In dit artikel zullen we het thema Vedettestrip verkennen vanuit een uniek en nieuw perspectief. Vedettestrip is een onderwerp dat de afgelopen jaren de aandacht van velen heeft getrokken, en via dit schrijven stellen we voor om het diepgaand te analyseren. Vanaf de oorsprong ervan tot de impact ervan op de huidige samenleving, via de mogelijke implicaties ervan in de toekomst, zullen we ons onderdompelen in een uitputtende analyse die licht wil werpen op alle relevante aspecten van Vedettestrip. Om dit te kunnen doen, hebben we de medewerking nodig van deskundigen uit het veld, maar ook van getuigenissen van mensen die de invloed van Vedettestrip in hun leven van dichtbij hebben ervaren. We zijn er zeker van dat dit artikel een complete en verrijkende visie zal bieden op een onderwerp dat vandaag de dag nog steeds voor discussie en fascinatie zorgt.
Theo van den Boogaard en Sjef van Oekel met de gelijknamige strip
Een vedettestrip is een stripverhaal dat draait rond bekende personen, meestal uit de media. Dit genre strips wordt ook wel "waspoederstrip" genoemd.
Concept
De meeste vedettestrips worden getekend en geschreven uit commerciële overwegingen. Meestal wil men ermee inhaken op de mediabekendheid van een bepaalde vedette, televisieserie of rage. In die zin maakt het deel uit van de merchandising. Doorgaans leiden dit soort strips een kort bestaan omdat hun verkoop afhangt van de aandacht die een mediafiguur binnen een bepaalde periode krijgt. Vedettestrips zijn doorgaans geen groot succes omdat ze worden getekend en geschreven door minder ervaren tekenaars. Bovendien staan deze tekenaars meestal onder druk van een televisiezender, bedrijf of de mediaster zelf om niet te veel af te wijken van hun eigen eisen en verwachtingen.
Het fenomeen dat er als deel van de merchandising een stripversie wordt gemaakt gebaseerd op een populaire film, tekenfilm, boek of tv-serie is overigens niet nieuw. The Walt Disney Company alleen al heeft honderden stripreeksen laten maken gebaseerd op hun populaire tekenfilmfiguren. Willy Vandersteens stripreeks Bessy was geïnspireerd door Lassie, maar had voor de rest weinig met de serie te maken. Ook rond populaire romanfiguren zoals Tarzan, Sherlock Holmes en Dracula zijn vele stripverhalen getekend.
Voorbeelden van Amerikaanse vedettestrips
Charlie Chaplin's Comedy Capers, gebaseerd op de gelijknamige komiek Charlie Chaplin, een stripreeks die E.C. Segar tussen 1916 en 1918 tekende, alvorens hij succes zou krijgen met Popeye.
Lee Towers (in de reeks "Absolute Lee"), waarin de populaire zanger als stripfiguur werd opgevoerd door Rob Derks, echter zonder toestemming van de zanger.