Van Broeckhuysen

In de wereld van vandaag is Van Broeckhuysen een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een grote verscheidenheid aan mensen. Of het nu vanwege de impact ervan op de samenleving, de economie of de cultuur is, Van Broeckhuysen is een onderwerp dat niemand onverschillig laat. Vanaf de oorsprong en evolutie tot de implicaties ervan in het heden en de toekomst heeft Van Broeckhuysen aanleiding gegeven tot debat op verschillende gebieden, waardoor tegenstrijdige meningen zijn voortgekomen en tot reflectie is gekomen over het belang en de impact ervan. Daarom is het essentieel om dieper in te gaan op de studie en analyse van Van Broeckhuysen, om de invloed en reikwijdte ervan in de huidige context volledig te begrijpen. Gegeven deze realiteit is het noodzakelijk om het onderwerp Van Broeckhuysen vanuit verschillende perspectieven te benaderen, om een ​​globale en verrijkende visie te bieden die de nieuwsgierigheid en interesse van alle lezers bevredigt.

Familiewapen Van Broeckhuysen

Van Broeckhuysen is een geslacht van oude Gelderse adel waarvan leden vanaf 1814 tot de adel van het Koninkrijk der Nederlanden gingen behoren en welk geslacht in 1887 uitstierf.

Geschiedenis

De bewezen stamreeks begint met Johan van Bruechusen die in 1394 werd beleend met de hof Ter Binnen in het Land van Kessel. Zijn kleinzoon Johan die voor 1484 overleed werd schepen van Arnhem. Diens zoon Willem werd in 1480 burger van Harderwijk en diens nageslacht bekleedde tot in de 19e eeuw bestuursfuncties in die laatste stad, waaronder die van burgemeester. Vanaf de 16e eeuw werden leden opgenomen in ridderschappen.

In 1814 werd een nazaat opgenomen in de (moderne) Ridderschap van Gelderland, in 1822 werd diens broer Roelof Wolter Herman van Broeckhuysen (1774-1833) erkend te behoren tot de Nederlandse adel met de titel van baron (overgaande op alle afstammelingen); met een van de vier dochters van de laatste stierf het adellijke geslacht in 1887 uit.

Enkele telgen

Zie ook