Vastgoedeconomie

In dit artikel zullen we Vastgoedeconomie en de impact ervan op verschillende aspecten van ons dagelijks leven gedetailleerd onderzoeken. Vanaf zijn oorsprong tot zijn evolutie heeft Vastgoedeconomie een fundamentele rol gespeeld in de manier waarop we omgaan met de wereld om ons heen. Door de jaren heen heeft Vastgoedeconomie eindeloze debatten en discussies opgeleverd, waardoor het een interessant onderwerp is geworden voor academici, professionals en het grote publiek. Via deze analyse zullen we proberen licht te werpen op de verschillende facetten van Vastgoedeconomie en de invloed ervan op onze huidige samenleving.

Vastgoedeconomie is de wetenschap die zich bezighoudt met de (markt-)economische en juridische werking van het vastgoed.

Inzicht in de verschillende rollen van de Overheid (gemeente, provincie en rijk) en de marktpartijen (bouwers, projectontwikkelaars en financiers) alsmede het instrumentarium van de partijen staat voorop. Een ontwikkelingsgerichte aanpak (zoals in de Nota Ruimte uit 2005 door het rijk voorgestaan) voor grotere gebieden is het streven. Hierbij wordt externe samenwerking én financiering met marktpartijen via publiek-private samenwerking (PPS), door de overheid gewenst. Dit vindt zijn resultaat in de business-case, waarin het plangebied, de aard van de bebouwing, realistische kosten/investeringen, prijsstijgingen, renten, opbrengsten, looptijd en risico's weergeven zijn. Naar aanleiding hiervan neemt men een besluit om dit plan al dan niet te gaan uitvoeren.

Zie ook