Van Wijnbergen

Tegenwoordig is Van Wijnbergen een onderwerp dat grote belangstelling en debat in de samenleving genereert. Jarenlang is Van Wijnbergen het voorwerp geweest van studie, analyse en reflectie door experts en wetenschappers op verschillende gebieden. De relevantie ervan wordt weerspiegeld in talrijke studies, conferenties en publicaties die proberen de impact en reikwijdte ervan in verschillende contexten te begrijpen. Van Wijnbergen is een onderwerp dat grenzen overschrijdt en mensen van verschillende leeftijden, geslachten, culturen en nationaliteiten bereikt, waardoor een verrijkende dialoog ontstaat die ons in staat stelt het vanuit verschillende perspectieven te begrijpen. In dit artikel duiken we in de wereld van Van Wijnbergen en onderzoeken we de oorsprong, evolutie en gevolgen ervan in de huidige samenleving. Door middel van interviews, analyses en getuigenissen zullen we een stem geven aan degenen die door Van Wijnbergen zijn getroffen en ons verdiepen in de mondiale implicaties ervan.

Van Wijnbergen (ook: Van Wijnbergen tot Bussloo) is een uit Wijnbergen (Doetinchem) afkomstige familie waarvan leden sinds 1822 tot de Nederlandse adel behoren.

Geschiedenis

De stamreeks begint met Sweder van Wijnbergen die in 1392 werd beleend met Radeland bij Doesburg en in 1402 met Wimborch (Wijnbergen). Voor twee nazaten, Theodorus Franciscus Ignatius baron van Wijnbergen tot Bussloo, heer van Radeland en Bussloo (1793-1865) en zijn broer, werd bij Koninklijk Besluit van 26 april 1822 voor hen en hun nakomelingen erkend de door hen vanouds gevoerde titel van baron.

De tak van Bussloo ontstond door huwelijk in 1775 van een Van Wijnbergen met Th. O. van Dorth tot Medler, vrouwe van Bussloo (1757-1795), die de havezate Bussloo en het gelijknamige landgoed inbracht, welke tot 1994 in het geslacht Van Wijnbergen is gebleven.

Enkele telgen

Jhr. Hendrik Willem van Wijnbergen, heer van Eerbeek en Bussloo (1737-1816), benoemd in 1814 in de Ridderschap van Gelderland; trouwde in 1775 met Theodora Oliviera van Dorth tot Medler, vrouwe van Bussloo (1757-1795), lid van de familie Van Dorth, waardoor Bussloo in de familie Van Wijnbergen kwam