Staten verkennen in 2023: een uitgebreide gids en je hebt je op je gemak gevoeld, we zullen heel blij zijn als je terugkomt scientiaen.com wanneer je wilt en nodig hebt.

de Verenigde Staten van Amerika
Motto: "In God We Trust"
Andere traditionele motto's:
Hymne: "De Star-Spangled Banner"
Orthografische kaart van de VS in Noord-Amerika
Wereldkaart met de VS en zijn territoria
NOAA Kaart van de EEZ van de VS.svg
KapitaalWashington, DC
38 ° 53'N 77 ° 01 /38.883 ° N 77.017 ° W / 38.883; -77.017
Grootste stadNew York City
40 ° 43'N 74 ° 00 /40.717 ° N 74.000 ° W / 40.717; -74.000
Officiële talenGeen bij de federaal niveau
nationale taalEngels (de facto)
Etnische groepen
(2020)
Godsdienst
(2021)
  • 29% geen religie
  • 1% Boeddhisme
  • 1% Hindoeïsme
  • 1% islam
  • 1% Jodendom
  • 2% anders
  • 2% onbeantwoord
Demoniem(en)Amerikaans
OverheidFederaal presidents- constitutionele Republiek en Liberaal representatieve democratie
• President
Joe Biden
Kamala Harris
Kevin McCarthy
John Roberts
wetgevende machtCongres
Senaat
Huis van Afgevaardigden
Onafhankelijkheid 
• Revolutie
22 maart 1765 (1765-03-22)
4 juli 1776 (1776-07-04)
1 maart 1781 (1781-03-01)
• Erkend
3 september 1783 (1783-09-03)
• Grondwet
21 juni 1788 (1788-06-21)
5 mei 1992 (1992-05-05)
De Omgeving
• Volledige oppervlakte
3,796,742 km . 9,833,520 vierkante mijl2) (3)
• Water (%)
4.66 (2015)
• Landoppervlak
3,531,905 km . 9,147,590 vierkante mijl2) (3e)
Bevolking
• Schatting voor 2022
Neutrale stijging 333,287,557
• Volkstelling van 2020
331,449,281 (3)
• Dikte
87 / vierkante mijl (33.6 / km2) (185)
Het BBP (PPP)schatting 2023
• Totaal
Laat uw omzet $ 26.855 biljoen (2nd)
• Per hoofd van de bevolking
Laat uw omzet $ 80,035 (8)
Het BBP (nominaal)schatting 2023
• Totaal
Laat uw omzet $ 26.855 biljoen (1)
• Per hoofd van de bevolking
Laat uw omzet $ 80,035 (7)
Gini (2020)Negatieve stijging 39.4
medium
HDI (2021)Laat uw omzet 0.921
zeer · 21
ValutaUS dollar ($) (USD)
tijdzoneGMT−4 tot −12, +10, +11
• Zomer (STD)
GMT−4 tot −10
Datumnotatiemm/dd/yyy
Rijzijderechts
Oproepcode+1
ISO 3166-codeUS
Internet-TLD.com, . VS

De de Verenigde Staten van Amerika (Verenigde Staten van Amerika or Verenigde Staten), algemeen bekend als de Verenigde Staten (VS or US) Of California, is een land voornamelijk gelegen in Noord Amerika. Het bestaat uit 50 staten, een federaal District, vijf majoor gebieden zonder rechtspersoonlijkheidnegen Kleine afgelegen eilanden, en 326 Indiase reserveringen. De Verenigde Staten zijn van de wereld op drie na grootste land door zowel land als totale oppervlakte. Het deelt landgrenzen met Canada naar het noorden en met Mexico naar het zuiden en heeft zeegrenzen met de Bahamas, Cuba, Rusland, en andere landen. Met een bevolking van meer dan 333 miljoen, het is de dichtstbevolkte land in de Amerika en derde meest bevolkte in de wereld. De nationale hoofdstad van de Verenigde Staten is Washington, DC, En zijn dichtstbevolkte stad en hoofd financieel centrum is New York City.

Inheemse volkeren hebben duizenden jaren in Amerika gewoond. Beginnend in 1607, Britse kolonisatie leidde tot de oprichting van de Dertien Kolonies in wat nu de Oost-Verenigde Staten. Ze kregen ruzie met de Britse Kroon over belastingen en politieke vertegenwoordiging, wat leidt tot de Amerikaanse Revolutie en doorgaan Revolutionaire oorlog. De Verenigde Staten onafhankelijkheid uitgeroepen on 4 juli 1776, de eerste worden natiestaat gebaseerd op Verlichting principes van onvervreemdbare natuurlijke rechten, instemming van de besturen en liberale democratie. In de negentiende eeuw werd de politieke filosofie van de Verenigde Staten beïnvloed door het concept van manifest bestemming, als het land uitgebreid over het continent in een aantal oorlogen, landaankopen en verdragen, en bereikten uiteindelijk de Stille Oceaan tegen het midden van de eeuw. Sectionele indeling nabijgelegen slavernij functie in het Zuidelijke Verenigde Staten leidde tot de afscheiding van de Geconfedereerde Staten van Amerika, die vochten tegen de resterende staten van de Unie tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Met de overwinning en het behoud van de Unie werd de slavernij nationaal afgeschaft door de Dertiende wijziging.

Tegen 1900 hadden de Verenigde Staten vestigde zich een wereldmacht, die van de wereld worden grootste economie. Na Japan's aanval op Pearl Harbor in 1941 kwamen de VS binnen De Tweede Wereldoorlog op de Geallieerde kant. De nasleep van de oorlog verliet de Verenigde Staten en de Sovjet Unie als de twee van de wereld grootmachten en leidde naar de Koude Oorlog. Tijdens de Koude Oorlog voerden beide landen een strijd om ideologische dominantie, maar vermeden ze directe militaire conflicten. Ze deden ook mee aan de Ruimte race, die in 1969 culmineerde in de landing van Apollo 11, waardoor de VS het eerste en enige land is dat ooit mensen op de maan. Met de De ineenstorting van de Sovjet-Unie en het daaropvolgende einde van de Koude Oorlog in 1991, kwamen de Verenigde Staten naar voren als de enige supermacht ter wereld.

De Regering van de Verenigde Staten is een federale Republiek en representatieve democratie met drie afzonderlijke takken van de overheid. Het heeft een nationale wetgevende macht met twee kamers samengesteld uit de Huis van Afgevaardigden, een Lagerhuis; en de Senaateen bovenhuis op basis van gelijke vertegenwoordiging voor elk staat. Veel beleidskwesties zijn dat gedecentraliseerdemet sterk uiteenlopende wetten per jurisdictie. De VS scoort hoog in internationale maatregelen van kwaliteit van het leven, inkomen en rijkdom, economisch concurrentievermogen, rechten van de mens, innovatie en onderwijs; het heeft een laag niveau van waargenomen corruptie en de hoogste Gemiddeld inkomen per persoon van elk staatsbestel in de wereld. Het heeft hoge niveaus van opsluiting en ongelijkheid en ontbreekt universele gezondheidszorg. Als een smeltkroes of culturen en etniciteiten, is de VS gevormd door de wereld grootste allochtone bevolking.

A ontwikkeld land Amerikaanse economie goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde Het BBP en is van de wereld grootste door het bbp tegen marktkoersen. De Verenigde Staten zijn van de wereld grootste importeur en een na grootste exporteur. De Verenigde Staten zijn een van de oprichters van de Verenigde Naties, Wereldbank, Internationaal Monetair Fonds, Organisatie van Amerikaanse Staten, NATO, World Health Organization, en is een permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De VS is de belangrijkste militaire macht in de wereld en een dominante politiek, cultureel, en wetenschappelijk internationaal afdwingen.

Etymologie

Het eerste schriftelijke bewijs van de uitdrukking "Verenigde Staten van Amerika" dateert uit een brief van 2 januari 1776, geschreven door Stephen Moylan naar Joseph Riet, George Washington adjudant. Moylan sprak zijn wens uit om "met volledige en ruime bevoegdheden van de Verenigde Staten van Amerika naar Spanje" te gaan om hulp te zoeken bij de revolutionaire oorlogsinspanningen. De eerste bekende publicatie van de uitdrukking "Verenigde Staten van Amerika" was in een anoniem essay in De Virginia Gazette krant in Williamsburg, op 6 april 1776.

In juni 1776 was de naam "Verenigde Staten van Amerika" verschenen in ontwerpen van de Artikelen van Confederatie en Eeuwige Unie, Voorbereid door John Dickinson en de Verklaring van Onafhankelijkheid, geschreven door Thomas Jefferson.

De uitdrukking "Verenigde Staten" was oorspronkelijk meervoud in Amerikaans gebruik. Het beschreef een verzameling staten - bijvoorbeeld "de Verenigde Staten zijn ..." De enkelvoudsvorm werd populair na het einde van de burgeroorlog en wordt nu standaard gebruikt. A burger van de Verenigde Staten heet een "Amerikaans". "Verenigde Staten", "Amerikaans" en "VS" verwijzen bijvoeglijk naar het land ("Amerikaanse waarden", "Amerikaanse troepen"). In het Engels verwijst het woord "Amerikaans" zelden naar onderwerpen of onderwerpen die niet direct verband houden met de Verenigde Staten.[verificatie mislukt]

Geschiedenis

Precolumbiaanse periode (vóór 1492)

Luchtfoto van het Cliff Palace
Cliff Paleis, gelegen in het huidige Colorado, werd gebouwd door de Voorouderlijke Puebloans tussen 1190 en 1260 na Christus.

Het is algemeen aanvaard dat de eerste bewoners van Noord-Amerika gemigreerd van Siberië bij wijze van de Bering landbrug en arriveerde minstens 12,000 jaar geleden; er zijn echter aanwijzingen voor een nog eerdere aankomstdatum. De Clovis-cultuur, die rond 11,000 voor Christus verscheen, wordt verondersteld de eerste golf van menselijke nederzettingen in Amerika te vertegenwoordigen. Dit was waarschijnlijk de eerste van drie grote migratiegolven naar Noord-Amerika; latere golven brachten de voorouders van het heden Athabaskanen, Aleuts en Eskimo's.

In de loop van de tijd werden inheemse culturen in Noord-Amerika steeds geavanceerder, en sommige, zoals de precolumbiaanse Mississippiaanse cultuur in het zuidoosten, ontwikkeld geavanceerd landbouw, architectuuren complexe samenlevingen. De stadstaat van Cahokia is de grootste, meest complexe precolumbiaanse archeologische site in de moderne Verenigde Staten. In het Vier hoeken regio, Voorouderlijke Puebloan cultuur ontwikkeld uit eeuwen van landbouwexperimenten. De Algonkisch zijn een van de meest bevolkte en wijdverspreide Noord-Amerikanen inheemse volkeren. Deze groepering bestaat uit de volkeren die spreken Algonquiaanse talen. Historisch gezien waren deze volkeren prominent aanwezig langs de Atlantische kust en in het binnenland langs de Saint Lawrence rivier en rond de Grote Meren. Voordat Europeanen met elkaar in contact kwamen, leefden de meeste Algonquiaanse nederzettingen van jagen en vissen, hoewel velen hun dieet aanvulden door het cultiveren van maïs, bonen en squash (de "Drie zussen"). De Ojibway bewerkt wilde rijst. De Haudenosaunee confederatie van de Iroquois, gelegen in het zuidelijke gebied van de Grote Meren, werd ergens tussen de twaalfde en vijftiende eeuw gesticht.

Het schatten van de inheemse bevolking van Noord-Amerika tijdens Europees contact is moeilijk. Douglas H. Ubelaker van de Smithsonian Institution schatte een bevolking van 93,000 in de Zuid-Atlantische staten en een bevolking van 473,000 in de Golfstaten, maar de meeste academici vinden dit cijfer te laag. Antropoloog Henry F Dobyns geloofde dat de populaties veel hoger waren, wat suggereert dat er ongeveer 1.1 miljoen langs de oevers van de Golf van Mexico, 2.2 miljoen mensen leven tussen Florida en Massachusetts, 5.2 miljoen in de Mississippi-vallei en zijrivieren, en ongeveer 700,000 mensen in de Florida schiereiland.

Koloniale periode (1492-1763)

De Mayflower Compact getekend op de Mayflower in 1620 een vroeg precedent schiep voor zelfbestuur en constitutionalisme.

Claims van zeer vroege kolonisatie van kust van New England Door de Noors zijn omstreden en controversieel.[verificatie mislukt] Christopher Columbus was binnengekomen Puerto Rico op zijn 1493 reis en San Juan werd tien jaar later door de Spanjaarden bewoond. De eerste gedocumenteerde aankomst van Europeanen op het vasteland van de Verenigde Staten is die van de Spanjaarden conquistadores zoals Juan Ponce de Leon, die zijn eerste expeditie maakte naar Florida in 1513.[citaat nodig] De Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazano, verstuurd door Frankrijk aan de Nieuwe wereld in 1525 tegengekomen Inheemse Amerikaanse inwoners van wat nu heet Baai van New York. De Spanjaarden vestigden de eerste nederzettingen in Florida en New Mexico, zoals Sint-Augustinus, vaak beschouwd als de oudste stad van het land, en Santa Fe. De Fransen gevestigd hun eigen nederzettingen langs de Mississippi rivier en Golf van Mexico, met name New Orleans en Mobile.

Succesvolle Engelse kolonisatie van de oostkust van Noord-Amerika begon met de Virginia Kolonie in 1607 op Jamestown en met de pelgrims' kolonie in Plymouth in 1620. De eerste gekozen wetgevende vergadering van het continent, Virginia's Huis van Burgesses, werd opgericht in 1619. Harvard College werd opgericht in de Kolonie van Massachusetts Bay in 1636 als eerste instelling voor hoger onderwijs. De Mayflower Compact en Fundamentele Orders van Connecticut gevestigde precedenten voor vertegenwoordiger zelfbestuur en constitutionalisme die zich in de Amerikaanse koloniën zou ontwikkelen. Veel Engelse kolonisten waren andersdenkende christenen die kwam zoeken religieuze vrijheid. De inheemse bevolking van Amerika afgenomen na Europese aankomst om verschillende redenen, voornamelijk door ziekten zoals pokken en mazelen. Halverwege de jaren 1670 hadden de Britten het grondgebied van de Nederlandse kolonisten verslagen en veroverd Nieuw Nederland, in het midden van de Atlantische Oceaan.

In de begindagen van de kolonisatie hadden veel Europese kolonisten te maken met voedseltekorten, ziektes en conflicten met indianen, zoals in De oorlog van koning Philips. Inheemse Amerikanen vochten ook vaak tegen naburige stammen en Europese kolonisten. In veel gevallen werden de inboorlingen en kolonisten afhankelijk van elkaar. Kolonisten verhandeld voor voedsel en dierenhuiden; inboorlingen voor wapens, gereedschap en andere Europese goederen. Amerikaanse Indianen leerden veel kolonisten maïs, bonen en andere voedingsmiddelen te verbouwen. Europese missionarissen en anderen vonden het belangrijk om de indianen te "beschaven". en drong er bij hen op aan Europese landbouwpraktijken en levensstijlen over te nemen. Echter, met de toegenomen Nederlands kolonisatie van Noord-Amerika werden indianen ontheemd en vaak gedood tijdens conflicten.

Europese kolonisten begonnen ook mensenhandel Afrikaanse slaven naar koloniaal Amerika via de transatlantische slavenhandel. Aan het begin van de 18e eeuw was de slavernij verdrongen contractarbeiders dienstbaarheid als de belangrijkste bron van landbouwarbeid voor de cash gewassen in het Amerikaanse Zuiden. De koloniale samenleving was verdeeld over de religieuze en morele implicaties van slavernij, en verschillende koloniën namen wetten voor of tegen de praktijk aan.

De Dertien Kolonies die de Verenigde Staten van Amerika zouden worden, werden door de Britten bestuurd als overzeese afhankelijkheden. Toch hadden ze allemaal lokale overheden met verkiezingen open voor blanke mannelijke eigenaren van onroerend goed, behalve Joden en Katholieken in sommige gebieden. Met zeer hoge geboortecijfers, lage sterftecijfers en gestage vestiging groeide de koloniale bevolking snel en overschaduwde ze de inheemse Amerikaanse bevolking. De Christelijke revivalist beweging van de jaren 1730 en 1740 bekend als de Grote ontwaking aangewakkerd interesse zowel in religie en godsdienstvrijheid.

Tijdens het Zevenjarige oorlog (1756-1763), in de VS bekend als de Franse en Indiase oorlog, Britse troepen veroverd Canada van de Fransen. De Verdrag van Parijs (1763) creëerde een veel kleinere Provincie Quebec, die nog steeds de Ohio-vallei en de bovenste Mississippi-vallei omvatte, waardoor die van Canada werd geïsoleerd Frans bevolking uit de Engelssprekende koloniale gebieden van Nova Scotia, Newfoundland en de Dertien Koloniën.[relevant?] Exclusief de indianen die daar woonden, hadden de dertien koloniën in 2.1 een bevolking van meer dan 1770 miljoen, ongeveer een derde van die van Groot-Brittannië. Ondanks de aanhoudende nieuwkomers, was de natuurlijke aanwas zo snel dat tegen de jaren 1770 slechts een kleine minderheid van de Amerikanen in het buitenland was geboren. De afstand van de koloniën tot Groot-Brittannië had de ontwikkeling van zelfbestuur mogelijk gemaakt, maar hun ongekende succes motiveerde Britse vorsten om periodiek te proberen het koninklijk gezag te bevestigen.

Revolutionaire periode (1763-1789)

Zie onderschrift
Verklaring van Onafhankelijkheid, een schilderij van John Trumbull, beeldt de Comité van vijf presentatie van het ontwerp van de Verklaring aan de Continentaal congres, 28 juni 1776, in Philadelphia.

De Amerikaanse Revolutie scheidde de Dertien Koloniën van de Britse Rijk, en omvatte de eerste succesvolle onafhankelijkheidsoorlog door een niet-Europese entiteit tegen een Europese mogendheid in moderne geschiedenis. Tegen de 18e eeuw de Amerikaanse Verlichting en de politieke filosofieën van het liberalisme waren alomtegenwoordig onder de leiders. Amerikanen begonnen een ideologie te ontwikkelen van "republicanisme", bewerend dat de regering op de instemming van de besturen. Ze eisten hun "rechten als Engelsen"En"geen belasting zonder vertegenwoordiging". De Britten stonden erop de koloniën te besturen via een Parlement die geen enkele vertegenwoordiger had die verantwoordelijk was voor een Amerikaans kiesdistrict, en het conflict escaleerde in oorlog.

In 1774 de Eerste continentale congres geslaagd voor de Continental Vereniging, die opdracht gaf aan een kolonies-breed boycot van Britse goederen. De Amerikaanse revolutionaire oorlog begon het volgende jaar, gekatalyseerd door gebeurtenissen zoals de Stamp Act en Boston Tea Party die waren geworteld in koloniale onenigheid met het Britse bestuur.[citaat nodig] De Tweede continentaal congres, een vergadering die de Verenigde Koloniën, unaniem de Verklaring van Onafhankelijkheid op 4 juli 1776 (jaarlijks gevierd als Independence Day). De verklaring verklaarde: "Wij beschouwen deze waarheden als vanzelfsprekend, dat alle mannen zijn gelijk geschapen, dat ze door hun Schepper zijn begiftigd met bepaalde onvervreemdbare rechten, waaronder deze Leven, vrijheid en het streven naar geluk." Stephen Lucas noemde het "een van de bekendste zinnen in de Engelse taal", met historicus Joseph Ellis schrijven dat het document "de meest krachtige en consequente woorden in de Amerikaanse geschiedenis" bevat. Tijdens het Britse koloniale tijdperk was slavernij legaal in alle Amerikaanse koloniën, samengesteld een gevestigde instelling in de wereldgeschiedenis, en "uitdagingen voor de morele legitimiteit ervan waren zeldzaam". Tijdens de revolutie begonnen velen in de koloniën de praktijk echter in twijfel te trekken.

In 1781 de Artikelen van Confederatie en Eeuwige Unie vestigde een gedecentraliseerde regering die actief was tot 1789. In 1777, de Amerikaanse overwinning op de Slag bij Saratoga resulteerde in de verovering van een Brits leger, en leidde tot Frankrijk en hun bondgenoot Spanje deelnemen aan de oorlog tegen hen. Na de overgave van een tweede Brits leger bij de belegering van Yorktown in 1781 ondertekende Groot-Brittannië een vredesverdrag. De Amerikaanse soevereiniteit werd internationaal erkend en de nieuwe natie nam bezit van een aanzienlijk gebied ten oosten van de Verenigde Staten Mississippi rivier, van wat vandaag is Canada in het noorden en Florida in het zuiden.

Toen het steeds duidelijker werd dat de Confederatie onvoldoende was om het nieuwe land te besturen, nationalisten pleitte voor en leidde de Conventie van Philadelphia van 1787 schriftelijk de Amerikaanse grondwet om het te vervangen, geratificeerd in staatsconventies in 1788.

Vroege nationale periode (1789-1849)

De Amerikaanse grondwet is de oudste en langst bestaande geschreven en gecodificeerde nationale grondwet die momenteel van kracht is. Het trad in werking in 1789 en reorganiseerde de regering in een federatie beheerd door drie takken (uitvoerend, gerechtelijk en wetgevend), op het principe van heilzaam creëren checks and balances. George Washington, die de leiding had Continentaal leger naar de overwinning en vervolgens gewillig afstand deed van de macht, was de eerste President verkozen onder de nieuwe grondwet. De Bill of Rights, het verbieden van federale beperking van persoonlijke vrijheden en het garanderen van een reeks wettelijke beschermingen, werd aangenomen in 1791. De 1803 Louisiana Purchase bijna de oppervlakte van het land verdubbeld. De spanningen met Groot-Brittannië bleven, wat leidt tot de Oorlog van 1812, die werd uitgevochten tot een gelijkspel. Spanje stond Florida af en ander grondgebied van de Golfkust in 1819.

William L. Sheppard "Eerste gebruik van een Katoen Gin" (1790-1800), Harpers weekblad, 18 december 1869

De regionale verdeeldheid over slavernij groeide in de daaropvolgende decennia. In het noorden, een aantal prominente Grondleggers zoals John Adams, Roger Sherman, Alexander Hamilton, John Jay en Benjamin Franklin gepleit voor de Afschaffing van de slavernij, en tegen de jaren 1810 had elke staat in de regio, met deze emancipaties de eerste in de Atlantische wereld. De Missouri Compromis (1820) toegegeven Missouri als een slavenstaat en Maine als een vrije staat en verklaarde een beleid van verbod op slavernij in de resterende Louisiana Purchase-landen ten noorden van de 36°30′ parallel. De uitkomst de facto verdeelde het land in twee facties: vrije staten, die slavernij verboden; en slavenstaten, die de instelling beschermden; het was controversieel en werd algemeen gezien als een verdeeldheid in het land sektarisch lijnen.

In het zuiden, de uitvinding van de katoen jenever stimuleerde de verankering van de slavernij, waarbij regionale elites en intellectuelen steeds meer keken de instelling als een positief goed in plaats van een noodzakelijk kwaad. Hoewel de federale overheid vogelvrij Amerikaanse deelname aan de Atlantische slavenhandel in 1807, na 1820, explodeerde de teelt van de zeer winstgevende katoenoogst in de Diep Zuid, en daarmee het gebruik van slavenarbeid. De Tweede grote ontwaking, vooral in de periode 1800–1840, omgerekend miljoenen naar evangelisch Protestantisme. In het noorden heeft het meerdere sociale hervormingsbewegingen gestimuleerd, waaronder abolitionisme; in het zuiden, Methodisten en Baptisten bekeerling onder slavenpopulaties.

Een animatie van de VS territoriale expansie na verloop van tijd.

Eind 18e eeuw, Amerikaans kolonisten begon te verder naar het westen uitbreiden, sommigen van hen met een gevoel van manifest bestemming. De 1803 Louisiana Purchase bijna de oppervlakte van het land verdubbeld, Spanje stond Florida af en ander grondgebied van de Golfkust in 1819, het Republiek Texas was gehecht in 1845 tijdens een periode van expansionisme, en 1846 Verdrag van Oregon met Groot-Brittannië leidde tot Amerikaanse controle over het heden Amerikaans noordwesten.

Naarmate het zich verder uitbreidde tot land bewoond door Native Americans, vroeg de federale overheid vaak beleidsmaatregelen door te lezen. of Indiase verwijdering or assimilatie. De Pad van tranen in de jaren 1830 was een voorbeeld van de Indiase verwijderingsbeleid die Indianen met geweld hervestigde. De verplaatsing veroorzaakte een lange reeks van Amerikaanse Indianenoorlogen ten westen van de Mississippi rivier en uiteindelijk conflict met Mexico. De meeste van deze conflicten eindigden met de overdracht van Indiaans grondgebied en hun opsluiting Indiase reserveringen. Overwinning in de Mexicaans-Amerikaanse oorlog resulteerde in de 1848 Mexicaanse Cession of Californië en een groot deel van het heden Amerikaans zuidwesten, met de VS nu verspreid over het continent. De California Gold Rush van 1848-1849 stimuleerde migratie naar de Pacifische kust, wat leidde tot de Genocide in Californië en de oprichting van extra westerse staten.

Door uitbreiding in de VS nam het areaal toe mechanische teelt en overschotten voor internationale markten groeiden. De economische ontwikkeling werd gestimuleerd door enorme hoeveelheden land, bijna 10% van de totale oppervlakte van de Verenigde Staten, aan blanke Europese kolonisten te geven als onderdeel van de Homestead Handelingen, evenals het maken van land subsidies aan particuliere spoorwegmaatschappijen en hogescholen. Voorafgaand aan de burgeroorlog, het verbod of de uitbreiding van de slavernij in deze gebieden verergerde spanningen voorbij het debat rond het abolitionisme.

Burgeroorlog en wederopbouw (1849-1877)

Kaart van de VS met twee soorten staten van de Unie, twee fasen van afscheiding en territoria
Status van de staten, 1861
   Slavenstaten die zich vóór 15 april 1861 afscheidden
   Slavenstaten die zich na 15 april 1861 afscheidden
   Unie stelt dat slavernij is toegestaan ​​(grensstaten)
   Union stelt dat slavernij verboden is
   Territories

Onverzoenbaar sectieconflict met betrekking tot de slavernij van mensen van zwarte Afrikaanse afkomst was de belangrijkste oorzaak van de Amerikaanse Burgeroorlog. Met de 1860 verkiezing van Republikein Abraham Lincoln, congressen in elf slavenstaten - allemaal in de Zuidelijke Verenigde Staten-verklaard afscheiding en vormde de Geconfedereerde Staten van Amerika, terwijl de federale overheid (de "Unie") hield dat vol afscheiding was ongrondwettelijk en onwettig. Op 12 april 1861 begon de Confederatie een militair conflict door bombardement op Fort Sumter, een federaal garnizoen in de haven van Charleston, Zuid Carolina. De daaropvolgende burgeroorlog (1861-1865) was het dodelijkste militaire conflict in de Amerikaanse geschiedenis, resulterend in de dood van ongeveer 620,000 soldaten van beide kanten en meer dan 50,000 burgers, bijna allemaal in het zuiden.

Reconstructie begon serieus na de nederlaag van de Zuidelijken. Terwijl president Lincoln probeerde de samenwerking en verzoening tussen de Unie en de voormalige Confederatie te bevorderen, zijn moord op 14 april 1865 dreef opnieuw een wig tussen Noord en Zuid.[citaat nodig] Republikeinen in de federale regering stelden zich ten doel toezicht te houden op de wederopbouw van het Zuiden en op de rechten van Afro-Amerikanen waarborgen, en de zogenaamde Wederopbouw amendementen de Grondwet gegarandeerd de afschaffing van de slavernij, volledig burgerschap aan Amerikanen van Afrikaanse afkomst en kiesrecht voor volwassen zwarte mannen. Ze hielden aan tot de Compromis van 1877, toen de Republikeinen ermee instemden te stoppen met het afdwingen van de rechten van Afro-Amerikanen in het Zuiden, zodat de Democraten de presidentsverkiezingen van 1876.[citaat nodig] Invloedrijke zuidelijke blanken, die zichzelf "verlossers", nam de lokale controle over het zuiden over na het einde van de wederopbouw, waarmee de dieptepunt van de Amerikaanse rassenverhoudingen. Van 1890 tot 1910 richtten de Verlossers zgn Jim Crow-wetten, ontnemen bijna alle zwarten en enkele verarmde blanken in de hele regio. Zwarten zouden worden geconfronteerd rassenscheiding landelijk, vooral in het zuiden. Ze leefden ook onder constante dreiging van burgerwachtgeweld, waaronder lynching.

Gilded Age, Progressive Era en de Eerste Wereldoorlog (1877-1929)

Filmen door Edison Studio's allochtonen laten zien Ellis Island in Haven van New York, dat was een belangrijk toegangspunt voor Europeanen immigratie naar de VS

Nationale infrastructuur, inclusief telegraaf en transcontinentale spoorwegen, stimuleerde de economische groei en een grotere vestiging en ontwikkeling van de Amerikaanse Oude Westen. Na de Amerikaanse burgeroorlog, nieuw transcontinentaal spoorwegen maakte verhuizing gemakkelijker voor kolonisten, breidde de interne handel uit en verhoogde conflicten met indianen.

Uitbreiding op het vasteland omvatte ook de aankoop van Alaska van Rusland in 1867. In 1893, pro-Amerikaanse elementen in Hawaï omvergeworpen het Hawaiiaanse monarchie en vormde de Republiek Hawaï, die de VS gehecht in 1898. Puerto Rico, GuamEn Filippijnen werden in hetzelfde jaar afgestaan ​​door Spanje, door de Verdrag van Parijs (1898) na Spaans-Amerikaanse oorlog. Noch de Foraker-wet (1900), noch de Insulaire gevallen (1901) verleende het Amerikaanse staatsburgerschap aan Puerto Ricanen. Een maand voor Amerikaanse deelname aan de Eerste Wereldoorlog, werd het staatsburgerschap uitgebreid tot Puerto Ricanen via de Jones-Shafroth-wet (1917).: 60-63  In november 1903 verwierven de VS een eeuwigdurende erfpacht van de Panama Canal Zone via de Hay-Bunau-Varilla-verdrag na het verlenen van hulp ter voorkoming van de marine Colombia van het neerleggen van de rebellie wat leidde tot de oprichting van een onafhankelijk Panama. De logistiek van de novemberopstand werd voorbereid in New York.: 67  Amerikaans Samoa werd in 1900 overgenomen door de Verenigde Staten na het einde van de Tweede Samoaanse Burgeroorlog. De Amerikaanse Maagdeneilanden van zijn gekocht Denemarken in 1917.

Werknemers massaproductie auto's op lopende band in Chicago in 1913.

Snelle economische ontwikkeling tijdens de late 19e en vroege 20e eeuw bevorderde de opkomst van vele prominente industriëlen. Tycoons als Cornelis Vanderbilt, John D. Rockefeller en Andrew Carnegie leidde de vooruitgang van de natie in de spoorweg, petroleum en staal in verschillende kleuren industrieën. Bankieren werd een belangrijk onderdeel van de economie, met JP Morgan een opvallende rol spelen. De Verenigde Staten kwamen ook naar voren als een pionier van de auto-industrie in het begin van de 20e eeuw. In het noorden, verstedelijking en een ongekend toestroom van immigranten van Zuidelijk en Oost-Europa leverde een overschot aan arbeidskrachten voor de industrialisatie van het land. Elektrisch licht en telefoon de communicatie en het stadsleven drastisch veranderd.

De Amerikaanse economie bloeide en werd de grootste ter wereld. Deze dramatische veranderingen gingen gepaard met aanzienlijke stijgingen van de economische ongelijkheid, immigratie en sociale onrust, wat leidde tot de opkomst van georganiseerde arbeid met populistische, socialist en anarchist bewegingen. Deze periode eindigde uiteindelijk met de komst van de Progressief tijdperk, waarin belangrijke hervormingen plaatsvonden, waaronder gezondheids- en veiligheidsregelgeving consumptiegoederen, de opkomst van vakbonden, en hoger antitrust maatregelen zorgen voor concurrentie tussen bedrijven en aandacht voor arbeidsomstandigheden. De Geweldige migratie vanaf ongeveer 1910 brachten ook miljoenen Afro-Amerikanen vanuit het landelijke zuiden naar noordelijke stedelijke centra.

De nieuw gebouwde Empire State Building in midden in Manhattan, 1932

De laatste overblijfselen van het progressieve tijdperk resulteerden in vrouwenkiesrecht en alcoholverbod. De eerste staat die vrouwen stemrecht verleende was Wyoming, in 1869, gevolgd door enkele andere staten voordat de vrouwenrechtenbeweging de passage van een grondwetswijziging landelijk verlenen vrouwenkiesrecht in 1920. De Verenigde Staten bleven neutraal vanaf het uitbreken van Eerste Wereldoorlog in 1914 tot 1917 toen het zich bij de oorlog voegde als een "geassocieerde macht" naast de Geallieerden van de Eerste Wereldoorlog, helpen om het tij te keren tegen de Centrale krachten. 1919, voorzitter Woodrow Wilson nam een ​​leidende diplomatieke rol bij de Vredesconferentie van Parijs en pleitte er sterk voor dat de VS zich zouden aansluiten bij de Volkenbond. De Senaat weigerde dit echter goed te keuren en ratificeerde het niet Verdrag van Versailles die de Volkenbond heeft opgericht.

Grote Depressie, New Deal en Tweede Wereldoorlog (1929-1945)

In de jaren 1920 en 1930 zag de opkomst van radio For massa communicatie en de uitvinding van vroeg televisie. De welvaart van de Roaring Twenties eindigde met de Wall Street Crash van 1929 en het begin van de Grote Depressie. Na zijn verkiezing tot president in 1932, Franklin D. Roosevelt reageerde met de New Deal economisch beleid. De Dust Bowl van het midden van de jaren dertig verarmden veel boerengemeenschappen en veroorzaakten een nieuwe golf van westerse migratie.

Paddestoelwolk gevormd door de Trinity-experiment in New MexicoEen deel van de Manhattan Project, de eerste ontploffing van een nucleair wapen in de geschiedenis, juli 1945

Aanvankelijk neutraal tijdens de Tweede Wereldoorlog, begonnen de Verenigde Staten te leveren oorlogsmateriaal aan de Allies in maart 1941. In totaal $In 50.1-719 werd voor 2021 miljard (gelijk aan $ 1941 miljard in 1945) aan voorraden verscheept, of 17% van de totale oorlogsuitgaven van de VS Op 7 december 1941 heeft de Imperium van Japan lanceerde een verrassing aanval op Pearl Harbor, wat de Verenigde Staten ertoe aanzette zich militair aan te sluiten bij de geallieerden tegen de Asmogendheden, en in het volgende jaar, aan intern ongeveer 120,000 Japanners en Japanse Amerikanen. De VS streefden naar een "Europa eerst" defensiebeleid, met de Filippijnen zijn binnengevallen en bezet door Japan tot het land bevrijding door de door de VS geleide troepen in 1944-1945. Tijdens de oorlog waren de Verenigde Staten een van deVier politieagenten" die bijeenkwamen om de naoorlogse wereld te plannen, samen met Groot-Brittannië, de Sovjet-Unie en China. De Verenigde Staten kwamen tevoorschijn relatief ongeschonden uit de oorlog, en met een nog grotere economische en militaire invloed.

De Verenigde Staten speelden een leidende rol in de Bretton Woods en Yalta conferenties, die overeenkomsten ondertekenden over nieuwe internationale financiële instellingen en Europa's naoorlogse reorganisatie. als een De overwinning van de geallieerden werd behaald in Europa, een 1945 internationale conferentie vastgehouden San Francisco geproduceerd de Handvest van de Verenigde Naties, die na de oorlog actief werd. De Verenigde Staten ontwikkelden de eerste kernwapens en gebruikte ze op Japan in de steden Hiroshima en Nagasaki in augustus 1945; de Japanners later overgegeven op 2 september, eindigend De Tweede Wereldoorlog.

Koude Oorlog (1945-1990)

Na de Tweede Wereldoorlog financierden en implementeerden de Verenigde Staten de Marshall Plan om het door oorlog verscheurde Europa te helpen herbouwen en economisch nieuw leven in te blazen; uitbetalingen betaald tussen 1948 en 1952 zouden in totaal $ 13 miljard ($ 115 miljard in 2021) bedragen. Ook in deze tijd, geopolitiek spanningen tussen de Verenigde Staten en Sovjet-Rusland leidden tot de Koude Oorlog, gedreven door een ideologische kloof tussen kapitalisme en communisme. De twee landen domineerden de militaire aangelegenheden van Europa, met de VS en zijn NATO bondgenoten aan de ene kant en de Sovjet-Unie en haar Warschau Pact satelliet staten op de andere. In tegenstelling tot de VS concentreerde de USSR zich op zijn eigen herstel door de meeste Duitse industriële fabrieken in beslag te nemen en over te dragen, en eiste oorlogsherstel van zijn Sovjetblok satellieten met behulp van door de Sovjet-Unie gedomineerde joint ventures. De VS waren soms tegen Derde wereld bewegingen die het beschouwde als door de Sovjet-Unie gesponsord, waar ze af en toe directe actie voor voerden regimeverandering tegen linkse overheden. Amerikaanse troepen bevochten de communistische troepen in de Koreaanse oorlog van 1950-1953, en de VS raakten steeds meer betrokken bij de Oorlog in Vietnam (1955-1975), de invoering van strijdkrachten in 1965. Hun concurrentie om superieur te worden ruimtevlucht vermogen leidde tot de Ruimte race, met als hoogtepunt dat de VS het eerste en enige land werd dat dit deed land mensen op de maan in 1969. Terwijl beide landen bezig waren proxy oorlogen en krachtig ontwikkeld kernwapens, vermeden ze directe militaire conflicten.

Thuis hebben de Verenigde Staten ervaren aanhoudende economische expansie, verstedelijkingEn een snelle groei van de bevolking en middenklasse na de Tweede Wereldoorlog. Bouw van een Interstate Highway-systeem transformeerde de transportinfrastructuur van het land in de komende decennia. In 1959 gaven de Verenigde Staten toe Alaska en Hawaii om de 49e en 50e staten te worden, formeel uitbreidend buiten de aangrenzende Verenigde Staten.

Zie onderschrift
Martin Luther King Jr geeft zijn beroemde "Ik heb een droom" toespraak op de Lincoln Memorial tijdens de Maart op Washington1963.

Het groeien mensenrechten organisatie gebruikt geweldloosheid confronteren racismemet Martin Luther King Jr een vooraanstaande leider worden. President Lyndon B. Johnson initieerde wetgeving die leidde tot een reeks beleidsmaatregelen om armoede en raciale ongelijkheid aan te pakken, in wat hij noemde de "Geweldige maatschappij". De lancering van een "War on Poverty" uitgebreid rechten en welzijn uitgaven, wat leidde tot de oprichting van de Voedselstempelprogramma, Hulp aan gezinnen met kinderen, samen met nationaal ziektekostenverzekering programma's Medicare en Medicaid. Een combinatie van rechterlijke uitspraken en wetgeving, met als hoogtepunt de Civil Rights Act van 1968, aanzienlijke verbeteringen aangebracht. Ondertussen een tegencultuur beweging groeide, die werd aangewakkerd door verzet tegen de oorlog in Vietnam, mainstream experimenteren met psychedelica en cannabis Black Power-bewegingEn seksuele revolutie. De vrouwenbeweging in de VS verbreedde het debat over vrouwenrechten en maakte geslachtsgelijkheid een groot maatschappelijk doel. De Seksuele revolutie uit de jaren 1960 geliberaliseerde Amerikaanse houding ten opzichte van seksualiteit en verspreidde zich uiteindelijk naar de rest van de ontwikkelde wereld, en 1969 Stonewall-rellen in New York City markeerde het begin van het moderne homorechten beweging in de West.

De Verenigde Staten steunden Israël tijdens de Yom Kippur-oorlog; als reactie hierop kreeg het land te maken met olie embargo van OPEC naties, waardoor de 1973 oliecrisis. Het voorzitterschap van Richard Nixon zag de Amerikaanse terugtrekking uit Vietnam maar ook de Watergate-schandaal, wat leidde tot zijn ontslag en een afname van het vertrouwen van het publiek in de overheid dat zich decennia lang heeft uitgebreid. Na een sterke toename van de arbeidsparticipatie van vrouwen rond de jaren zeventig, was in 1970 de meerderheid van de vrouwen van 1985 jaar en ouder aan het werk. In de jaren zeventig en begin jaren tachtig kwam ook het begin van Stagflatie.

De Amerikaanse president Ronald Reagan (links) en secretaris-generaal van de Sovjet-Unie Mikhail Gorbatsjov de Top van Genève in 1985

Na zijn verkiezing in 1980, President Ronald Reagan reageerden op economische stagnatie met neoliberale hervormingen en versnelde de rollback-strategie naar de Sovjet-Unie na haar invasie van Afghanistan. Tijdens het presidentschap van Reagan verdrievoudigde de federale schuld van het publiek in nominale termen bijna van $ 738 miljard naar $ 2.1 biljoen. Dit leidde ertoe dat de Verenigde Staten evolueerden van 's werelds grootste internationale schuldeiser naar' s werelds grootste schuldenaar. De ineenstorting van de USSR netwerk van satellietstaten in Oost-Europa in 1989 en de daaropvolgende ontbinding van het land zelf in 1991 eindigde de Koude Oorlog met de Amerikaanse overwinning, zorgen voor een globaal unipolariteit waarin de VS onbetwist de enige ter wereld was supermacht.

Hedendaagse periode (1990-heden)

Uit angst voor verspreiding van regionaal internationale instabiliteit van de Iraakse invasie van Koeweit, in augustus 1991, voorzitter George HW Bush lanceerde en leidde de Golfoorlog tegen Irak, het verdrijven van Iraakse troepen en het ontbinden van de Door Irak gesteunde vazalstaat in Koeweit. Tijdens de regering van president Bill Clinton in 1994 ondertekenden de VS de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA), waardoor de handel tussen de VS, Canada en Mexico enorm steeg. Door de dot-com boem, stabiel monetair beleid, en lagere uitgaven voor sociale zekerheid, zagen de jaren negentig de langste economische expansie in de moderne Amerikaanse geschiedenis.

On 11 september 2001, Al Qaeda terroristische kapers vlogen passagiersvliegtuigen in de World Trade Center in New York City en het Pentagon in de buurt van Washington, DC, waarbij bijna 3,000 mensen om het leven kwamen. Als antwoord, voorzitter George W. Bush lanceerde de oorlog tegen terreur, waaronder bijna 20 jaar oorlog in Afghanistan van 2001 tot 2021 en van 2003–2011 Oorlog in Irak. Overheidsbeleid gericht op het bevorderen van betaalbare woningen, wijdverspreide mislukkingen in corporate en regelgevend bestuur, en historisch lage rentetarieven bepaald door de Federal Reserve leidde tot een huisbubbel in 2006. Dit culmineerde in de financiële crisis van 2007-2008 en Grote recessie, de grootste economische krimp van het land sinds de Grote Depressie.

Barack Obama, De eerste multiraciaal voorzitter met Afro-Amerikaans voorgeslacht, werd verkozen in 2008 te midden van de financiële crisis. Tegen het einde van zijn tweede ambtstermijn waren de aandelenmarkt, het gemiddelde gezinsinkomen en het nettovermogen, en het aantal mensen met een baan allemaal op recordniveaus, terwijl het werkloosheidspercentage ver onder het historische gemiddelde lag. Zijn kenmerkende wetgevende prestatie was de Betaalbare zorg Act (ACA), in de volksmond bekend als "Obamacare". Het vertegenwoordigde de Amerikaanse gezondheidszorg's meest ingrijpende herziening van de regelgeving en uitbreiding van de dekking sinds Medicare in 1965. Als gevolg hiervan werd het onverzekerde deel van de bevolking gehalveerd, terwijl het aantal nieuw verzekerde Amerikanen werd geschat op tussen de 20 en 24 miljoen. Nadat Obama twee ambtstermijnen had uitgezeten, Republikein Donald Trump werd gekozen als de 45ste president in 2016. Zijn verkiezing wordt gezien als een van de grootste politieke tegenslagen in de Amerikaanse en wereldgeschiedenis. Trump hield zijn ambt door de eerste golven van de COVID-19 pandemie en het resultaat COVID-19 recessie vanaf 2020 die zelfs de Grote Recessie eerder in de eeuw overtrof.

Politieke polarisatie toegenomen vanaf de jaren 2010, met abortus toegang, Het homohuwelijk beweging voor transgenderrechten, aanhoudend systemisch racisme, politiegeweld, immigratie zonder papieren, massa-opnames en recreatief marihuanagebruik centrale gespreksonderwerpen worden. Verschillende protesten behoren sindsdien tot de grootste in de Amerikaanse geschiedenis. Op 6 januari 2021 stemmen aanhangers van de vertrekkende president Trump af bestormde het Amerikaanse Capitool in een mislukte poging om de Kiescollege aantal stemmen dat de Democraat zou bevestigen Joe Biden als de 46e president. In 2022 kwam het Hooggerechtshof oordeelde dat er geen grondwettelijk recht op abortus bestaat, veroorzaken weer een golf van protesten. De Verenigde Staten reageerden op Rusland en Wit-Rusland na hun invasie van Oekraïne, met het land dat van toepassing is harde sancties op Rusland en het sturen van tientallen miljarden dollars aan militaire en humanitaire hulp naar Oekraïne.

Aardrijkskunde

Topografische kaart van de Verenigde Staten

De 48 aangrenzende staten en het District of Columbia bezetten een gecombineerd gebied van 3,119,885 vierkante mijl (8,080,470 km2). Van dit gebied, 2,959,064 vierkante mijl (7,663,940 km2) is aangrenzend land en beslaat 83.65% van het totale Amerikaanse landoppervlak. Ongeveer 15% wordt ingenomen door Alaska, een staat in het noordwesten van Noord-Amerika, met de rest in Hawaii, een staat en archipel in het midden Pacific, en de vijf bevolkte maar zonder rechtspersoonlijkheid eilandgebieden van Puerto Rico, Amerikaans Samoa, Guam Noordelijke Mariana eilandenEn Amerikaanse Maagdeneilanden. Gemeten naar alleen het landoppervlak, zijn de Verenigde Staten de derde in grootte achter Rusland en China, en net voor Canada.

Denali, of Mount McKinley, in Alaska, de hoogste berg piek in Noord Amerika

De Verenigde Staten zijn van de wereld derde of vierde grootste natie naar totale oppervlakte (land en water), gerangschikt achter Rusland en Canada en bijna gelijk aan China. De rangschikking varieert afhankelijk van hoe twee door China en India betwiste gebieden worden geteld en hoe de totale omvang van de Verenigde Staten wordt gemeten.

De kustvlakte van de Atlantische Oceaan kustlijn maakt plaats voor verder landinwaarts loof bossen en de glooiende heuvels van de Piemonte. De Appalachen en Adirondack massief verdeel de oostkust van de Grote Meren en de graslanden van de Midwest. De Mississippi-Missouri River, de wereld's vierde langste rivier systeem, loopt voornamelijk van noord naar zuid door het hart van het land. Het vlakke, vruchtbare weide van de Grote vlaktes strekt zich uit naar het westen, onderbroken door een hooglandgebied in het zuidoosten.

De Rotsgebergte, ten westen van de Great Plains, strekt zich van noord naar zuid uit over het land, met een piek van meer dan 14,000 meter in Colorado. Verder naar het westen zijn de rotsachtige Groot bassin en woestijnen zoals de Chihuahua, Sonora en Mojave. De Sierra Nevada en cascade bergketens lopen in de buurt van de Pacifische kust, beide reeksen bereiken ook hoogten van meer dan 14,000 voet (4,300 m). De laagste en hoogste punten in de aangrenzende Verenigde Staten zijn in de staat Californië, en slechts ongeveer 84 mijl (135 km) uit elkaar. Op een hoogte van 20,310 voet (6,190.5 m), Alaska's Denali is de hoogste berg van het land en in Noord-Amerika. Actief vulkanen komen veel voor in heel Alaska Alexander en Aleoeten, en Hawaï bestaat uit vulkanische eilanden. De supervulkaan die ten grondslag liggen Yellowstone National Park functie in het Rotsgebergte is het grootste vulkanische kenmerk van het continent.

Klimaat

De Verenigde Staten, met hun grote omvang en geografische verscheidenheid, omvatten de meeste klimaattypes. Ten oosten van de 100e meridiaan, het klimaat varieert van vochtig continentaal in het noorden tot vochtig subtropisch in het zuiden.

De Great Plains ten westen van de 100e meridiaan zijn semi-aride. Veel bergachtige gebieden in het Amerikaanse Westen hebben een alpen klimaat. Het klimaat is dor in het Great Basin, woestijn in het zuidwesten, Middellandse Zee in kust van Californië en oceaan- aan de kust Oregon en Washington en zuidelijk Alaska. Het grootste deel van Alaska is subarctisch or polair. Hawaï en het zuidelijkste puntje van Florida in tropisch, evenals zijn territoria in de Caribbean en de Stille Oceaan.

Staten grenzend aan de Golf van Mexico zijn vatbaar voor orkanen, en de meeste van de wereld tornado's in het land voorkomen, vooral in Tornado steegje gebieden in het Midwesten en Zuiden. Over het algemeen krijgen de Verenigde Staten meer extreme weersomstandigheden met een grote impact dan enig ander land ter wereld.

Extreem weer komt vaker voor in de VS, met drie keer zoveel meldingen hittegolven zoals in de jaren zestig. Van de tien warmste jaren ooit geregistreerd in de 1960 aangrenzende staten, zijn er acht sinds 48. Amerikaans zuidwesten, zijn droogtes hardnekkiger en ernstiger geworden.

Biodiversiteit en behoud

Een kale adelaar
De kale adelaar is de nationale vogel van de Verenigde Staten sinds 1782.

De VS is een van de 17 megadiverse landen bevattende grote aantallen endemische soorten: ongeveer 17,000 soorten vaatplanten komen voor in de aangrenzende Verenigde Staten en Alaska, en meer dan 1,800 soorten bloeiende planten zijn te vinden op Hawaï, waarvan er maar weinig op het vasteland voorkomen. De Verenigde Staten is de thuisbasis van 428 zoogdier soort, 784 vogelstand, 311 reptielenen 295 amfibieën, en 91,000 insect species.

Er zijn 63 nationale parken die worden beheerd door de National Park Service en honderden andere federaal beheerde parken, bossen en wildernis gebieden beheerd door haar en andere instanties. Alles bij elkaar bezit de regering ongeveer 28% van het landoppervlak van het land, meestal in de westerse staten. Het grootste deel van dit land is beschermd, hoewel sommigen dat wel zijn gehuurd voor olie- en gasboringen, mijnbouw, houtkap of veeteelt, en ongeveer 86% wordt gebruikt voor militaire doeleinden.

Milieu problemen onder meer debatten over olie en kernenergie, omgaan met lucht- en waterverontreiniging, de economische kosten van bescherming wilde dieren,[verdere uitleg nodig] loggen en ontbossing, en klimaatverandering. De meest prominente milieuorganisatie is de Environmental Protection Agency (EPA), opgericht op presidentieel bevel in 1970. Het idee van wildernis heeft sinds 1964 vorm gegeven aan het beheer van openbare gronden Wet op de wildernis. De Bedreigde soort van 1973 is bedoeld om bedreigde en bedreigde soorten en hun leefgebieden te beschermen, die worden gecontroleerd door de Amerikaanse Fish and Wildlife Service.

Vanaf 2020 stonden de VS op de 24e plaats van de 180 landen in de Milieuprestatie-index. Het land sloot zich aan bij de Overeenkomst Paris over klimaatverandering in 2016, en heeft vele andere milieuverplichtingen. It trok zich terug van het Akkoord van Parijs in 2020 maar voegde zich er in 2021 weer bij.

overheid en politiek

De Capitool van Verenigde Staten, Waar Congres Voldoet aan de Senaat, links; de Huis, Rechtsaf
De Witte Huis, woonplaats en werkplaats van de De Amerikaanse president

De Verenigde Staten is een federale Republiek van 50 staten, een federaal District, vijf territoria en een aantal onbewoond eiland bezittingen. Het is 's werelds oudste overlevende federatie, en volgens de World Economic Forum, de oudste democratie . Het is een Liberaal representatieve democratie "waarin meerderheidsregel wordt getemperd door rechten van minderheden beschermd door wet." Belangrijke democratie-indexen classificeren het land uniform als een liberale democratie. De 2022 Corruptieperceptie-index en Wereldwijde corruptiebarometer rangschikken de Verenigde Staten als hebbende een laag niveau van zowel feitelijk als waargenomen corruptie.

De Grondwet van de Verenigde Staten dient als het hoogste juridische document van het land, waarin de structuur en verantwoordelijkheden van de federale overheid en haar relatie met de afzonderlijke staten worden vastgelegd. De grondwet is 27 keer gewijzigd; de eerste tien amendementen (Bill of Rights) en de Veertiende amendement vormen de centrale basis van de individuele rechten van Amerikanen. Alle wetten en overheidsprocedures zijn onderworpen rechterlijke toetsing, en elke wet kan nietig worden verklaard als de rechtbanken vaststellen dat deze in strijd is met de grondwet. Het principe van rechterlijke toetsing, niet expliciet genoemd in de Grondwet, werd opgericht door het Hooggerechtshof in Marbury tegen Madison (1803).

In de Amerikaanse federaal systeem, soevereiniteit wordt gedeeld tussen twee bestuursniveaus: federaal en staat. Burgers van de staten worden ook bestuurd door lokale overheden, die administratieve afdelingen van de staten zijn. De territoria zijn administratieve afdelingen van de federale overheid. Governance op veel punten is dat wel gedecentraliseerdemet zeer uiteenlopende staatswetten on abortus, cannabis doodstraf, geweren, economisch beleid en andere kwesties. Staten hebben de zogenaamde "conversietherapie". Prostitutie Alleen wettelijk in verschillende provincies van Nevada.

De Verenigde Staten hebben geopereerd onder een niet-gecodificeerd informeel twee partijen systeem voor het grootste deel van zijn geschiedenis, hoewel andere partijen hebben kandidaten lopen. Wat de twee grote partijen zijn in de loop van de tijd veranderd: de Republikeinen en Democraten momenteel zijn, en het land bevindt zich momenteel in de Vijfde or Systeem van de zesde partij. Beide partijen hebben geen formele centrale organisatie op nationaal niveau die het lidmaatschap, gekozen functionarissen of politiek beleid controleert; dus elke partij heeft van oudsher facties en individuen die afwijken van partijstandpunten. Sinds de jaren 2000 heeft het land leed aan een sterke politieke polarisatie.

Federale overheid

De federale overheid bestaat uit drie vestigingen, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Washington, DC en wordt gereguleerd door een systeem van checks and balances bepaald door de Grondwet.

De Lagerhuis Huis van Afgevaardigden, heeft 435 stemgerechtigde leden, die elk a congresdistrict voor een periode van twee jaar. Huiszetels zijn verdeeld tussen de staten door de bevolking. Elke staat trekt vervolgens districten met één lid om te voldoen aan de volkstellingverdeling. Het District of Columbia en de vijf grote Amerikaanse territoria hebben elk een congreslid—deze leden mogen niet stemmen.

De bovenhuis Senaat, heeft 100 leden en elke staat heeft twee gekozen senatoren in het algemeen tot termijnen van zes jaar; een derde van de Senaatszetels wordt om de twee jaar verkozen. Het District of Columbia en de vijf grote Amerikaanse territoria hebben geen senatoren. De Senaat is uniek onder de hogere huizen omdat het het meest prestigieuze en machtige deel van het land is tweekamerstelsel; politicologen hebben het vaak bestempeld als het "machtigste hogerhuis" van welke regering dan ook.

De president heeft een ambtstermijn van vier jaar en kan op kantoor worden gekozen niet meer dan twee keer. De voorzitter is niet bij rechtstreekse stemming gekozen, maar indirect kiescollege systeem waarin de beslissende stemmen worden verdeeld over de staten en het District of Columbia. Het Hooggerechtshof, geleid door de opperrechter van de Verenigde Staten, heeft negen leden, die voor het leven dienen. Zij worden benoemd door de zittende voorzitter zodra er een vacature ontstaat.

Politieke onderverdelingen

Elk van de 50 staten heeft jurisdictie over een geografisch territorium, waar het deelt soevereiniteit met de federale overheid. Ze zijn onderverdeeld in provincies of provincie-equivalenten, en verder onderverdeeld in gemeenten. Het District of Columbia is een federaal District dat de hoofdstad van de Verenigde Staten bevat, de stad Washington. Elke staat heeft een hoeveelheid van presidentiële kiezers gelijk aan het aantal van hun vertegenwoordigers plus senatoren in het Congres, en het District of Columbia heeft drie kiezers. Gebieden van de Verenigde Staten hebben geen presidentiële kiezers, daarom kunnen mensen daar niet op de president stemmen.

Staatsburgerschap wordt in alle staten bij de geboorte verleend, het District of Columbia en alle grote Amerikaanse territoria behalve Amerikaans-Samoa. De Verenigde Staten nemen beperkt waar tribale soevereiniteit van de Indiaanse naties, zoals de soevereiniteit van staten. Amerikaanse Indianen zijn Amerikaans staatsburger en stamland valt onder de jurisdictie van het Amerikaanse Congres en de federale rechtbanken. Net als de staten hebben stammen enkele beperkingen op het gebied van autonomie. Het is hen verboden oorlog te voeren, hun eigen buitenlandse betrekkingen aan te gaan en onafhankelijke valuta te drukken of uit te geven. Indiase reserveringen zijn meestal opgenomen in één staat, maar er zijn 12 reserveringen die de staatsgrenzen overschrijden.

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyomingDelawareMarylandNew HampshireNew JerseyMassachusettsConnecticutDistrict of ColumbiaWest VirginiaVermontRhode IslandKaart van de VS met staatsnamen 2.svg
Over dit beeld

Buitenlandse Zaken

zie onderschrift
De Hoofdkwartier van de Verenigde Naties is gelegen langs de oostelijke rivier in Midtown Manhattan sinds 1952. De Verenigde Staten zijn een van de oprichters van de VN.

De Verenigde Staten hebben een gevestigde structuur van buitenlandse betrekkingen en hadden in 2019 het op een na grootste diplomatieke korps ter wereld. Het is een permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, en de thuisbasis van de Hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Ook de Verenigde Staten zijn lid van de G7, G20, en OESO intergouvernementele organisaties. Bijna alle landen hebben ambassades en veel hebben consulaten (officiële vertegenwoordigers) in het land. Evenzo organiseren bijna alle landen formeel diplomatieke missies met Verenigde Staten, behalve Iran, Noord Korea, en Bhutan. Hoewel Taiwan heeft geen formele diplomatieke betrekkingen met de VS, maar onderhoudt nauwe, zij het onofficiële, betrekkingen. De Verenigde Staten leveren ook regelmatig aan Taiwan militaire uitrusting mogelijke Chinese agressie af te schrikken.

De Verenigde Staten hebben een "Speciale relatie" met de Verenigd Koninkrijk en sterke banden met Canada, Australië, Nieuw Zeeland, het Filippijnen, Japan, Zuid-Korea, Israël, en verscheidene Europeese Unie landen (Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Polen). De VS werken nauw samen met haar NATO bondgenoten op militaire en nationale veiligheid kwesties, en met landen in Amerika via de Organisatie van Amerikaanse Staten en Vrijhandelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada. in Zuid-Amerika, Colombia wordt traditioneel beschouwd als de nauwste bondgenoot van de Verenigde Staten. De VS oefenen de volledige internationale defensiebevoegdheid en verantwoordelijkheid uit Micronesië Marshall eilanden en Palau door de Compact van vrije associatie. Het heeft in toenemende mate strategische samenwerking gevoerd met India, en banden met China zijn gestaag verslechterd. De VS zijn een belangrijke bondgenoot van geworden Oekraïne sinds Rusland annexeerde de Krim in 2014 en begon een invasie van Oekraïne in 2022, waardoor de betrekkingen met Rusland aanzienlijk verslechterden.

Leger

Het Pentagon, in de buurt van Washington, DC, is de thuisbasis van de Amerikaanse ministerie van defensie.

De voorzitter is de opperbevelhebber van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en benoemt zijn leiders, de minister van Defensie en Gezamenlijke stafchefs. De ministerie van Defensie, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in het Pentagon in de buurt van Washington, DC, beheert vijf van de zes servicevestigingen, die zijn samengesteld uit de Leger, Korps Mariniers, Marine blauw, Air Force en Space Force. De Kustwacht wordt beheerd door de Department of Homeland Security in vredestijd en kan worden overgedragen aan de Afdeling van de marine in oorlogstijd. De Verenigde Staten gaven in 877 $ 2022 miljard uit aan hun leger, 39% van de wereldwijde militaire uitgaven, goed voor 3.5% van het bbp van het land. De VS heeft meer dan 40% van 's werelds kernwapens, het op een na grootste bedrag na Rusland.

In 2019 rapporteerden alle zes afdelingen van de Amerikaanse strijdkrachten 1.4 miljoen personeelsleden in actieve dienst. De Reserves en nationale Garde bracht het totale aantal troepen op 2.3 miljoen. Het ministerie van Defensie had ook ongeveer 700,000 burgers in dienst, niet meegerekend aannemers. Militaire dienst in de Verenigde Staten is echter vrijwillig dienstplicht kan optreden in oorlogstijd door de Selectief servicesysteem. De Verenigde Staten hebben de op twee na grootste gecombineerde strijdkrachten ter wereld, na de Chinese Volksbevrijdingsleger en Indiase strijdkrachten.

Tegenwoordig kunnen Amerikaanse troepen snel worden ingezet door de grote vloot van de luchtmacht transportvliegtuigen, de 11 actief van de marine vliegdekschepen en Marine expeditie-eenheden op zee met de marine en het leger XVIII Luchtlandingskorps en 75e Ranger-regiment ingezet door transportvliegtuigen van de luchtmacht. De luchtmacht kan met haar vloot van strategische bommenwerpers, onderhoudt de luchtafweer in de Verenigde Staten, en biedt luchtsteun van dichtbij aan de grondtroepen van het leger en het Korps Mariniers.

De Space Force bestuurt de Global Positioning System (GPS, ook wijdverspreid in civiel gebruik wereldwijd), de Oostelijk en Westerse reeksen voor alle ruimtelanceringen en die van de Verenigde Staten Ruimtebewaking en Raket waarschuwing netwerken. Het leger exploiteert ongeveer 800 bases en faciliteiten in het buitenland, en onderhoudt implementaties van meer dan 100 actieve dienst personeel in 25 andere landen.

Wetshandhaving en misdaad

Er zijn ongeveer 18,000 Amerikaanse politiebureaus van lokaal tot federaal niveau in de Verenigde Staten. Recht in de Verenigde Staten is voornamelijk afgedwongen door lokale politiediensten en sheriff's kantoren. De staatspolitie biedt bredere diensten, en federale agentschappen zoals Federal Bureau of Investigation (FBI) en de US Marshals Service hebben gespecialiseerde taken, zoals beschermen burgerrechten, nationale veiligheid en afdwingen Amerikaanse federale rechtbanken' uitspraken en federale wetten. Staat rechtbanken de meeste civiele en strafrechtelijke processen leiden, en federale rechtbanken behandelen aangewezen misdaden en beroepen van de strafrechtbanken van de staat.

Vanaf 2020, de Verenigde Staten hebben een opzettelijke moordcijfers van 7 per 100,000 mensen. Een cross-sectionele analyse van de World Health Organization Mortality Database uit 2010 toonde aan dat de moordcijfers in de Verenigde Staten "7.0 keer hoger waren dan in andere landen met een hoog inkomen, aangedreven door een moordcijfer met wapens dat 25.2 keer hoger was".

Vanaf januari 2023 hebben de Verenigde Staten de zesde hoogste opsluitingspercentage per hoofd van de bevolking in de wereld, bij 531 mensen per 100,000; en de grootste gevangenis en gevangenisbevolking in de wereld op 1,767,200. In 2019 bedroeg de totale gevangenispopulatie voor veroordeelden tot meer dan een jaar 1,430,800, wat overeenkomt met een verhouding van 419 per 100,000 inwoners en de laagste sinds 1995. sommige denktanks plaats dat nummer hoger, zoals Prison Policy Initiative's schatting van 1.9 miljoen. Verschillende staten hebben dat geprobeerd hun gevangenisbevolking verminderen via overheidsbeleid en burgerinitiatieven.

Economie

zie onderschrift
De US dollar (met George Washington) is de valuta die het meest wordt gebruikt internationale transacties en is 's werelds belangrijkste reservemunt.
De New York Stock Exchange on Wall Street, 's werelds grootste beurs door marktkapitalisatie van haar beursgenoteerde ondernemingen

Volgens de Internationaal Monetair Fonds, de VS. bruto binnenlands product (BBP) van $ 25.5 biljoen vormt meer dan 25% van de bruto wereldproduct tegen marktkoersen en ruim 15% van het bruto wereldproduct tegen koopkrachtpariteit (PPS). Van 1983 tot 2008 bedroeg de reële samengestelde jaarlijkse bbp-groei in de VS 3.3%, vergeleken met een gewogen gemiddelde van 2.3% voor de rest van de G7. Het land staat op de eerste plaats in de wereld door nominaal BBP, tweede door BBP (PPS), zevende door nominaal BBP per hoofd van de bevolking, en achtste door BBP (KKP) per hoofd van de bevolking. Vanaf 2022 stonden de Verenigde Staten op de 25e plaats van de 169 landen op de lijst Index sociale vooruitgang, die meet "de mate waarin landen voorzien in de sociale en ecologische behoeften van hun burgers." De VS is al minstens sinds 1900 de grootste economie ter wereld.

De Verenigde Staten staan ​​op of nabij de voorhoede technologische vooruitgang en innovatie op veel economische gebieden, vooral in kunstmatige intelligentie; computers; farmaceutischeund medisch, ruimte en militaire uitrusting. De economie van het land wordt gevoed door overvloed natuurlijke hulpbronnen, een goed ontwikkelde infrastructuur en een hoge productiviteit. Het heeft de op een na hoogste totale geschatte waarde van natuurlijke hulpbronnen, gewaardeerd op US $44.98 biljoen in 2019, hoewel bronnen verschillen over hun schattingen. Amerikanen hebben het hoogste gemiddelde huishouden en werknemer inkomen onder OESO lidstaten. In 2013 hadden ze de zesde hoogste gemiddeld huishoud inkomen, lager dan de vierde hoogste in 2010.

De US dollar is de valuta die het meest wordt gebruikt internationale transacties en is 's werelds belangrijkste reservemunt, gesteund door de dominante economie van het land, zijn leger petrodollar systeem, en het is gekoppeld euro dollar en groot Amerikaanse schatkistmarkt. Meerdere landen gebruiken het als hun officiële valuta en in andere is het de de facto valuta. New York City is de belangrijkste van de wereld financieel centrumMet grootste economische output en het epicentrum van de belangrijkste Amerikaanse grootstedelijke economie. De New York Stock Exchange en Nasdaq zijn van de wereld grootste beurzen by marktkapitalisatie en handelsvolume.

De grootste Amerikaanse handelspartners de Europeese Unie, Mexico, Canada, China, Japan, Zuid-Korea Verenigd Koninkrijk, Vietnam, India en Taiwan. De Verenigde Staten zijn van de wereld grootste importeur en de een na grootste exporteur na China. Het is vrijhandelsovereenkomsten met meerdere landen, Waaronder USMCA. De VS staan ​​op de tweede plaats in de Global Competitiveness Report in 2019, daarna Singapore. Veel van de wereld grootste bedrijven, zoals Alfabet (Google), Amazone, AT & T, Apple, Coca-cola, Disney, General Motors, McDonald's, Nike, meta, Microsoft, Pepsi en Walmart, zijn opgericht en hebben hun hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Van de wereld 500 grootste bedrijven, 124 hebben hun hoofdkantoor in de VS

Terwijl de economie een heeft bereikt post-industrieel ontwikkelingsniveau blijven de Verenigde Staten een industriële macht. Vanaf 2018 zijn de VS de een na grootste productienatie na China. In 2013 de Amerikaanse staatsschuld verhouding tot het bbp overtrof de 100% toen zowel de schuld als het bbp ongeveer $ 16.7 biljoen bedroegen; in 2022 bedroeg de Amerikaanse staatsschuld $ 30.93 biljoen, terwijl de schuld in verhouding tot het bbp 124% bedroeg.

Inkomen en armoede

Met $ 69,392 in 2020 stonden de Verenigde Staten op de eerste plaats van de wereld gemiddeld jaarloon gebaseerd op het OESO gegevens, en het had 's werelds hoogste Gemiddeld inkomen voor $ 46,625 in 2021. Ondanks het feit dat de VS slechts 4.24% van de wereldbevolking, inwoners van de VS gezamenlijk bezat 30.2% van 's werelds totale rijkdom vanaf 2021, het grootste percentage van alle landen. De VS staat ook op de eerste plaats wat betreft het aantal dollars miljardairs en miljonairs, met 724 miljardairs (vanaf 2021) en bijna 22 miljoen miljonairs (2021).

De Verenigde Staten hebben een kleinere welvaartsstaat en herverdeelt minder inkomsten door overheidsingrijpen dan de meeste andere hoog inkomen landen. De VS stonden op de 52e plaats als hoogste in inkomensongelijkheid onder 167 landen in 2014, en de hoogste in vergelijking met de rest van de ontwikkelde wereld in 2018.

Rijkdom in de Verenigde Staten is sterk geconcentreerd; de rijkste 10% van de volwassen bevolking bezit 72% van het gezinsvermogen van het land, terwijl de onderste 50% slechts 2% bezit. Inkomensongelijkheid in de VS blijft op recordhoogte waarbij de bovenste vijfde van de verdieners meer dan de helft van alle inkomsten mee naar huis neemt en de VS een van de breedste inkomensverdelingen geven OESO leden. De Verenigde Staten zijn de enige geavanceerde economie dat is niet zo garanderen zijn werknemers betaalde vakantie nationaal en is een van de weinige landen ter wereld zonder federale betaald familie verlof als een wettelijk recht. De Verenigde Staten hebben ook een hoger percentage werknemers met een laag inkomen dan bijna elk ander ontwikkeld land, grotendeels vanwege een zwak collectief afdingen systeem en gebrek aan overheidssteun voor risicowerkers.

Er waren ongeveer 567,715 beschutte en onbeschutte daklozen in de VS in januari 2019, waarbij bijna tweederde in een noodopvang of tijdelijk huisvestingsprogramma verbleef. Pogingen om dakloosheid te bestrijden omvatten de sectie 8 huisvesting voucher programma en uitvoering van de Housing First strategie op alle overheidsniveaus.

In 2011, 16.7 miljoen kinderen leefden in huishoudens met voedselonzekerheid, ongeveer 35% meer dan het niveau van 2007, hoewel slechts 845,000 Amerikaanse kinderen (1.1%) op een bepaald moment in het jaar een verminderde voedselinname of verstoord eetpatroon zagen, en de meeste gevallen waren niet chronisch. Vanaf juni 2018, 40 miljoen mensen, ongeveer 12.7% van de Amerikaanse bevolking, leefden in armoede, waaronder 13.3 miljoen kinderen; het armoedegrens in de Verenigde Staten bedroeg in 12,880 $ 26,246 voor een eenpersoonshuishouden en $ 2021 voor een gezin van vier personen. Vanaf 2019 verdiende 2% van de Amerikaanse bevolking minder dan $ 10 per dag. 0.25% van de Amerikaanse bevolking leefde in 2.15 onder de internationale armoedegrens van $ 2020 per dag.

Wetenschap, technologie en energie

Amerikaanse astronaut Buzz Aldrin het groeten van de vlag op de maan tijdens de Apollo 11, 1969. De Verenigde Staten zijn het enige land dat heeft gestuurd bemande missies naar het maanoppervlak.

De Verenigde Staten zijn toonaangevend op technologisch gebied innovatie sinds het einde van de 19e eeuw en wetenschappelijk onderzoek sinds het midden van de 20e eeuw. Methoden om te produceren verwisselbare onderdelen en de oprichting van een gereedschapswerktuig industrie maakte de VS om grootschalige productie te hebben van naaimachines, fietsen en andere items in de late 19e eeuw. In het begin van de 20e eeuw, fabriek electrificatie, de introductie van de lopende band, en andere arbeidsbesparende technieken creëerden het systeem van massaproductie. In de 21e eeuw komt ongeveer tweederde van de financiering voor onderzoek en ontwikkeling uit de particuliere sector. In 2022 waren de Verenigde Staten het land met de na hoogste aantal gepubliceerde wetenschappelijke artikelen. Vanaf 2021 stonden de VS op de tweede plaats qua aantal octrooiaanvragen, en ten derde door aanvragen voor handelsmerken en industriële ontwerpen. In 2021 lanceerden de Verenigde Staten er in totaal 51 ruimtevluchten (China meldde 55). De VS hadden er 2,944 actief satellieten in de ruimte in december 2021, het hoogste aantal van alle landen.

In 1876, Alexander Graham Bell werd bekroond met de eerste VS octrooi voor de telefoon. Thomas Edison's onderzoekslaboratorium ontwikkelde de fonograaf, De eerste gloeilamp met lange levensduur, en de eerste levensvatbaar film camera. De Wright broers maakte in 1903 de eerste aanhoudende en gecontroleerde zwaarder dan lucht aangedreven vlucht, en de automobielbedrijven van Losgeld E. Olds en Henry Ford maakte de lopende band populair in het begin van de 20e eeuw. De opkomst van fascism en Nazisme in de jaren 1920 en '30 leidden veel Europese wetenschappers, zoals Albert Einstein, Enrico Fermi en John von Neumann, om naar de Verenigde Staten te emigreren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Manhattan Project. ontwikkelde kernwapens, waarmee de Atoomtijdperk. Tijdens de Koude Oorlog leidde de concurrentie om superieure raketcapaciteiten tot de Ruimte race tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. De grote Amerikaanse technologische doorbraken van de 20e eeuw vloeien voort uit de uitvinding van de transistor in de jaren vijftig een belangrijk onderdeel van bijna alle moderne elektronica, wat leidde tot de ontwikkeling van microprocessors, software, personal computersEn Internet. In 2022 stonden de Verenigde Staten op de 2e plaats in de Wereldwijde innovatie-index. De Verenigde Staten ontwikkelden ook de Global Positioning System, dat is 's werelds meest vooraanstaande satellietnavigatie systeem.

Vanaf 2021, halen de Verenigde Staten ongeveer 79.1% van hun energie uit fossiele brandstoffen. In 2021 kwam de grootste energiebron van het land vandaan petroleum (36.1%), gevolgd door aardgas (32.2%), steenkool (10.8%), hernieuwbare bronnen (12.5%), en kernenergie (8.4%). De Verenigde Staten vormen minder dan 5% van de wereldpopulatie, maar verbruikt 17% van de de energie van de wereld. Het is goed voor ongeveer 25% van de wereld petroleum verbruik, terwijl het slechts 6% van de jaarlijkse aardolievoorraad ter wereld produceert. De VS is de op één na grootste uitstoter van broeikasgassen, alleen overtroffen door China.

vervoer

Die van de Verenigde Staten spoorwegnet, bijna alle normaalspoor, is de langste ter wereld, en meer dan 293,564 km (182,400 mijl). Het handelt meestal vracht, met intercity-passagiersvervoer voornamelijk verzorgd door Amtrak, een door de overheid beheerd bedrijf dat diensten overnam die voorheen door particuliere bedrijven werden beheerd, naar alle staten op vier na.

Persoonlijk vervoer is gedomineerd door auto's, die opereren op een netwerk van 4 miljoen mijl (6.4 miljoen kilometer) openbare wegen, waardoor het de langste netwerk in de wereld. De Verenigde Staten werden het eerste land ter wereld met een massamarkt voor de productie en verkoop van voertuigen en een massaproductieproces. Vanaf 2022 zijn de Verenigde Staten de een na grootste fabrikant van motorvoertuigen en is thuis Tesla, 's werelds meest waardevolle autobedrijf. General Motors hield de titel van 's werelds best verkochte autofabrikant van 1931 tot 2008. Momenteel heeft de VS qua verkoop de op één na grootste automarkt ter wereld en hoogst autobezit per hoofd van de bevolking in de wereld, met 816.4 voertuigen per 1,000 Amerikanen (2014). In 2017 waren er 255 miljoen niet-tweewielige motorvoertuigen, of ongeveer 910 voertuigen per 1,000 mensen.

De civiele luchtvaartindustrie is volledig in particulier bezit en is grotendeels geweest gedereguleerd sinds 1978zodat de meeste grote luchthavens zijn publiek eigendom. De drie grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld qua vervoerde passagiers zijn in de VS gevestigd; American Airlines is nummer één na de overname in 2013 door US Airways. Van de de 50 drukste passagiersluchthavens ter wereld, 16 zijn in de Verenigde Staten, waaronder de top vijf en de drukste, Hartsfield - Jackson Atlanta International Airport. Vanaf 2020, zijn er 19,919 luchthavens in de Verenigde Staten, waarvan er 5,217 zijn aangewezen als "openbaar gebruik", ook voor algemene luchtvaart en andere activiteiten.

Van de vijftig drukste containerhavens, vier bevinden zich in de Verenigde Staten, waarvan de drukste de Haven van Los Angeles. De landen Binnenlandse waterwegen zijn van de wereld vijfde langste, en in totaal 41,009 km (25,482 mijl).

Demografie

Bevolking

Historische bevolking
VolkstellingPop.Opmerking:% ±
17903,929,326-
18005,308,48335.1%
18107,239,88136.4%
18209,638,45333.1%
183012,866,02033.5%
184017,069,45332.7%
185023,191,87635.9%
186031,443,32135.6%
187038,925,59823.8%
188050,189,20928.9%
189062,979,76625.5%
190076,212,16821.0%
191092,228,49621.0%
1920106,021,53715.0%
1930122,775,04615.8%
1940132,164,5697.6%
1950150,697,36114.0%
1960179,323,17519.0%
1970203,392,03113.4%
1980226,545,80511.4%
1990248,709,8739.8%
2000281,421,90613.2%
2010308,745,5389.7%
2020331,449,2817.4%
2022 (geschat)333,287,5570.6%
Amerikaanse tienjaarlijkse volkstelling

De US Census Bureau rapporteerde 331,449,281 inwoners op 1 april 2020, waardoor de Verenigde Staten de derde meest bevolkte natie ter wereld, na China en India. Volgens het bureau Amerikaanse bevolkingsklok, op 28 januari 2021 had de Amerikaanse bevolking een nettowinst van één persoon per 100 seconden, of ongeveer 864 mensen per dag. In 2018 was 52% van de Amerikanen van 15 jaar en ouder getrouwd, 6% was weduwe, 10% was gescheiden en 32% was nooit getrouwd geweest. In 2021, Amerika totaal vruchtbaarheidscijfer stond op 1.7 kinderen per vrouw, en het had 's werelds hoogste percentage kinderen (23%) alleenstaande ouder huishoudens anno 2019.

De Verenigde Staten hebben een diverse bevolking; 37 voorouders groepen hebben meer dan een miljoen leden. Blanke Amerikanen met voorouders uit Europa, het Midden-Oosten of Noord-Afrika vormen de grootste raciale en etnische groep bij 57.8% van de Amerikaanse bevolking. Latijns-Amerikaanse en Latino-Amerikanen vormen de op een na grootste groep en zijn 18.7% van de Amerikaanse bevolking. Afrikaanse Amerikanen vormen de op twee na grootste voorgeslachtsgroep van het land en maken 12.1% uit van de totale bevolking van de Verenigde Staten. Aziatische Amerikanen zijn de op drie na grootste groep van het land en vormen 5.9% van de Amerikaanse bevolking, terwijl de 3.7 miljoen van het land Native Americans goed voor ongeveer 1%. In 2020 de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse bevolking was 38.5 jaar.

Immigratie

De Verenigde Staten hebben verreweg het hoogste aantal immigrantenbevolking in de wereld, met 50,661,149 mensen. In 2018 waren er bijna 90 miljoen immigranten en In de VS geboren kinderen van immigranten in de Verenigde Staten, goed voor 28% van de totale Amerikaanse bevolking. In 2017 was van de in het buitenland geboren bevolking van de VS ongeveer 45% (20.7 miljoen) genaturaliseerde staatsburgers, 27% (12.3 miljoen) waren wettige permanente inwoners, 6% (2.2 miljoen) waren tijdelijke wettige inwoners en 23% (10.5 miljoen). miljoen) waren illegale immigranten.

De Verenigde Staten leidden de wereld naar binnen hervestiging van vluchtelingen tientallen jaren lang meer vluchtelingen toegelaten dan de rest van de wereld samen.

Taal

Hoewel er in de Verenigde Staten veel talen worden gesproken, is Engels de meest voorkomende. Hoewel er geen is officiële taal op federaal niveau zijn sommige wetten, zoals Amerikaanse naturalisatievereisten-standaardiseer Engels, en de meeste staten hebben Engels als officiële taal verklaard. Drie staten en vier Amerikaanse territoria hebben naast het Engels lokale of inheemse talen erkend, waaronder Hawaï (Hawaiiaans), Alaska (twintig moedertalen), Zuid Dakota (Sioux), Amerikaans Samoa (samoan), Puerto Rico (Spaans), Guam (Chamorro), en de Noordelijke Marianen (Carolijns en Chamorro).

In Puerto Rico wordt Spaans meer gesproken dan Engels.

Volgens de American Community Survey, spraken in 2010 zo'n 229 miljoen mensen (van de totale Amerikaanse bevolking van 308 miljoen) thuis alleen Engels. Meer dan 37 miljoen spraken Spaans thuis, waardoor het de tweede meest gebruikte taal in de Verenigde Staten is. Andere talen die thuis door een miljoen of meer mensen worden gesproken, zijn onder meer Chinese (2.8 miljoen), tagalog (1.6 miljoen), Vietnamees (1.4 miljoen), Frans (1.3 miljoen), Korean (1.1 miljoen), en Duits (1 miljoen).

De meest onderwezen vreemde talen in de Verenigde Staten, in termen van inschrijvingsaantallen van kleuterschool tot universiteit niet-gegradueerd onderwijs, zijn Spaans, Frans en Duits. Andere veelgebruikte talen zijn onder meer Latijns, Japanse, Amerikaanse gebaren taal, Italiaans en Chinese.

Godsdienst

Zelfbenoemde religieuze overtuiging in de Verenigde Staten (2023 The Wall Street Journal-NORC peiling):

  protestantisme (26%)
  Katholicisme (21%)
  "Zojuist Christelijk" (20%)
  mormonisme (2%)
  unitarisme (1%)
  Jodendom (2%)
  Boeddhisme (2%)
  Andere religieuze overtuiging (2%)
  islam (1%)
  Niets speciaals (12%)
  Agnosticisme (8%)
  Atheïsme (4%)

Religieuze overtuiging in de Verenigde Staten is een van de meest diverse ter wereld en varieert aanzienlijk per regio en leeftijd.

De Eerste amendement garandeert de gratis oefening van religie en verbiedt het Congres om wetten aan te nemen die haar respecteren etablissement. Het land heeft de wereld grootste christelijke bevolking en een meerderheid van de Amerikanen identificeert zich als Christelijk, overwegend Katholiek, overwegend protestantof evangelisch. Volgens Gallup rapporteren 58% en 17% bidden respectievelijk vaak of soms, en 46% en 26% geven aan dat religie respectievelijk een zeer belangrijke of redelijk belangrijke rol speelt in hun leven. De meesten gaan niet regelmatig naar religieuze diensten en hebben weinig vertrouwen in religieuze instellingen. Tot de jaren negentig was het land een significante uitschieter onder hoog ontwikkeld landen, met name met een hoog niveau van religiositeit en rijkdom, hoewel dit sindsdien minder is geworden.

Volgens Gallup en Pew gelooft 81%-90% van de Amerikanen in a hogere kracht terwijl "31% aangeeft vandaag wekelijks of bijna wekelijks een kerk, synagoge, moskee of tempel te bezoeken." In de "Bijbelgordel", gevestigd in de Zuidelijke Verenigde Statenspeelt het evangelisch protestantisme cultureel een belangrijke rol. New England en Westelijke Verenigde Staten Neiging minder religieus zijn. Ongeveer 6% van de Amerikanen beweert een niet-christelijk geloof te hebben; waarvan de grootste zijn Jodendom, islam, Hindoeïsme en Boeddhisme. De Verenigde Staten hebben ofwel de eerste of tweede grootste joodse bevolking ter wereld, de grootste buiten Israël. "Ceremonieel deïsme" is gebruikelijk in de Amerikaanse cultuur. Ongeveer 30% van de Amerikanen beschrijft zichzelf als hebbend geen religie. Het lidmaatschap van een gebedshuis daalde van 70% in 1999 naar 47% in 2020.

verstedelijking

Ongeveer 82% van de Amerikanen woont in stedelijke gebieden, inclusief voorsteden; ongeveer de helft daarvan woont in steden met meer dan 50,000 inwoners. In 2008, 273 opgenomen gemeenten had meer dan 100,000 inwoners, negen steden hadden meer dan een miljoen inwoners en vier steden (New York City, Los Angeles, Chicago en Houston) had een bevolking van meer dan twee miljoen. Veel grootstedelijke bevolkingsgroepen in de VS groeien snel, vooral in het zuiden en westen.

 
Grootste grootstedelijke gebieden in de Verenigde Staten
Rang Naam Regio Pop. Rang Naam Regio Pop.
New York
New York
Los Angeles
Los Angeles
1 New York Noordoosten 19,768,458 11 Boston Noordoosten 4,899,932 Chicago
Chicago
Dallas-Fort Worth
Dallas-Fort Worth
2 Los Angeles West 12,997,353 12 Rivieroever – San Bernardino West 4,653,105
3 Chicago Midwest 9,509,934 13 San Francisco West 4,623,264
4 Dallas-Fort Worth Zuiden 7,759,615 14 Detroit Midwest 4,365,205
5 Houston Zuiden 7,206,841 15 Seattle West 4,011,553
6 Washington, DC Zuiden 6,356,434 16 Minneapolis-Saint Paul Midwest 3,690,512
7 Philadelphia Noordoosten 6,228,601 17 San Diego West 3,286,069
8 Atlanta Zuiden 6,144,050 18 Tampa-St. Petersburg Zuiden 3,219,514
9 Miami Zuiden 6,091,747 19 Denver West 2,972,566
10 Phoenix West 4,946,145 20 Baltimore Zuiden 2,838,327

Educatie

Foto van de Universiteit van Virginia
De University of Virginia, opgericht door Thomas Jefferson, is een van de vele openbare hogescholen en universiteiten in de Verenigde Staten.

Amerikaans openbaar onderwijs wordt beheerd door nationale en lokale overheden en gereguleerd door de Ministerie van Onderwijs van de Verenigde Staten door beperkingen op federale subsidies. In de meeste staten zijn kinderen verplicht om naar school te gaan vanaf de leeftijd van vijf of zes (te beginnen met kleuterschool or eerste leerjaar) totdat ze 18 worden (meestal brengen ze door twaalfde graad, het einde van de middelbare school); sommige staten staan ​​​​studenten toe om de school te verlaten op 16 of 17. Van de Amerikanen van 25 jaar en ouder studeerde 84.6% af van de middelbare school, 52.6% ging naar een universiteit, 27.2% verdiende een bachelor diploma, en 9.6% behaalde een diploma. De basis geletterdheid percentage is ongeveer 99%.

De Verenigde Staten hebben veel private en publieke instellingen voor hoger onderwijs. Er zijn ook lokale gemeenschapsscholen met over het algemeen een meer open toelatingsbeleid, kortere academische programma's en lager collegegeld. De VS geeft per leerling meer uit aan onderwijs dan enig ander land ter wereld, gemiddeld $ 12,794 per jaar uitgeven aan openbare basis- en middelbare scholieren in het schooljaar 2016–2017. Wat betreft overheidsuitgaven aan hoger onderwijs geven de VS per student meer uit dan de VS OESO gemiddeld, en meer dan alle naties in gecombineerde publieke en private uitgaven. Ondanks een student lening vergeving programma's aanwezig, schuld van studentenleningen is de afgelopen tien jaar met 102% gestegen, en meer dan 1.7 biljoen dollar vanaf 2022.

De grote meerderheid van 's werelds beste universiteiten, zoals vermeld door verschillende ranglijsten, bevindt zich in de Verenigde Staten, waaronder 19 van de top 25, en de meest prestigieuze[Wezel woorden][originele onderzoek?] - De Harvard University. Het land heeft ook verreweg het meeste Nobelprijswinnaars in de geschiedenis, met 403 (406 prijzen gewonnen).

Gezondheid

Het Texas Medical Center, een cluster van moderne wolkenkrabbers, 's nachts
De Texas Medisch Centrum in het centrum Houston is het grootste medische complex ter wereld.

In een voorlopig rapport, de Centers for Disease Control en Prevention (CDC) kondigde aan dat de VS levensverwachting bij de geboorte was gedaald tot 76.4 jaar in 2021 (73.2 jaar voor mannen en 79.1 jaar voor vrouwen), een daling van 0.9 jaar ten opzichte van 2020. Dit was het tweede jaar van algehele achteruitgang en de belangrijkste genoemde oorzaken waren Covid-19 pandemie, ongevallen, overdoses drugs, hart- en leveraandoeningen en zelfmoorden. De levensverwachting was het hoogst onder Aziaten en Hispanics en het laagst onder zwarten en American Indian-Alaskan Native (AIEN) volkeren. Vanaf 1998 bleef de gemiddelde levensverwachting in de VS achter bij die van andere rijke geïndustrialiseerde landen, en sindsdien is de achterstand in de "gezondheidsachterstand" van de Amerikanen steeds groter geworden. De VS heeft ook een van de hoogste zelfmoord tarieven onder landen met een hoog inkomen, en ongeveer een derde van de Amerikaanse volwassen bevolking is zwaarlijvig en nog een derde heeft overgewicht.

In 2010, coronaire hartziekte, longkanker, beroerte, chronische obstructieve longziekten, en verkeersongevallen veroorzaakten de meeste verloren levensjaren in de VS Onderrug pijn, Depressie, aandoeningen aan het bewegingsapparaat, nek pijn en angst veroorzaakte de meeste verloren jaren door arbeidsongeschiktheid. De meest schadelijke risicofactoren waren een slecht dieet, roken van tabak, zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, lichamelijke inactiviteit en alcohol gebruik. Alzheimer, stoornissen in het gebruik van stoffen, nierziekte, kanker, en vallen veroorzaakten de meeste extra levensjaren die verloren gingen ten opzichte van hun voor leeftijd gecorrigeerde percentages per hoofd van de bevolking in 1990. Tienerzwangerschappen en abortus tarieven in de VS zijn aanzienlijk hoger dan in andere westerse landen, vooral onder zwarten en Iberiërs.

Het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem ver besteedt uit dat van elk ander land, gemeten zowel in uitgaven per hoofd van de bevolking als als percentage van het bbp, maar behaalt slechtere resultaten op het gebied van gezondheidszorg in vergelijking met vergelijkbare landen. De Verenigde Staten zijn de enige ontwikkelde natie zonder een systeem van universele gezondheidszorgEn een aanzienlijk deel van de bevolking dat geen ziektekostenverzekering heeft. De VS is echter een wereldleider op het gebied van medische innovatie, gemeten in termen van omzet of het aantal nieuwe medicijnen en apparaten dat wordt geïntroduceerd. De Foundation for Research on Equal Opportunity plaatste de Verenigde Staten op de 11e plaats in de World Index of Healthcare Innovation; het concludeerde dat de VS de wetenschap en technologie domineert, die "volledig te zien was tijdens de COVID-19-pandemie, aangezien de Amerikaanse regering veel sneller vaccineert tegen het coronavirus dan wie dan ook ooit eerder had gedaan", maar achterblijft wat betreft fiscale houdbaarheid, met "uitgaven groeiend in een onhoudbaar tempo."

Door de overheid gefinancierde gezondheidszorg voor de armen (Medicaid, opgericht in 1965) en voor mensen van 65 jaar en ouder (Medicare, begonnen in 1966) is beschikbaar voor Amerikanen die voldoen aan de inkomens- of leeftijdskwalificaties van het programma. In 2010 passeerde oud-president Obama de Patiëntenbescherming en betaalbare zorgwet of ACA, waarbij de wet volgens de CDC het onverzekerde deel van de bevolking ongeveer halveerde. Meerdere studies hebben geconcludeerd dat ACA de mortaliteit van ingeschrevenen had verminderd. Echter, zijn erfenis blijft controversieel.

Cultuur en samenleving

Het Vrijheidsbeeld, een groot blauwgroen bronzen beeld op een stenen voetstuk
De Statue of Liberty (Vrijheid Verlichten De Wereld), een geschenk van Frankrijk, is uitgegroeid tot een iconisch symbool van de American Dream.

Amerikanen hebben traditioneel gekarakteriseerd door een verenigend geloof in een "Amerikaanse geloofsovertuiging"nadruk op vrijheid, gelijkheid onder de wet, democratie, sociale gelijkheid, eigendomsrechten, en een voorkeur voor beperkte overheid. Individualisme, een sterke hebben Arbeidsethos, concurrentievermogen, en altruïsme zijn ook genoemde waarden. Dat blijkt uit een studie uit 2016 van de Stichting Goede Doelen Hulp, schonken Amerikanen 1.44% van het totale bbp aan liefdadigheid, de hoogst in de wereld met een ruime marge. De Verenigde Staten is de thuisbasis van een grote verscheidenheid van etnische groepen, tradities en waarden, en oefent grote culturele invloed uit op wereldschaal, met het fenomeen dat wordt genoemd amerikanisering. Als zodanig wordt de VS beschouwd als een culturele grootmacht.

Bijna alle huidige Amerikanen of hun voorouders kwamen uit Eufrasië ("de Oude wereld") in de afgelopen vijf eeuwen. Hoofdstroom Amerikaanse cultuur is een Westerse cultuur grotendeels ontleend aan de tradities van Europese immigranten met invloeden uit vele andere bronnen, zoals tradities meegebracht door slaven uit Afrika. Meer recente immigratie uit Azië En in het bijzonder Latijns Amerika heeft toegevoegd aan een culturele mix die is beschreven als een homogenisering smeltkroes, en een heterogeen saladeschaal, met immigranten die bijdragen aan, en vaak assimileren in de mainstream Amerikaanse cultuur. De American Dream, of de perceptie dat Amerikanen high zijn sociale mobiliteitspeelt een sleutelrol bij het aantrekken van immigranten. Of deze perceptie juist is, is een onderwerp van discussie geweest. Terwijl de heersende stromingscultuur stelt dat de Verenigde Staten een klassenloze samenleving, geleerden identificeren significante verschillen tussen de sociale klassen van het landbeïnvloedt socialisatie, taal en waarden. Amerikanen hebben de neiging om veel waarde te hechten sociaal-economische prestatie, maar zijn gewoon of gemiddeld wordt door sommigen gepromoot als een nobele toestand.

De Verenigde Staten worden geacht de sterkste bescherming van de vrijheid van meningsuiting van welk land dan ook in de wereld onder de Eerste amendement, met de uitspraak van de Hoge Raad vlag ontheiliging, Haattoespraak, godslastering en majesteitsschennis zijn allemaal vormen van beschermde meningsuiting. Een 2016 Pew Research Center Uit een peiling bleek dat Amerikanen het meest voorstander waren van vrije meningsuiting van welk staatsbestel dan ook. Ze zijn ook de "meest ondersteunende van persvrijheid en recht om internet te gebruiken zonder overheidscensuur." Het is een sociaal vooruitstrevend Land met toegeeflijk houding rondom menselijke seksualiteit. LGBT-rechten in de VS behoren tot de meest geavanceerde ter wereld.

Literatuur en beeldende kunst

foto van Mark Twain
Mark Twain, Amerikaanse auteur en humorist

In de 18e en vroege 19e eeuw haalden de Amerikaanse kunst en literatuur de meeste van hun signalen uit Europa, wat bijdroeg aan de westerse cultuur. Schrijvers zoals Washington Irving, Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe en Henry David Thoreau vestigde tegen het midden van de 19e eeuw een kenmerkende Amerikaanse literaire stem. Mark Twain en dichter Walt Whitman waren belangrijke figuren in de tweede helft van de eeuw; Emily Dickinson, vrijwel onbekend tijdens haar leven, wordt erkend als een essentiële Amerikaanse dichter.

In de 1920s, de Nieuwe negerbeweging kwamen samen in Harlem, waar veel schrijvers naartoe waren gemigreerd (sommige kwamen uit het zuiden, andere uit West-Indië). Het pan-Afrikaanse perspectief was een belangrijk cultureel exportproduct tijdens de Jazztijdperk in Parijs en was als zodanig een belangrijke vroege invloed op de duisternis filosofie.

Er zijn veel kandidaten geweest voor de "Geweldige Amerikaanse roman"- werken die worden gezien als belichaming en onderzoek van de essentie en het karakter van de Verenigde Staten, inclusief Herman Melville's Moby-Dick (1851) Harriet Beecher Stowe's Uncle Tom's Cabin (1852), Twains De avonturen van Huckleberry Finn (1885) F. Scott Fitzgerald's The Great Gatsby (1925) John Steinbeck's De druiven der gramschap (1939) Harper Lee's Het vermoorden van een Spotlijster (1960) Toni Morrison's Geliefd (1987), en David Foster Wallace's Oneindige Jest (1996).

Dertien Amerikaanse burgers hebben de prijs gewonnen Nobelprijs voor literatuur, meest recent Louise gluck, Bob Dylan, en Toni Morrison. Eerdere laureaten William Faulkner, Ernest Hemingway en John Steinbeck worden ook erkend als invloedrijke schrijvers uit de 20e eeuw.

In de beeldende kunst is de Hudson River-school was een beweging uit het midden van de 19e eeuw in de traditie van de Europese naturalisme. De 1913 Arsenaalshow in New York City, een tentoonstelling van European modernistische kunst, schokte het publiek en transformeerde de Amerikaanse kunstscène. Georgia O'Keeffe, Marsden Hartley, en anderen experimenteerden met nieuwe, individualistische stijlen, die bekend zouden worden als Amerikaans modernisme.

Grote artistieke stromingen zoals de abstract expressionisme of Jackson Pollock en Willem de Kooning en pop art of Andy Warhol en Roy Lichtenstein grotendeels ontwikkeld in de Verenigde Staten. Het tij van het modernisme en toen postmodernisme heeft Amerikaanse architecten zoals Frank Lloyd Wright, Philip Johnson en Frank Gehry. Grote fotografen zijn onder meer Alfred Stieglitz, Edward Steichen, Dorothea Lange, Edward Weston, James van der Zee, Ansel Adams en Gordon Parks.

De meest opvallende Amerikaanse architectonische innovatie is de wolkenkrabber. Volgens sommige maatregelen verscheen wat in de moderne wereld bekend werd als een "wolkenkrabber" voor het eerst in Chicago met de voltooiing in 1885 van 's werelds eerste grotendeels stalen constructie, de Woningverzekering gebouw. Een cultureel belangrijke vroege wolkenkrabber was die van New York City Woolworth-gebouw ontworpen door architect Cas Gilbert. Door eerdere technologische vooruitgang naar nieuwe hoogten te tillen, 793 ft (233 m), was het 's werelds hoogste gebouw in 1913–1930.

Bioscoop en theater

Het Hollywood Sign, grote witte blokletters op een heuvel
De iconische Hollywood teken in Los Angeles, California

De Amerikaanse filmindustrie heeft een wereldwijde invloed en aanhang. Hollywood, een noordelijk district van Los Angeles, Californië, is de leider in filmproductie en de meest herkenbare filmindustrie ter wereld. De grote filmstudio's van de Verenigde Staten zijn de belangrijkste bron van de commercieel meest succesvol en de meeste kaartjesverkopende films ter wereld.

De eerste commerciële filmtentoonstelling ter wereld werd in 1894 in New York City gegeven, waarbij gebruik werd gemaakt van de kinetoscoop. Sinds het begin van de 20e eeuw is de Amerikaanse filmindustrie grotendeels gevestigd in en rond Hollywood, hoewel in de 21e eeuw een toenemend aantal films daar niet wordt gemaakt en filmmaatschappijen onderhevig zijn geweest aan de krachten van de globalisering. De Academy Awards, in de volksmond bekend als de Oscars, worden jaarlijks gehouden door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences sinds 1929, en Golden Globe Awards worden sinds januari 1944 jaarlijks gehouden.

Directeur DW Griffith, een Amerikaanse filmmaker tijdens de stomme film periode stond centraal in de ontwikkeling van filmische grammatica, en producent/ondernemer Walt Disney was een leider in beide animatie film en film merchandising. Regisseurs zoals John Ford herdefinieerde het beeld van het Amerikaanse Oude Westen, en, net als anderen zoals John Huston, verbreedde de mogelijkheden van cinema met opnamen op locatie. De industrie beleefde haar gouden jaren, in wat gewoonlijk wordt aangeduid als de "Gouden Eeuw van Hollywood", vanaf de vroege geluidsperiode tot begin jaren zestig, met filmacteurs zoals John Wayne en Marilyn Monroe iconische figuren worden. In de jaren zeventig, "Nieuw Hollywood" of de "Hollywood Renaissance" werd bepaald door ruigere films, beïnvloed door Franse en Italiaanse realistische foto's van de naoorlogse periode.

De 21e eeuw staat in het teken van de opkomst van de Amerikaanse streamingplatforms, zoals Netflix, Disney +, Paramount + en Apple TV +, die de traditionele cinema ging evenaren.

Mainstream theater in de Verenigde Staten komt voort uit de oude Europese theatrale traditie en is sterk beïnvloed door de Brits theater. Het centrale knooppunt van de Amerikaanse theaterscene is geweest Manhattan, met zijn afdelingen van Broadway, buiten Broadway en off-off-Broadway. Veel film en televisie sterren hebben hun grote doorbraak gekregen door te werken in producties in New York. Buiten New York City hebben veel steden professionele regionale of lokale theatergezelschappen die hun eigen seizoenen produceren, waarbij sommige werken regionaal worden geproduceerd in de hoop uiteindelijk naar New York te verhuizen. De theaterproducties met het grootste budget zijn dat wel musicals. Het Amerikaanse theater heeft ook een actieve gemeenschapstheater cultuur, die voornamelijk steunt op lokale vrijwilligers die misschien niet actief een theatercarrière nastreven.

Muziek

Amerikaanse volksmuziek omvat tal van muziekgenres, ook wel bekend als traditionele muziek, traditioneel volksmuziek, hedendaagse volksmuziek of rootsmuziek. Veel traditionele liederen worden al generaties lang binnen dezelfde familie of folkgroep gezongen en gaan soms terug op de oorsprong van de Britse eilanden, vasteland van Europaof Afrika.

Een van Amerika's vroegste componisten was Willem Billings die, geboren in Boston, in de jaren 1770 patriottische hymnen componeerde; Billings maakte deel uit van de Eerste school in New England, die de Amerikaanse muziek in haar vroegste stadia domineerde. Antonius Heinrich was de meest prominente componist voor de Burgeroorlog. Van het midden tot het einde van de 1800e eeuw, John Philip Sousa van de late Romantisch tijdperk componeerde talloze militaire liederen -vooral marsen- en wordt beschouwd als een van Amerika's grootste componisten.

De ritmische en lyrische stijlen van Afro-Amerikaanse muziek hebben de Amerikaanse muziek in het algemeen aanzienlijk beïnvloed, waardoor deze zich onderscheidt van Europese en Afrikaanse tradities. De Smithsonian Institution stelt: "Afrikaans-Amerikaanse invloeden zijn zo fundamenteel voor Amerikaanse muziek dat er zonder hen geen Amerikaanse muziek zou zijn." Country muziek ontwikkeld in de jaren 1920, en ritme en blues in de jaren 1940. Elementen uit volksidiomen zoals de blues en wat bekend staat als ouderwetse muziek werden geadopteerd en omgevormd tot populaire genres met een wereldwijd publiek. jazz is ontwikkeld door vernieuwers zoals Louis Armstrong en Duke Ellington vroeg in de 20e eeuw. Bekend om het zingen in een breed scala aan genres, Aretha Franklin wordt beschouwd als een van de grootste Amerikaanse zangers aller tijden.

Elvis Presley en Chuck Berry behoorden tot de pioniers van rock and roll halverwege de jaren vijftig. Rockbands zoals Metallica Eagles en Aerosmith behoren tot de hoogste opbrengst in de wereldwijde verkoop. In de 1960s, Bob Dylan voortgekomen uit de volksopwekking om een ​​van Amerika's meest gevierde songwriters te worden. Amerikaan uit het midden van de 20e eeuw popsterren zoals Bing Crosby, Frank Sinatra, en Elvis Presley werden wereldwijde beroemdheden, net als kunstenaars uit de late 20e eeuw, zoals Prins, Michael Jackson, Madonna, Whitney Houston en Mariah Carey. De muzikale vormen van punker en hip hop beide zijn afkomstig uit de Verenigde Staten. Amerikaanse professionele operazangers hebben in die vorm het hoogste niveau van succes bereikt, inclusief Renée Vlaming, Leontyne Prijs, Beverly Sills, Nelson Eddy, en vele anderen.

Amerikaanse populaire muziek, als onderdeel van de bredere Amerikaanse popcultuur, heeft een wereldwijde invloed en aanhang. Beyonce, Taylor Swift, Miley Cyrus, Ariana Grande, Eminem, Lady Gaga, Katy Perry, en vele andere hedendaagse kunstenaars domineren wereldwijde streaming-ranglijsten.

De Verenigde Staten hebben de wereld grootste muziekmarkt met een totale winkelwaarde van $ 4.9 miljard in 2014. De Amerikaanse muziekindustrie omvat een aantal sectoren, variërend van platenmaatschappijen tot radiozenders en buurtorkesten. De meeste van de wereld grote platenmaatschappijen zijn gevestigd in de VS; zij worden vertegenwoordigd door de Recording Industry Association of America (RIAA).

Massa media

De vier grote omroepen in de VS zijn de National Broadcasting Company (NBC), Columbia-uitzendsysteem (CBS), American Broadcasting Company (ABC), en Fox omroepmaatschappij (VOS). De vier grote uitzendingen televisienetwerken zijn allemaal commerciële entiteiten. Kabeltelevisie biedt honderden kanalen die zich richten op verschillende niches. Vanaf 2021, luistert ongeveer 83% van de Amerikanen ouder dan 12 jaar naar radio uitzenden, terwijl ongeveer 41% luistert naar podcasts. Per 30 september 2014, zijn er volgens de VS 15,433 gelicentieerde radiostations op vol vermogen in de VS Federal Communications Commission (FCC). Een groot deel van de publieke radio-uitzendingen wordt geleverd door NPR, opgericht in februari 1970 onder de Publieke omroepwet van 1967.

Internationaal bekende Amerikaanse kranten omvatten The Wall Street Journal, The New York Times, The Washington Post en USA Today. Meer dan 800 publicaties worden geproduceerd in het Spaans, na Engels de meest gebruikte taal in de Verenigde Staten. Op enkele uitzonderingen na zijn alle kranten in de VS in particulier bezit, ofwel van grote ketens zoals Gannett or McClatchy, die tientallen of zelfs honderden kranten bezitten; door kleine ketens die een handvol papieren bezitten; of, in een situatie die steeds zeldzamer wordt, door individuen of families. Grote steden hebben dat vaak alternatieve kranten als aanvulling op de reguliere dagbladen, zoals die van New York City The Village Voice of Los Angeles' LA Weekly. De vijf meest populaire websites die in de VS worden gebruikt, zijn Google, YouTube, Amazone, Yahoo en Facebook, waarbij het allemaal Amerikaanse bedrijven zijn.

Algemeen beschouwd als de geboorteplaats van de moderne videogame-industrie,[citaat nodig] de Verenigde Staten zijn qua omzet de op een na grootste videogamemarkt ter wereld. Grote uitgevers met hoofdkantoor in de Verenigde Staten zijn dat wel Sony Interactive Entertainment, Take-Two, Activision Blizzard, Electronic Arts, Xbox Game Studios, Bethesda Softworks, epic Games, Klep, Warner Bros, Riot Games, En anderen. Er zijn 444 uitgevers, ontwikkelaars en hardwarebedrijven in Californië alleen.

Keuken

A cheeseburger opgediend met frietjes en koolsla

Vroege kolonisten maakten door indianen kennis met inheems, niet-Europees voedsel als Kalkoenen, zoete aardappelen, maïs, squash en ahornsiroop. Zij en latere immigranten combineerden deze met voedsel dat ze kenden, zoals tarwemeel, rundvlees en melk om een ​​kenmerkende Amerikaanse keuken te creëren. Voedsel van eigen bodem maakt deel uit van een gedeeld nationaal menu op een van Amerika's populairste feestdagen, Dankzegging, wanneer veel Amerikanen traditioneel voedsel maken of kopen om de gelegenheid te vieren. The American Fast food industrie, 's werelds eerste en grootste, wordt ook vaak gezien als een symbool van de Amerikaanse marketingdominantie. Bedrijven zoals McDonald's, Burger King, Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken en Domino's Pizza hebben onder andere tal van verkooppunten over de hele wereld, en pionierde de doorrijden formaat in de jaren 1940. Karakteristieke Amerikaanse gerechten zoals appeltaart, Gebakken kip, donuts, Frietjes, macaroni en kaas, ijsje, pizza, hamburgers en hotdogs zijn afgeleid van de recepten van verschillende immigranten. Mexicaans gerechten zoals burrito en taco's en pasta gerechten vrij aangepast van Italiaans bronnen worden veel gebruikt.

Amerikaans koks zijn zowel in de voedingsindustrie als in de populaire cultuur van invloed geweest. Enkele belangrijke Amerikaanse chef-koks uit de 19e eeuw zijn onder meer Karel Ranhofer of Delmonico's Restaurant in New York en Bob Payton, die wordt gecrediteerd voor het brengen van pizza in Amerikaanse stijl naar het VK. Later stichtten chef-koks Charles Scotto, Louis Pacquet en John Massironi de Amerikaanse Culinaire Federatie in 1930, na soortgelijke organisaties in heel Europa. In de jaren veertig, chef-kok James Beard gastheer van de eerste nationale kookshow op televisie Ik hou van eten. Zijn naam wordt ook gedragen door de stichting en de prestigieuze kookprijs die uitmuntendheid in de Amerikaanse kookgemeenschap erkent. Sinds Beard zijn veel chef-koks en kookpersoonlijkheden naar de televisie gegaan, en het succes van de Koken Kanaal en food Network hebben bijgedragen aan de populariteit van de Amerikaanse keuken. Waarschijnlijk de bekendste televisiekok was Julia Child die Franse keuken doceerde in haar wekelijkse show, De Franse chef-kok. In 1946 de Culinary Institute of America werd opgericht door Katharine Engel en Frances Roth. Dit zou de meest prestigieuze culinaire school van de Verenigde Staten worden, waar veel van de meest getalenteerde Amerikaanse chef-koks zouden studeren voorafgaand aan een succesvolle carrière.

Sport

American football is de meest populaire sport in de Verenigde Staten.

De meest populaire kijksporten in de VS zijn American football, basketbal, baseball, voetbal en ijshockey, volgens een 2017 Gallup poll. Terwijl de meeste grote Amerikaanse sporten zoals honkbal en Amerikaans voetbal zijn geëvolueerd uit Europese praktijken, basketbal, volleybal, skateboarden en snowboarden zijn Amerikaanse uitvindingen, waarvan sommige wereldwijd populair zijn geworden. Lacrosse en surfing is ontstaan ​​uit Native American en Native Hawaiian activiteiten die dateren van vóór Europees contact. De markt voor professionele sporten in de Verenigde Staten was ongeveer $ 69 miljard in juli 2013, ongeveer 50% groter dan dat van heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika samen.

American football is in verschillende opzichten de meest populaire kijksport in de Verenigde Staten; het nationale voetbal competitie (NFL) heeft de hoogste gemiddelde opkomst van alle sportcompetities ter wereld, en de Super Bowl wordt wereldwijd door tientallen miljoenen bekeken. Honkbal wordt beschouwd als de VS nationale sport sinds het einde van de 19e eeuw, met Major League Baseball de eredivisie zijn. Basketbal en ijshockey zijn de volgende twee meest populaire professionele teamsporten van het land, met de topcompetities als de National Basketball Association en National Hockey League, wat ook de belangrijkste competities ter wereld zijn voor deze sporten. De meest bekeken individuele sporten in de VS zijn golf en auto racenin het bijzonder NASCAR en IndyCar. Op de collegiale niveau bedragen de inkomsten voor de aangesloten instellingen jaarlijks meer dan $ 1 miljard, en college voetbal en basketbal een groot publiek trekken, zoals de NCAA Final Four is een van de meest bekeken nationale sportevenementen.

Acht Olympische Spelen hebben plaatsgevonden in de Verenigde Staten. De 1904 Olympische Zomerspelen in St. Louis, Missouri, waren de allereerste Olympische Spelen die buiten Europa werden gehouden. De Olympische Spelen worden dan voor de negende keer in de VS gehouden Los Angeles host de 2028 Olympische Zomerspelen. Amerikaanse atleten hebben in totaal 2,959 medailles (1,173 goud) gewonnen op de Olympische Spelen, verreweg het meeste van elk land.

Op internationaal voetbal mannen nationale voetbalelftal Gekwalificeerd voor elf WK's, Terwijl de nationale damesteam heeft gewonnen het FIFA Wereldbeker Dames en Olympisch voetbaltoernooi elk vier keer. De Verenigde Staten waren gastheer van de 1994 FIFA World Cup en zal gastheer zijn van de 2026 FIFA World Cup met Canada en Mexico.

Zie ook

Opmerkingen

  1. ^ 30 van de 50 staten erkennen alleen Engels als officiële taal. De staat van Hawaii herkent beide Hawaiiaans en Engels als officiële talen, en de staat van Alaska erkent officieel 20 Alaska inheemse talen naast Engels.
  2. ^ De historische en informele demonym Yankee wordt sinds de 18e eeuw toegepast op Amerikanen, New Englanders of noordoosters.
  3. ^ a b c Op 3,531,900 vierkante mijl (9,147,590 km2), de Verenigde Staten is het op twee na grootste land ter wereld qua landoppervlak, achter Rusland en China. Qua totale oppervlakte (land en water) is het de op twee na grootste na Rusland en Canada, als de kust- en territoriale wateren worden meegerekend. Als echter alleen de interne wateren worden meegerekend (baaien, geluiden, rivieren, meren en de Grote Meren), is de VS de vierde grootste, na Rusland, Canada en China.

    Kust- / territoriale wateren inbegrepen: 3,796,742 vierkante mijl (9,833,517 km2)
    Alleen binnenwateren inbegrepen: 3,696,100 vierkante mijl (9,572,900 km2)
  4. ^ Exclusief Puerto Rico en de andere eilanden zonder rechtspersoonlijkheid omdat ze apart worden meegeteld Amerikaanse volkstelling statistieken.
  5. ^ Na correctie voor belastingen en overdrachten
  6. ^ Bekijk Tijd in de Verenigde Staten voor meer informatie over wetten met betrekking tot tijdzones in de Verenigde Staten.
  7. ^ Bekijk Datum- en tijdnotatie in de Verenigde Staten.
  8. ^ Een enkele jurisdictie, de Amerikaanse Maagdeneilanden, maakt gebruik van links verkeer.
  9. ^ De vijf belangrijkste gebieden zijn Amerikaans Samoa, Guam Noordelijke Mariana eilanden, Puerto RicoEn Verenigde Staten Maagdeneilanden. Er zijn elf kleinere eilandgebieden zonder permanente bevolking: Baker Island, Howland Island, Jarvis Island, Johnston Atoll, Kingman Reef, Midway-atol en Palmyra Atoll. Amerikaanse soevereiniteit voorbij Bajo Nuevo Bank, Navassa Island, Serranilla Bank en Wake Island wordt betwist.
  10. ^ De Verenigde Staten hebben een zeegrens met de Britse Maagdeneilanden, een Brits grondgebied, aangezien de BVI grenst aan de Amerikaanse Maagdeneilanden. BVI is een Brits overzees gebied maar zelf maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Puerto Rico heeft een zeegrens met de Dominicaanse Republiek. Amerikaans Samoa heeft een zeegrens met de Cook eilanden, onderhouden onder de Maritiem Grensverdrag Cookeilanden-Verenigde Staten. Amerikaans-Samoa heeft ook zeegrenzen met onafhankelijk Samoa en Niue.
  11. ^ De US Census Bureau biedt daarnaast een continu bijgewerkte maar niet-officiële bevolkingsklok haar tienjaarlijkse volkstelling en schattingen van de jaarlijkse bevolking:
  12. ^ New Hampshire, Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, New York, New Jersey, Pennsylvania, Delaware, Maryland, Virginia, Noord Carolina, zuid Carolina en Georgië
  13. ^ John Adams, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, Roger Sherman en Robert R. Livingston
  14. ^ handelsregelingen ingesteld die opzettelijk waren ontworpen om het land te bevoordelen. Moskou controleerde de communistische partijen die de satellietstaten regeerden, en ze volgden de bevelen van het Kremlin op. Historicus Mark Kramer concludeert: "De netto uitstroom van middelen uit Oost-Europa naar de Sovjet-Unie bedroeg ongeveer $ 15 miljard tot $ 20 miljard in het eerste decennium na de Tweede Wereldoorlog, een bedrag dat ongeveer gelijk is aan de totale hulp die de Verenigde Staten aan West-Europa hebben verleend. onder het Marshallplan."
  15. ^ De doodstraf is een de jure wettelijke boete in het hele land op federaal niveau, in 27 staten, en in Amerikaans Samoa. De doodstraf wordt bestraft voor bepaalde federale en militaire misdaden. Het land had een hoogtepunt per hoofd executiegraad tussen de jaren 1960 en 1990, maar executiecijfers en publieke steun zijn sindsdien sterk gedaald. Volgens Ian Millhiser of Vox, "Slechts vijf staten - Texas, Alabama, Georgia, Missouri en Tennessee - voerden executies uit in 2020. En van deze vijf staten doodde slechts één, Texas, meer dan één persoon in de dodencel."
  16. ^ Mensen geboren in Amerikaans-Samoa zijn niet-staatsburger van de VS, tenzij een van hun ouders een Amerikaans staatsburger is. In 2019 oordeelde een rechtbank dat Amerikaans-Samoanen Amerikaans staatsburger zijn, maar het proces loopt nog.
  17. ^ Dit cijfer is, zoals de meeste officiële gegevens voor de Verenigde Staten als geheel, exclusief de vijf territoria zonder rechtspersoonlijkheid (Puerto Rico, Guam Amerikaanse Maagdeneilanden, Amerikaans SamoaEn Noordelijke Mariana eilanden) en kleine eilandbezittingen.
  18. ^ Inupiaq, Siberische Yupik, Centraal Alaska Yup'ik, Alutiiq, Unanga (Aleut), Dena'ina, Deg Xinag, Holikachuk, Koyukon, Hogere Kuskokwim, Gwich'in, Tanana, Boven Tanana, Tanacross, Han, Ahtna, Ejak, Tlingiet, Haida en Tsimshiaan
  19. ^ Ook minder formeel bekend als Obamacare

Referenties

  1. ^ 36 USC Sectie 302
  2. ^ "Het grote zegel van de Verenigde Staten" (PDF). US Department of State, Bureau voor openbare aangelegenheden. 2003. Ontvangen Februari 12, 2020.
  3. ^ "Een daad om van The Star-Spangled Banner het volkslied van de Verenigde Staten van Amerika te maken". HR 14, wet van 3 maart 1931. 71e Congres van de Verenigde Staten.
  4. ^ "Volkstelling 2020 verlicht raciale en etnische samenstelling van het land". Telling van Verenigde Staten. Ontvangen Augustus 13, 2021.
  5. ^ "Ras en etniciteit in de Verenigde Staten: volkstelling van 2010 en volkstelling van 2020". Telling van Verenigde Staten. Ontvangen Augustus 13, 2021.
  6. ^ "Een uitsplitsing van demografische gegevens van de volkstelling van 2020". NPR. Augustus 13, 2021.
  7. ^ "Ongeveer drie op de tien Amerikaanse volwassenen zijn nu religieus niet aangesloten". Religie meten in het American Trends Panel van Pew Research Center. Pew onderzoekscentrum. 14 december 2021. Ontvangen December 21, 2021.
  8. ^ Compton's afgebeelde encyclopedie en feitenindex: Ohio​ 1963. p. 336.
  9. ^ Elving, Ron (10 september 2022). "Is Amerika een democratie of een republiek? Ja, dat is het". National Public Radio.
  10. ^ Gebieden van de 50 staten en het District of Columbia, maar niet Puerto Rico of andere eilandgebieden per "State Area Metingen en interne puntcoördinaten". Census.gov. augustus 2010. Ontvangen Maart 31, 2020. weerspiegelt basisfunctie-updates gemaakt in de MAF / TIGER-database tot en met augustus 2010.
  11. ^ "Oppervlaktewater en oppervlaktewaterverandering". Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). 2015. Ontvangen Oktober 11, 2020.
  12. ^ Bureau, Amerikaanse volkstelling. "Groei in Amerikaanse bevolking toont vroege indicatie van herstel te midden van COVID-19-pandemie". Census.gov. Ontvangen December 24, 2022.
  13. ^ "Census Bureau's 2020 Bevolkingstelling". Telling van Verenigde Staten. Ontvangen April 26, 2021. De volkstelling van 2020 is vanaf 1 april 2020.
  14. ^ a b c d e f g "World Economic Outlook-database, april 2023". IMF.org. Internationaal Monetair Fonds. April 10, 2023. Gearchiveerd van het origineel op 11 oktober 2022. Ontvangen April 10, 2023.
  15. ^ Bureau, Amerikaanse volkstelling. "Inkomen en armoede in de Verenigde Staten: 2020". Census.gov. P. 48. Ontvangen Juli 26, 2022.
  16. ^ "Menselijk Ontwikkelingsrapport 2021/2022" (PDF). Verenigde Naties Ontwikkelings Programma. 8 september 2022. Ontvangen September 8, 2022.
  17. ^ "Het verschil tussen .us en .com". Cozab. Januari 3, 2022.
  18. ^ Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Gemeenschappelijk kerndocument voor het VN-comité voor de rechten van de mens, 30 december 2011, item 22, 27, 80. En US General Accounting Office Report, US Insular Areas: toepassing van de Amerikaanse grondwet Gearchiveerd 3 november 2013, bij de Naar Wayback Machine, november 1997, blz. 1, 6, 39n. Beide bekeken op 6 april 2016.
  19. ^ "China". CIA World Factbook. Ontvangen Juni 10, 2016.
  20. ^ "Verenigde Staten". Encyclopdia Britannica, Gearchiveerd vanuit het origineel december 19, 2013. Ontvangen Januari 31, 2010.
  21. ^ "Amerikaanse Maagdeneilanden". Encyclopdia Britannica (Online red.). Gearchiveerd van het origineel april 29, 2020. Ontvangen Juli 3, 2020. die ook zijn naaste buur, de Britse Maagdeneilanden, bevat.
  22. ^ "Overzeese gebieden van het Verenigd Koninkrijk - Toponymische informatie" (PDF). Huidige commissie voor geografische namen. Ontvangen Januari 7, 2023. - Gehost op de Regering van het Verenigd Koninkrijk website.
  23. ^ "Puerto Rico". Encyclopdia Britannica (Online red.). Gearchiveerd van het origineel juli 2, 2020. Ontvangen Juli 3, 2020.
  24. ^ Anderson, Ewan W. (2003). Internationale grenzen: een geopolitieke atlas. Routledge: New York. ISBN 9781579583750; OCLC 54061586
  25. ^ Charney, Jonathan I., David A. Colson, Robert W. Smith. (2005). Internationale maritieme grenzen, 5 delen. Uitgeverij Hotei: Leiden.
  26. ^ "Pacifische maritieme grenzen". pacgeo.org, Gearchiveerd vanuit het origineel juli 31, 2020. Ontvangen Juli 3, 2020.
  27. ^ DeLear, Byron (4 juli 2013) Wie bedacht 'Verenigde Staten van Amerika'? Mysterie heeft misschien een intrigerend antwoord. "Historici hebben lang geprobeerd precies vast te stellen wanneer de naam 'Verenigde Staten van Amerika' voor het eerst werd gebruikt en door wie... Deze laatste vondst komt in een brief die Stephen Moylan, Esq., schreef aan kolonel Joseph Reed van het Continentale leger Hoofdkwartier in Cambridge, Massachusetts, tijdens het beleg van Boston. De twee mannen woonden bij Washington in Cambridge, waarbij Reed de favoriete militaire secretaris van Washington was en Moylan de rol vervulde tijdens de afwezigheid van Reed.' Christian Science Monitor (Boston, Massachusetts).
  28. ^ Touba, Mariam (5 november 2014) Wie bedacht de uitdrukking 'Verenigde Staten van Amerika'? Je raadt het misschien nooit "Hier, op 2 januari 1776, zeven maanden voor de Onafhankelijkheidsverklaring en een week voor de publicatie van Paine's Gezond verstand, legt Stephen Moylan, een waarnemend secretaris van generaal George Washington, het uit: 'Ik zou heel graag met volledige en ruime bevoegdheden van de Verenigde Staten van Amerika naar Spanje willen gaan' om buitenlandse hulp voor de zaak te zoeken.' New-York Historical Society Museum & Bibliotheek
  29. ^ Fay, John (15 juli 2016) De vergeten Ier die de 'Verenigde Staten van Amerika' noemde "Volgens de NY Historical Society was Stephen Moylan de man die verantwoordelijk was voor het vroegst gedocumenteerde gebruik van de uitdrukking 'Verenigde Staten van Amerika'. Maar wie was Stephen Moylan?" IrishCentral. com
  30. ^ ""Aan de inwoners van Virginia", door A PLANTER. Dixon en Hunters. 6 april 1776, Williamsburg, Virginia. Brief is ook opgenomen in Peter Force's Amerikaanse archieven". De Virginia Gazette. Vol. 5, nee. 1287. Gearchiveerd van het origineel december 19, 2014.
  31. ^ a b Safire 2003, p. 199.
  32. ^ Mosterd 2005, p. 18.
  33. ^ Wilson, Kenneth G. (1993). De Columbia-gids voor standaard Amerikaans Engels. New York: Columbia Universitaire Pers. p.p. 27-28. ISBN 978-0-231-06989-2.
  34. ^ Erlandson, Rick & Vellanoweth 2008, p. 19.
  35. ^ Woest 2011, p. 55.
  36. ^ Haviland, Walrath & Prins 2013, p. 219.
  37. ^ Waters & Stafford 2007, blz. 1122-1126.
  38. ^ Flannerie 2015, blz. 173-185.
  39. ^ Gelo 2018, blz. 79-80.
  40. ^ Lockard 2010, p. 315.
  41. ^ Martinez, Salie & Ono 2016, p. 4.
  42. ^ Fagan 2016, p. 390.
  43. ^ Stoltz, Julie-Ann (2006). "Boekbespreking van 'The Continuance - An Algonquian Peoples Seminar: Selected Research Papers 2000', onder redactie van Shirley Dunn, 2004, New York State Education Department, Albany, New York, 144 pagina's, $ 19.95 (papier)". Noordoostelijke historische archeologie. 35 (1): 201-202. twee:10.22191/neha/vol35/iss1/30. ISSN 0048-0738.
  44. ^ Raster, Amanda; Heuvel, Christina Gish (24 mei 2016). "Het geschil over wilde rijst: een onderzoek naar verdragsovereenkomsten en Ojibwe-voedselsoevereiniteit". Landbouw en menselijke waarden. 34 (2): 267-281. twee:10.1007/s10460-016-9703-6. ISSN 0889-048X. S2CID 55940408.
  45. ^ Sneeuw, Dean R. (1994). De Iroquois. Blackwell-uitgevers, Ltd. ISBN 978-1-55786-938-8. Ontvangen Juli 16, 2010.
  46. ^ a b c Perdue & Groen 2005, p. 40.
  47. ^ a b Haines, Haines & Steckel 2000, p. 12.
  48. ^ Thorton 1998, p. 34.
  49. ^ "De koloniën van New England en de indianen | National Geographic Society". Geschiedenis. Ontvangen Januari 7, 2023.
  50. ^ "Vergeten geschiedenis: hoe de kolonisten van New England de slavenhandel omarmden". NPR. Juni 21, 2016. Ontvangen Januari 7, 2023.
  51. ^ Opera, Fernando (2008). Indiase gevangenschap in Spaans Amerika: Frontier Narratives. Universiteit van Virginia Press. P. 1. ISBN 978-0-8139-2587-5.
  52. ^ Morison, Samuel Eliot (1971). De Europese ontdekking van Amerika: de noordelijke reizen. New York: Oxford Universitaire Pers. P. 490. ISBN 0-19-215941-0.
  53. ^ "Niet zo snel, Jamestown: St. Augustine was hier als eerste". NPR. 28 februari 2015. Ontvangen Maart 5, 2021.
  54. ^ Petto, Christine-Marie (2007). Toen Frankrijk koning van de cartografie was: het beschermheerschap en de productie van kaarten in het vroegmoderne Frankrijk. Lexington-boeken. P. 125. ISBN 978-0-7391-6247-7.
  55. ^ Seelye, James E. Jr.; Selby, Shawn (2018). Vormgeven aan Noord-Amerika: van verkenning tot de Amerikaanse revolutie [3 delen]​ ABC-CLIO. p. 344. ISBN 978-1-4408-3669-5.
  56. ^ Bellah, Robert Neelly; Madsen, Richard; Sullivan, William M.; Swidler, Ann; Tipton, Steven M. (1985). Habits of the Heart: Individualism and Commitment in American Life. Universiteit van Californië Press. P. 220. ISBN 978-0-520-05388-5. OL 7708974M.
  57. ^ Remini 2007, blz. 2-3
  58. ^ Johnson 1997, blz. 26-30
  59. ^ Kok, nobel (1998). Geboren om te sterven: ziekte en verovering van de nieuwe wereld, 1492–1650. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-62730-6.
  60. ^ Treuer, David. "Het nieuwe boek 'The Other Slavery' zet je aan het denken over de Amerikaanse geschiedenis". Los Angeles Times. Ontvangen Oktober 10, 2019.
  61. ^ Stannard, 1993 p. xii
  62. ^ "De Cambridge encyclopedie van menselijke paleopathologie Gearchiveerd 8 februari 2016, bij de Naar Wayback Machine". Arthur C. Aufderheide, Conrado Rodríguez-Martín, Odin Langsjoen (1998). Cambridge University Press. P. 205. ISBN 978-0-521-55203-5
  63. ^ Bianchine, Russo, 1992 pp. 225-232
  64. ^ Ripper, 2008 p. 6
  65. ^ Ripper, 2008 p. 5
  66. ^ Calloway, 1998, P. 55
  67. ^ Jozef 2016, p. 590.
  68. ^ Thomas, Hugo (1997). De slavenhandel: het verhaal van de Atlantische slavenhandel: 1440–1870. Simon en Schuster. p.p. 516. ISBN 0-684-83565-7.
  69. ^ Quirk, 2011, P. 195
  70. ^ Lien, 1913, P. 522
  71. ^ Davis, 1996, P. 7
  72. ^ Bilhartz, Terry D.; Elliott, Alan C. (2007). Stromingen in de Amerikaanse geschiedenis: een korte geschiedenis van de Verenigde Staten. IK Sharpe. ISBN 978-0-7656-1817-7.
  73. ^ Hout, Gordon S. (1998). De oprichting van de Amerikaanse Republiek, 1776-1787. UNC Persboeken. P. 263. ISBN 978-0-8078-4723-7.
  74. ^ Ratcliff 2013, p. 220.
  75. ^ Walton, 2009, blz. 38-39
  76. ^ Foner, Eric (1998). Het verhaal van Amerikaanse vrijheid (1e ed.). WW Norton. p.p. 4-5. ISBN 978-0-393-04665-6. verhaal over de Amerikaanse vrijheid.
  77. ^ Walton, 2009, P. 35
  78. ^ Otis, Jacobus (1763). De rechten van de Britse koloniën beweerd en bewezen. ISBN 9780665526787.
  79. ^ Reid, John Phillip (maart 2003). Constitutionele Geschiedenis van de Amerikaanse Revolutie. ISBN 9780299139841.
  80. ^ De Amerikaanse Republiek herscheppen - Charles A. Kromkowski. Ontvangen 2013-07-15.
  81. ^ Humphrey, Carol Sue (2003). Het revolutionaire tijdperk: primaire documenten over gebeurtenissen van 1776 tot 1800. Greenwood-uitgeverij. blz. 8-10. ISBN 978-0-313-32083-5.
  82. ^ a b Fabian Young, Alfred; Nash, Gary B.; Rafaël, Ray (2011). Revolutionaire oprichters: rebellen, radicalen en hervormers in het maken van de natie. Willekeurig huis digitaal. blz. 4-7. ISBN 978-0-307-27110-5.
  83. ^ Lucas, Stephen E. (1989). "Amerika rechtvaardigen: de onafhankelijkheidsverklaring als een retorisch document". In Benson, Thomas W. (red.). Amerikaanse retoriek: context en kritiek. Carbondale, Illinois: Zuid-Illinois University Press. P. 85.
  84. ^ Ellis, Jozef (2007). American Creation: triomfen en tragedies bij de oprichting van de Republiek. New York: Knopf. blz. 55-56. ISBN 978-0-307-26369-8.
  85. ^ Walker Howe2007, P. 52-54; Wright xnumx.
  86. ^ Miller, Hunter (red.). "Brits-Amerikaanse diplomatie: het vredesverdrag van Parijs van 30 september 1783". Het Avalon-project aan de rechtenfaculteit van Yale.
  87. ^ Goodlatte zegt dat de VS de oudste werkende nationale grondwet heeft, Politifact Virginia-website, 22 september 2014.
  88. ^ Boyer, 2007, blz. 192-193
  89. ^ "Louisiana aankoop" (PDF). Nationale parkdienst. Ontvangen Maart 1, 2011.
  90. ^ Wacht, Eugene M. (1999). Amerika en de oorlog van 1812. Uitgeverij Nova. P. 78. ISBN 978-1-56072-644-9.
  91. ^ Klose, Nelson; Jones, Robert F. (1994). Geschiedenis van de Verenigde Staten tot 1877. Barron's educatieve serie. P. 150. ISBN 978-0-8120-1834-9.
  92. ^ Walker Howe2007, P. 52-54; Rodríguez 2015, P. XXXIV; Wright xnumx.
  93. ^ Walker Howe2007, p. 153-157.
  94. ^ Walker Howe2007, P. 478, 481-482, 587-588.
  95. ^ Cogliano, Francis D. (2008). Thomas Jefferson: reputatie en erfenis. Universiteit van Virginia Press. P. 219. ISBN 978-0-8139-2733-6.
  96. ^ Walton, 2009, P. 43
  97. ^ Gordon, 2004, blz. 27,29
  98. ^ Clark, Mary Ann (mei 2012). Dan zingen we een nieuw lied: Afrikaanse invloeden op het religieuze landschap van Amerika. Rowman & Littlefield. P. 47. ISBN 978-1-4422-0881-0.
  99. ^ Heinemann, Ronald L., et al., Old Dominion, New Commonwealth: een geschiedenis van Virginia 1607-2007, 2007 ISBN 978-0-8139-2609-4, P. 197
  100. ^ a b Carlisle, Rodney P.; Golson, J.Geoffrey (2007). Manifest lotsbestemming en de uitbreiding van Amerika. Keerpunten in de geschiedenisreeks. Santa Barbara, Californië: ABC-CLIO. P. 238. ISBN 978-1-85109-834-7. OCLC 659807062.
  101. ^ a b Morrison, Michael A. (28 april 1997). Slavernij en het Amerikaanse Westen: de verduistering van het manifeste lot en de komst van de burgeroorlog. Universiteit van Noord-Carolina Press. blz. 13-21. ISBN 978-0-8078-4796-1.
  102. ^ "Louisiana aankoop" (PDF). Nationale parkdienst. Ontvangen Maart 1, 2011.
  103. ^ Klose, Nelson; Jones, Robert F. (1994). Geschiedenis van de Verenigde Staten tot 1877. Barron's educatieve serie. P. 150. ISBN 978-0-8120-1834-9.
  104. ^ Kemp, Roger L. (2010). Documenten van de Amerikaanse democratie: een verzameling essentiële werken. McFarland. P. 180. ISBN 978-0-7864-4210-2. Ontvangen Oktober 25, 2015.
  105. ^ Frymer, Paul (2017). Het bouwen van een Amerikaans imperium: het tijdperk van territoriale en politieke expansie. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. ISBN 978-1-4008-8535-0. OCLC 981954623.
  106. ^ Calloway, Colin G. (2019). Eerste volkeren: een documentair overzicht van de geschiedenis van de Amerikaanse Indianen (6e ed.). Boston. ISBN 978-1-319-10491-7. OCLC 1035393060.
  107. ^ Michno, Gregorius (2003). Encyclopedia of Indian Wars: Westerse veldslagen en schermutselingen, 1850-1890. Uitgeverij Mountain Press. ISBN 978-0-87842-468-9.
  108. ^ Billington, Ray Allen; Rik, Martin (2001). Uitbreiding naar het westen: een geschiedenis van de Amerikaanse grens. UNM Pers. P. 22. ISBN 978-0-8263-1981-4.
  109. ^ McIlwraith, Thomas F.; Müller, Edward K. (2001). Noord-Amerika: de historische geografie van een veranderend continent. Rowman & Littlefield. P. 61. ISBN 978-0-7425-0019-8. Ontvangen Oktober 25, 2015.
  110. ^ Wolven, Jessica. "Het onthullen van de geschiedenis van genocide tegen de inheemse Amerikanen van Californië". UCLA-redactie. Ontvangen Juli 8, 2018.
  111. ^ Rawls, James J. (1999). Een gouden staat: mijnbouw en economische ontwikkeling in Gold Rush California. Universiteit van Californië Press. P. 20. ISBN 978-0-520-21771-3.
  112. ^ Paul Frymer, "Bouwen aan een Amerikaans rijk: het tijdperk van territoriale en politieke expansie", (Princeton: Princeton University Press, 2017)
  113. ^ Murray, Stuart (2004). Atlas van de Amerikaanse militaire geschiedenis. Infobase-publicatie. P. 76. ISBN 978-1-4381-3025-5. Ontvangen Oktober 25, 2015.
    Lewis, Harold T. (2001). Christelijk Sociaal Getuige. Rowman & Littlefield. P. 53. ISBN 978-1-56101-188-9.
  114. ^ Bos, Michael E. (2012). "Wat eenentwintigste-eeuwse historici hebben gezegd over de oorzaken van onenigheid: een burgeroorlog Sesquicentennial Review van de recente literatuur". Het tijdschrift van de Amerikaanse geschiedenis. . 99 (2): 415-439. twee:10.1093/jahist/jas272. ISSN 0021-8723. JSTOR 44306803. Ontvangen April 29, 2023.
  115. ^ Silkenat, D. (2019). Het hijsen van de witte vlag: hoe overgave de Amerikaanse burgeroorlog definieerde. Burgeroorlog Amerika. Universiteit van Noord-Carolina Press. P. 25. ISBN 978-1-4696-4973-3. Ontvangen April 29, 2023.
  116. ^ Vinovskis, Maris (1990). Op weg naar een sociale geschiedenis van de Amerikaanse burgeroorlog: verkennende essays. Cambridge; New York: Cambridge Universitaire Pers. P. 4. ISBN 978-0-521-39559-5.
  117. ^ Scheerder Davis Bowman (1993). Masters and Lords: Amerikaanse planters uit het midden van de 19e eeuw en Pruisische Junkers. Oxford omhoog. P. 221. ISBN 978-0-19-536394-4.
  118. ^ Doorboren, Jason E. (2016). Making the White Man's West: witheid en de schepping van het Amerikaanse Westen. Universitaire Pers van Colorado. P. 256. ISBN 978-1-60732-396-9.
  119. ^ Prijs, Maria; Benton-Short, Lisa (2008). Migranten naar de metropool: de opkomst van immigrantenpoortsteden. Universitaire pers van Syracuse. P. 51. ISBN 978-0-8156-3186-6.
  120. ^ Zwart, Jeremy (2011). Vechten voor Amerika: de strijd om meesterschap in Noord-Amerika, 1519-1871. Universiteit van Indiana Press. P. 275. ISBN 978-0-253-35660-4.
  121. ^ "Aankoop van Alaska, 1867". Bureau van de historicus. Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Ontvangen December 23, 2014.
  122. ^ "De Spaans-Amerikaanse oorlog, 1898". Bureau van de historicus. Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Ontvangen December 24, 2014.
  123. ^ a b González, Juan (2011). Harvest of Empire: Een geschiedenis van Latino's in Amerika. Pinguïn.
  124. ^ Ryden, George Herbert. Het buitenlands beleid van de Verenigde Staten in relatie tot Samoa. New York: Octagon Boeken, 1975.
  125. ^ "Geschiedenis van de Maagdeneilanden". Vinow.com. Ontvangen Januari 5, 2018.
  126. ^ Rubin, A. (2021). Postindustrieel Amerika. In SP Holland (red.), Encyclopedie van Amerikaanse studies. John Hopkins University Press.
  127. ^ De pitbaas (26 februari 2021). "De pitstop: de Amerikaanse auto-industrie zit boordevol geschiedenis". Rommel verder. Ontvangen December 5, 2021.
  128. ^ Powell, Johannes (2009). Encyclopedie van Noord-Amerikaanse immigratie. Infobase-publicatie. P. 74. ISBN 978-1-4381-1012-7. Ontvangen Oktober 25, 2015.
  129. ^ Winchester 2013, blz. 351, 385.
  130. ^ Kirkland, Eduard. Industrie wordt volwassen: zaken, arbeid en openbaar beleid (red. 1961). blz. 400-405.
  131. ^ Tindall, George Brown en Shi, David E. (2012). America: A Narrative History (korte negende editie) (deel 2). WW Norton & Company. ISBN 978-0-393-91267-8 p. 589
  132. ^ Zin, 2005, blz. 321-357
  133. ^ Fraser, Steve (2015). The Age of Acquiescence: het leven en de dood van het Amerikaanse verzet tegen georganiseerde rijkdom en macht. Little, Brown and Company. p. 66. ISBN 978-0-316-18543-1.
  134. ^ "De grote migratie (1910-1970)". Mei 20, 2021.
  135. ^ Paige Meltzer, "The Pulse and Conscience of America" ​​The General Federation and Women's Citizenship, 1945-1960," Grenzen: een tijdschrift voor vrouwenstudies (2009), Vol. 30 Nummer 3, blz. 52-76.
  136. ^ James Timberlake, Verbod en de progressieve beweging, 1900–1920 (Harvard OMHOOG, 1963)
  137. ^ George B. Tindall, "Business Progressivism: Southern Politics in the Twenties," Zuid-Atlantische Kwartaal 62 (winter 1963): 92-106.
  138. ^ "Tijdlijn en kaart van wetgeving inzake vrouwenkiesrecht". Het in kaart brengen van American Social Movements Project. universiteit van Washington. Ontvangen September 25, 2022.
  139. ^ Voris, Jacqueline Van (1996). Carrie Chapman Catt: een openbaar leven. Serie vrouwen en vrede. New York City: feministische pers bij CUNY. P. vii. ISBN 978-1-55861-139-9. Carrie Chapmann Catt leidde in 1919 een leger van stemloze vrouwen om druk uit te oefenen op het Congres om de grondwetswijziging goed te keuren die hen stemrecht gaf en overtuigde de wetgevers van de staat om het in 1920 te ratificeren. ... Catt was een van de bekendste vrouwen in de Verenigde Staten Staten in de eerste helft van de twintigste eeuw en stond op alle lijsten van beroemde Amerikaanse vrouwen.
  140. ^ McDuffie, Jerome; Piggrem, Gary Wayne; Woodworth, Steven E. (2005). Amerikaanse geschiedenis Super recensie. Piscataway, NJ: Vereniging voor onderzoek en onderwijs. P. 418. ISBN 978-0-7386-0070-3.
  141. ^ Winchester 2013, blz. 410-411.
  142. ^ Axinn, juni; Achtersteven, Mark J. (2007). Welzijn: een geschiedenis van de Amerikaanse reactie op behoefte (7e ed.). Boston: Allyn & Bacon. ISBN 978-0-205-52215-6.
  143. ^ James Noble Gregorius (1991). American Exodus: The Dust Bowl Migration en Okie Culture in Californië. Oxford Universiteit krant. ISBN 978-0-19-507136-8. Ontvangen Oktober 25, 2015.
    "Massale uittocht uit de vlakten". Amerikaanse ervaring. WGBH Educatieve Stichting. 2013. Ontvangen Oktober 5, 2014.
    Fanslow, Robin A. (6 april 1997). "De migrantenervaring". Amerikaans folkloristisch centrum. Bibliotheek van het Congres. Ontvangen Oktober 5, 2014.
    Stein, Walter J. (1973). Californië en de Dust Bowl-migratie. Greenwood pers. ISBN 978-0-8371-6267-6. Ontvangen Oktober 25, 2015.
  144. ^ McNeill. Amerika, Groot-Brittannië en Rusland. p. 778.
  145. ^ Volgens het officiële WRA-record uit 1946 waren het 120,000 mensen. Zien War Relocation Authority (1946). De geëvacueerde mensen: een kwantitatieve studie. p. 8. Dit aantal omvat niet de mensen die in andere kampen worden vastgehouden, zoals die van de DoJ of het Amerikaanse leger. Andere bronnen kunnen cijfers geven van iets meer of minder dan 120,000.
  146. ^ Yamasaki, Mitch. "Pearl Harbor en Amerika's deelname aan de Tweede Wereldoorlog: een documentaire geschiedenis" (PDF). Internering in de Tweede Wereldoorlog in Hawaï. Gearchiveerd van het origineel (PDF) december 13, 2014. Ontvangen Januari 14, 2015.
  147. ^ Stoler, Mark A. "George C. Marshall en de strategie 'Europa eerst', 1939–1951: een studie in zowel diplomatieke als militaire geschiedenis" (PDF). Ontvangen April 4, 2016.
  148. ^ Kelly, Brian. "De vier politieagenten en naoorlogse planning, 1943-1945: de botsing van realistische en idealistische perspectieven". Ontvangen Juni 21, 2014.
  149. ^ Hoopes & Brinkley 1997, p. 100.
  150. ^ Gaddis 1972, p. 25.
  151. ^ Kennedy, Paulus (1989). De opkomst en ondergang van de grote mogendheden. New York: vintage. P. 358. ISBN 978-0-679-72019-5
  152. ^ "De Verenigde Staten en de oprichting van de Verenigde Naties, augustus 1941 - oktober 1945". US Department of State, Bureau of Public Affairs, Office of the Historicus. oktober 2005. Ontvangen Juni 11, 2007.
  153. ^ "Waarom gaf Japan zich over in de Tweede Wereldoorlog? | The Japan Times". The Japan Times. Ontvangen Februari 8, 2017.
  154. ^ Pacific Oorlog Onderzoek Maatschappij (2006). De langste dag van Japan. New York: Oxford University Press. ISBN 978-4-7700-2887-7.
  155. ^ Bekijk Frankenfeld, Peter (2012). "Een Marshallplan voor Griekenland? De Europese Unie en de financiële crisis in Griekenland. Een theoretische en politieke analyse in de geglobaliseerde wereld tegen een achtergrond van regionale integratie: tabel 1. Europees herstelprogramma - Marshallplan ($ miljoen)". Prace i Material Instytutu Handlu Zagranicznego Uniwersytetu Gdańskiego (31/1): 69. ISSN 2300-6153.
  156. ^ Wagg, Stephen; Andrews, David (2012). East Plays West: Sport en de Koude Oorlog. Routledge. P. 11. ISBN 978-1-134-24167-5.
  157. ^ a b Blakemore, Erin (22 maart 2019). "Wat was de Koude Oorlog?". National Geographic. Ontvangen Augustus 28, 2020.
  158. ^ Mark Kramer, "Het Sovjetblok en de Koude Oorlog in Europa", in Larresm, Klaus, uitg. (2014). Een aanvulling op Europa sinds 1945. Wiley. P. 79. ISBN 978-1-118-89024-0.
  159. ^ Blakely, 2009, p. 92
  160. ^ a b Collins, Michaël (1988). Lancering: het verhaal van Amerika's avontuur in de ruimte. New York: Grove Press. ISBN 9780802110114.
  161. ^ Chapman, Jessica M. (5 augustus 2016). "Oorsprong van de oorlog in Vietnam". Oxford Research Encyclopedia of American History. Oxford Universiteit krant. twee:10.1093 / acrefore / 9780199329175.013.353. ISBN 978-0-19-932917-5. Ontvangen Augustus 28, 2020.
  162. ^ Winchester 2013, blz. 305-308.
  163. ^ Blas, Elisheva. "Het Dwight D. Eisenhower National System of Interstate and Defense Highways" (PDF). samenlevingvoorgeschiedenisonderwijs.org. Vereniging voor Geschiedenisonderwijs. Ontvangen Januari 19, 2015.
  164. ^ Lichter, Richard (2004). Hawaiiaanse geschiedenis: een geannoteerde bibliografie. Greenwood Publishing Group. P. 141. ISBN 978-0-313-28233-1.
  165. ^ "De burgerrechtenbeweging". PBS.org. Ontvangen Januari 5, 2019.
  166. ^ "Sociale zekerheid". ssa.gov. Ontvangen Oktober 25, 2015.
  167. ^ Dallek, Robert (2004). Lyndon B. Johnson: Portret van een president. Oxford Universiteit krant. P. 169. ISBN 978-0-19-515920-2.
  168. ^ "Onze documenten - Civil Rights Act (1964)". Ministerie van Justitie van de Verenigde Staten. Ontvangen Juli 28, 2010.
  169. ^ "Opmerkingen bij de ondertekening van de immigratiewet, Liberty Island, New York". Oktober 3, 1965. Gearchiveerd van het origineel op 16 mei 2016. Ontvangen Januari 1, 2012.
  170. ^ Levy, Daniel (19 januari 2018). "Achter de protesten tegen de oorlog in Vietnam in 1968". Tijd. Ontvangen Kan 5, 2021.
  171. ^ Svetlana Ter-Grigoryan (12 februari 2022). "De oorsprong en impact van de seksuele revolutie". study.com. Ontvangen April 27, 2023.
  172. ^ "Playboy: Amerikaans tijdschrift". Encyclopedie Britannica. Augustus 25, 2022. Ontvangen Februari 2, 2023. ... de zogenaamde seksuele revolutie in de Verenigde Staten in de jaren zestig, gekenmerkt door een veel meer toegeeflijke houding ten opzichte van seksuele interesse en activiteit dan in eerdere generaties gangbaar was.
  173. ^ Goicichea, Julia (16 augustus 2017). "Waarom New York City een belangrijke bestemming is voor LGBT-reizigers". De Cultuurreis. Ontvangen Juli 15, 2022.
  174. ^ "Beknopte geschiedenis van de beweging voor homo- en lesbiennerechten in de VS". Universiteit van Kentucky. Ontvangen Juli 15, 2022.; Frizzell, Nell (28 juni 2013). "Feature: Hoe de Stonewall-rellen de LGBT-rechtenbeweging op gang brachten". Roze Nieuws VK. Ontvangen Juli 15, 2022.; "Stonewall-rellen". Encyclopdia Britannica. Ontvangen Juli 15, 2022.
  175. ^ Erwin, Sam, et al., Eindrapport van de Watergate-commissie.
  176. ^ "Vrouwen in de beroepsbevolking: een databoek" (PDF). Amerikaanse bureau voor arbeidsstatistieken. 2013. p. 11. Ontvangen Maart 21, 2014.
  177. ^ Allen, Robert C. (november 2001). "De opkomst en ondergang van de Sovjet-economie". Canadees tijdschrift voor economie. 34 (4): 859-881. twee:10.1111 / 0008-4085.00103. ISSN 0008-4085.
  178. ^ Gerst 2022, blz. 106-108, 121-128.
  179. ^ Sossen, 2010, P. 277
  180. ^ Frazer, 1989
  181. ^ Federale schuld aangehouden door het publiek (Rapport). Federal Reserve Bank van St. Louis. 31 mei 2018. Ontvangen Juni 12, 2018.
  182. ^ "Reagan-beleid gaf groen licht voor Red Ink". The Washington Post. Juni 9, 2004. Ontvangen Kan 25, 2007.
  183. ^ Gaidar, ET (2007). Ineenstorting van een rijk: lessen voor het moderne Rusland. Washington, D.C.: Brookings Institution Press. blz. 190-205. ISBN 978-0-815-73114-6.
  184. ^ Howell, Buddy Wayne (2006). De retoriek van de diplomatie van de presidentiële top: Ronald Reagan en de toppen tussen de VS en de Sovjet-Unie, 1985-1988. Texas A & M-universiteit. P. 352. ISBN 978-0-549-41658-6.
  185. ^ Kissinger, Henri (2011). Diplomatie. Simon & Schuster. blz. 781-784. ISBN 978-1-4391-2631-8. Ontvangen Oktober 25, 2015.
    Mann, James (2009). De opstand van Ronald Reagan: Een geschiedenis van het einde van de Koude Oorlog. Pinguïn. P. 432. ISBN 978-1-4406-8639-9.
  186. ^ Hayes, 2009
  187. ^ Charles Krauthammer, "Het unipolaire moment", Buitenlandse Zaken, 70/1, (winter 1990/1), 23-33.
  188. ^ Judt, Tony; Lacorne, Dennis (2005). Met ons of tegen ons: Studies in Global Anti-Amerikanisme. Palgrave Macmillan. P. 61. ISBN 978-1-4039-8085-4.
    Samuels, Richard J. (2005). Encyclopedie van de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Salie-publicaties. P. 666. ISBN 978-1-4522-6535-3.
    Pijler, Paul R. (2001). Terrorisme en Amerikaans buitenlands beleid. Brookings Institution Press. P. 57. ISBN 978-0-8157-0004-3.
    Wang, Gabe T. (2006). China en de kwestie Taiwan: naderende oorlog in de Straat van Taiwan. Universitaire Pers van Amerika. P. 179. ISBN 978-0-7618-3434-2.
    De "Victory Disease" begrijpen, van de Little Bighorn tot Mogadishu en verder. Diane Uitgeverij. 2004. p. 1. ISBN 978-1-4289-1052-2.
    Kalaitzidis, Akis; Streich, Gregory W. (2011). Amerikaans buitenlands beleid: een documentaire en referentiegids​ ABC-CLIO. p. 313. ISBN 978-0-313-38375-5.
    Cohen, 2004: Geschiedenis en de hypermacht
  189. ^ Halliday, Fred (april 1991). "De Golfoorlog en de nasleep ervan: eerste reflecties". Internationale Zaken. Oxford University Press. 67 (2): 223-234. twee:10.2307/2620827. JSTOR 2620827. S2CID 154565052.
  190. ^ "Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) | Handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten". www.ustr.gov, Gearchiveerd vanuit het origineel maart 17, 2013. Ontvangen Januari 11, 2015.
    Thakur; Manab Thakur Gene E Burton BN Srivastava (1997). Internationaal management: concepten en cases. Tata McGraw-Hill Onderwijs. blz. 334-335. ISBN 978-0-07-463395-3. Ontvangen Oktober 25, 2015.
    Kalaitzidis, Akis; Streich, Gregory W. (2011). Amerikaans buitenlands beleid: een documentaire en referentiegids​ ABC-CLIO. p. 201. ISBN 978-0-313-38376-2.
  191. ^ Dale, Reginald (18 februari 2000). "Heeft Clinton het gedaan, of had hij geluk?". The New York Times. Ontvangen Maart 6, 2013.
    Mankiw, N. Gregory (2008). Macro-economie. Cengage leren. p. 559. ISBN 978-0-324-58999-3. Ontvangen Oktober 25, 2015.
  192. ^ Flashback 9/11: zoals het gebeurde. Fox News. 9 september 2011. Ontvangen Maart 6, 2013.
    'Amerika herinnert zich 11 september aanslagen 11 jaar later'. CBS News. Geassocieerde Pers. 11 september 2012. Gearchiveerd van het origineel Oktober 17, 2013. Ontvangen Maart 6, 2013.
    "Dag van de terreur videoarchief". CNN. 2005. Ontvangen Maart 6, 2013.
  193. ^ Walsh, Kenneth T. (9 december 2008). "De 'War on Terror' is cruciaal voor de erfenis van president George W. Bush". US News & World Report. Ontvangen Maart 6, 2013.
    Atkins, Stephen E. (2011). De 9/11 Encyclopedie: tweede editie​ ABC-CLIO. p. 872. ISBN 978-1-59884-921-9. Ontvangen Oktober 25, 2015.
  194. ^ Wong, Edward (15 februari 2008). "Overzicht: de oorlog in Irak". The New York Times. Ontvangen Maart 7, 2013.
    Johnson, James Turner (2005). De oorlog om Saddam Hussein te verdrijven: rechtvaardige oorlog en het nieuwe gezicht van conflict. Rowman & Littlefield. P. 159. ISBN 978-0-7425-4956-2. Ontvangen Oktober 25, 2015.
    Durando, Jessica; Groen, Shannon Rae (21 december 2011). "Tijdlijn: sleutelmomenten in de oorlog in Irak". USA Today. Geassocieerde Pers. Gearchiveerd van het origineel September 4, 2020. Ontvangen Maart 7, 2013.
  195. ^ Wallis, Peter (2015). Verborgen in het volle zicht: wat echt de ergste financiële crisis ter wereld veroorzaakte en waarom het opnieuw kon gebeuren. Ontmoet boeken. ISBN 978-978-59407-7-0.
  196. ^ Onderzoekscommissie financiële crisis (2011). Onderzoeksrapport financiële crisis (PDF). ISBN 978-1-60796-348-6.
  197. ^ Taylor, John B. (Januari 2009). "De financiële crisis en de beleidsreacties: een empirische analyse van wat er mis ging" (PDF). Hoover Institution Economics Paper-serie. Ontvangen Januari 21, 2017.
  198. ^ Hilsenrath, Jon; Ng, Serena; Paletta, Damianus (18 september 2008). "Ergste crisis sinds jaren '30, einde nog niet in zicht". The Wall Street Journal.
  199. ^ "Barack Obama: gezicht van nieuwe multiraciale beweging?". NPR. November 12, 2008.
  200. ^ Washington, Jesse; Rugaber, Chris (10 juli 2011). "Afrikaans-Amerikaanse economische winsten teruggedraaid door grote recessie". Associated Press, Gearchiveerd vanuit het origineel juni 16, 2013.
  201. ^ "Ter verdediging van Obama". Rolling Stone. 8 oktober 2014. Gearchiveerd van het origineel november 19, 2016. Ontvangen November 19, 2016.
  202. ^ "CEA 2017 Economisch rapport van de president - hoofdstuk een - acht jaar herstel en herinvestering" (PDF). Whitehouse.gov. Ontvangen Maart 12, 2017.
  203. ^ "Alles is fantastisch". Politico. com. 29 december 2016. Ontvangen December 30, 2016.
  204. ^ Jackson, Brooks (20 januari 2017). "Wat president Trump erft" – via Factcheck.org.
  205. ^ Jackson, Brooks (29 september 2017). "Obama's definitieve cijfers" – via Factcheck.org.
  206. ^ Uberoi, Namrata; Fijngoud, Kenneth; Goh, Emily (2 maart 2016). "Zorgverzekeringsdekking en de Affordable Care Act, 2010-2016" (PDF). Adjunct-secretaris voor planning en evaluatie. Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services. Gearchiveerd van het origineel december 5, 2011. Ontvangen December 7, 2016.
  207. ^ Smith, Harrison (9 november 2016). 'Donald Trump wordt gekozen tot president van de Verenigde Staten'. The Washington Post. Ontvangen Oktober 27, 2020.
  208. ^ Kochar, Rakesh. "De werkloosheid is in drie maanden van COVID-19 hoger gestegen dan in twee jaar van de Grote Recessie". Pew Research Center. Ontvangen Oktober 1, 2022.
  209. ^ Hamid, Shadi (8 januari 2022). "De eeuwige cultuuroorlog". De Atlantische. Ontvangen April 18, 2023.
  210. ^ Hammond, Michael (2018). "Hoofdstuk 30: het recente verleden". Stanford Universitaire Pers. Ontvangen April 18, 2023.
  211. ^ Peñaloza, Marisa (6 januari 2021). "Trump-aanhangers bestormen Capitool, botsing met politie". NPR. NPR. Ontvangen Januari 16, 2021.
  212. ^ "Protesten barsten los in DC, in het hele land als Roe v. Wade valt". Washington Post. ISSN 0190-8286. Ontvangen September 28, 2022.
  213. ^ "De Senaat heeft ongeveer 40 miljard dollar aan hulp aan Oekraïne goedgekeurd". NPR.org. Ontvangen September 28, 2022.
  214. ^ "Veldoverzicht: Gebied". The World Factbook. cia.gov. Gearchiveerd van het origineel juli 7, 2020. Ontvangen April 21, 2020.
  215. ^ "State Area Metingen en interne puntcoördinaten - Geografie - US Census Bureau". Staatsgebiedmetingen en interne puntcoördinaten. Amerikaanse Ministerie van Handel. Ontvangen September 11, 2017.
  216. ^ "Censusgebied 2010" (PDF). volkstelling.gov. US Census Bureau. P. 41. Ontvangen Januari 18, 2015.
  217. ^ "Gebied". The World Factbook. Centrale inlichtingendienst. Gearchiveerd van het origineel Januari 31, 2014. Ontvangen Januari 15, 2015.
  218. ^ a b c "Verenigde Staten". The World Factbook. Centrale Inlichtingendienst. 3 januari 2018. Ontvangen Januari 8, 2018.
  219. ^ "Geografische regio's van Georgië". Georgië Info. Digitale Bibliotheek van Georgië. Ontvangen December 24, 2014.
  220. ^ a b Lew, Alan. "FYSISCHE GEOGRAFIE VAN DE VS". SAP 220 - Geografie van de Verenigde Staten. Universiteit van Noord-Arizona. Gearchiveerd van het origineel april 9, 2016. Ontvangen December 24, 2014.
  221. ^ Harms, Nicole. "Feiten over de Rocky Mountain Range". Travel Tips. VS vandaag. Ontvangen December 24, 2014.
  222. ^ Tinkham, Ernest R. (maart 1944). "Biologische, taxonomische en faunistische studies over de Shield-Back Katydids van de Noord-Amerikaanse woestijnen". De Amerikaanse Midland Naturalist. De Universiteit van Notre Dame. 31 (2): 257-328. twee:10.2307/2421073. JSTOR 2421073.
  223. ^ "Mount Whitney, Californië". Peakbagger. Ontvangen December 24, 2014.
  224. ^ "Zoek afstand en azimuts tussen 2 reeksen coördinaten (Badwater 36-15-01-N, 116-49-33-W en Mount Whitney 36-34-43-N, 118-17-31-W)". Federale Communicatie Commissie. Ontvangen December 24, 2014.
  225. ^ Poppick, Laura (28 augustus 2013). "Verrassende locatie van de hoogste berg van de VS uitgelegd". WordsSideKick.com. Ontvangen Kan 2, 2015.
  226. ^ O'Hanlon, Larry (14 maart 2005). "Amerika's explosieve park". Discovery Channel. Gearchiveerd van het origineel maart 14, 2005. Ontvangen April 5, 2016.
  227. ^ Boyden, Jennifer. "Klimaatregio's van de Verenigde Staten". Travel Tips. VS vandaag. Ontvangen December 24, 2014.
  228. ^ "Wereldkaart van klimaatclassificatie van Köppen-Geiger" (PDF), Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) Januari 26, 2022. Ontvangen Augustus 19, 2015.
  229. ^ Perkins, Sid (11 mei 2002). "Tornadosteeg, VS". Nieuws van de wetenschap, Gearchiveerd vanuit het origineel juli 1, 2007. Ontvangen September 20, 2006.
  230. ^ Rijst, Doyle. "VS heeft 's werelds meest extreme weer". USA Today. Ontvangen Kan 17, 2020.
  231. ^ US EPA, OAR (27 juni 2016). "Klimaatveranderingsindicatoren: weer en klimaat". www.epa.gov. Ontvangen Juni 19, 2022.
  232. ^ McDougall, Len (2004). De Encyclopedia of Tracks and Scats: een uitgebreide gids voor de traceerbare dieren van de Verenigde Staten en Canada. Lyon pers. P. 325. ISBN 978-1-59228-070-4.
  233. ^ Morin, Nancy. "Vaatplanten van de Verenigde Staten" (PDF). Plants. Nationale Biologische Dienst. Gearchiveerd van het origineel (PDF) juli 24, 2013. Ontvangen Oktober 27, 2008.
  234. ^ Osborn, Lize. "Aantal inheemse soorten in de Verenigde Staten". Huidige resultaten Nexus. Ontvangen Januari 15, 2015.
  235. ^ "Aantal insecten (soorten en individuen)". Smithsonian instelling. Ontvangen Januari 20, 2009.
  236. ^ park, nationaal. "Veelgestelde vragen over het Nationaal Park". nps. Ontvangen Kan 8, 2015.
  237. ^ Lipton, Erik; Krauss, Clifford (23 augustus 2012). "Teugels geven aan de staten over boren". The New York Times. Ontvangen Januari 18, 2015.
  238. ^ Vincent, Carol H.; Hanson, Laura A.; Argueta, Carla N. (3 maart 2017). Federaal grondbezit: overzicht en gegevens (Rapport). Congresonderzoeksdienst. P. 2. Ontvangen Juni 18, 2020.
  239. ^ Gorte, Ross W.; Vincent, Carol Hardy.; Hanson, Laura A.; Marc R., Rosenblum. "Federaal grondbezit: overzicht en gegevens" (PDF). fas.org. Congresonderzoeksdienst. Ontvangen Januari 18, 2015.
  240. ^ "Hoofdstuk 6: federale programma's om het gebruik, de winning en de ontwikkeling van hulpbronnen te bevorderen". doi.gov. Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Gearchiveerd van het origineel maart 18, 2015. Ontvangen Januari 19, 2015.
  241. ^ De Nationale Atlas van de Verenigde Staten van Amerika (14 januari 2013). "Forest Resources van de Verenigde Staten". Nationalatlas.gov. Gearchiveerd van het origineel op mei 7, 2009. Ontvangen Januari 13, 2014.
  242. ^ "Veranderingen in landgebruik met betrekking tot bosbouw in de Verenigde Staten: 1952 tot 1997, met prognoses tot 2050" (PDF). 2003. Ontvangen Januari 13, 2014.
  243. ^ Daynes & Sussman, 2010, blz. 3, 72, 74-76, 78
  244. ^ Hays, Samuel P. (2000). Een geschiedenis van milieupolitiek sinds 1945.
  245. ^ Collin, Robert W. (2006). The Environmental Protection Agency: Clean Up America's Act. Greenwood Publishing Group. P. 1. ISBN 978-0-313-33341-5. Ontvangen Oktober 25, 2015.
  246. ^ Turner, James Morton (2012). De belofte van de wildernis
  247. ^ Bedreigde diersoorten Fish and Wildlife Service. Algemeen boekhoudkantoor, Diane Publishing. 2003. p. 1. ISBN 978-1-4289-3997-4. Ontvangen Oktober 25, 2015.
  248. ^ "Wat is het groenste land ter wereld?". Atlas & Laarzen. Milieuprestatie-index. 6 juni 2020. Ontvangen November 18, 2020.
  249. ^ "De Verenigde Staten van Amerika". Wereldwijde klimaatactie - NAZCA. Verenigde Naties. Ontvangen November 18, 2020.
  250. ^ Nugent, Ciara (4 november 2020). "De VS hebben net officieel het Akkoord van Parijs verlaten. Kan het opnieuw een leider zijn in de klimaatstrijd?". Keer. Ontvangen November 18, 2020.
  251. ^ 'Biden kondigt terugkeer naar mondiaal klimaatakkoord aan, nieuwe beperkingen op Amerikaanse olie-industrie'. Geld nieuws. Reuters. 20 januari 2021. Ontvangen Februari 9, 2021.
  252. ^ "Gemeenschappelijk kerndocument van de Verenigde Staten van Amerika". US Department of State. 30 december 2011. Ontvangen Juli 10, 2015.
  253. ^ De New York Times 2007, p. 670.
  254. ^ Onuf 2010, P. xvii.
  255. ^ Desjardins, Jeff (8 augustus 2019) "In kaart gebracht: 's werelds oudste democratieën" World Economic Forum
  256. ^ Scheb, John M.; Scheb, John M. II (2002). Een inleiding tot het Amerikaanse rechtssysteem. Florence, KY: Delmar, p. 6. ISBN 978-0-7668-2759-2.
  257. ^ Greenwood, Shannon (6 december 2022). "Bijlage A: democratieën classificeren". Het Global Attitudes-project van het Pew Research Center. Ontvangen Maart 5, 2023.
  258. ^ "Wereldwijde corruptiebarometer". Transparency International. Ontvangen Maart 5, 2023.
  259. ^ "Corruptieperceptie-index 2022". Transparency International. 31 januari 2023. Ontvangen Maart 5, 2023.
  260. ^ Feldstein, Fabozzi, 2011, P. 9
  261. ^ Schultz, 2009, blz. 164, 453, 503
  262. ^ "Doodstrafstaten". Doodstraf Info. Ontvangen September 8, 2022.
  263. ^ DPIC voegt elf zaken toe aan de onschuldlijst, waardoor het aantal nationale terdoodveroordeelden op 185 komt, Death Penalty Informatiecentrum, Robert Durham, 18 februari 2021. Opgehaald op 9 november 2021.
  264. ^ Millhiser, Ian (December 30, 2020). 'Het verval en de val van de Amerikaanse doodstraf'. Vox. Ontvangen April 6, 2023.
  265. ^ Feldstein, Martin (maart 2017). "Waarom is de groei beter in de Verenigde Staten dan in andere industrielanden?". Nationaal Bureau voor Economisch Onderzoek. Cambridge, MA. twee:10.3386/w23221.
  266. ^ Migdon, Brooke (17 februari 2023). "Utah Senaat stemt voor verbod op conversietherapie bij zorgverleners". The Hill. Ontvangen April 6, 2023.
  267. ^ Drescher, Jack; Schwartz, Alan; Casoy, Flavio; McIntosh, Christopher A.; Hurley, Brian; Ashley, Kenneth; Kapper, Maria; Goudberg, David; Herbert, Sarah E.; Lothwell, Lotharingen E.; Mattson, Marlijn R.; McAfee, Schot G.; Pula, Jack; Rosario, Vernon; Tompkins, D.Andrew (2016). "De groeiende regulatie van conversietherapie". Tijdschrift voor medische regelgeving. 102 (2): 7-12. twee:10.30770 / 2572-1852-102.2.7. PMC 5040471. PMID 27754500.
  268. ^ Rodriguez, Barbara (29 juli 2021). "Wat is de toekomst van prostitutie en sekswerk? Twee staten bewandelen verschillende wegen". De 19th. Ontvangen April 6, 2023.
  269. ^ Etheridge, Eric; Deleith, Asger (19 augustus 2009). "Een republiek of een democratie?". De New York Times-blogs. Ontvangen November 7, 2010. Het Amerikaanse systeem lijkt in wezen een tweepartijensysteem. ...
  270. ^ Mosler, David; Catley, Robert (1998). Amerika en Amerikanen in Australië. Greenwood Publishing Group. P. 83. ISBN 978-0-275-96252-4. Ontvangen April 11, 2016.
  271. ^ "Politieke partijen - de grondleggers en politieke partijen". Schmoop. Ontvangen Februari 25, 2022.
  272. ^ McCoy, Jennifer; Pers, Benjamin (18 januari 2022). "Wat gebeurt er als democratieën verderfelijk gepolariseerd worden?". Carnegie Endowment for International Peace. Ontvangen April 2, 2023.
  273. ^ Killian, Johnny H. "Grondwet van de Verenigde Staten". Het bureau van de secretaris van de senaat. Ontvangen Februari 11, 2012.
  274. ^ "De wetgevende macht". Amerikaanse diplomatieke missie naar Duitsland. Ontvangen Augustus 20, 2012.
  275. ^ "Het proces voor afzetting". ThinkQuest. Gearchiveerd van het origineel april 8, 2013. Ontvangen Augustus 20, 2012.
  276. ^ "De uitvoerende macht". Het Witte Huis. Ontvangen Februari 11, 2017.
  277. ^ Zaal, Kermit L.; McGuire, Kevin T. (2005). Instellingen van de Amerikaanse democratie: de rechterlijke macht. Oxford Universiteit krant. ISBN 978-0-19-988374-5.
    Amerikaans staatsburgerschap en immigratiediensten (2013). Meer informatie over de Verenigde Staten: Quick Civics Lessons for the Naturalization Test. Overheidsdrukkerij. P. 4. ISBN 978-0-16-091708-0.
    Giddens-White, Bryon (2005). Het Hooggerechtshof en de rechterlijke macht. Heinemann-bibliotheek. ISBN 978-1-4034-6608-2.
    Zelden, Charles L. (2007). De rechterlijke macht van de federale overheid: mensen, processen en politiek... ABC-CLIO. ISBN 978-1-85109-702-9. Ontvangen Oktober 25, 2015.
    "Federale rechtbanken". Rechtbanken van de Verenigde Staten. Ontvangen Oktober 19, 2014.
  278. ^ a b c Locker, Melissa (9 maart 2015). "Kijk hoe John Oliver zijn stem uitbracht voor stemrecht voor Amerikaanse territoria". Tijd. Ontvangen November 11, 2019.
  279. ^ Schelp, Donald; Boudewijn, Nicolaas (2013). Tweede Kamers. Taylor en Francis. p. 43. ISBN 9781136337000. De Senaat van de Verenigde Staten wordt vaak gekarakteriseerd als het machtigste hogerhuis ter wereld.
  280. ^ Avaliktos, Neal (2004). Het verkiezingsproces opnieuw bekeken. Uitgeverij Nova. P. 111. ISBN 978-1-59454-054-7.
  281. ^ Kozak, Roger (13 juli 2000). "De politiek voorbij: waarom rechters van het Hooggerechtshof voor het leven worden benoemd". CNN, Gearchiveerd vanuit het origineel op juli 12, 2012.
  282. ^ 8 USC Sectie 1101(a)(36) en 8 USC Sectie 1101(a)(38) US Federal Code, Immigration and Nationality Act. 8 USC § 1101a
  283. ^ "Electoral College Snelle feiten | Amerikaanse Huis van Afgevaardigden: geschiedenis, kunst en archieven". geschiedenis.huis.gov. Ontvangen Augustus 21, 2015.
  284. ^ a b "Amerikaans Samoa en de burgerschapsclausule: een studie in insulaire gevallen revisionisme". harvardlawreview.org. 10 april 2017. Ontvangen Januari 5, 2018.
  285. ^ Alvarez, Priscilla (12 december 2019). 'Federale rechter oordeelt dat Amerikaans-Samoanen door geboorte Amerikaans staatsburger zijn'. CNN. Ontvangen Oktober 6, 2020.
  286. ^ Romboy, Dennis (13 december 2019). 'Rechter zet staatsburgerschap voor Amerikaans-Samoanen on hold'. KSL.com. Ontvangen Oktober 6, 2020.
  287. ^ Keating, Joshua (5 juni 2015). "Hoe komt het dat Amerikaans-Samoanen bij hun geboorte nog steeds geen Amerikaans staatsburgerschap hebben?". Leisteen.
  288. ^ "Veel Gestelde Vragen". Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken van India. Ontvangen Januari 16, 2016.
  289. ^ "Tribale geografie in relatie tot staatsgrenzen".
  290. ^ "Wereldwijde diplomatie-index - landenrang". Lowy Instituut. Ontvangen Juli 15, 2022.
  291. ^ "Huidige leden". Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ontvangen Juli 15, 2022.
  292. ^ "Overeenkomst van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties". Het American Journal of Internationaal Recht. Cambridge University Press. 42 (2): 445-447. april 1948. twee:10.2307/2193692. JSTOR 2193692. S2CID 246008694.
  293. ^ "Waar gaat de G7 naartoe?". Council on Foreign Relations. de stad New York. 28 juni 2022.
  294. ^ "De Verenigde Staten en de G20: samen bouwen aan een vreedzamere, stabielere en welvarendere wereld". Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Juli 6, 2022. Ontvangen Juli 15, 2022.
  295. ^ "Ons wereldwijde bereik". OESO. Ontvangen Juli 15, 2022.
  296. ^ Fialho, Livia Pontes; Wallin, Matthew (1 augustus 2013). Bereiken voor een publiek: US Public Diplomacy Towards Iran (rapport). Amerikaans veiligheidsproject. JSTOR resrep06070.
  297. ^ Oliver, Alex; Graham, Euan (19 december 2017). "Welke landen praten nog met Noord-Korea?". BBC News. Londen. Ontvangen Juli 15, 2022. De Verenigde Staten hebben nooit diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea aangeknoopt.
  298. ^ Ferraro, Matthew F. (22 december 2014). "De pleidooi voor sterkere Bhutanese-Amerikaanse banden". De diplomaat. Ontvangen Juli 15, 2022. Terwijl Bhutan in 1971 toetrad tot de Verenigde Naties, heeft het geen diplomatieke betrekkingen met een van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, inclusief de Verenigde Staten en China.
  299. ^ "VS zullen 'onofficiële banden' met Taiwan blijven aanhalen, zegt Harris". South China Morning Post. 28 september 2022. Ontvangen September 28, 2022.
  300. ^ Ruwitch, John (22 september 2020). "Formele banden met de VS? Niet voorlopig, zegt de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken". NPR. Ontvangen Juli 15, 2022.
  301. ^ Halter, John; Schäfer, Axel (2009). Amerika's 'speciale relaties': buitenlandse en binnenlandse aspecten van de politiek van het bondgenootschap. p. 45. ISBN 978-0-203-87270-3. Ontvangen Oktober 25, 2015.
  302. ^ Ek, Carl & Fergusson, Ian F. (3 september 2010). "Betrekkingen tussen Canada en de VS" (PDF). Congresonderzoeksdienst. Ontvangen Augustus 28, 2011.
  303. ^ Vaughn, Bruce (8 augustus 2008). Australië: achtergrond en Amerikaanse betrekkingen. Congresonderzoeksdienst. OCLC 70208969.
  304. ^ Vaughn, Bruce (27 mei 2011). "Nieuw-Zeeland: achtergrond en bilaterale betrekkingen met de Verenigde Staten" (PDF). Congresonderzoeksdienst. Ontvangen Augustus 28, 2011.
  305. ^ Lum, Thomas (3 januari 2011). "De Republiek der Filipijnen en Amerikaanse belangen" (PDF). Congresonderzoeksdienst. Ontvangen Augustus 3, 2011.
  306. ^ Chanlett-Avery, Emma; et al. (8 juni 2011). "Betrekkingen tussen Japan en de VS: problemen voor het congres" (PDF). Congresonderzoeksdienst. Ontvangen Augustus 28, 2011.
  307. ^ Manyin, Mark E.; Chanlett-Avery, Emma; Nikitin, Mary Beth (8 juli 2011). "Betrekkingen tussen de VS en Zuid-Korea: problemen voor het congres" (PDF). Congresonderzoeksdienst. Ontvangen Augustus 28, 2011.
  308. ^ Zanotti, Jim (31 juli 2014). "Israël: achtergrond en Amerikaanse betrekkingen" (PDF). Congresonderzoeksdienst. Ontvangen September 12, 2014.
  309. ^ "Amerikaanse betrekkingen met Polen".
  310. ^ Kimer, James (26 september 2019). "Het onbenutte potentieel van het partnerschap tussen de VS en Colombia". Atlantische Raad. Ontvangen Kan 30, 2020.
  311. ^ Zelden, Charles L. (2007). De rechterlijke macht van de federale overheid: mensen, processen en politiek. ABC-CLIO. P. 217. ISBN 978-1-85109-702-9. Ontvangen Oktober 25, 2015.
    Yager, Loren; Friberg, Emil; Holen, Leslie (2003). Buitenlandse betrekkingen: migratie uit Micronesische landen heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor Guam, Hawaï en het Gemenebest van de Noordelijke Marianen. Diane Uitgeverij. P. 7. ISBN 978-0-7567-3394-0.
  312. ^ "INDOPACIFIEKE STRATEGIE VAN DE VERENIGDE STATEN" (PDF). witte Huis. Ontvangen Februari 3, 2022.
  313. ^ Meidan, Michal (1 juli 2019). VS-China: de grote ontkoppeling (rapport). Oxford Institute for Energy Studies. JSTOR resrep33982.
  314. ^ Bala, Sumathi (28 maart 2023). "Betrekkingen tussen de VS en China gaan bergafwaarts met 'geen vertrouwen' aan beide kanten, zegt Stephen Roach". CNBC. Ontvangen Kan 7, 2023.
  315. ^ Rumer, Eugene; Sokolsky, Richard (20 juni 2019). "Dertig jaar Amerikaans beleid ten aanzien van Rusland: kan de vicieuze cirkel worden doorbroken?". Carnegie Endowment for International Peace. Washington, gelijkstroom. Ontvangen Juli 14, 2022.
  316. ^ Macias, Amanda (17 juni 2022). "Hier is een blik op de $ 5.6 miljard aan vuurkracht die de VS aan Oekraïne hebben toegezegd in zijn strijd tegen Rusland". CNBC. Ontvangen September 28, 2022.
  317. ^ Lindsay, James M. (4 augustus 2021). "Gefeliciteerd met de 231e verjaardag van de kustwacht van de Verenigde Staten!". New York: Council on Foreign Relations. Ontvangen Juli 16, 2022. In vredestijd maakt het deel uit van het Department of Homeland Security. Tijdens oorlogstijd, of wanneer de president of het congres dit zo aangeeft, wordt het onderdeel van het ministerie van Defensie en wordt het opgenomen in het ministerie van Marine.
  318. ^ "Trends in wereldwijde militaire uitgaven, 2022" (PDF). Stockholm International Peace Research Institute. april 2023. Ontvangen April 29, 2023.{{cite web}}: CS1 onderhoud: url-status (link)
  319. ^ "Gegevens voor alle landen van 1988–2020 in constante (2019) USD (pdf)" (PDF). SIPRI. Gearchiveerd (PDF) van het origineel op 28 april 2021. Ontvangen April 28, 2021.
  320. ^ Reichmann, Kelsey (16 juni 2019). "Hier is hoeveel kernkoppen er zijn en welke landen ze bezitten". defensienieuws.com. Beeldlijn Mediagroep. Gearchiveerd van het origineel op 23 september 2020. Ontvangen September 23, 2020.
  321. ^ a b De militaire balans 2019. Londen: Internationaal Instituut voor Strategische Studies. 2019. p. 47. ISBN 978-1-85743-988-5, Gearchiveerd vanuit het origineel September 22, 2020. Ontvangen September 23, 2020.
  322. ^ "Lees: ontslagbrief James Mattis". CNN. 21 december 2018. Gearchiveerd van het origineel december 4, 2019. Ontvangen Januari 8, 2020.
  323. ^ "Wat biedt Selective Service voor Amerika?". Selectief servicesysteem. Gearchiveerd van het origineel September 15, 2012. Ontvangen Februari 11, 2012.
  324. ^ IISS 2020, blz. 46
  325. ^ "Noble Eagle zonder einde". Ontvangen Februari 1, 2005.
  326. ^ "De ups en downs van luchtsteun". Ontvangen December 1, 2019.
  327. ^ "Bouwen aan het ruimtebereik van de toekomst". Ontvangen Kan 1, 2020.
  328. ^ "Globaal positioneringssysteem". www.schriever.spaceforce.mil.
  329. ^ "Ruimtebewakingstechnologieën een topbehoefte voor het Amerikaanse leger". 22 november 2020. Ontvangen November 22, 2020.
  330. ^ Harris, Johnny (18 mei 2015). "Waarom heeft de VS 800 militaire bases over de hele wereld?". Vox, Gearchiveerd vanuit het origineel September 24, 2020. Ontvangen September 23, 2020.
  331. ^ "Sterkte militairen in actieve dienst per regio en per land (309A)" (PDF). Ministerie van Defensie. 31 maart 2010. Gearchiveerd van het origineel (PDF) juli 24, 2013. Ontvangen Oktober 7, 2010.
  332. ^ Banken, Düren; Hendrix, Jozua; Hickman, Mathhew (4 oktober 2016). "Nationale bronnen van arbeidsgegevens voor rechtshandhaving" (PDF). Amerikaanse ministerie van Justitie: 1.
  333. ^ "Amerikaanse federale wetshandhavingsinstanties, wie regeert en wat ze doen". Chiff. com. Gearchiveerd van het origineel februari 10, 2014. Ontvangen November 10, 2021.
  334. ^ Manweller, Matthew (2006). "Hoofdstuk 2, de rollen, functies en bevoegdheden van staatsrechtbanken". In Hogan, Sean O. (red.). De rechterlijke macht van de deelstaatregering: mensen, processen en politiek. Santa Barbara, Californië: ABC-Clio. blz. 37-96. ISBN 978-1-851-09751-7. Ontvangen Oktober 5, 2020.
  335. ^ "Inleiding tot het systeem van de federale rechtbank". Procureur van de Verenigde Staten. Washington, D.C.: Ministerie van Justitie van de Verenigde Staten. 7 november 2014. Ontvangen Juli 14, 2022.
  336. ^ "Opzettelijke moorden (per 100,000 mensen) - Verenigde Staten". Wereldbank. Ontvangen Juli 14, 2022.
  337. ^ Grinshteyn, Erin; Hemenway, David (maart 2016). "Gewelddadige sterftecijfers: de VS vergeleken met andere OESO-landen met een hoog inkomen, 2010". The American Journal of Medicine. 129 (3): 226-273. twee:10.1016 / j.amjmed.2015.10.025. PMID 26551975. Ontvangen Juni 18, 2017.
  338. ^ de Verenigde Staten van Amerika. Wereld Gevangenis Brief.
  339. ^ Hoogste naar laagste. Wereld Gevangenis Brief (WPB). Gebruik het vervolgkeuzemenu om lijsten met landen per regio of de hele wereld te kiezen. Gebruik het menu om de hoogste naar laagste lijsten te selecteren van totale gevangenispopulatie, gevangenispopulatiecijfers, percentage gedetineerden in voorlopige hechtenis/voorarrest, percentage vrouwelijke gevangenen, percentage buitenlandse gevangenen en bezettingsgraad. Op kolomkoppen in WPB-tabellen kan worden geklikt om kolommen van laag naar hoog of alfabetisch te ordenen. Klik voor gedetailleerde informatie voor elk land op de naam van een land in lijsten. Zie ook de WPB hoofdgegevenspagina en klik op de kaartlinks en/of de zijbalklinks om naar de gewenste regio en het gewenste land te gaan.
  340. ^ "Amerikaanse ministerie van Justitie, 22 oktober 2020" (PDF).
  341. ^ Sawyer, Wendy; Wagner, Peter (14 maart 2023). Massale opsluiting: The Whole Pie 2023 (Rapport). Initiatief voor het gevangenisbeleid. Ontvangen Kan 13, 2023.
  342. ^ Schrantz, Dennis; DeBor, Stephen; Mauer, Marc (5 september 2018). "Decarceratiestrategieën: hoe 5 staten substantiële verminderingen van de gevangenispopulatie hebben bereikt". Washington, D.C.: Het veroordelingsproject. Ontvangen Juli 16, 2022.
  343. ^ a b "De uitvoering van het monetair beleid - De Federal Reserve in de internationale sfeer" (PDF). Ontvangen Augustus 24, 2010.
  344. ^ Kat Tretina en Benjamin Curry (9 april 2021). "NYSE: Wat is de New York Stock Exchange". Forbes. Ontvangen Juli 24, 2022.
  345. ^ Jones, Huw (24 maart 2022). 'New York vergroot voorsprong op Londen in index top financiële centra'. www.reuters.com. Ontvangen Juni 25, 2022.
  346. ^ a b "Rapport voor geselecteerde landen en onderwerpen". www.imf.org.
  347. ^ Hagopian, Kip; Ohanian, Lee (1 augustus 2012). "De mismaat van ongelijkheid". Beleidsbeoordeling (174). Gearchiveerd van het origineel december 3, 2013. Ontvangen Januari 23, 2020.
  348. ^ "Bruto binnenlands product, vierde kwartaal en jaar 2022 (derde schatting), bbp per bedrijfstak en bedrijfswinsten". Amerikaanse ministerie van Handel.
  349. ^ "Verken de 2022 Social Progress Index Map: Verenigde Staten". Sociale vooruitgang absoluut noodzakelijk. Ontvangen April 18, 2023.
  350. ^ Fordham, Benjamin (oktober 2017). "Protectionistisch rijk: handel, tarieven en buitenlands beleid van de Verenigde Staten, 1890–1914". Studies in Amerikaanse politieke ontwikkeling. 31 (2): 170-192. twee:10.1017/s0898588x17000116. ISSN 0898-588X. S2CID 148917255.
  351. ^ WIPO (2022). Global Innovation Index 2022, 15e editie. www.wipo.int. Wereldwijde innovatie-index. Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom. twee:10.34667/tind.46596. ISBN 9789280534320. Ontvangen Februari 25, 2023.
  352. ^ "Verenigde Staten referentiebron". The World Factbook Central Intelligence Agency. Ontvangen Kan 31, 2019.
  353. ^ Wright, Gavin en Jesse Czelusta, "Resource-Based Growth Past and Present", in Natuurlijke hulpbronnen: noch vloek noch lot, red. Daniel Lederman en William Maloney (Wereldbank, 2007), p. 185. ISBN 0821365452.
  354. ^ "Inkomen". Better Life Index. OESO. Ontvangen September 28, 2019. In de Verenigde Staten bedraagt ​​het gemiddelde netto aangepaste besteedbare inkomen van huishoudens per hoofd van de bevolking 45 284 USD per jaar, veel hoger dan het OESO-gemiddelde van 33 604 USD en het hoogste cijfer in de OESO.
  355. ^ "Huishoudelijk inkomen". De samenleving in een oogopslag 2014: sociale indicatoren van de OESO. De samenleving in een oogopslag. OESO-publicatie. 18 maart 2014. twee:10.1787/soc_glance-2014-en. ISBN 9789264200722. Ontvangen Kan 29, 2014.
  356. ^ "OESO Better Life Index". OESO. Ontvangen November 25, 2012.
  357. ^ Benjamin J.Cohen, De toekomst van geld, Princeton University Press, 2006, ISBN 0691116660; cf. "de dollar is de de facto munteenheid in Cambodja", Charles Agar, Frommer's Vietnam, 2006, ISBN 0471798169, P. 17
  358. ^ "Amerikaanse bbp-groei per jaar". multipl.com. Amerikaanse Bureau voor Economische Analyse. 31 maart 2014. Ontvangen Juni 18, 2014.
  359. ^ Jones, Huw (24 maart 2022). 'New York vergroot voorsprong op Londen in index top financiële centra'. www.reuters.com. Ontvangen Juli 29, 2022.
  360. ^ "De wereldwijde financiële centra-index 32". Lange financiën. 22 september 2022. Ontvangen September 22, 2022.
  361. ^ Iman Ghosh (24 september 2020). "Deze 3D-kaart toont de Amerikaanse steden met de hoogste economische output". Wereld Economisch Forum. Ontvangen Maart 5, 2023. Het metrogebied van New York doet alle andere steden qua economische output met een grote marge in het niet vallen.
  362. ^ "Maandelijkse rapporten - Wereldfederatie van uitwisselingen". WFE.
  363. ^ Tabel A - Marktkapitalisatie van 's werelds beste effectenbeurzen (eind juni 2012). Securities and Exchange Commission (China).
  364. ^ "Tophandelspartners - oktober 2022". Amerikaanse volkstellingsbureau. oktober 2022. Ontvangen Kan 12, 2023.
  365. ^ "Wereldhandel Statistisch Overzicht 2019" (PDF). Wereld handel Organisatie. P. 100. Ontvangen Kan 31, 2019.
  366. ^ "Vrijhandelsovereenkomsten van de Verenigde Staten". Bureau van de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten. Ontvangen Kan 31, 2019.
  367. ^ "Ranglijsten: Global Competitiveness Report 2013-2014" (PDF). Wereld Economisch Forum. Ontvangen Juni 1, 2014.
  368. ^ a b "Wereldwijde 500". Fortuin. Ontvangen Augustus 25, 2022.
  369. ^ "Amerikaanse economie in het kort". Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, internationale informatieprogramma's. Gearchiveerd van het origineel in maart 12, 2008.
  370. ^ "Dit zijn de top 10 productielanden ter wereld". World Economic Forum. 25 februari 2020. Ontvangen April 3, 2023.
  371. ^ "Wat is de staatsschuld?". Amerikaanse ministerie van Financiën.
  372. ^ "Arbeid > Verdiensten > Gemiddeld jaarloon". OESO.
  373. ^ "Inkomensverdeling: mediaan equivalent besteedbaar inkomen". OESO. Ontvangen Januari 21, 2023.
  374. ^ Schorrocks, Anthony; Davies, Jacobus; Lluberas, Rodrigo (2021). Wereldwijd vermogensboek 2021 (PDF). Credit Suisse Onderzoeksinstituut.
  375. ^ Jackson, Sara. "Deze 20 landen en gebieden zijn de thuisbasis van de meeste van 's werelds 2,755 miljardairs". Business Insider. Ontvangen Juli 15, 2022.
  376. ^ Exley, Robert Jr. (22 december 2021). "Bijna 22 miljoen Amerikanen zijn miljonair. Zo zijn ze rijk geworden". CNBC. Ontvangen Juli 16, 2022.
  377. ^ Joumard, Isabelle; Pisu, Mauro; Bloch, Debbie (2012). "Inkomensongelijkheid aanpakken De rol van belastingen en overdrachten" (PDF). OESO. Ontvangen Kan 21, 2015.
  378. ^ Monino, Jean-Louis; Sedkaoui, Soraya (11 maart 2016). Mechanismen voor gegevensontwikkeling. Big Data, Open Data en Data-ontwikkeling. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc. pp. 43-72. twee:10.1002 / 9781119285199.ch3. ISBN 978-1-119-28519-9. Ontvangen Juni 26, 2021.
  379. ^ Grijs, Sarah (4 juni 2018). "Trump-beleid uitgelicht in vernietigend VN-rapport over Amerikaanse armoede". Fortuin. Ontvangen September 13, 2018. "De Verenigde Staten hebben de hoogste inkomensongelijkheid van de westerse landen", stelt het rapport.
  380. ^ a b ""Machting voor de armen in de VS drijft wreed beleid", zegt VN-expert". OHCHR. Juni 4, 2018. Ontvangen Juni 5, 2018.
  381. ^ Pickett, Thomas (2014). Kapitaal in de eenentwintigste eeuw. Belknap pers. P. 257. ISBN 978-0-674-43000-6
  382. ^ "Inkomensongelijkheid in Amerika is de hoogste sinds Census Bureau het begon te volgen, blijkt uit gegevens". The Washington Post. Ontvangen Juli 27, 2020.
  383. ^ Lang, Heather (12 september 2017). "De inkomens van de middenklasse in de VS bereikten in 2016 het hoogste niveau ooit, zegt het Census Bureau". The Washington Post. Ontvangen November 11, 2019.
  384. ^ Smeden, TM (2005). "Publiek beleid: economische ongelijkheid en armoede: de Verenigde Staten in vergelijkend perspectief". Social Science Quarterly. 86: 955-983. twee:10.1111 / j.0038-4941.2005.00331.x. S2CID 154642286.
  385. ^ Min, Sarah (24 mei 2019). "1 op de 4 werknemers in de VS krijgt geen betaalde vakantie of feestdagen". CBS News. Ontvangen Juli 15, 2022. De Verenigde Staten zijn de enige geavanceerde economie die geen federaal betaalde vakantiedagen of feestdagen verplicht stelt.
  386. ^ Bernard, Tara Siegel (22 februari 2013). "In betaald verlof om gezinsredenen loopt de VS het grootste deel van de wereld achter". The New York Times. Ontvangen Augustus 27, 2013.
  387. ^ Van Dam, Andrew (4 juli 2018). "Is het geweldig om een ​​arbeider te zijn in de VS? Niet vergeleken met de rest van de ontwikkelde wereld". The Washington Post. Ontvangen Juli 12, 2018.
  388. ^ Anne McDonald Culp, uitg. (25 juni 2013). Advocatuur voor kinderen en gezinnen: de kloof overbruggen tussen onderzoek, praktijk en beleid. Springer wetenschap en zakelijke media. blz. 77–. ISBN 978-1-4614-7456-2. OCLC 1026456872.
  389. ^ Fowler, PJ; Hovmand, PS; Marcal, KE; Das, S. (2019). "Dakloosheid oplossen vanuit een complex systeemperspectief: inzichten voor preventiemaatregelen". Jaaroverzicht van volksgezondheid. 40: 465-486. twee:10.1146/annurev-publhealth-040617-013553. PMC 6445694. PMID 30601718.
  390. ^ "Voedselzekerheid voor huishoudens in de Verenigde Staten in 2011" (PDF). USDA. September 2012. Gearchiveerd van het origineel (PDF) Oktober 7, 2012. Ontvangen April 8, 2013.
  391. ^ Rakesh Kochhar (22 juli 2015). "Wat het betekent om arm te zijn volgens wereldwijde normen". Pew Research Center.
  392. ^ "Armoederichtlijnen 2021". aspe.hhs.gov. Ontvangen April 27, 2023.
  393. ^ Forum "Armoede en Ongelijkheid". Wereldbank. Ontvangen April 27, 2023.
  394. ^ "Factsheet: een aanpassing aan de wereldwijde armoedegrenzen". Wereldbank. Ontvangen April 27, 2023.
  395. ^ "Landprofiel: Verenigde Staten". Wereldbank. Ontvangen April 27, 2023.
  396. ^ Houshell, David A. (1984) Van het Amerikaanse systeem tot massaproductie, 1800–1932: de ontwikkeling van productietechnologie in de Verenigde Staten, Baltimore, Maryland: Johns Hopkins University Press, ISBN 978-0-8018-2975-8, LCCN 83016269, OCLC 1104810110
  397. ^ "Uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) per bron en doelstelling: 1970 tot 2004". Amerikaanse volkstellingsbureau. Gearchiveerd van het origineel op 10 februari 2012. Ontvangen Juni 19, 2007.
  398. ^ "SJR - Internationale wetenschapsranglijst". www.scimagojr.com. Ontvangen Februari 5, 2022.
  399. ^ Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom. (2021). Wereld Intellectuele Eigendom Indicatoren 2021. www.wipo.int. Wereld IP-indicatoren (WIPI). Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO). twee:10.34667/tind.44461. ISBN 9789280533293. Ontvangen April 27, 2022.
  400. ^ Hines, R.Lincoln; Ben Itzhak, Svetla. "NASA's hoofd waarschuwde dat China zou kunnen proberen de maan te claimen - twee ruimtewetenschappers leggen uit waarom dat onwaarschijnlijk is". The Conversation. Ontvangen Juli 11, 2022.
  401. ^ "Satellietdatabase". Union of Concerned Scientists. Ontvangen Juli 14, 2022.
  402. ^ "Thomas Edison's beroemdste uitvindingen". Thomas A Edison Innovation Foundation, Gearchiveerd vanuit het origineel maart 16, 2016. Ontvangen Januari 21, 2015.
  403. ^ Benedetti, François (17 december 2003). "100 jaar geleden werd de droom van Icarus werkelijkheid". Fédération Aéronautique Internationale (FAI). Gearchiveerd van het origineel September 12, 2007. Ontvangen Augustus 15, 2007.
  404. ^ Fraser, Gordon (2012). The Quantum Exodus: Jewish Fugitives, de atoombom en de holocaust. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-959215-9.
  405. ^ 10 kleine Amerikanen. ISBN 978-0-615-14052-0. Ontvangen September 15, 2014 – via Google Boeken.
  406. ^ 'NASA's Apollo-technologie heeft de geschiedenis veranderd'. Sharon Gaudi. 20 juli 2009. Ontvangen September 15, 2014.
  407. ^ Sawyer, Robert Keith (2012). Creativiteit uitleggen: de wetenschap van menselijke innovatie. Oxford Universiteit krant. P. 256. ISBN 978-0-19-973757-4.
  408. ^ WIPO (2022). Global Innovation Index 2022, 15e editie. www.wipo.int. Wereldwijde innovatie-index. Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom. twee:10.34667/tind.46596. ISBN 9789280534320. Ontvangen November 16, 2022.
  409. ^ Ngak, Chenda (4 juli 2012). "Made in the USA: Amerikaanse technische uitvindingen". CBS News.
  410. ^ a b "Energiestroomschema's: de complexe relaties tussen energie, water en koolstof in kaart brengen". Lawrence Livermore National Laboratory. Ontvangen Kan 16, 2023.
  411. ^ "Wat is het aandeel van de Verenigde Staten in het wereldwijde energieverbruik?". US Energy Information Administration. November 5, 2021.
  412. ^ "EIA - Petroleum Basisgegevens". Eia.doe.gov. Ontvangen Maart 30, 2012.
  413. ^ US EPA, OAR (8 februari 2017). "Inventaris van Amerikaanse broeikasgasemissies en putten". Amerikaanse EPA. Ontvangen December 3, 2020.
  414. ^ Jager, Marnie (11 april 2022). "Dit Amerikaanse vliegveld heeft zijn titel als drukste ter wereld weer opgeëist". CNN.com.
  415. ^ "Spoorwegen - The World Factbook". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen Juli 14, 2022.
  416. ^ "Seizoensgecorrigeerde transportgegevens". Washington, DC: Bureau voor Transportstatistieken. 2021. Ontvangen Februari 16, 2021.
  417. ^ Fitzsimmons, Emma G. (24 april 2017). "Amtrak op een knooppunt: investeer in verbeteringen of verslechterende problemen". The New York Times. Ontvangen April 16, 2023.
  418. ^ 'Auto's domineren nog steeds het Amerikaanse woon-werkverkeer'. World Economic Forum. Mei 19, 2022. Ontvangen Kan 21, 2023.
  419. ^ "Wegen - The World Factbook". www.cia.gov. Gearchiveerd van het origineel op 12 juli 2021. Ontvangen Juli 15, 2021.
  420. ^ "Openbare weg- en straatkilometers in de Verenigde Staten naar type ondergrond". Ministerie van Vervoer van de Verenigde Staten, Gearchiveerd vanuit het origineel Januari 2, 2015. Ontvangen Januari 13, 2015.
  421. ^ Rae, John Bell. "auto-industrie". Encyclopdia Britannica. Ontvangen December 5, 2021.
  422. ^ "Productiestatistieken 2022". Internationale organisatie van autofabrikanten. Ontvangen April 14, 2023.
  423. ^ Klebnikov, Sergej. "Tesla is nu 's werelds meest waardevolle autobedrijf met een waardering van $ 208 miljard". Forbes. Ontvangen April 14, 2023.
  424. ^ Bunkley, Nick (21 januari 2009). "Toyota loopt voor op GM in verkopen in 2008". The New York Times. ISSN 0362-4331. Ontvangen April 14, 2023.
  425. ^ 'China haalt VS in autoverkopen'. The Guardian. Londen. 8 januari 2010. Ontvangen Juli 10, 2011.
  426. ^ "Feit #962: Voertuigen per hoofd van de bevolking: andere regio's/landen in vergelijking met de Verenigde Staten". energie.gov. 30 januari 2017. Ontvangen Januari 23, 2021.
  427. ^ "Voertuigstatistieken: auto's per hoofd van de bevolking". Capitool banden. augustus 2017.
  428. ^ Edwards, Chris (12 juli 2020). "Privatisering". Het verkleinen van de federale overheid. Cato Instituut. Ontvangen Januari 23, 2021.
  429. ^ "Geplande passagiers vervoerd". Internationale Vereniging voor Luchtvervoer (IATA). 2011. Gearchiveerd van het origineel Januari 2, 2015. Ontvangen Februari 17, 2012.
  430. ^ "Rapport luchthavenverkeer 2021" (PDF). Havenbedrijf van New York en New Jersey. april 2022. p. 32.
  431. ^ "Preliminary World Airport Traffic and Rankings 2013—Snel groeiend Dubai stijgt naar 7e drukste luchthaven". 31 maart 2014. Gearchiveerd van het origineel april 1, 2014. Ontvangen Kan 17, 2014.
  432. ^ "Aantal Amerikaanse luchthavens". Bureau voor Transportstatistieken. Ontvangen April 16, 2023.
  433. ^ "De 50 beste containerhavens". Wereld Scheepvaartraad. Washington, DC Ontvangen Juli 14, 2022.
  434. ^ "Waterwegen - The World Factbook". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen Juli 14, 2022.
  435. ^ "US Census Bureau QuickFacts: Verenigde Staten". Censusbureau van de Verenigde Staten. Ontvangen Maart 13, 2023.
  436. ^ "Census Bureau's 2020 Bevolkingstelling". Telling van Verenigde Staten. Ontvangen April 26, 2021.
  437. ^ a b "The World Factbook: Verenigde Staten". Centrale Inlichtingendienst. Ontvangen November 10, 2018.
  438. ^ "Bevolkingsklok". www.census.gov.
  439. ^ "Tabel MS-1. Burgerlijke staat van de bevolking van 15 jaar en ouder, naar geslacht, ras en Spaanse afkomst: 1950 tot heden". Historische burgerlijke staatstabellen. Amerikaanse volkstellingsbureau. Ontvangen September 11, 2019.
  440. ^ McPhillips, Deidre (31 januari 2023). "Covid-19 'babybuik' zorgde in 2021 voor een hoger vruchtbaarheidscijfer in de VS, maar registreerde ook een hoog aantal vroeggeboorten". CNN. Ontvangen April 16, 2023.
  441. ^ "VS heeft 's werelds hoogste aantal kinderen in eenoudergezinnen". Pew Research Center. Ontvangen Maart 17, 2020.
  442. ^ a b c "Voorouders 2000" (PDF). Amerikaanse volkstellingsbureau. juni 2004. Gearchiveerd (PDF) van het origineel op 4 december 2004. Ontvangen December 2, 2016.
  443. ^ "De kans dat twee willekeurig gekozen mensen van verschillende rassen of etnische groepen zijn, is sinds 2010 toegenomen".
  444. ^ "Tabel 52. Bevolking per geselecteerde vooroudersgroep en regio: 2009" (PDF). Amerikaanse volkstellingsbureau. 2009. Gearchiveerd van het origineel (PDF) december 25, 2012. Ontvangen Februari 11, 2017.
  445. ^ "INTERNATIONALE MIGRANTENVOORRAAD 2019 DOCUMENTATIE" (PDF).
  446. ^ "UN_MigrantStockTotal_2019".
  447. ^ "Veelgevraagde statistieken over immigranten en immigratie in de Verenigde Staten". Migratiebeleid Instituut. Maart 14, 2019.
  448. ^ "Belangrijkste bevindingen over Amerikaanse immigranten". Pew onderzoekscentrum. 17 juni 2019.
  449. ^ Jens Manuel Krogstad (7 oktober 2019). "Kernfeiten over vluchtelingen naar de VS" Pew onderzoekscentrum.
  450. ^ Kaur, Harmeet (20 mei 2018). "Ter info: Engels is niet de officiële taal van de Verenigde Staten". CNN. Ontvangen Kan 11, 2023.
  451. ^ "Staten waar Engels de officiële taal is". The Washington Post. Augustus 12, 2014. Ontvangen September 12, 2020.
  452. ^ "De grondwet van de staat Hawaï, artikel XV, sectie 4". Wetgevend referentiebureau van Hawaï. 7 november 1978. Gearchiveerd van het origineel juli 24, 2013. Ontvangen Juni 19, 2007.
  453. ^ Kapel, Bill (21 april 2014). "Alaska stemt in met wetsvoorstel dat moedertalen officieel maakt". NPR.
  454. ^ "South Dakota erkent officiële inheemse taal". Argus-leider. Ontvangen Maart 26, 2019.
  455. ^ "Vertaling in Puerto Rico". Kanaal van Puerto Rico, Gearchiveerd vanuit het origineel december 30, 2013. Ontvangen December 29, 2013.
  456. ^ Bureau, Amerikaanse volkstelling. "American FactFinder—Resultaten", Gearchiveerd vanuit het origineel februari 12, 2020. Ontvangen Kan 29, 2017.
  457. ^ "Inschrijvingen in vreemde talen op openbare scholen in het basisonderwijs" (PDF). Amerikaanse Raad voor het onderwijzen van vreemde talen (ACTFL). Februari 2011. Gearchiveerd van het origineel (PDF) april 8, 2016. Ontvangen Oktober 17, 2015.
  458. ^ Goldberg, David; Looney, Dennis; Lusin, Natalia (februari 2015). "Inschrijvingen in andere talen dan Engels in instellingen voor hoger onderwijs in de Verenigde Staten, herfst 2013" (PDF). Vereniging Moderne Taal. Ontvangen Kan 20, 2015.
  459. ^ a b "Maart 2023 NORC/AP peiling" (PDF). Wall Street Journal. 2022. Ontvangen Maart 27, 2023.
  460. ^ Alesina, Alberto; et al. (2003). "Fractionele" (PDF). Tijdschrift voor economische groei. 8 (2): 155-194. twee:10.1023 / a: 1024471506938. Ontvangen September 13, 2012.
  461. ^ a b Williams, Daniel (1 maart 2023). "'Christelijk Amerika' gaat niet dood. Het is verdeeld". Christianity Today. Ontvangen Maart 25, 2023.
  462. ^ Burge, Ryan (April 3, 2023). "Gen Z en religie in 2022". Religie in het openbaar. Ontvangen April 4, 2023.
  463. ^ a b Donadio, Rachel (22 november 2021). "Waarom is Frankrijk zo bang voor God?". De Atlantische. Ontvangen Maart 25, 2023.
  464. ^