Verdrag van Constantinopel (1724) is een onderwerp dat in de huidige samenleving veel belangstelling en debat heeft gegenereerd. Met de vooruitgang van de technologie en veranderingen in de manier waarop we met elkaar omgaan, heeft Verdrag van Constantinopel (1724) een relevante rol gekregen in het dagelijks leven van mensen. Vanaf het begin tot aan de invloed ervan op het heden heeft Verdrag van Constantinopel (1724) een voor en na gemarkeerd in verschillende aspecten van het leven, van economie tot politiek. In dit artikel zullen we het belang en de implicaties van Verdrag van Constantinopel (1724) vandaag onderzoeken, evenals de implicaties ervan in de toekomst.
Het Verdrag van Constantinopel, Russisch-Osmaanse Verdrag of het Verdrag van de verdeling van Perzië van 1724 was een verdrag tussen het Ottomaanse Rijk en het Russische Rijk, waarbij zij grote delen van Perzië verdeelden.
De Russen en de Ottomanen waren verwikkeld in een race om Iraanse gebieden te bezitten. Toen ze overgingen tot oorlog voeren om Gandjeh intervenieerde Frankrijk, met Frankrijk als tussenpersoon konden de twee regeringen een verdrag sluiten in Constantinopel op 12 juni 1724. Zo werd het land verdeeld, alles ten oosten van de samenloop van de rivieren Koera en Aras werd gegeven aan de Russen en de landen in het westen ervan ging naar de Ottomanen.