In de complexe en diverse wereld waarin we leven vertegenwoordigt Valentinus Paquay een onderwerp dat van groot belang is voor een breed publiek. Dit artikel heeft tot doel de verschillende aspecten en perspectieven van Valentinus Paquay te verkennen, van de historische oorsprong tot de impact ervan vandaag. Op deze pagina's zullen we dieper ingaan op de vele facetten waaruit Valentinus Paquay bestaat, waarbij we de sociale, politieke, economische en culturele implicaties ervan analyseren. Via een multidisciplinaire aanpak probeert dit artikel een alomvattende en verrijkende visie op Valentinus Paquay te bieden, waarbij lezers worden uitgenodigd om na te denken en hun eigen vooroordelen over dit fascinerende onderwerp in twijfel te trekken.
Valentinus Paquay, (Tongeren, 17 november 1828 — Hasselt (België), 1 januari 1905), geboren onder de naam Jan Louis of Joannes Ludovicus Paquay en ook bekend als het Heilig Paterke van Hasselt is een Vlaamse katholieke zalige.[1][2]
Paquay was lid van de orde van de Minderbroeders en nam de naam Valentinus aan. Paquay werd priester gewijd op 10 juni 1854. Tijdens zijn leven maakte pater Paquay grote naam als biechtvader (o.a. in de Virga Jessebasiliek en de Minderbroederskerk) en als bereidwillig mens die steeds voor iedereen klaarstond. Volgens veel getuigen, die bij hem gebiecht hebben, had hij de gave der profetie en kon hij het geweten van de mensen doorgronden. Als mensen vergaten iets op te biechten tijdens de biecht, kon hij hen precies herinneren aan wat ze vergeten waren.
Toen pater Paquay op 1 januari 1905 overleed aan de gevolgen van ouderdomskanker, kwam een ware mensenmassa naar de begrafenis. Zijn graf op het oude kerkhof van Hasselt werd al gauw een bedevaartsoord. In 1926 werd zijn lichaam overgebracht naar de grafkapel in de Minderbroedersstraat in Hasselt, waar zijn graf nog dagelijks door velen wordt bezocht. Daar is ook een museum aan hem gewijd.
Op 4 mei 1970 vaardigde paus Paulus VI het decreet uit over de deugden van de Eerbiedwaardige Pater Valentinus Paquay. Valentinus Paquay werd zalig verklaard in 2003.