Universiteit van Helsinki

In dit artikel zullen we het onderwerp Universiteit van Helsinki in detail onderzoeken, waarbij we de oorsprong, evolutie en relevantie ervan in de huidige samenleving analyseren. Door lezers kennis te laten maken met de geschiedenis en context van Universiteit van Helsinki, zullen we ingaan op de vele facetten en dimensies ervan, van de culturele impact tot de implicaties ervan in het dagelijks leven. Via een alomvattende aanpak zullen we de verschillende perspectieven en meningen over Universiteit van Helsinki onderzoeken, waardoor een panoramisch beeld ontstaat dat ons in staat zal stellen het belang ervan in het hedendaagse landschap te begrijpen. Aan het einde van deze lezing hopen we dat de lezers een completer en verrijkt begrip van Universiteit van Helsinki zullen hebben gekregen, terwijl ze zich ook gemotiveerd zullen voelen om na te denken over de eigen betekenis en relevantie ervan in hun leven.

Universiteit van Helsinki
Helsingin yliopisto / Helsingfors Universitet
Het hoofdgebouw aan het Senaatplein
Het hoofdgebouw aan het Senaatplein
Locatie Helsinki, Finland
Opgericht 1640
Type Openbaar
Rector Jari Niemelä
Studenten 36.498 (20-9-2011)
Lid van Utrecht Network, UNICA, Europaeum, LERU
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Helsinki (Fins: Helsingin yliopisto; Zweeds: Helsingfors Universitet) is de grootste universiteit van Finland.

Geschiedenis

De Universiteit van Helsinki is sinds 1829 gevestigd in Helsinki, maar werd al in 1640 gesticht in Turku als de Koninklijke Academie van Turku. Het was de derde universiteit in het Zweedse Rijk na de Universiteit van Uppsala en de Academia Gustaviana in Tartu, de voorganger van de Universiteit van Tartu in Estland.

In 1809 werd Finland een autonoom grootvorstendom binnen het Russische Rijk, waardoor de naam van de Academie van Turku veranderd moest worden in Keizerlijke Academie van Turku. Na de grote brand van Turku in 1827 en de verplaatsing van de hoofdstad van het Grootvorstendom Finland naar Helsinki, werd de universiteit daar in 1829 ook gevestigd en door tsaar Nicolaas I omgedoopt tot Keizerlijke Alexander-Universiteit van Finland, ter ere van zijn overleden broer en voorganger tsaar Alexander I van Rusland. Deze universiteit was in de negentiende eeuw het culturele centrum van Finland. De universiteit kreeg toen Finland in 1917 onafhankelijk werd haar huidige naam.

Gebouwen

Het hoofdgebouw werd tussen 1828 en 1832 door Carl Ludvig Engel gebouwd en in 1936 uitgebreid. Ten noorden van het hoofdgebouw ligt de eveneens door Engel ontworpen universiteitsbibliotheek.

De universiteit heeft vier hoofdcampussen. Oorspronkelijk lag de hele universiteit in het centrum van Helsinki, maar vooral in de jaren dertig van de twintigste eeuw werd vanwege de snelle groei uitgebreid in andere delen van de stad. In de jaren zeventig besloot men om de activiteiten van de universiteit op vier campussen te concentreren: het centrum, Meilahti, Kumpula en Viikki.

Faculteiten

De Universiteit van Helsinki is verdeeld in elf faculteiten. De universiteit hanteert een officiële volgorde, die een afspiegeling is van zowel de geschiedenis van de universiteit als van de hiërarchie van de disciplines toen de universiteit werd gesticht:

  1. Godgeleerdheid
  2. Rechten
  3. Geneeskunde
  4. Letteren
  5. Exacte wetenschappen
  6. Farmacie
  7. Biologie
  8. Gedragswetenschappen
  9. Sociale wetenschappen
  10. Land- en bosbouw
  11. Diergeneeskunde

Bekende alumni en medewerkers

Zie de categorie Universiteit van Helsinki van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.