Valse beveiligingssoftware

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen

Valse beveiligingssoftware (rogue security software in het Engels) is een vorm van malware. Gebruikers geloven dat ze een virus op hun computer hebben staan en zo wordt geprobeerd hen te laten betalen voor bepaalde software die het probleem zogezegd zal oplossen. Eigenlijk doen deze programma's niets of bevatten ze virussen. De gebruikers worden meestal in de val gelokt door reclamebanners op het internet waarin ze te lezen krijgen dat ze virussen hebben.

Geloofwaardigheid

Om zo veel mogelijk mensen te kunnen oplichten, lijken de namen vaak heel geloofwaardig en oprecht. Vaak lijken ze sterk op die van een écht beveiligingsproduct. Bijvoorbeeld, de top vijf namen in de periode van juli 2008 tot juni 2009 waren:

Niet alleen de naam brengt internetgebruikers op een dwaalspoor. Vaak worden er bekende en legale betaalsystemen gebruikt om deze software aan te kopen wat het geheel geloofwaardig maakt.

De gevaarlijkste van alle valse beveiligingssoftware is Navashield. Navashield lijkt heel goed te werken, maar als Navashield een tijdje op de computer geïnstalleerd staat, verandert het in een monster. Het programma produceert een vervelend klokgeluid en geluiden van uitlachen (ook wel spammen door de luidsprekers). Ongeveer elke tien seconden opent Navashield pornowebsites.