Vereniging Nederland-USSR

In dit artikel zullen we de fascinerende wereld van Vereniging Nederland-USSR verkennen, een onderwerp dat de aandacht en interesse van mensen over de hele wereld heeft getrokken. Met een rijke geschiedenis en aanzienlijke invloed op verschillende aspecten van het dagelijks leven heeft Vereniging Nederland-USSR in de loop van de tijd een fundamentele rol in de samenleving gespeeld. Door middel van een diepgaande analyse zullen we de verschillende aspecten en dimensies van Vereniging Nederland-USSR onderzoeken, vanaf de oorsprong en evolutie tot de impact ervan vandaag. Of u nu een expert bent op het gebied van Vereniging Nederland-USSR of zich net met dit onderwerp bezighoudt, dit artikel biedt u waardevolle informatie en unieke perspectieven waarmee u het belang en de relevantie ervan in de wereld van vandaag beter kunt begrijpen.

De Vereniging Nederland-USSR was een Nederlandse organisatie die als doel had informatie over de Sovjet-Unie te verspreiden. Wim Hulst was daar eerst werkzaam als secretaris en van 1967 tot 1989 als voorzitter; ook was Hulst lange tijd directeur van Vernu, het reisbureau van de Vereniging Nederland-USSR. De vereniging gaf ook een maandblad uit en organiseerde reizen naar de Sovjet-Unie. In april 1992 werd de naam veranderd in Vereniging voor culturele betrekkingen met de landen van de voormalige Sovjet-Unie (Nederland-VUSR)

In 1967 verbrak de CPN, die eerst wel de touwtjes in handen had bij de vereniging, in verband met allerlei verwikkelingen in de partij, alle banden met de Vereniging Nederland-USSR. Hulst bleef toen onverminderd in functie bij de vereniging.

Voor 1940 bestond een soortgelijke organisatie: de Vereniging Vrienden der Sovjet-Unie (VVSU). De Nederlandse regering beschouwde de VVSU als een communistische mantelorganisatie. SDAP-lid Rika Brok-Troelstra werd door de VVSU uitgenodigd om in 1935 Rusland te bezoeken als lid van een Nederlandse arbeidersdelegatie. Via SDAP-voorzitter Koos Vorrink probeerde zij namens de SDAP deel te nemen aan deze reis. Vorrink voelde hier niets voor. Brok-Troelstra kwam eind mei 1935 enthousiast terug uit de Sovjet-Unie. Zij hield in Nederland lezingen voor de VVSU en schreef een brochure Het wonder in de Sovjet-Unie. Het partijbestuur van de SDAP besloot haar te royeren.