Vietnam



Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is er zoveel informatie over geweest Vietnam verkennen in 2023: een uitgebreide gids zoals er nu is dankzij internet. Echter, deze toegang tot alles wat met Vietnam verkennen in 2023: een uitgebreide gids is niet altijd gemakkelijk. Verzadiging, slechte bruikbaarheid en de moeilijkheid om onderscheid te maken tussen juiste en onjuiste informatie over Vietnam verkennen in 2023: een uitgebreide gids zijn vaak moeilijk te overwinnen. Dat is wat ons motiveerde om een ​​betrouwbare, veilige en effectieve site te maken.

Het was ons duidelijk dat om ons doel te bereiken, het niet voldoende was om over correcte en geverifieerde informatie te beschikken Vietnam verkennen in 2023: een uitgebreide gids . Alles waarover we hadden verzameld Vietnam verkennen in 2023: een uitgebreide gids moest ook op een duidelijke, leesbare manier worden gepresenteerd, in een structuur die de gebruikerservaring faciliteerde, met een schoon en efficiënt ontwerp, en die prioriteit gaf aan laadsnelheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit hebben bereikt, hoewel we altijd bezig zijn om kleine verbeteringen aan te brengen. Als je hebt gevonden wat je nuttig vond Vietnam verkennen in 2023: een uitgebreide gids en je hebt je op je gemak gevoeld, we zullen heel blij zijn als je terugkomt scientiaen.com wanneer je wilt en nodig hebt.

16 ° N 108 ° E /16 ° N 108 ° E / 16; 108
socialistische Republiek Vietnam
Cộng hòa Xã hội chủ nghĩa Vietnam (Vietnamees)
Motto: Onafhankelijkheid - Vrijheid - Geluk
"Onafhankelijkheid - Vrijheid - Geluk"
Hymne: Tiến Quân Ca
"Legermars"
Vietnam (orthografische projectie).svg
Locatie Vietnam ASEAN.svg
Locatie van Vietnam (groen)

in ASEAN (donker grijs)

KapitaalHanoi
21 ° 2'N 105 ° 51'E /21.033 ° N 105.850 ° E / 21.033; 105.850
Grootste stadHo Chi Minh City
10 ° 48'N 106 ° 39'E /10.800 ° N 106.650 ° E / 10.800; 106.650
Officiële taalVietnamees
Etnische groepen
(2019)
Godsdienst
(2019)
Demoniem(en)Vietnamees
OverheidGecentraliseerde Marxistisch-Leninistisch een feestje socialist republiek
Nguyễn Phu Trọng
• President
Vo Van Thuong
Phạm Minh Chính
Van nh Huệ
wetgevende machtnationale Vergadering
Training
939
968
1428
• Nguyễn's eenwording
1802
25 augustus 1883
2 september 1945
21 juli 1954
30 april 1975
2 juli 1976
• i Mới
18 december 1986
28 november 2013
De Omgeving
• Totaal
331,212 km2 (127,882 vierkante mijl) (66)
• Water (%)
6.38
Bevolking
• Schatting voor 2022
99,460,000 (15)
• Volkstelling van 2019
96,208,984
• Dikte
295.0/km2 (764.0/m²) (29)
Het BBP (PPP)schatting 2023
• Totaal
Laat uw omzet $ 1.450 biljoen (26)
• Per hoofd van de bevolking
Laat uw omzet $ 14,458 (103)
Het BBP (nominaal)schatting 2023
• Totaal
Laat uw omzet $ 449.094 miljard (34)
• Per hoofd van de bevolking
Laat uw omzet $ 4,475 (116)
Gini (2018)Positieve afname 35.7
medium
HDI (2021)Kleiner worden 0.703
hoog · 115
ValutaVietnamese dong (₫) (VND)
tijdzoneGMT+ 07: 00 (Vietnamese standaardtijd)
Datumnotatiedd / mm / yyyy
Rijzijderechts
Oproepcode+ 84
ISO 3166-codeVN
Internet-TLD.vn

Vietnam (Vietnamees: VIETNAM, (luisteren), gewoonlijk afgekort VN), officieel de socialistische Republiek Vietnam (SRV), is een land in Zuidoost-Azië. Het is gelegen aan de oostelijke rand van vasteland Zuidoost-Azië, met een oppervlakte van 331,212 vierkante kilometer (127,882 vierkante mijl) en een bevolking van 99 miljoen, waardoor het 's werelds vijftiende meest bevolkte land. Vietnam deelt landgrenzen met China naar het noorden, en Laos en Cambodja naar het westen. Het deelt maritieme grenzen met Thailand door de golf van ThailandEn Filippijnen, Indonesië en Maleisië door de Zuid-Chinese zee. Het kapitaal is Hanoi en de grootste stad is Ho Chi Minh City (gewoonlijk aangeduid met de vroegere naam Saigon).

Vietnam werd bewoond door de Palaeolithisch leeftijd, met staten opgericht in het eerste millennium voor Christus op de Red River Delta in de moderne tijd Noord-Vietnam. De Han-dynastie geannexeerd Noord- en Midden-Vietnam onder Chinese heerschappij van 111 voor Christus, tot de eerste dynastie ontstond in 939. Opeenvolgend monarchale dynastieën Chinese invloeden door geabsorbeerd confucianisme en Boeddhisme en zuidwaarts uitgebreid aan de Mekong Delta, veroveren Champa. De Nguyễn-de laatste keizerlijke dynastie - gaf zich over aan Frankrijk in 1883. Naar aanleiding van de Revolutie van augustus, de nationalistische coalitie Viet Minh onder leiding van de communistische revolutionair Ho Chi Minh geproclameerd Vietnam's independence in 1945.

Vietnam maakte in de 20e eeuw een langdurige oorlog door. Na De Tweede Wereldoorlog, Frankrijk keerde terug om de koloniale macht in de terug te winnen Eerste Indochina-oorlog, waaruit Vietnam in 1954 als overwinnaar tevoorschijn kwam. Als gevolg van de verdragen ondertekend tussen de Viet Minh en Frankrijk werd ook Vietnam in twee delen verdeeld. De Oorlog in Vietnam begon kort daarna tussen de communisten noorden, ondersteund door de Sovjet Unie en China, en de anticommunist Zuiden, ondersteund door de Verenigde Staten. Op de Noord-Vietnamese overwinning in 1975 werd Vietnam herenigd als een unitair socialistische staat onder de Communistische Partij van Vietnam (CPV) in 1976. Een ineffectief Geplande economie, een handelsembargo door de West, en oorlogen met Cambodja en China het land verder verlamd. In 1986 werd de CPV opgericht economische en politieke hervormingen Vergelijkbaar met de Chinese economische hervorming, het land transformeren naar een markt-georiënteerde economie. De hervormingen vergemakkelijkten de Vietnamese reïntegratie in de globale economie en politiek.

A ontwikkelingsland met een economie met een lager middeninkomen, is Vietnam niettemin een van de snelst groeiende economieën van de 21e eeuw, met een bbp dat naar verwachting zal wedijveren ontwikkelde naties tegen 2050. Vietnam heeft hoge niveaus van corruptie en censuur en een arme mensenrechten record; het land behoort tot de laagste in internationale metingen van de burgerlijke vrijheden, persvrijheid en vrijheid van godsdienst en etnische minderheden. Het maakt deel uit van internationale en intergouvernementele instellingen, waaronder de ASEAN APEC CPTPP niet gealigneerde beweging OIFEn WTO. Het heeft een zetel ingenomen op de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tweemaal.

Etymologie

De naam VIETNAM (Vietnamese uitspraak: , kanji: 越南), letterlijk "Viet Zuid", betekent "Viet van het Zuiden" per Vietnamese woordvolgorde of "Zuid van de Viet" per Klassiek Chinees woord volgorde. Een variatie op de naam, Nanyue (of Nam Việt, 南 越), werd voor het eerst gedocumenteerd in de 2e eeuw voor Christus. De voorwaarde "Việt" (Yue) (Chinese: ; pinyin: Yuè; Kantonese Yale: Yuht; Wade-Giles: Jah4; Vietnamees: Việt) in Vroeg Middel Chinees werd voor het eerst geschreven met behulp van de logograaf "戉" voor een bijl (een homofoon), in orakel bot en bronzen inscripties van wijlen Shang-dynastie (c. 1200 BC), en later als "越". In die tijd verwees het naar een volk of een leider in het noordwesten van de Shang. In het begin van de 8e eeuw voor Christus ontstond er een stam in het midden Yangtze werden de genoemd Yangyue, een term die later werd gebruikt voor volkeren verder naar het zuiden. Tussen de 7e en 4e eeuw voor Christus verwees Yue/Việt naar de staat Yue in het lagere Yangtze-bekken en zijn mensen. Vanaf de 3e eeuw voor Christus werd de term gebruikt voor de niet-Chinese bevolking van Zuid-China en Noord-Vietnam, met bepaalde etnische groepen genaamd Minyue, Ouyue, Luoyue (Vietnamees: Lc Việt), enz., gezamenlijk de Baiyue (Bach Việt, Chinese: 百 越; pinyin: Bǎiyuè; Kantonese Yale: Baak Yuet; Vietnamees: Bach Việt; "Honderd Yue / Viet"). De term Baiyue/Bách Việt verscheen voor het eerst in het boek Lushi Chunqiu samengesteld rond 239 voor Christus. Tegen de 17e en 18e eeuw na Christus noemden ontwikkelde Vietnamezen zichzelf blijkbaar nguoi Viet (Vietnamese mensen) of nguoi nam (zuidelijke mensen).

De vorm VIETNAM (越南) wordt voor het eerst opgetekend in het 16e-eeuwse orakelgedicht Sm Trạng Trình. De naam is ook gevonden op 12 stelen uitgehouwen in de 16e en 17e eeuw, waaronder een bij Bao Lam Pagoda in Hai Phong dat dateert uit 1558. In 1802, Nguyễn Phúc Ánh (die later keizer Gia Long werd) vestigde de Nguyễn-dynastie. In het tweede jaar van zijn bewind vroeg hij de Jiaqing keizer van de Qing-dynastie om hem de titel 'King of Nam Việt / Nanyue' (南 越 in Chinees karakter) na de machtsovername in Annam. De keizer weigerde omdat de naam verband hield met Zhao Tuo's Nanyue, waaronder de regio's van Guangxi en Guangdong in Zuid-China. De Qing-keizer besloot daarom om het gebied in plaats daarvan "Việt Nam" te noemen, wat betekent "ten zuiden van de Viet" per Klassiek Chinees woordvolgorde, maar de Vietnamezen begrepen het als "Viet van het Zuiden" volgens de Vietnamese woordvolgorde. Tussen 1804 en 1813 werd de naam Vietnam officieel gebruikt door keizer Gia Long. Het werd nieuw leven ingeblazen in het begin van de 20e eeuw in Phan Bội Chau's Geschiedenis van het verlies van Vietnam, en later door de Vietnamese Nationalistische Partij (VNQDĐ). Het land heette tot 1945 gewoonlijk Annam keizerlijke regering in Tint aangenomen VIETNAM.

Geschiedenis

Prehistorie en vroege geschiedenis

Foto van een Đông Sơn bronzen trommel
A ĐĐng Sơn bronzen trommel, c. 800 BC

Archeologische opgravingen hebben het bestaan ​​van mensen in het huidige Vietnam al in de XNUMXe eeuw onthuld Palaeolithisch leeftijd. Stenen artefacten opgegraven in provincie Gia Lai zijn tot nu toe beweerd tot 0.78 Ma, op basis van bijbehorende vondst van tektietenDeze bewering is echter betwist omdat tektieten vaak worden gevonden op archeologische vindplaatsen van verschillende leeftijden in Vietnam. Homo erectus fossielen die dateren van ongeveer 500,000 voor Christus zijn gevonden in grotten in Lang Son en Nghe An provincies in het noorden van Vietnam. De oudste Homo sapiens fossielen van het vasteland van Zuidoost-Azië zijn van Midden-Pleistoceen herkomst, en omvatten geïsoleerde tandfragmenten van Tham Om en Hang Hum. Tanden toegeschreven aan Homo sapiens van het Laat Pleistoceen zijn gevonden in Dong Can, en uit de vroege Holoceen bij Mai Da Dieu, Lang Gao en Lang Cuom. Rond 1,000 voor Christus begon de ontwikkeling van natterijst teelt in de Ma rivier en rode Rivier uiterwaarden leidden tot de bloei van Ơông Sơn cultuur, opmerkelijk vanwege zijn bronzen gieten gebruikt om uitgebreid brons te maken Đông Sơn-drums. Op dit punt, de vroege Vietnamese koninkrijken van Van Lang en u Lạc verschenen, en de invloed van de cultuur verspreidde zich naar andere delen van Zuidoost-Azië, waaronder Maritiem Zuidoost-Azië, gedurende het eerste millennium voor Christus.

Dynastisch Vietnam

Ệi Việt, Champa, Angkor rijk en hun buren, eind 13e eeuw
Vietnam's gebieden rond 1838, tijdens de Vietnamese bezetting van Cambodja

Volgens Vietnamese legendes, Hồng Bang-dynastie van de Hang koningen voor het eerst opgericht in 2879 voor Christus wordt beschouwd als de eerste staat in de geschiedenis van Vietnam (toen bekend als Xích Quỷ en later Van Lang). In 257 voor Christus werd de laatste Hùng-koning verslagen door Thục Phán. Hij consolideerde de Lc Việt en Úu Việt stammen om de te vormen u Lạc, zichzelf bekendmakend Een Dương Vương. In 179 voor Christus werd een Chinese generaal genoemd Zhao Tuo ("Triệu Đà") versloeg An Dương Vương en consolideerde Âu Lạc in Nanyue. Nanyue was echter zichzelf opgenomen in het rijk van de Chinezen Han-dynastie in 111 voor Christus na de Han-Nanyue-oorlog. Gedurende de volgende duizend jaar bleef wat nu Noord-Vietnam is grotendeels onder water Chinese heerschappij. Vroege onafhankelijkheidsbewegingen, zoals die van de Trưng-zusters en Vrouwe Triệu, waren tijdelijk succesvol, hoewel de regio een langere periode van onafhankelijkheid kreeg als Vạn Xuân onder de Voorafgaande Lý-dynastie tussen 544 en 602 na Christus. Aan het begin van de 10e eeuw had Noord-Vietnam autonomie verworven, maar geen soevereiniteit familie Khúc.

In 938 na Christus, de Vietnamese heer Ngo Quyen versloeg de troepen van de Chinezen Zuid-Han staat bij Bạch Đằng rivier en bereikte volledige onafhankelijkheid voor Vietnam in 939 na een millennium van Chinese overheersing. Tegen de jaren 960, de dynastieke Ệi Việt (Geweldige Viet) koninkrijk werd opgericht, beleefde de Vietnamese samenleving een gouden tijdperk onder de Lý en Trn dynastieën. Tijdens de heerschappij van de Trần-dynastie weerde Đại Việt drie Mongoolse invasies. Ondertussen de Mahayana tak van Boeddhisme bloeide en werd de staatsgodsdienst. Naar aanleiding van de 1406-7 Ming-Hồ-oorlog, die de Hồ-dynastie, Vietnamese onafhankelijkheid was kort onderbroken door de Chinezen Ming-dynastie, maar werd hersteld door Le Lợi, de oprichter van de Lê-dynastie. Het Vietnamese staatsbestel bereikte zijn hoogtepunt in de Lê-dynastie van de 15e eeuw, vooral tijdens het bewind van keizer Lê Thanh Tong (1460-1497). Tussen de 11e en 18e eeuw breidde het Vietnamese staatsbestel zich zuidwaarts uit in een geleidelijk proces dat bekend staat als Nam tiến ("Uitbreiding naar het zuiden"), uiteindelijk het koninkrijk van veroveren Champa en onderdeel van de Khmer-koninkrijk.

Vanaf de 16e eeuw werd een groot deel van Dai Viet overspoeld door burgeroorlog en frequente politieke machtsstrijd. Ten eerste de door Chinezen ondersteunde Mạc-dynastie daagde de macht van de Lê-dynastie uit. Nadat de Mạc-dynastie was verslagen, werd de Lê-dynastie nominaal opnieuw geïnstalleerd. De feitelijke macht was echter verdeeld tussen de noordelijken Trịnh heren en de zuidelijke Nguyễn heren, die bezig was met een burgeroorlog meer dan vier decennia voordat er in de jaren 1670 een wapenstilstand werd gesloten. Vietnam was van 1600 tot 1777 verdeeld in Noord (Trịnh) en Zuid (Nguyễn). Gedurende deze periode breidden de Nguyễn het zuiden van Vietnam uit tot de Mekong Delta, annexeren van de centrale Hooglanden en de Khmer landt in de Mekongdelta. Aan de deling van het land kwam een ​​eeuw later een einde toen de Tây Sơn broers hielpen Trịnh om Nguyễn te beëindigen, ze vestigden ook een nieuwe dynastie en maakten een einde aan Trịnh. Hun heerschappij duurde echter niet lang en ze werden verslagen door de overblijfselen van de Nguyễn-heren, geleid door Nguyen Anho. Nguyễn Ánh verenigde Vietnam en vestigde de Nguyễn-dynastie, regerend onder de naam Gia Long.

Frans Indochina

In de 1500s, de Portugees verkende de Vietnamese kust en bouwde naar verluidt een kolom op de Cham-eilanden om hun aanwezigheid te markeren. Tegen 1533 begonnen ze te landen in de Vietnamese delta, maar werden gedwongen te vertrekken vanwege lokale onrust en gevechten. Ze hadden ook minder interesse in het gebied dan in China en Japan. Nadat ze zich hadden gevestigd Macau en Nagasaki Om de winstgevende handelsroute Macau-Japan te beginnen, begonnen de Portugezen handel te drijven met Hội An. Portugese handelaren en Jezuïet missionarissen onder de Padroado systeem waren actief in beide Vietnamese rijken van Tràng Trong (Cochinchina of Quinan) en Nàng Ngoài (Tonkin) in de 17e eeuw. De Nederlands probeerde in 1601 ook contact te leggen met Quinan, maar slaagde er niet in daar aanwezig te blijven na verschillende gewelddadige ontmoetingen met de lokale bevolking. De Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) wist pas in het voorjaar van 1637 na zijn vertrek officiële betrekkingen met Tonkin aan te knopen Dejima in Japan om handel voor te vestigen zijde. Ondertussen, in 1613, de eerste Engels poging om contact te leggen met Hội An is mislukt na een gewelddadig incident waarbij de Geachte Oost-Indische Compagnie. In 1672 bouwden de Engelsen betrekkingen op met Tonkin en mochten ze er wonen Phố Hiến.

Tussen 1615 en 1753, Frans handelaren die zich ook bezighielden met handel in Vietnam. De eerste Franse missionarissen arriveerden in 1658, onder leiding van de Portugezen Padroado. Vanaf de oprichting heeft de Parijse Maatschappij voor Buitenlandse Missies voor Propaganda trouw stuurde actief missionarissen naar Vietnam, die eerst Cochinchina binnenkwamen in 1664 en Tonkin als eerste in 1666. Spaans Dominicanen sloot zich aan bij de Tonkin-missie in 1676, en Franciscanen waren van 1719 tot 1834 in Cochinchina. De Vietnamese autoriteiten begonnen[wanneer?] zich voortdurend bedreigd voelen kerstening activiteiten. Nadat verschillende katholieke missionarissen waren opgepakt, werd de Franse marine kwam in 1843 tussenbeide om hen te bevrijden, zoals het koninkrijk werd gezien xenofobe. In een reeks veroveringen van 1859 tot 1885, Frankrijk erodeerde Soevereiniteit van Vietnam. Op de belegering van Tourane in 1858 werd Frankrijk geholpen door Spanje (met Filippijnse, Latijns-Amerikaans, en Spaanse troepen van de Filippijnen) en misschien enkele Tonkinese katholieken. Na het 1862 Verdrag, en vooral nadat Frankrijk volledig veroverd was Lagere Cochinchina in 1867, de Văn Thân-beweging van de klasse van de geleerde adel kwam in opstand en pleegde geweld tegen Katholieken dwars door Midden- en Noord-Vietnam.

Tussen 1862 en 1867 werd het zuidelijke derde deel van het land de Franse kolonie Cochinchina. In 1884 stond het hele land onder Franse heerschappij, met de centrale en noordelijke delen van Vietnam gescheiden in de twee protectoraten van annam en Tonkin. De drie entiteiten werden formeel geïntegreerd in de unie van Frans Indochina in 1887. De Franse regering legde de Vietnamese samenleving ingrijpende politieke en culturele veranderingen op. Een modern onderwijssysteem in westerse stijl introduceerde nieuw humanist waarden. De meeste Franse kolonisten in Indochina waren geconcentreerd in Cochinchina, met name in Saigon, en in Hanoi, de hoofdstad van de kolonie.

Tijdens de koloniale periode, guerrillastrijders van de royalist Cần Vương-beweging kwamen in opstand tegen de Franse overheersing en slachtten ongeveer een derde van hen af Vietnamees christen bevolking. Na een decennium van verzet werden ze in de jaren 1890 door de katholieken verslagen als vergelding voor hun eerdere bloedbaden. Een andere grootschalige opstand, de Thái Nguyên-opstand, werd ook zwaar onderdrukt. De Fransen ontwikkelden een plantage economie export te bevorderen van tabak, indigo, thee en koffie. Ze negeerden echter grotendeels de toenemende eisen voor burgerrechten en zelfbestuur.

Foto van het Grand Palais-gebouw in Hanoi
De Grand Palais gebouwd voor de jaren 1902-1903 wereldtentoonstellingAls Hanoi was de hoofdstad van Frans Indochina

Al snel ontstond er een nationalistische politieke beweging, met leiders als Phan Bội Chau, Phan Chau Trinho, Phan Đình Phùng, Keizer Ham Nghic en Hồ Chi Minh vechten of oproepen tot onafhankelijkheid. Dit resulteerde in 1930 Yên Bái muiterij Door de Vietnamese Nationalistische Partij (VNQDĐ), die de Fransen vernietigden. De muiterij verdeelde de onafhankelijkheidsbeweging, waartoe veel vooraanstaande leden zich bekeerden communisme.

De Fransen behielden de volledige controle over hun koloniën tot de Tweede Wereldoorlog, toen de oorlog in de Stille Oceaan heeft geleid tot Japanse invasie van Frans Indochina in 1940. Daarna, de Japanse Rijk mocht zijn troepen in Vietnam stationeren terwijl de pro-Vichy Frans koloniaal bestuur voortgezet. Japan exploiteerde de natuurlijke hulpbronnen van Vietnam om zijn militaire campagnes te ondersteunen, met als hoogtepunt een volledige overname van het land in maart 1945. Dit leidde tot de Vietnamese hongersnood van 1945 waarbij tot twee miljoen mensen om het leven kwamen.

Eerste Indochina-oorlog

In 1941 de Việt Minho, een nationalistische bevrijdingsbeweging gebaseerd op a communistische ideologie, ontstond onder de Vietnamese revolutionaire leider Hồ Chi Minh. De Việt Minh streefde naar onafhankelijkheid voor Vietnam van Frankrijk en het einde van de oorlog Japanse bezetting. Na de militaire nederlaag van Japan in De Tweede Wereldoorlog en de val van de marionettenregering Rijk van Vietnam in augustus 1945 stortten de administratieve diensten van Saigon in en waren chaos, rellen en moord wijdverspreid. De Việt Minh bezet Hanoi en riep een voorlopige regering uit, die op 2 september de nationale onafhankelijkheid claimde.

In juli 1945, de Allies had besloten om Indochina te verdelen bij de 16th parallel toelaten Chiang Kai-shek van de de Republiek China om de Japanse overgave in het noorden te ontvangen terwijl die van Groot-Brittannië Heer Louis Mountbatten ontvingen hun overgave in het zuiden. De geallieerden waren het erover eens dat Indochina nog steeds bij Frankrijk hoorde.

Kaart met de opdeling van Frans Indochina na de Conferentie van Genève in 1954
Tussenschot van Frans Indochina na de 1954 Conferentie van Genève

Maar toen de Fransen werden verzwakt door de Duitse bezetting, Brits-Indische strijdkrachten en de overige Japanners Zuidelijke Expeditionaire Legergroep werden gebruikt om de orde te handhaven en Frankrijk te helpen de controle te herstellen via de 1945-1946 Oorlog in Vietnam. Hồ koos er aanvankelijk voor om een ​​gematigd standpunt in te nemen om een ​​militair conflict met Frankrijk te vermijden, door de Fransen te vragen hun koloniale bestuurders terug te trekken en door Franse professoren en ingenieurs te helpen bij de opbouw van een modern onafhankelijk Vietnam. De Voorlopige Regering van de Franse Republiek reageerde niet op deze verzoeken, inclusief het idee van onafhankelijkheid, en stuurde de Franse expeditiekorps van het Verre Oosten koloniale heerschappij te herstellen. Dit had tot gevolg dat de Việt Minh eind 1946 een guerrillacampagne tegen de Fransen lanceerde. Het resultaat Eerste Indochina-oorlog duurde tot juli 1954. De nederlaag van de Franse kolonialisten en Vietnamese loyalisten in de 1954 slag bij Điện Biên Phủ stond Hồ toe om op de volgende dag vanuit een gunstige positie over een staakt-het-vuren te onderhandelen Conferentie van Genève.

Het koloniale bestuur werd daarmee beëindigd en Frans Indochina werd onder de akkoorden van Genève van 21 juli 1954 ontbonden in drie landen: Vietnam en de koninkrijken van Cambodja en Laos en Vietnam werd verder verdeeld in de administratieve regio's Noord en Zuid gedemilitariseerde zone, ongeveer langs de 17th parallel noord (in afwachting van verkiezingen gepland voor juli 1956). Er werd een periode van 300 dagen vrij verkeer toegestaan, waarin bijna een miljoen noorderlingen, voornamelijk katholieken, naar het zuiden trokken uit angst voor vervolging door de communisten. Deze migratie werd grotendeels ondersteund door het Amerikaanse leger via Operatie Passage to Freedom. De deling van Vietnam door de Akkoorden van Genève was niet bedoeld om permanent te zijn, en bepaalde dat Vietnam na de verkiezingen zou worden herenigd. Maar in 1955, de premier van de zuidelijke staat Vietnam, Ngô nh Diệm, omgevallen Bảo i in een frauduleuze referendum georganiseerd door zijn broer Ngô Đình Nhu, en riep zichzelf uit tot voorzitter van de Republiek Vietnam. Dit verving in feite de internationaal erkende staat Vietnam Door de Republiek Vietnam in het zuiden - ondersteund door de Verenigde Staten, Frankrijk, Laos, de Republiek China en Thailand - en Hồ's Democratische Republiek Vietnam in het noorden, ondersteund door de Sovjet Unie, Zweden, Khmer RougeEn Volksrepubliek China.

Oorlog in Vietnam

Van 1953 tot 1956 is de Noord-Vietnamees overheid ingesteld agrarisch hervormingen waaronder "huurverlaging"En"landhervorming", wat resulteerde in aanzienlijk politieke repressie. Tijdens de landhervorming suggereerden getuigenissen van Noord-Vietnamese getuigen aanvankelijk een verhouding van één executie op elke 160 dorpsbewoners, wat geëxtrapoleerd naar heel Vietnam zou wijzen op bijna 100,000 executies. Omdat de campagne zich vooral concentreerde in de Red River Delta gebied, werd een lagere schatting van 50,000 executies destijds algemeen aanvaard door geleerden, maar vrijgegeven documenten uit de Vietnamese en Hongaarse archieven geven aan dat het aantal veel lager was, hoewel waarschijnlijk meer dan 13,500. In het zuiden ging Diệm de Noord-Vietnamese ondermijning tegen (inclusief de moord op meer dan 450 Zuid-Vietnamese functionarissen in 1956) door tienduizenden vermoedelijke communisten vast te houden in "politieke heropvoedingscentra". Dit programma zette veel niet-communisten gevangen, maar slaagde erin het aantal te beperken communist activiteit in het land, al is het maar voor een tijdje. De Noord-Vietnamese regering beweerde dat in november 2,148 1957 mensen daarbij waren omgekomen. De pro-Hanoi Việt Cộng begon een guerrillacampagne in Zuid-Vietnam eind jaren vijftig om de regering van Diệm omver te werpen. Van 1960, de Sovjet Unie en Noord-Vietnam ondertekende verdragen die voorzien in verdere militaire steun van de Sovjet-Unie.

Drie Amerikaanse Fairchild UC-123B-vliegtuigen afgebeeld met Agent Orange
Drie VS Fairchild UC-123B vliegtuig spuiten Agent Orange tijdens de Operatie Ranch Hand als onderdeel van een herbicide oorlogsvoering verrichting die de voedsel en vegetatiedekking van berooft Việt Cộng, c. 1962-1971

In 1963 barstte de boeddhistische onvrede met het katholieke regime van Diệm los massademonstraties, wat leidde tot een gewelddadig optreden van de regering. Dit leidde tot de ineenstorting van de relatie van Diệm met de Verenigde Staten, en uiteindelijk naar een 1963 coup waarin hij en Nhu werden vermoord. Het Diệm-tijdperk werd gevolgd door meer dan een dozijn opeenvolgende militaire regeringen, vóór de koppeling van Air Marshal Nguyễn Cao Kỳ en algemeen Nguyen Van Thieu nam medio 1965 de leiding. Thiệu was Kỳ geleidelijk te slim af en verstevigde zijn greep op de macht door frauduleuze verkiezingen in 1967 en 1971. Tijdens deze politieke instabiliteit begonnen de communisten terrein te winnen. Om de strijd van Zuid-Vietnam tegen de communistische opstand te ondersteunen, begonnen de Verenigde Staten hun bijdrage van militaire adviseurs te vergroten, gebruikmakend van de 1964 Golf van Tonkin incident als voorwendsel voor een dergelijke ingreep. Amerikaanse troepen raakten in 1965 betrokken bij grondgevechten en op hun hoogtepunt enkele jaren later waren er meer dan 500,000. De VS deden ook mee aanhoudende luchtbombardementen. Ondertussen, China en de Sovjet-Unie bood Noord-Vietnam aanzienlijke materiële hulp en 15,000 gevechtsadviseurs. Communistische troepen die de Việt Cộng bevoorraadden, droegen voorraden langs de Hồ Chí Minh-pad, die passeerde Laos.

De communisten vielen in 1968 Zuid-Vietnamese doelen aan Tết-offensief. De campagne mislukte militair, maar schokte het Amerikaanse establishment en keerde de Amerikaanse publieke opinie tegen de oorlog. Tijdens het offensief, communistische troepen meer dan 3,000 burgers afgeslacht at Tint. Geconfronteerd met een toenemend aantal slachtoffers, toenemende binnenlandse oppositie aan de oorlog, en groeiende internationale veroordeling, begonnen de VS zich terugtrekken uit grondgevechtsrollen begin jaren zeventig. Dit bracht ook een mislukte poging met zich mee Zuid-Vietnam versterken en stabiliseren. Naar aanleiding van de Vredesakkoorden van Parijs van 27 januari 1973 werden alle Amerikaanse gevechtstroepen op 29 maart 1973 teruggetrokken. In december 1974, Noord-Vietnam gevangen de provincie Phuoc lang en begon een grootscheeps offensief, met als hoogtepunt de val van Saigon op 30 april 1975. Zuid-Vietnam werd geregeerd door een voorlopige regering gedurende bijna acht jaar onder Noord-Vietnamese militaire bezetting.

Hereniging en hervormingen

Op 2 juli 1976 fuseerden Noord- en Zuid-Vietnam tot de Socialistische Republiek Vietnam. De oorlog verwoestte Vietnam en doodde 966,000 tot 3.8 miljoen mensen. Een subcommissie van de Amerikaanse Senaat uit 1974 schatte bijna 1.4 miljoen Vietnamese burgers werden tussen 1965 en 1974 gedood of gewond, waaronder 415,000 doden. In de nasleep ervan, onder Le Duẩnregering, waren er geen massa-executies van Zuid-Vietnamezen die hadden gecollaboreerd met de VS of de ter ziele gegane Zuid-Vietnamese regering, wat de westerse angsten in verwarring bracht. maar tot 300,000 Zuid-Vietnamezen werden gestuurd heropvoedingskampen, waar velen martelingen, uithongering en ziekte doorstonden terwijl ze gedwongen werden dwangarbeid te verrichten. De regering begon een massale campagne van collectivisatie van boerderijen en fabrieken. Velen ontvluchtten het land na het einde van de oorlog. In 1978 werd in reactie op de Khmer Rouge regering van Cambodja opdracht geeft tot moordpartijen op Vietnamese inwoners in de grensdorpen in de districten van An Giang en Kiên Giang, het Vietnamese leger Cambodja binnengevallen en verwijderde ze uit de macht na de bezetting Phnom Penh. De interventie was een succes, resulterend in de oprichting van een nieuwe, pro-Vietnam socialistische regering, de Volksrepubliek Kampuchea, die regeerde tot 1989. Dit verslechterde echter de betrekkingen met China, dat de Rode Khmer had gesteund. China lanceerde later een korte inval in Noord-Vietnam in 1979, waardoor Vietnam nog sterker leunde op economische en militaire hulp van de Sovjet-Unie, terwijl het wantrouwen jegens de Chinese overheid geëscaleerd.

Op de Zesde Nationaal Congres van de Communistische Partij van Vietnam (CPV) in december 1986 vervingen hervormingsgezinde politici de regering van de "oude garde" door nieuwe leiders. De hervormers werden geleid door een 71-jarige Nguyen Van Linh, die de nieuwe algemeen secretaris van de partij werd. Hij en de hervormers implementeerden een reeks van vrije markt hervormingen bekend als i Mới ("Renovatie") die de overgang van een Geplande economie naar een "socialistisch georiënteerde markteconomie". Hoewel het gezag van de staat onbetwist bleef i Mới, moedigde de regering aan privebezit van boerderijen en fabrieken, economische deregulering en buitenlandse investeringen, terwijl de controle over strategische industrieën behouden blijft. Vervolgens kende de Vietnamese economie een sterke groei van de landbouw- en industriële productie, de bouw, de export en buitenlandse investeringen, hoewel deze hervormingen ook resulteerden in een toename van de inkomensongelijkheid en genderongelijkheid.

Dat meldt de Britse journalist Nick Davies, schrijven voor The Guardian, hebben de lange oorlogen tegen de Fransen en Amerikanen hun gestelde doelen niet bereikt:

De realiteit is nu dat het is geëindigd met het slechtste van twee systemen: de autoritaire socialistische staat en de ongebreidelde ideologie van het neoliberalisme; de twee combineren om de Vietnamese bevolking van hun geld en hun rechten te beroven, terwijl een kleine elite haar zakken vult en zich verschuilt achter de retoriek van de revolutie. Dat is tenslotte de grootste leugen van allemaal. Zegevierend in oorlog maar verslagen in vrede, lijkt de bewering van de leiders van Vietnam dat ze socialistisch zijn, lege propaganda.

Aardrijkskunde

Afbeeldingen van Hạ Long Bay, de Yến-rivier en de Bản-Giốc-watervallen
Natuurattracties in Vietnam, met de klok mee van boven: Hạ Long Bay, Yến-rivier, en Bản-Giốc-watervallen

Vietnam ligt in het oosten Indo-Chinees schiereiland tussen de breedtegraden 8 ° en 24 ° N, en de lengtegraden 102 ° en 110 ° E. Het heeft een totale oppervlakte van ongeveer 331,212 km²2 (127,882 vierkante mijl). De gecombineerde lengte van de landgrenzen van het land is 4,639 km (2,883 mijl) en de kustlijn is 3,444 km (2,140 mijl) lang. Op het smalste punt in het midden Provincie Quảng Bình, het land is slechts 50 kilometer (31 mijl) breed, hoewel het breder wordt tot ongeveer 600 kilometer (370 mijl) in het noorden. Het land van Vietnam is grotendeels heuvelachtig en dicht bebost, met vlak land dat niet meer dan 20% beslaat. Bergen zijn goed voor 40% van het landoppervlak van het land, en tropische bossen bedekken ongeveer 42%. De Red River Delta in het noorden, een vlak, ruwweg driehoekig gebied van 15,000 km2 (5,792 vierkante mijl), is kleiner maar intenser ontwikkeld en dichter bevolkt dan de Mekong Rivierdelta in het zuiden. Eens een inlaat van de de Golf van Tonkin, is het in de loop van de millennia ingevuld door riverine alluviale afzettingen. De delta, die ongeveer 40,000 km beslaat2 (15,444 vierkante mijl), is een lage vlakte van niet meer dan 3 meter (9.8 ft) boven zeeniveau op elk punt. Het wordt doorkruist door een doolhof van rivieren en kanalen, die zoveel sediment vervoeren dat de delta elk jaar 60 tot 80 meter de zee in gaat. De exclusieve economische zone van Vietnam beslaat 417,663 km2 (161,261 vierkante mijl) in de Zuid-Chinese zee.

Afbeelding van het Hoàng Liên Sơn-gebergte
Hoang Lien Son bergketen, het bereik dat omvat fansipan dat is de hoogste top op het Indochinese schiereiland

Zuid-Vietnam is verdeeld in laaggelegen kustgebieden, de bergen van de Annamite-bereiken uitgestrekte bossen. Bestaande uit vijf relatief vlakke plateaus van bazalt bodem, de hooglanden zijn goed voor 16% van het land bouwland en 22% van het totale beboste land. De grond in een groot deel van het zuidelijke deel van Vietnam bevat relatief weinig voedingsstoffen als gevolg van intensieve teelt. Verschillende kleine aardbevingen zijn in het verleden geregistreerd. De meeste hebben plaatsgevonden in de buurt van de Noord-Vietnamese grens in de provincies Dien Bien, Lào Cai en Zoon La, terwijl sommige voor de kust van het centrale deel van het land zijn geregistreerd. Het noordelijke deel van het land bestaat voornamelijk uit hooglanden en de Rode Rivierdelta. fansipan (ook bekend als Phan Xi Păng), gelegen in Provincie Lào Cai, is de hoogste berg in Vietnam, 3,143 m (10,312 ft) hoog. Van noord naar zuid Vietnam heeft het land ook tal van eilanden; Phú Quốc is de grootste. De Hang Sn oòng Grot wordt beschouwd als de grootste bekende grotpassage ter wereld sinds de ontdekking ervan in 2009. De Ba Bể-meer en Mekong River is het grootste meer en de langste rivier van het land.

Klimaat

Noord-Vietnam (Inclusief Hanoi) Heeft subtropisch klimaat met de Klimaatclassificatie van Köppen en heeft tijden om door beïnvloed te worden koude golven uit het noordoosten, noordelijk deel van Centraal-Vietnam heeft ook tijden te worden beïnvloed door koude golven, zuidelijk deel van Centraal-Vietnam en Zuid-Vietnam zijn het hele jaar door heet.

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam subtropisch klimaat

Het grootste deel van Vietnam heeft tropisch klimaat. Vanwege verschillen in breedtegraad en de uitgesproken variatie in topografisch reliëf, varieert het klimaat in Vietnam aanzienlijk per regio. Tijdens het winter of droog seizoen, die zich ruwweg uitstrekt van november tot april, de moesson winden waaien meestal uit het noordoosten langs de Chinese kust en over de Golf van Tonkin en nemen veel vocht op. De gemiddelde jaartemperatuur is over het algemeen hoger in de vlaktes dan in de bergen, vooral in het zuiden van Vietnam in vergelijking met het noorden. De temperaturen variëren minder in de zuidelijke vlaktes rond Ho Chi Minh-stad en de Mekongdelta, variërend van 21 tot 35 ° C (69.8 en 95.0 ° F) gedurende het jaar. In Hanoi en de omliggende gebieden van Red River Delta zijn de temperaturen veel lager tussen 15 en 33 ° C (59.0 en 91.4 ° F). Seizoensvariaties in de bergen, plateaus en de meest noordelijke gebieden zijn veel dramatischer, met temperaturen variërend van 3 ° C (37.4 ° F) in december en januari tot 37 ° C (98.6 ° F) in juli en augustus. In de winter valt er af en toe sneeuw op de hoogste toppen van de verre noordelijke bergen nabij de Chinese grens. Vietnam ontvangt hoge tarieven van neerslag in de vorm van neerslag met een gemiddelde hoeveelheid van 1,500 mm (59 inch) tot 2,000 mm (79 inch) tijdens de moessonseizoenen; dit veroorzaakt vaak overstromingen, vooral in de steden met slechte afvoersystemen. Het land wordt er ook door getroffen tropische depressies, tropische stormen en tyfoons. Vietnam is een van de meest kwetsbare landen voor klimaatverandering, met 55% van de bevolking die in laaggelegen kustgebieden woont.

Biodiversiteit

Foto's van inheemse soorten in Vietnam de kuif argus; de douc met rode schacht, een aap; de Indochinese luipaard en de saola, een rund.
Inheemse soorten in Vietnam, met de klok mee vanaf rechtsboven: gekuifde argus, een pauw, douc met rode schacht, Indochinese luipaard en saola

Aangezien het land zich in de Indomalayan rijk, Vietnam is een van de vijfentwintig landen waarvan wordt aangenomen dat ze een uniek hoog niveau van biodiversiteit. Dit werd opgemerkt in het National Environmental Condition Report van het land in 2005. Het staat wereldwijd op de 16e plaats wat betreft biologische diversiteit en herbergt ongeveer 16% van de soorten in de wereld. 15,986 soorten flora zijn geïdentificeerd in het land, waarvan 10% endemisch. Vietnamees fauna omvat 307 nematoden soort, 200 oligochaeta, 145 acarina, 113 springstaarten, 7,750 insecten, 260 reptielen en 120 amfibieën. Er zijn 840 vogels en 310 zoogdieren in Vietnam, waarvan 100 vogels en 78 zoogdieren endemisch zijn. Vietnam heeft er twee Werelderfgoedlocaties-de Hạ Long Bay en Nationaal park Phong Nha-Kẻ Bàng- samen met negen biosfeer reservaten, waaronder Cần Giờ Mangrovebos, Kat Tien, Cat Ba, Kiên Giang, de Rode Rivierdelta, Mekongdelta, West-Nghệ An, Cà Mau en Cu Lao Cham-zeepark.

Vietnam herbergt ook 1,438 soorten zoet water microalgen, die 9.6% uitmaken van alle microalgensoorten, evenals 794 in het water levende organismen ongewervelden en 2,458 soorten zeevissen. De laatste jaren 13 geslachten, 222 soorten en 30 tarief van flora zijn nieuw beschreven in Vietnam. Zes nieuwe zoogdiersoorten, waaronder de saola, gigantische muntjak en Tonkin stompneusaap zijn ook ontdekt, samen met een nieuwe vogelsoort, de bedreigde De fazant van Edwards. In de late jaren 1980, een kleine populatie van Javaanse neushoorn werd gevonden in het Nationaal Park Cát Tiên. Het laatste exemplaar van de soort in Vietnam werd echter naar verluidt in 2010 neergeschoten. Bij landbouw genetische diversiteit, Vietnam is een van 's werelds twaalf originele groeien centra. De Vietnam National Cultivar Gene Bank bewaart 12,300 cultivars van 115 soorten. De Vietnamese regering heeft alleen al in 49.07 2004 miljoen dollar uitgegeven aan het behoud van de biodiversiteit en heeft 126 beschermde gebieden ingesteld, waaronder 30 nationale parken.

Foto van de Sa Pa-bergheuvels met landbouwactiviteit op de voorgrond
Sa Pa bergheuvels met landbouwactiviteiten

In Vietnam, dieren in het wild pocheren is een grote zorg geworden. In 2000, een niet-gouvernementele organisatie (NGO) gebeld Educatie voor de natuur - Vietnam werd opgericht om de bevolking het belang van natuurbehoud in het land bij te brengen. In de jaren die volgden, werd een andere ngo genaamd GreenViet opgericht door Vietnamese jongeren voor de handhaving van de bescherming van wilde dieren. Door de samenwerking tussen de ngo's en de lokale autoriteiten werden veel lokale stroperssyndicaten verlamd door de arrestaties van hun leiders. Uit een in 2018 gepubliceerde studie bleek dat Vietnam een ​​bestemming is voor de illegale export van neushoorn hoorns van Zuid-Afrika vanwege de vraag ernaar als medicijn en statussymbool.

De belangrijkste bezorgdheid over het milieu die vandaag de dag in Vietnam voortduurt, is de erfenis van het gebruik van de chemische stof herbicide Agent Orange, die blijft veroorzaken geboorteafwijkingen en veel gezondheidsproblemen bij de Vietnamese bevolking. In de zuidelijke en centrale gebieden die het meest zijn getroffen door het gebruik van de chemische stof tijdens de oorlog in Vietnam, zijn bijna 4.8 miljoen Vietnamese mensen eraan blootgesteld en hebben ze geleden onder de effecten ervan. In 2012, ongeveer 50 jaar na de oorlog, de VS begonnen een USGezamenlijk schoonmaakproject van $ 43 miljoen in de voormalige chemische opslaggebieden in Vietnam zal in fasen plaatsvinden. Na voltooiing van de eerste fase in da Nang in de late 2017, de VS hebben hun toezegging aangekondigd om andere sites schoon te maken, vooral in de zwaar getroffen site van Biên Hoa, dat vier keer groter is dan de eerder behandelde site, tegen een geschatte kostprijs van $ 390 miljoen.

De Vietnamese overheid geeft meer dan uit VND10 biljoen per jaar ($ 431.1 miljoen) voor maandelijkse vergoedingen en de fysieke rehabilitatie van slachtoffers van de chemicaliën. In 2018, de Japanse engineeringgroep shimizu-bedrijf, in samenwerking met het Vietnamese leger, bouwde een fabriek voor de behandeling van grond die vervuild was door Agent Orange. De bouwkosten van de installatie werden door het bedrijf zelf gefinancierd. Een van de langetermijnplannen om de schade in Zuid-Vietnam te herstellen ecosystemen is door het gebruik van herbebossing pogingen. De Vietnamese regering begon hiermee aan het einde van de oorlog. Het begon met herplanten mangrovebossen in de Mekong Delta-regio's en in Tijd nodig buiten Hồ Chí Minh City, waar mangroven belangrijk zijn om overstromingen tijdens moessonseizoenen te verlichten (maar niet te elimineren). Het land had een 2019 Integriteitsindex voor boslandschap gemiddelde score van 5.35/10, waarmee het wereldwijd op de 104e plaats staat van 172 landen.

Afgezien van herbicideproblemen, arsenicum functie in het grondwater in de Mekong en de Rode Rivierdelta's is ook een groot probleem geworden. En het meest berucht, niet-ontplofte munitie (UXO) vormen een gevaar voor mensen en dieren in het wild - nog een bittere erfenis van de lange oorlogen. Als onderdeel van de voortdurende campagne om ontmijnen/ verwijder UXO's, verschillende internationale bureaus voor het verwijderen van bommen van het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zuid-Korea en de VS. hulp hebben verleend. De regering van Vietnam geeft jaarlijks meer dan VNĐ1 biljoen ($ 44 miljoen) uit aan ontmijningsoperaties en nog eens honderden miljarden đồng voor behandeling, hulp, rehabilitatie, beroepsopleiding en hervestiging van de slachtoffers van UXO's. In 2017 verwijderde de Chinese regering ook 53,000 landmijnen en explosieven die waren overgebleven uit de oorlog tussen de twee landen, in een gebied van 18.4 kmXNUMX.2 (7.1 vierkante mijl) in de Chinese provincie Yunnan grenzend aan de Grens tussen China en Vietnam.

Panoramisch zicht op Hạ Long Bay

overheid en politiek

Vietnam is een unitair Marxistisch-Leninistisch een feestje socialist republiek, een van de twee communistische staten (het andere wezen Laos) in Zuidoost-Azië. Hoewel Vietnam zich er officieel aan blijft committeren socialisme als haar bepalende credo, is haar economisch beleid steeds meer gegroeid kapitalist, met The Economist karakteriserend zijn leiderschap als "vurige kapitalistische communisten". Onder de grondwet Communistische Partij van Vietnam (CPV) bevestigt hun rol in alle takken van de politiek en de samenleving van het land. De president is de uitverkorene staatshoofd en opperbevelhebber van het leger, fungeert als voorzitter van de Raad van Opperste Defensie en Veiligheid, bekleedt het op een na hoogste ambt in Vietnam en vervult ook uitvoerende functies en staatsbenoemingen en bepaalt het beleid.

De algemeen secretaris van de CPV vervult tal van belangrijke administratieve functies en controleert de nationale organisatie van de partij. De premier is de regeringshoofd, voorzitter van een raad van ministers bestaande uit vijf vice-premiers en de hoofden van 26 ministeries en commissies. Alleen politieke organisaties die zijn aangesloten bij of worden onderschreven door de CPV mogen deelnemen aan verkiezingen in Vietnam. Deze omvatten de Vietnamees Vaderland Front en arbeider en vakbondsman partijen.

De Nationale Vergadering van Vietnam is de unicameral staat wetgevende macht samengesteld uit 500 leden. Onder leiding van een voorzitter, het is superieur aan zowel de uitvoerende als de rechterlijke macht, waarbij alle ministers van de regering worden benoemd uit leden van de Nationale Vergadering. De Opperste Volksrechtbank van Vietnam, onder leiding van een opperrechter, is de hoogste van het land Hof van beroep, maar het is ook verantwoording verschuldigd aan de Nationale Assemblee. Onder het Opperste Volksgerechtshof staat de provinciale gemeentelijke rechtbanken en veel lokale rechtbanken. militaire rechtbanken beschikken over een speciale bevoegdheid op het gebied van staatsveiligheid. Vietnam onderhoudt de doodstraf voor tal van misdrijven.

Buitenlandse Zaken

Trần Đại Quang en Vladimir Poetin
President Tran Dai Quang met de Russische president Vladimir Poetin op 19 november 2016
Secretaris Tillerson in het presidentieel paleis
Amerikaanse staatssecretaris Rex Tillerson begeleidt de Amerikaanse president Donald Trump naar een commerciële ondertekeningsceremonie met de Vietnamese president op 12 november 2017.

Door de geschiedenis heen zijn de belangrijkste buitenlandse relaties van Vietnam geweest met verschillende Chinese dynastieën. Na de opdeling van Vietnam in 1954 onderhield Noord-Vietnam betrekkingen met de Oostblok, Zuid-Vietnam onderhield betrekkingen met de Westelijk Blok. Ondanks deze verschillen zijn de soevereine principes en het aandringen op culturele onafhankelijkheid van Vietnam in de loop van de eeuwen vóór zijn onafhankelijkheid vastgelegd in tal van documenten. Deze omvatten het 11e-eeuwse patriottische gedicht "Nam quốc zo n hà" en de onafhankelijkheidsverklaring van 1428 "Grote vos Binh Ngo". Hoewel China en Vietnam nu formeel vrede hebben, grote territoriale spanningen blijven tussen de twee landen over de Zuid-Chinese Zee. Vietnam is lid van 63 internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties (VN), Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), niet gealigneerde beweging (NAM), Internationale Organisatie van de Francofonie (La Francophonie), en Wereld handel Organisatie (WTO). Het onderhoudt ook betrekkingen met meer dan 650 niet-gouvernementele organisaties. Met ingang van 2010 had Vietnam diplomatieke betrekkingen met 178 landen.

Het huidige buitenlands beleid van Vietnam is om consequent een beleid van onafhankelijkheid, zelfredzaamheid, vrede, samenwerking en ontwikkeling te voeren, evenals openheid, diversificatie, multilateralisering met internationale betrekkingen. Het land verklaart zich vriend en partner van alle landen in de internationale gemeenschap, ongeacht hun politieke overtuiging, door actief deel te nemen aan internationale en regionale ontwikkelingsprojecten. Sinds de jaren negentig heeft Vietnam verschillende belangrijke stappen gezet om de diplomatieke banden met de kapitalisten te herstellen westerse landen. Het had in de decennia daarvoor al betrekkingen met communistische westerse landen. Betrekkingen met de Verenigde Staten begon te verbeteren in augustus 1995 waarbij beide staten hun liaison kantoren naar ambassadestatus. Naarmate de diplomatieke banden tussen de twee regeringen groeiden, openden de Verenigde Staten een consulaat-generaal in Ho Chi Minh-stad terwijl Vietnam werd geopend zijn consulaat in San Francisco. Ook werden de volledige diplomatieke betrekkingen hersteld Nieuw Zeeland, dat in 1995 zijn ambassade in Hanoi opende; Vietnam vestigde een ambassade in Wellington in 2003. Pakistan heropende ook zijn ambassade in Hanoi in oktober 2000, terwijl Vietnam zijn ambassade heropende in Islamabad in december 2005 en handelskantoor in Karachi in november 2005. In mei 2016, de Amerikaanse president Barack Obama de betrekkingen met Vietnam verder genormaliseerd nadat hij had aangekondigd de wapens op te heffen embargo op de verkoop van dodelijke wapens aan Vietnam. Ondanks hun historisch verleden wordt Vietnam tegenwoordig beschouwd als een potentiële bondgenoot van de Verenigde Staten, vooral in de geopolitieke context van de Verenigde Staten. territoriale geschillen in de Zuid-Chinese Zee en in de insluiting van Chinees expansionisme.

Leger

De Vietnamese Volksstrijdkrachten bestaat uit de Vietnamees Volksleger (VPA), de Volksveiligheid van Vietnam en de Vietnamese zelfverdedigingsmilitie. De VPA is de officiële naam voor de actieve militaire diensten van Vietnam en is onderverdeeld in de Grondtroepen van het Vietnamese volk Vietnamese Volksmarine Vietnamese Volksluchtmacht grenswacht Vietnam en Vietnamese kustwacht. De VPA heeft een actieve mankracht van ongeveer 450,000, maar de totale sterkte, inclusief paramilitaire troepen, kan oplopen tot 5,000,000. In 2015, Vietnam militaire uitgaven bedroeg in totaal ongeveer US $ 4.4 miljard, wat overeenkomt met ongeveer 8% van de totale overheidsuitgaven. Er zijn gezamenlijke militaire oefeningen en oorlogsspelletjes gehouden Brunei, India, Japan, Laos, Rusland, Singapore en de VS. In 2017 ondertekende Vietnam het VN-verdrag over de Verbod op kernwapens.

Mensenrechten en sociaal-politieke kwesties

Onder de huidige grondwet is de CPV de enige partij die mag regeren, terwijl de werking van alle andere politieke partijen verboden is. Andere mensenrechtenkwesties zijn zorgwekkend vrijheid van vereniging, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en persvrijheid. In 2009, Vietnamese advocaat Lê Công Định werd gearresteerd en beschuldigd van de halsmisdaad van SVN; een aantal van zijn medewerkers werden ook gearresteerd. Amnesty International beschreef hem en zijn gearresteerde medewerkers als gewetensgevangenen. Vietnam heeft ook te lijden onder mensenhandel en aanverwante zaken.

Administratieve afdelingen

Vietnam is verdeeld in 58 provincies (Vietnamees: Tá »‰ nh, kanji: Ministerie). Er zijn er ook vijf gemeenten (thành phố trực thuộc trung ương), die bestuurlijk op hetzelfde niveau staan ​​als provincies.

Een communistische propagandaposter van Tay Ho
A Communistische Partij propagandaposter in Hanoi

Provincies zijn onderverdeeld in provinciale gemeenten (thành phố trực thuộc tỉnh, 'stad onder provincie'), gemeenten (thị xã) en provincies (huyện), die op hun beurt zijn onderverdeeld in steden (dorp) Of Commons ().

Centraal bestuurde gemeenten zijn onderverdeeld in districten (wijk) en provincies, die verder zijn onderverdeeld in wards (phường).

Economie

Historische ontwikkeling van het BBP per hoofd van de bevolking van Vietnam
Aandeel van de wereld Het BBP (PPP)
Jaar Delen
1980 0.21%
1990 0.28%
2000 0.39%
2010 0.52%
2020 0.80%
Een boomkaart van de export van Vietnam in 2012
Boom kaart met de export van Vietnam

Door de geschiedenis van Vietnam heen is zijn economie grotendeels gebaseerd op landbouw—voornamelijk natte rijstteelt. bauxiet, een belangrijk materiaal bij de productie van aluminium, wordt gedolven in centraal Vietnam. Sinds de hereniging wordt de economie van het land in de eerste plaats gevormd door de CPV Vijfjarenplannen beslist op de plenaire zittingen van het Centraal Comité en nationale congressen. De collectivisatie van boerderijen, fabrieken en kapitaalgoederen werd uitgevoerd als onderdeel van de totstandkoming van centrale planning, waarbij miljoenen mensen voor staatsbedrijven werkten. Onder strikte staatscontrole werd de Vietnamese economie nog steeds geplaagd door inefficiëntie, corruptie in staatsbedrijven, slechte kwaliteit en onderproductie. Met de afname van de economische hulp van haar belangrijkste handelspartner, de Sovjet-Unie, als gevolg van de erosie van de Oostblok in de late jaren 1980, en de daaropvolgende ineenstorting van de Sovjet-Unie, evenals de negatieve gevolgen van de naoorlogse periode handelsembargo opgelegd door de Verenigde Staten, Vietnam begon zijn handel te liberaliseren door devalueren zijn wisselkoers om de export te verhogen en begon aan een beleid van economische ontwikkeling.

Foto van de hoogste wolkenkrabber van Vietnam, de Landmark 81, gelegen in het district Bình Thạnh in Ho Chi Minh-stad
De hoogste wolkenkrabber van Vietnam, de Landmark 81, gelegen in Binh Thanh, Ho Chi Minh City (Saigon).

In 1986 de Zesde Nationaal Congres van de CPV ingevoerd socialistisch georiënteerde markt economische hervormingen als onderdeel van de i Mới hervormingsprogramma. Privebezit begon te worden aangemoedigd in de industrie, handel en landbouw en werden staatsbedrijven geherstructureerd om onder marktbeperkingen te opereren. Dit leidde ertoe dat de economische vijfjarenplannen werden vervangen door het socialistisch georiënteerde marktmechanisme. Als resultaat van deze hervormingen behaalde Vietnam jaarlijks ongeveer 8% bruto binnenlands product (bbp) groei tussen 1990 en 1997. Begin 1994 maakten de Verenigde Staten een einde aan het economische embargo tegen Vietnam. Hoewel de 1997 Aziatische financiële crisis veroorzaakte een economische vertraging tot 4-5% groei per jaar, de economie begon te herstellen in 1999, en groeide van 7 tot 2000 met ongeveer 2005% per jaar, een van de snelste ter wereld. Volgens de Algemeen bureau voor de statistiek van Vietnam (GSO), bleef de groei sterk ondanks de wereldwijde recessie eind jaren 2000, die in 6.8 op 2010% bleef. De jaar-op-jaar inflatie in Vietnam bereikte in december 11.8 2010% en de valuta, de Vietnamese dong, werd driemaal gedevalueerd.

Diep armoede, gedefinieerd als het percentage van de bevolking dat moet rondkomen van minder dan 1 dollar per dag, is aanzienlijk gedaald in Vietnam en het relatieve armoedecijfer is nu lager dan dat van China, India en de Filippijnen. Deze daling kan worden toegeschreven aan rechtvaardig economisch beleid gericht op verbeteren levensstandaard en het voorkomen van de opkomst van ongelijkheid. Dit beleid omvatte een egalitaire landverdeling tijdens de beginfase van de i Mới programma, investeringen in armere afgelegen gebieden en subsidiëring van onderwijs en gezondheidszorg. Sinds het begin van de jaren 2000 past Vietnam gefaseerde handelsliberalisering toe, een tweesporenbenadering die sommige sectoren van de economie openstelt voor internationale markten. Manufacturing, informatietechnologie en hightechindustrieën vormen nu een groot en snelgroeiend onderdeel van de nationale economie. Hoewel Vietnam een ​​relatieve nieuwkomer is in de olie industrie, is het de op twee na grootste olieproducent in Zuidoost-Azië met een totale productie in 2011 van 318,000 vaten per dag (50,600 m3/ d). In 2010 werd Vietnam gerangschikt als de achtste grootste ruwe olie petroleum producent in de regio Azië en de Stille Oceaan. De VS kochten het grootste deel van de Vietnamese export, terwijl goederen uit China waren de meest populaire Vietnamese import.

Op basis van bevindingen van de Internationaal Monetair Fonds (IMF) in 2022, de werkloosheid tarief in Vietnam was 2.3%, de nominaal BBP US $ 406.452 miljard, en een nominaal BBP per inwoner $ 4,086. Naast economie van de primaire sector, toerisme heeft aanzienlijk bijgedragen aan de economische groei van Vietnam met 7.94 miljoen buitenlandse bezoekers in 2015.

Landbouw

Foto van terrasvormige rijstvelden in Sa Pa
Terrasvormige rijstvelden binnen Sa Pa

Als gevolg van meerdere landhervorming maatregelen is Vietnam een ​​belangrijke exporteur van landbouwproducten geworden. Het is nu 's werelds grootste producent van cachou noten, met een wereldwijd aandeel van een derde; de grootste producent van zwarte peper, goed voor een derde van de wereldmarkt; en de op een na grootste rijst exporteur in de wereld daarna Thailand sinds de 1990s. Vervolgens is Vietnam ook de op één na grootste exporteur ter wereld van koffie. Het land heeft het hoogste aandeel van landgebruik voor meerjarige teelten samen met andere staten in de Grotere Mekong-subregio. Andere primaire exportproducten zijn onder meer thee, rubber en visserijproducten. Het aandeel van de landbouw in het BBP van Vietnam is de afgelopen decennia gedaald van 42% in 1989 tot 20% in 2006 doordat de productie in andere sectoren van de economie is gestegen.

Zeevruchten

De totale visserijproductie van Vietnam uit vangstvisserij en aquacultuur was 5.6 miljoen ton in 2011 en 6.7 miljoen ton in 2016. De output van de Vietnamese visserijsector is sterk gegroeid, wat kan worden toegeschreven aan de voortdurende expansie van de subsector aquacultuur.

Wetenschap en technologie

Foto van een TOPIO mensachtige pingpong spelende robot
Een Vietnamees gemaakt TOPIO 3.0 humanoid tafeltennis-spelende robot weergegeven tijdens de 2009 Internationale robottentoonstelling (IREX) in Tokyo

In 2010 bedroegen de totale overheidsuitgaven van Vietnam aan wetenschap en technologie ongeveer 0.45% van het BBP. Sinds het dynastieke tijdperk hebben Vietnamese geleerden veel academische gebieden ontwikkeld, vooral in sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. Vietnam heeft een eeuwenoude erfenis van analytische geschiedenissen, zoals de Ệi Việt sử ký toàn thư of Ngô Sĩ Lien. Vietnamese monniken, geleid door de afgetreden keizer Trần Nhân Tông, ontwikkelde de Trúc Lâm Zen tak van filosofie in de 13e eeuw. Rekenkunde en geometrie worden sinds de 15e eeuw op grote schaal onderwezen in Vietnam, met behulp van het leerboek Dat is wat je moet doen door Lương Thế Vinh. Lương Thế Vinh introduceerde Vietnam bij het begrip nul, terwijl Mạc Hiển Tích de term gebruikte zo is het (Eng: "onbekend/geheim/verborgen nummer") om naar te verwijzen negatieve getallen. Bovendien hebben Vietnamese geleerden er tal van geproduceerd encyclopedieën, zoals Lê Quý ôn's Van de ene op de andere dag.

In moderne tijden hebben Vietnamese wetenschappers veel belangrijke bijdragen geleverd op verschillende vakgebieden, met name in wiskunde. Hoàng Tụy pionierde de toegepaste wiskunde gebied van globale optimalisatie in de 20e eeuw, terwijl Ngô Bảo Châu won de 2010 Fields-medaille voor zijn bewijs van fundamenteel lemma in de theorie van automorfe vormen. Sinds de oprichting van de Vietnam Academie van Wetenschap en Technologie (VAST) door de regering in 1975, werkt het land aan de ontwikkeling van zijn eerste nationale ruimte vlucht programma vooral na de voltooiing van de infrastructuur in het Vietnam Space Center (VSC) in 2018. Vietnam heeft ook aanzienlijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van robots, zoals de TOPIO humanoïde model. Een van de belangrijkste van Vietnam berichten-apps, Zalo, is ontwikkeld door Vương Quang Khải, een Vietnamees hacker die later samenwerkte met de grootste van het land informatietechnologie dienstverlenend bedrijf, de FPT-groep.

Vietnamese bètastudenten werken aan een experiment in hun universiteitslaboratorium.
Vietnamese wetenschapsstudenten werken aan een experiment in hun universitair lab

Volgens de UNESCO Instituut voor Statistiek, besteedde Vietnam in 0.19 2011% van zijn bbp aan wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling. Vietnam stond op de 44e plaats in de lijst Wereldwijde innovatie-index in 2021 heeft het zijn ranglijst aanzienlijk verhoogd sinds 2012, waar het op de 76e plaats stond. Tussen 2005 en 2014 is het aantal Vietnamese wetenschappelijke publicaties geregistreerd in Thomson Reuters' Web of Science steeg in een tempo dat ver boven het gemiddelde voor Zuidoost-Azië lag, zij het vanuit een bescheiden startpunt. Publicaties richten zich vooral op levenswetenschappen (22%), fysica (13%) en bouwkunde (13%), wat consistent is met recente ontwikkelingen in de productie van diagnostische apparatuur en scheepsbouw. Bijna 77% van alle papers die tussen 2008 en 2014 zijn gepubliceerd, had ten minste één internationale coauteur. De autonomie die Vietnamese onderzoekscentra sinds het midden van de jaren negentig genieten, heeft velen van hen in staat gesteld om als quasi-particuliere organisaties te opereren en diensten te verlenen zoals advies en technologieontwikkeling. Sommige zijn 'afgesplitst' van de grotere instellingen om hun eigen semi-particuliere ondernemingen op te richten, waardoor de overdracht van wetenschappelijk en technologisch personeel uit de publieke sector naar deze semi-particuliere instellingen wordt bevorderd. Een relatief nieuwe universiteit, de Tôn Đức Thắng Universiteit die werd gebouwd in 1997, heeft al 13 centra voor technologieoverdracht en diensten opgezet die samen goed zijn voor 15% van de universiteitsinkomsten. Veel van deze onderzoekscentra dienen als waardevolle intermediairs die openbare onderzoeksinstellingen, universiteiten en bedrijven overbruggen.

Toerisme

Foto van Hội An, een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een belangrijke toeristische bestemming
Hội An, een UNESCO World Heritage Site, is een belangrijke toeristische bestemming.

Toerisme is een belangrijk onderdeel van de economische activiteit in het land en draagt ​​7.5% bij aan het totale BBP. Vietnam ontving in 13 ongeveer 2017 miljoen toeristen, een stijging van 29.1% ten opzichte van het voorgaande jaar, waarmee het een van de snelst groeiende toeristische bestemmingen ter wereld is. Het overgrote deel van de toeristen in het land, zo'n 9.7 miljoen, kwam uit Azië; namelijk China (4 miljoen), Zuid-Korea (2.6 miljoen), en Japan (798,119). Vietnam trekt ook veel bezoekers uit Europa, met bijna 1.9 miljoen bezoekers in 2017; waar de meeste Europese bezoekers vandaan kwamen Rusland (574,164), gevolgd door de Verenigd Koninkrijk (283,537) Frankrijk (255,396), en Duitsland (199,872). Andere belangrijke internationale aankomsten naar nationaliteit zijn de Verenigde Staten (614,117) en Australië (370,438).

De meest bezochte bestemming in Vietnam is de grootste stad, Ho Chi Minh City, met meer dan 5.8 miljoen internationale aankomsten, gevolgd door Hanoi met 4.6 miljoen en Hạ Lang, inclusief Hạ Long Bay met 4.4 miljoen aankomsten. Alle drie staan ​​ze in de top 100 van meest bezochte steden ter wereld. Vietnam is de thuisbasis van acht UNESCO-werelderfgoed. In 2018, Reizen + Vrije tijd gerangschikt Hội An als een van 's werelds top 15 beste bestemmingen om te bezoeken.

Infrastructuur

transport

Een groot deel van het moderne transportnetwerk van Vietnam kan zijn oorsprong vinden in het Franse koloniale tijdperk, toen het werd gebruikt om het transport van grondstoffen naar de belangrijkste havens. Het werd uitgebreid uitgebreid en gemoderniseerd na de opdeling van Vietnam. Het wegennet van Vietnam omvat nationale wegen die op centraal niveau worden beheerd, provinciale wegen die op provinciaal niveau worden beheerd, districtswegen die op districtsniveau worden beheerd, stedelijke wegen die door steden en dorpen worden beheerd en gemeentewegen die op gemeentelijk niveau worden beheerd. In 2010 had het wegennet van Vietnam een ​​totale lengte van ongeveer 188,744 kilometer (117,280 mijl), waarvan 93,535 kilometer (58,120 mijl) asfalt wegen bestaande uit rijks-, provinciale en gewestwegen. De lengte van het nationale wegennet is ongeveer 15,370 kilometer (9,550 mijl) waarvan 15,085 kilometer (9,373 mijl) verhard is. Het provinciale wegennet heeft ongeveer 27,976 kilometer (17,383 mijl) verharde wegen, terwijl 50,474 kilometer (31,363 mijl) districtswegen verhard zijn.

Foto van de internationale luchthaven Tan Son Nhat
Internationale luchthaven Tan Son Nhat is de drukste luchthaven van het land.

Fietsen, motorfietsen en scooters blijven de meest populaire vormen van wegvervoer in het land, een erfenis van de Fransen, hoewel het aantal in particulier bezit auto's is de laatste jaren toegenomen. Openbare bussen die worden geëxploiteerd door particuliere bedrijven zijn voor een groot deel van de bevolking de belangrijkste manier van reizen over lange afstanden. Verkeersongelukken blijven het belangrijkste veiligheidsprobleem van Vietnamees transport, waarbij dagelijks gemiddeld 30 mensen het leven verliezen. Verkeerscongestie is een groeiend probleem in zowel Hanoi als Ho Chi Minh City, vooral met de groei van het individuele autobezit. De belangrijkste langlaufspoordienst van Vietnam is de Hereniging Express van Ho Chi Minh-stad naar Hanoi, een afstand van bijna 1,726 kilometer (1,072 mijl). Vanuit Hanoi vertakken spoorlijnen zich naar het noordoosten, noorden en westen; de oostelijke lijn loopt van Hanoi naar Hạ Long Bay, de noordelijke lijn van Hanoi naar Thaise Nguyen, en de noordoostelijke lijn van Hanoi naar Lào Cai. In 2009 tekenden Vietnam en Japan een overeenkomst om een hogesnelheidstrein-Shinkansen (ultrasnelle trein) - met behulp van Japanse technologie. Vietnamese ingenieurs werden naar Japan gestuurd om training te krijgen in de bediening en het onderhoud van hogesnelheidstreinen. De geplande spoorlijn wordt een 1,545 kilometer (960 mijl) lange expresroute die in totaal 23 stations bedient, waaronder Hanoi en Ho Chi Minh City, waarbij 70% van de route over bruggen en door tunnels loopt. De treinen rijden met een maximale snelheid van 350 kilometer (220 mijl) per uur. Plannen voor de hogesnelheidslijn zijn echter uitgesteld nadat de Vietnamese regering besloot prioriteit te geven aan de ontwikkeling van zowel de Hanoi en Ho Chi Minh City metro's en in plaats daarvan wegennetwerken uit te breiden.

Foto als een kraan in de haven van Hai Phong
De haven van Hai Phong is een van de grootste en drukste containerhavens van Vietnam.

Vietnam exploiteert 20 grote civiele luchthavens, waaronder drie internationale gateways: Noi Bai in Hanoi, Da Nang internationale luchthaven in Đà Nẵng en Tan Son Nhato in Ho Chi Minh-stad. Tan Son Nhat is de grootste luchthaven van het land en verwerkt het grootste deel van het internationale passagiersverkeer. Volgens een door de regering goedgekeurd plan zal Vietnam tegen 2025 nog eens zeven internationale luchthavens hebben Vinh internationale luchthaven, Internationale luchthaven Phu Bai, Cam Ranh International Airport, Internationale luchthaven Phu Quoc, Cat Bi internationale luchthaven, Kan internationale luchthaven en Internationale luchthaven Long Thanh. De geplande internationale luchthaven Long Thanh zal een jaarlijkse capaciteit hebben van 100 miljoen passagiers zodra deze in 2025 volledig operationeel is. Vietnam Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij in staatseigendom, onderhoudt een vloot van 86 passagiersvliegtuigen en streeft ernaar om er tegen 170 2020 te exploiteren. Verschillende particuliere luchtvaartmaatschappijen zijn ook actief in Vietnam, waaronder Lucht Mekong, Bamboo Airways, Jetstar Pacific Airlines, VASCO en VietJet Air. Als kustland heeft Vietnam veel grote zeehavens, waaronder Cam Ranh, Đà Nẵng, Hai Phong, Ho Chi Minh Stad, Hạ Lang, Qui Nhơn, Vng Tau, Cua Lo en Nha Trang. Verder landinwaarts speelt het uitgebreide netwerk van rivieren van het land een sleutelrol in het vervoer op het platteland met meer dan 47,130 kilometer (29,290 mijl) bevaarbare waterwegen het vervoeren van veerboten, aken en watertaxi's.

Energie

Foto van de Son La Dam
Zoon La Dam in Noord-Vietnam, de grootste hydro-elektrische dam in Zuidoost-Azië

De energiesector in Vietnam wordt grotendeels gedomineerd door de staat Vietnam Elektriciteitsgroep (EVN). Vanaf 2017 vormde EVN ongeveer 61.4% van het stroomopwekkingssysteem van het land met een totale stroomcapaciteit van 25,884 MW. Andere energiebronnen zijn PetroVietnam (4,435MW), Vinacomine (1,785 MW) en 10,031 MW van bouwen bedienen overdragen (BOT) investeerders.

Het grootste deel van de stroom van Vietnam wordt door een van beide opgewekt waterkracht or fossiele energie zoals steenkool, olie en gaszodat diesel, kleine waterkracht en hernieuwbare energie levert de rest. De Vietnamese regering was van plan om een kernreactor als het pad om vast te stellen een andere bron voor elektriciteit van kernenergie. Het plan werd eind 2016 verlaten toen een meerderheid van de Nationale Vergadering tegen het project stemde vanwege de wijdverbreide publieke bezorgdheid over radioactieve besmetting.

De huishoudelijke gassector in Vietnam wordt gedomineerd door PetroVietnam, dat bijna 70% van de binnenlandse markt van het land voor vloeibaar petroleum gas (LPG). Sinds 2011 exploiteert het bedrijf ook vijf energiecentrales voor hernieuwbare energie, waaronder de Nhơn Trạch 2 Thermal Power Plant (750 MW), Phú Quý Wind Power Plant (6 MW), Hủa Na Hydro-power Plant (180 MW), Dakdrinh Hydro-power Centrale (125 MW) en Vũng Áng 1 thermische centrale (1,200 MW).

Volgens statistieken van British Petroleum (BP) staat Vietnam op de lijst van de 52 landen die dat wel hebben bewezen reserves ruwe olie. In 2015 bedroeg de reserve ongeveer 4.4 miljard vaten, waarmee Vietnam op de eerste plaats stond in Zuidoost-Azië, terwijl de bewezen gasreserves waren ongeveer 0.6 biljoen kubieke meter (tcm) en stonden daarna op de derde plaats in Zuidoost-Azië Indonesië en Maleisië.

telecommunicatieverbinding

Telecommunicatiediensten in Vietnam worden volledig geleverd door de Vietnam Post en Telecommunications General Corporation (nu de VNPT Groep) dat is een Staatsbedrijven bedrijf. De VNPT behield zijn monopolie tot 1986. De telecomsector werd hervormd in 1995 toen de Vietnamese regering een concurrentiebeleid begon te voeren met de oprichting van twee binnenlandse telecommunicatiebedrijven, de Military Electronic and Telecommunication Company (Viettel, dat volledig in handen is van het Vietnamese Ministerie van Defensie) en de Saigon Post and Telecommunication Company (SPT of SaigonPostel), waarvan 18% in handen is van VNPT. Het monopolie van de VNPT werd uiteindelijk in 2003 door de regering beëindigd met de uitvaardiging van een decreet. In 2012 waren Viettel de drie grootste telecomoperators in Vietnam, Vinaphone en MobiFone. De overige bedrijven inbegrepen: EVNTelecom, Vietnammobiel en S-fone. Met de verschuiving naar een meer marktgerichte economie, wordt de telecommunicatiemarkt in Vietnam voortdurend hervormd om aan te trekken buitenlandse investeringen, waaronder het leveren van diensten en het opzetten van landelijke telecominfrastructuur.

Watervoorziening en sanitaire voorzieningen

Stroom die van een heuvel stroomt met een brug eroverheen
Op het platteland van Vietnam, leidingwater systemen worden beheerd door een grote verscheidenheid aan instellingen, waaronder een nationale organisatie, volkscommissies (lokale overheid), gemeenschapsgroepen, coöperaties en particuliere bedrijven.

Vietnam heeft 2,360 rivieren met een gemiddelde jaarlijkse afvoer van 310 miljard . Het regenseizoen is goed voor 70% van de afvoer van het jaar. Het grootste deel van het land is stedelijk watervoorziening systemen zijn ontwikkeld zonder goed beheer in de afgelopen 10 jaar. Op basis van een onderzoek uit 2008 door de Vietnam Water Supply and Sewerage Association (VWSA), overtrof de bestaande waterproductiecapaciteit de vraag, maar is de dekking nog steeds schaars. Het grootste deel van de infrastructuur voor de levering van schoon water is niet breed ontwikkeld. Het is alleen beschikbaar voor een klein deel van de bevolking, aangezien ongeveer een derde van de 727 districtssteden een vorm van waterleiding heeft. Er is ook bezorgdheid over de veiligheid van bestaande watervoorraden voor stedelijke en landelijke watervoorzieningssystemen. De meeste industriële fabrieken geven hun onbehandeld af afvalwater direct in de waterbronnen. Als de overheid geen maatregelen neemt om het probleem aan te pakken, wordt het meeste huishoudelijk afvalwater ongezuiverd terug in het milieu geloosd en vervuilt het de oppervlaktewater.

In de afgelopen jaren zijn er enige inspanningen en samenwerking geweest tussen lokale en buitenlandse universiteiten om de toegang tot veilig water in het land te ontwikkelen door introductie waterfiltratie systemen. Er is een groeiende bezorgdheid onder de lokale bevolking over de ernstige volksgezondheidsproblemen die verband houden met waterverontreiniging veroorzaakt door vervuiling en de hoge niveaus van arseen in grondwater bronnen. De regering van Nederland heeft steun verleend en zijn investeringen voornamelijk gericht op watergerelateerde sectoren, waaronder waterzuivering projecten. met betrekking tot sanering, heeft 78% van de Vietnamese bevolking toegang tot "verbeterde" sanitaire voorzieningen-94% van de stedelijke bevolking en 70% van de plattelandsbevolking. Volgens een onderzoek uit 21 hebben echter nog steeds ongeveer 2015 miljoen mensen in het land geen toegang tot "verbeterde" sanitaire voorzieningen. In 2018 zei het ministerie van Bouw dat de watervoorzienings- en rioleringsindustrie van het land hi-tech methodes en informatietechnologie (IT) tot sanitaire problemen, maar kreeg te maken met problemen zoals beperkte financiering, klimaatverandering en vervuiling. Het ministerie van Volksgezondheid heeft ook aangekondigd dat er vanaf juni 2019 waterinspectie-eenheden in het hele land zullen worden opgericht. Inspecties moeten zonder voorafgaande kennisgeving worden uitgevoerd, aangezien er elk jaar veel gevallen zijn gemeld van gezondheidsproblemen veroorzaakt door slechte of vervuilde watervoorraden en onhygiënische omstandigheden. .

Gezondheid

Ontwikkeling van de levensverwachting in Vietnam sinds 1950

In 2015 had 97% van de bevolking toegang tot verbeterde waterbronnen. In 2016, Vietnamees staatsburger levensverwachting stond op 80.9 jaar voor vrouwen en 71.5 jaar voor mannen, en de kindersterfte tarief was 17 per 1,000 levendgeborenen. Sinds de opdeling heeft Noord-Vietnam een ​​openbaar gezondheidssysteem opgezet dat reikt tot in de Verenigde Staten gehucht niveau. Na de nationale hereniging in 1975 werd een landelijke gezondheidsdienst opgericht. Eind jaren tachtig ging de kwaliteit van de zorg enigszins achteruit als gevolg van budgettaire krapte, een verschuiving van verantwoordelijkheid naar de provincies en de invoering van tarieven. Ontoereikende financiering heeft ook bijgedragen aan een tekort aan verpleegkundigen, vroedvrouwen en ziekenhuisbedden; in 2000 had Vietnam slechts 24.7 ziekenhuisbedden per 10,000 mensen voordat het in 23.7 daalde tot 2005, zoals vermeld in het jaarverslag van Vietnamees ministerie van Volksgezondheid. Het omstreden gebruik van herbiciden als chemisch wapen door de Amerikaanse militairen tijdens de oorlog tastbaar, langdurig achtergelaten gevolgen voor het Vietnamese volk die vandaag in het land voortduren. Het leidde er bijvoorbeeld toe dat drie miljoen Vietnamezen gezondheidsproblemen kregen, een miljoen geboorteafwijkingen die rechtstreeks werden veroorzaakt door blootstelling aan de chemische stof en dat 24% van het Vietnamese land werd ontbladerd.

Sinds het begin van de jaren 2000 heeft Vietnam aanzienlijke vooruitgang geboekt in de strijd malaria. Het sterftecijfer voor malaria daalde in 1990 tot ongeveer vijf procent van het equivalent in de jaren negentig, nadat het land verbeterde medicijnen en behandelingen tegen malaria had geïntroduceerd. Tuberculose Het aantal gevallen van (tbc) neemt echter toe. Tbc is daarna de op één na meest besmettelijke ziekte van het land geworden luchtweggerelateerde ziekte. Met een geïntensiveerd vaccinatieprogramma, betere hygiëne en buitenlandse hulp hoopt Vietnam het aantal tbc-gevallen en nieuwe tbc-infecties fors terug te dringen. In 2004 dekten overheidssubsidies ongeveer 15% van de zorgkosten. Dat jaar kondigden de Verenigde Staten aan dat Vietnam een ​​van de 15 staten zou zijn die financiering zouden ontvangen als onderdeel van hun wereldwijde aids-hulpplan. Het volgende jaar had Vietnam 101,291 gediagnosticeerd human immunodeficiency virus (hiv)gevallen, waarvan 16,528 doorgroeiden naar verworven immuundeficiëntiesyndroom (AIDS); 9,554 zijn overleden. Het werkelijke aantal hiv-positieven wordt veel hoger geschat. In het land worden dagelijks gemiddeld tussen de 40 en 50 nieuwe besmettingen gemeld. In 2007 was naar schatting 0.4% van de bevolking besmet met hiv en dit cijfer is sinds 2005 stabiel gebleven. Er wordt meer wereldwijde hulp verleend Het Wereldfonds voor de bestrijding van aids, tuberculose en malaria om de verspreiding van de ziekte in het land tegen te gaan. In september 2018 drong het Hanoi People's Committee er bij de burgers van het land op aan te stoppen met eten hond en kattenvlees omdat het ziekten zoals kan veroorzaken hondsdolheid en leptospirose. Meer dan 1,000 winkels in de hoofdstad Hanoi bleken beide soorten vlees te verkopen. Het besluit leidde tot positieve reacties onder Vietnamezen op social media, hoewel sommigen opmerkten dat de consumptie van hondenvlees bij veel mensen een ingesleten gewoonte zal blijven.

Educatie

Vietnam heeft een uitgebreid door de staat gecontroleerd netwerk van scholen, hogescholen en universiteiten en een groeiend aantal particuliere en gedeeltelijk geprivatiseerde instellingen. Algemeen onderwijs in Vietnam is onderverdeeld in vijf categorieën: kleuterschool, basisscholen, middelbare scholen, middelbare scholen en universiteiten. In het hele land is een groot aantal openbare scholen gebouwd om de nationale opvoeding te verhogen alfabetiseringsgraad, die in 90 2008% bedroeg. De meeste universiteiten zijn gevestigd in de grote steden Hanoi en Ho Chi Minh City en het onderwijssysteem van het land ondergaat voortdurend een reeks hervormingen door de overheid. Basisopleiding in het land is relatief gratis voor de armen, hoewel sommige gezinnen nog steeds moeite hebben om het collegegeld voor hun kinderen te betalen zonder enige vorm van publieke of particuliere hulp. Hoe dan ook, het aantal inschrijvingen op scholen in Vietnam behoort tot de hoogste ter wereld. Het aantal hogescholen en universiteiten is in de jaren 2000 dramatisch gestegen van 178 in 2000 tot 299 in 2005. In het hoger onderwijs verstrekt de overheid gesubsidieerde leningen aan studenten via de nationale bank, hoewel er grote zorgen zijn over de toegang tot de leningen en de lasten op studenten om ze terug te betalen.Sinds 1995 is het aantal inschrijvingen in het hoger onderwijs vertienvoudigd tot meer dan 2.2 miljoen met 84,000 docenten en 419 instellingen voor hoger onderwijs. Een aantal buitenlandse universiteiten exploiteert privécampussen in Vietnam, waaronder Harvard University (Verenigde Staten) en de Royal Melbourne Institute of Technology (Australië). De sterke betrokkenheid van de regering bij het onderwijs heeft geleid tot een aanzienlijke groei, maar moet nog worden volgehouden om academici te behouden. In 2018 bevindt zich een definitief stadium van goedkeuring van een decreet over de autonomie van universiteiten waardoor ze onafhankelijk kunnen opereren zonder ministeriële controle. Het kabinet zal blijven investeren in onderwijs om vooral de armen toegang te geven tot basisonderwijs.

Demografie

Vietnam bevolkingspiramide in 2019

Etnische groepen van Vietnam

  Vietnamees (85.32%)
  Overig (14.68%)

Vanaf 2021, de bevolking van Vietnam bedraagt ​​ongeveer 97.5 miljoen mensen. De bevolking was aanzienlijk gegroeid sinds de volkstelling van 1979, waaruit bleek dat de totale bevolking van het herenigde Vietnam 52.7 miljoen bedroeg. Volgens de volkstelling van 2019 bedroeg de bevolking van het land 96,208,984. Op basis van de volkstelling van 2019 woont 65.6% van de Vietnamese bevolking op het platteland, terwijl slechts 34.4% in stedelijke gebieden woont. De gemiddelde groei van de stedelijke bevolking is de laatste tijd toegenomen, wat voornamelijk wordt toegeschreven aan migratie en snelle verstedelijking. De dominante Viet of Kinh etnische groep vormen 82,085,826 mensen of 85.32% van de bevolking. Het grootste deel van hun bevolking is geconcentreerd in het land alluviale delta's en kustvlakten. Als etnische meerderheidsgroep hebben de Kinh een aanzienlijke politieke en economische invloed op het land. Desondanks is Vietnam ook de thuisbasis van verschillende etnische groepen, waaronder 54 zijn officieel erkend, Waaronder Hmong, Dao, Tay, Thais en nung. Veel etnische minderheden zoals de Muong, die nauw verwant zijn aan de Kinh, wonen in de hooglanden die tweederde van het grondgebied van Vietnam beslaan.

Andere hooglanders in het noorden migreerden tussen 1300 en 1800 vanuit Zuid-China. Sinds de opdeling van Vietnam is de bevolking van de centrale Hooglanden was bijna uitsluitend Degar (waaronder meer dan 40 tribale groepen); de Zuid-Vietnamese regering voerde destijds echter een programma uit om Kinh te hervestigen in inheemse gebieden. De Hoa (etnisch Chinese) en Khmer Krom mensen zijn voornamelijk laaglanders. Gedurende de geschiedenis van Vietnam kwamen veel Chinezen grotendeels uit Zuid China, naar het land gemigreerd als bestuurders, kooplieden en zelfs vluchtelingen. Sinds de hereniging in 1976 resulteerde een toename van het communistische beleid in het hele land in de nationalisatie en confiscatie van eigendommen, vooral van de Hoa in het zuiden en de rijken in steden. Dit leidde ertoe dat velen van hen Vietnam verlieten. Bovendien, met de verslechtering van Chinees-Vietnamese betrekkingen na de grens invasie door de Chinese regering in 1979 waren veel Vietnamezen op hun hoede voor de bedoelingen van de Chinese regering. Dit zorgde er indirect voor dat meer Hoa-mensen in het noorden het land verlieten.

Urbanisatie

Ho Chi Minh City's District 1 skyline 's nachts gefotografeerd
District 1, Ho Chi Minh Stad

Het aantal mensen dat in 2019 in verstedelijkte gebieden woont, is 33,122,548 mensen (met een verstedelijkingspercentage van 34.4%). Sinds 1986 is de verstedelijking in Vietnam snel gestegen nadat de Vietnamese regering het economische programma Đổi Mới had geïmplementeerd, het systeem in een socialistisch systeem had veranderd en eigendomsrechten had geliberaliseerd. Als gevolg hiervan vergrootten Hanoi en Ho Chi Minh City (de twee grote steden in respectievelijk de Rode Rivierdelta en Zuidoost-regio's) hun aandeel in de totale stedelijke bevolking van respectievelijk 8.5% en 24.9% tot respectievelijk 15.9% en 31%. De Vietnamese regering, via haar bouw ministerie, voorspelt dat het land tegen 45 een verstedelijkingspercentage van 2020% zal hebben, hoewel volgens de volkstelling van 34.4 werd bevestigd dat het slechts 2019% zou zijn. Verstedelijking zou een positieve correlatie hebben met economische groei. Elk land met hogere verstedelijkingspercentages heeft een hoger BBP-groeipercentage. Bovendien vindt de verstedelijkingsbeweging in Vietnam voornamelijk plaats tussen de plattelandsgebieden en de zuidoostelijke regio van het land. Ho Chi Minh-stad heeft een groot aantal migranten ontvangen, voornamelijk dankzij beter weer en economische kansen.

Foto van het grote aantal hoogbouw in het westen van Hanoi
Verstedelijking in het westen van Hanoi

Een studie toont ook aan dat migranten van het platteland naar de stad een hogere levensstandaard hebben dan zowel niet-migranten op het platteland als niet-migranten in stedelijke gebieden. Dit leidt tot veranderingen in economische structuren. In 1985 vormde de landbouw 37.2% van het BBP van Vietnam; in 2008 was dat aantal gedaald tot 18.5%. In 1985 maakte de industrie slechts 26.2% uit van het BBP van Vietnam; in 2008 was dat aantal gestegen tot 43.2%. Verstedelijking helpt ook om basisvoorzieningen te verbeteren die de levensstandaard van mensen verhogen. Toegang tot elektriciteit groeide van 14% van het totale aantal huishoudens met elektriciteit in 1993 tot meer dan 96% in 2009. Wat de toegang tot zoet water betreft, blijkt uit gegevens van 65 nutsbedrijven dat in 12 slechts 2002% van de huishoudens in het door hen bestreken gebied toegang had tot het waternetwerk; in 2007 was meer dan 70% van de bevolking aangesloten. Hoewel verstedelijking veel voordelen heeft, heeft het enkele nadelen omdat het meer verkeer en lucht- en waterverontreiniging veroorzaakt.

Veel Vietnamezen gebruiken bromfietsen voor transport, omdat ze relatief goedkoop en gemakkelijk te bedienen zijn. Het is bekend dat hun grote aantallen verkeersopstoppingen en luchtverontreiniging in Vietnam veroorzaken. Alleen al in de hoofdstad steeg het aantal bromfietsen van 0.5 miljoen in 2001 naar 4.7 miljoen in 2013. Met een snelle ontwikkeling zijn er fabrieken ontstaan ​​die indirect de lucht en het water vervuilen. Een voorbeeld is de 2016 Vietnam-ramp met zeeleven veroorzaakt door de Formosa Ha Tinh-staal Bedrijf dat illegaal giftig industrieel afval in de oceaan loost. Hierdoor kwamen veel vissen om het leven en werden mariene habitats in Vietnamese wateren vernietigd, wat resulteerde in grote verliezen voor de economie van het land. De overheid komt tussenbeide en probeert oplossingen te vinden om de luchtvervuiling te verminderen door het aantal motorfietsen te verminderen en het openbaar vervoer uit te breiden. Het heeft meer regels ingevoerd voor afval behandeling door fabrieken. Hoewel de autoriteiten ook schema's hebben voor het ophalen van verschillende soorten afval, is afvalverwijdering een ander probleem dat wordt veroorzaakt door verstedelijking. De hoeveelheid vast afval die in stedelijke gebieden van Vietnam wordt gegenereerd, is tussen 200 en 2003 met meer dan 2008% toegenomen. Industrieel vast afval was goed voor 181% van die toename. Een van de inspanningen van de overheid omvat pogingen om campagnes te promoten die de lokale bevolking aanmoedigen om te sorteren huisvuilaangezien afval sorteren wordt nog steeds niet beoefend door het grootste deel van de Vietnamese samenleving.

 
Rang Naam Provincie Pop. Rang Naam Provincie Pop.
Ho Chi Minh City
Ho Chi Minh City
Hanoi
Hanoi
1 Ho Chi Minh City Gemeente 8,993,082 11 Tan Uyen Binh Duong 466,053 Haiphong
Haiphong
Can Tho
Can Tho
2 Hanoi Gemeente 8,053,663 12 Nha Trang Khanh Hoa 422,601
3 Haiphong Gemeente 2,028,514 13 Doe een Binh Duong 403,760
4 Can Tho Gemeente 1,235,171 14 Buon Ma Thuot Dak Lak 375,590
5 Da Nang Gemeente 1,134,310 15 Thanh Hoa Thanh Hoa 359,910
6 Biên Hoa Nng Nai 1,055,414 16 Vng Tau Bà Rịa-Vũng Tàu 357,124
7 Thủ Đức Ho Chi Minh City 1,013,795 17 Thaise Nguyen Thaise Nguyen 340,403
8 Tint Tint 652,572 18 Vinh Nghe An 339,114
9 Thuan An Binh Duong 508,433 19 Dit doe je Binh Duong 321,607
10 Hai Duong Hai Duong 508,190 20 Hạ Lang Quảng Ninh 300,267
  1. ^ Sommige steden werden opgericht of uitgebreid na de 2019 telling werd uitgevoerd, waaronder Thủ Đức, Tint, Thuận An, Hải Dương, Dĩ An, en Hạ Long.

Godsdienst

Religie in Vietnam (2019)

  Vietnamese volksreligie of geen religie (86.32%)
  Boeddhisme (4.79%)
  Katholicisme (6.1%)
  protestantisme (1.0%)
  Hoahaoïsme (1.02%)
  Caodaism (0.58%)
  Islam (0.07%)
  Anderen (0.12%)

Volgens artikel 70 van de grondwet van Vietnam uit 1992 genieten alle burgers ervan vrijheid van geloof en godsdienst. Alle religies zijn gelijk voor de wet en elk gebedsruimte wordt beschermd door de Vietnamese staatswet. Religieuze overtuigingen mogen niet worden misbruikt om staatswetten en -beleid te ondermijnen. Volgens een onderzoek uit 2007 81% van de Vietnamese bevolking geloofde niet in een god. Op basis van bevindingen van de regering in 2009 is het aantal religieuze mensen met 932,000 toegenomen. De officiële statistieken, gepresenteerd door de Vietnamese regering aan de Speciale rapporteur van de Verenigde Naties in 2014 geven aan dat het totale aantal aanhangers van erkende religies ongeveer 24 miljoen bedraagt ​​op een totale bevolking van bijna 90 miljoen. Volgens het algemene bureau voor de statistiek van Vietnam in 2019, boeddhisten goed voor 4.79% van de totale bevolking, Katholieken 6.1% Protestanten 1.0% Hoahao-boeddhisten 1.02%, en Caodaism volgers 0.58%. Andere religies omvat islam, Bahá'ís en Hindoeïsme, wat neerkomt op minder dan 0.2% van de bevolking.

De meerderheid van de Vietnamezen volgt geen enkele georganiseerde religie, hoewel velen van hen een vorm van religie in acht nemen Vietnamese volksreligie. confucianisme als een systeem van sociale en ethische filosofie heeft nog steeds bepaalde invloeden in het moderne Vietnam. Mahayana is de dominante tak van het boeddhisme, terwijl Theravada wordt voornamelijk beoefend door de Khmer-minderheid. Ongeveer 8 tot 9% van de bevolking is christen - bestaande uit rooms-katholieken en protestanten. Het katholicisme werd in de 16e eeuw in Vietnam geïntroduceerd en werd stevig verankerd door jezuïeten missionarissen (voornamelijk Portugees en Italiaans) in de 17e eeuw van dichtbij Portugees Macau. Frans missionarissen (van de Parijse Maatschappij voor Buitenlandse Missies) samen met Spaans missionarissen (van de Dominicaanse Orde van de buurvrouw Spaans Oost-Indië) zocht actief bekeerlingen in de 18e, 19e en eerste helft van de 20e eeuw. Een aanzienlijk aantal Vietnamese mensen, vooral in het zuiden, zijn ook aanhangers van twee inheemse religies van syncretic Caodaism en quasi-boeddhistisch Hoahaoïsme. Het protestantisme werd pas onlangs verspreid door Amerikaanse en Canadese missionarissen in de 20e eeuw; de grootste protestantse denominatie is de Evangelische Kerk van Vietnam. Ongeveer 770,000 protestanten in het land behoren tot etnische minderheden, vooral het hoogland berg mensen en Hmong-mensen. Hoewel het een van de minderheidsgodsdiensten van het land is, is het protestantisme de snelst groeiende religie in Vietnam, met een groei van 600% in de afgelopen decennia. Er bestaan ​​​​verschillende andere minderheidsreligies in Vietnam, waaronder: Bani, sunni en niet-confessioneel delen van de islam die voornamelijk onder de etnische bevolking wordt beoefend Cham minderheid. Er zijn ook een paar Kinh-aanhangers van de islam, andere minderheidsaanhangers van Baha'i, evenals Hindoes onder de Cham'S.

Talen

De nationale taal van het land is Vietnamees, een toon Austroaziatische taal (Mon-Khmer), dat door de meerderheid van de bevolking wordt gesproken. In zijn vroege geschiedenis werd Vietnamees schrift gebruikt Chinese letters (kanji) voor een reeks Chinese karakters met een andere betekenis, bekend als chữ Nom ontwikkeld tussen de 7e en 13e eeuw. Het volksepos Truyện Kiều (Het verhaal van Kieu, oorspronkelijk bekend als Đoạn trường tân thanh) door Nguyen Du werd geschreven in chữ Nom. Wat is er aan de hand, het geromaniseerde Vietnamese alfabet, werd in de 17e eeuw ontwikkeld door Jezuïet missionarissen zoals Francisco de Pina en Alexandre de Rhodos met behulp van de alfabetten van de Taal van de liefde, in het bijzonder de Portugees alfabet, dat later tijdens de Franse koloniale periode op grote schaal werd gebruikt door Vietnamese instellingen.

De minderheidsgroepen in Vietnam spreken verschillende talen, waaronder: Tay, Mng, Cham, Khmer, Chinese, nung en Hmong. De bergbeklimmer volkeren van de centrale Hooglanden spreken ook een aantal verschillende talen, sommige behorend tot de Austroaziatische en andere tot de Maleis-Polynesisch taal families. In de afgelopen jaren zijn er een aantal gebarentalen ontwikkeld in de grote steden.

Een voorbeeld van traditionele Vietnamese kalligrafie
Vietnamese kalligrafie in het Latijnse alfabet

De Frans, een erfenis van de koloniale overheersing, wordt door veel geschoolde Vietnamezen als tweede taal gesproken, vooral onder de oudere generatie en degenen die in de eerste generatie zijn opgeleid Zuid-Vietnam, waar het een hoofdtaal was in administratie, onderwijs en handel. Vietnam blijft een volwaardig lid van de Internationale Organisatie van de Francofonie (de Francophonie) en het onderwijs heeft de belangstelling voor de taal nieuw leven ingeblazen. RussianEn in mindere mate Duits, Tsjechisch en Pools zijn bekend bij sommige Noord-Vietnamezen wiens families tijdens de Koude Oorlog banden hadden met het Oostblok. Met verbeterde betrekkingen met westerse landen en recente hervormingen in het Vietnamese bestuur, Engels wordt steeds vaker als tweede taal gebruikt en de studie van Engels is nu op de meeste scholen verplicht naast of in plaats van Frans. De populariteit van Japanse, Korean en Mandarijn Chinees zijn ook gegroeid als de banden van het land met andere Oost-Aziatisch naties zijn sterker geworden. Derdeklassers kunnen een van de zeven talen (Engels, Russisch, Frans, Chinees, Japans, Koreaans, Duits) als hun eerste vreemde taal kiezen. In Vietnam eindexamen middelbare school, kunnen studenten hun examen vreemde talen afleggen in een van de bovengenoemde talen.

Culture

De stadsschouwburg in Ho Chi Minh-stad
De Gemeentelijk theater (Saigon Opera House) in Ho Chi Minh-stad

Vietnamese cultuur wordt beschouwd als onderdeel van Sinosfeer. De cultuur van Vietnam heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld vanuit de inheemse oudheid Ơông Sơn cultuur met natte rijstteelt als economische basis. Sommige elementen van de cultuur van het land hebben een Chinese oorsprong, gebaseerd op elementen van confucianisme, Mahāyāna-boeddhisme en Taoïsme in haar traditionele politieke systeem en filosofie. De Vietnamese samenleving is rond gestructureerd het dorp (voorouderlijke dorpen); alle Vietnamese mark een gemeenschappelijke voorouderlijke verjaardag op de tiende dag van de derde maanmaand. De invloed van Chinese cultuur zoals Cantonese, Hakka, Hokkien en Hainanees culturen is duidelijker in het noorden, waar het boeddhisme sterk verweven is met de populaire cultuur. Ondanks dit zijn er Chinatowns in het zuiden, zoals in Chợ Lớn, waar veel Chinezen hebben onderling getrouwd met Kinh en zijn niet van elkaar te onderscheiden. In de centrale en zuidelijke delen van Vietnam, sporen van Champa en Khmer-cultuur worden bewezen door de overblijfselen van ruïnes, artefacten zowel binnen hun bevolking als de opvolger van de oudheid Sa Huỳnh-cultuur. In de afgelopen eeuwen zijn westerse culturen populair geworden onder recente generaties Vietnamezen.

Foto van twee meisjes die een traditioneel Vietnamees wit schooluniform dragen, de áo dài - beiden houden de nón lá vast, een kegelvormige hoed
Vietnamees traditioneel wit schooluniform voor meisjes in het land, de áo dai met de toevoeging van geen woord, een kegelvormige hoed

De traditionele aandachtspunten van de Vietnamese cultuur zijn gebaseerd op menselijkheid (nhân nghĩa) en harmonie (stropdas) waarin familie- en gemeenschapswaarden hoog in het vaandel staan. Vietnam vereert een aantal belangrijke culturele symbolen, zoals Vietnamese draak die is afgeleid van krokodil en slang beeldspraak; Vietnams nationale vader, Lc Long Quân wordt afgebeeld als een heilige draak. De lạc is een heilige vogel die de nationale moeder van Vietnam vertegenwoordigt Âu Cơ. Andere prominente afbeeldingen die ook worden vereerd, zijn de zeeschildpad, buffel en paard. Veel Vietnamezen geloven ook in de bovennatuurlijk en spiritualisme waar ziekte kan worden veroorzaakt door a vervloeken or tovenarij of veroorzaakt door het niet naleven van een religieuze ethiek. Traditionele artsen, amuletten en andere vormen van spirituele bescherming en religieuze praktijken kunnen worden gebruikt om de zieke te behandelen. In de moderne tijd is het culturele leven van Vietnam sterk beïnvloed door door de overheid gecontroleerde media en culturele programma's. Gedurende vele decennia werden buitenlandse culturele invloeden, vooral die van westerse afkomst, gemeden. Maar sinds de recente reformatie heeft Vietnam een ​​grotere blootstelling gezien aan het naburige Zuidoost-Azië, Oost-Azië en ook aan de westerse cultuur en media.

De belangrijkste Vietnamese formele jurk, de áo dai wordt gedragen voor speciale gelegenheden zoals bruiloften en religieuze festivals. Wit áo dai is het vereiste uniform voor meisjes op veel middelbare scholen in het hele land. Andere voorbeelden van traditionele Vietnamese kleding zijn: de vier-Shirt, een vierdelige damesjurk; de áo ngũ, een vorm van de Geachte in vijfdelige vorm, meestal gedragen in het noorden van het land; de ja, het ondergoed van een vrouw; de áo bà ba, landelijk werken "pyjama" voor mannen en vrouwen; de áo gấm, een formele tuniek van brokaat voor overheidsrecepties; en de áo de, een variant van de áo gấm gedragen door bruidegoms op bruiloften. Traditionele hoofddeksels omvatten de standaard conische geen woord en de "lampenkap-achtige" niet quai thao. In het toerisme omvat een aantal populaire culturele toeristische bestemmingen de eerste Keizerlijke stad Huế Werelderfgoed of Nationaal park Phong Nha-Kẻ Bàng, Hội An en Mijn zoon, kustgebieden zoals Nha Trang, de grotten van Hạ Long Bay en de Marble Mountains.

Literatuur

Een rol met een Vietnamese draak
Vietnamese draak op Keizer Khải nh's c. 1917 naar binnen scrollen British Library Collectie

Vietnamese literatuur heeft een eeuwenlange geschiedenis en het land kent een rijke traditie van volksliteratuur gebaseerd op de typische poëtische vorm van zes tot acht verzen genaamd volk die zich meestal richt op dorpsvoorouders en helden. Er is geschreven literatuur gevonden die dateert uit de 10e eeuw Ngô-dynastie, met opmerkelijke oude auteurs, waaronder: Nguyen Trai, Trần Hưng o, Nguyen Du en Nguyễn nh Chiểu. Sommige literaire genres spelen een belangrijke rol in theatervoorstellingen, zoals niet meer in ca trù. Er zijn ook enkele poëtische vakbonden gevormd in Vietnam, zoals de tao đàn. Vietnamese literatuur is de laatste tijd beïnvloed door westerse stijlen, met de eerste literaire transformatiebeweging van thơ mới ontstaan ​​in 1932. Vietnamese volksliteratuur is een vermenging van vele vormen. Het is niet alleen een mondelinge traditie, maar een vermenging van drie media: verborgen (alleen bewaard in de herinnering van volksauteurs), vast (geschreven) en getoond (uitgevoerd). Volksliteratuur bestaat meestal in vele versies, wordt mondeling doorgegeven en heeft onbekende auteurs. Mythen bestaan ​​uit verhalen over bovennatuurlijke wezens, helden, scheppende goden en weerspiegelen het standpunt van oude mensen over het menselijk leven. Ze bestaan ​​uit scheppingsverhalen, verhalen over hun ontstaan ​​(Lc Long Quân en Âu Cơ), cultuur helden (Zoon Tinh en Thủy Tinh) die respectievelijk een berg- en watergeest worden genoemd en vele andere folkloristische verhalen.

Muziek

Op een podium treden drie muzikanten op.
Ca trù trio-optreden in Noord-Vietnam

Traditionele Vietnamese muziek varieert tussen de noordelijke en zuidelijke regio's van het land. Noordelijke klassieke muziek is de oudste muzikale vorm van Vietnam en is traditioneel formeler. De oorsprong van Vietnamese klassieke muziek kan worden herleid tot de Mongoolse invasies in de 13e eeuw toen de Vietnamezen een Chinese opera gezelschap. Vietnam is door de geschiedenis heen het zwaarst getroffen door de Chinese muzikale traditie samen met die van Japan, Korea en Mongolië. Nhã nhạc is de meest populaire vorm van keizerlijke hofmuziek, Cheo is een vorm van algemeen satirisch muziektheaterzodat Xẩm or hát xẩm (xẩm zingen) is een soort Vietnamees volksmuziek. Quan họ (alternatieve zang) is populair in de eerste Provincie Hà Bắc (die nu is onderverdeeld in Bac Ninh en Bac Giang provincies) en in heel Vietnam. Een andere vorm van muziek genaamd Hát chầu van or hoe zit het met wordt gebruikt om geesten op te roepen tijdens ceremonies. Dit is wat je kunt doen is een moderne vorm van Vietnamees volksmuziek die ontstond in de jaren 1950, terwijl ca trù (ook gekend als hát ả đào) is een populaire volksmuziek. Hoe kan worden gezien als de zuidelijke stijl van Quan họ. Er is een scala aan traditionele instrumenten, waaronder de monochord (een monochord citer), De đàn gao (een tweesnarige viool met kokosnootlichaam), en de đàn nguyệt (een tweesnarige maan met frets luit). In de afgelopen tijd zijn er enige pogingen gedaan om Vietnamese traditionele muziek - vooral volksmuziek - te mixen met moderne muziek om nationale muziek nieuw leven in te blazen en te promoten in de moderne context en om de jongere generaties kennis te laten maken met de traditionele muziekinstrumenten en zangstijlen van Vietnam. Bolero muziek is sinds de jaren dertig populair geworden in het land, zij het met een andere stijl: een combinatie van traditionele Vietnamese muziek met westerse elementen. In de 21e eeuw, de moderne Vietnamees popmuziek industrie bekend als V-pop bevat elementen van vele populaire genres over de hele wereld, zoals elektronische, dansen en R & B.

Keuken

Foto's van een phở-noedelschotel, een chè thái-fruitdessert, een chả giò-loempia en een bánh mì-sandwich
Enkele van de opmerkelijke Vietnamese gerechten, met de klok mee vanaf rechtsboven: phở noedels, chè thái fruitdessert, chả giò loempia, en banh mì sandwich

Traditioneel is de Vietnamese keuken gebaseerd op vijf fundamentele smaakelementen (Vietnamees: vijf kruiden): pittig (metaal), zuur (hout), bitter (vuur), zout (water) en zoet (aarde). Veel voorkomende ingrediënten zijn: vissaus, garnalen pasta, sojasaus, rijst, verse kruiden, fruit en groenten. Vietnamese recepten gebruiken: citroengras, gember, munt, Vietnamese munt, lange koriander, Saigon kaneel, chili in vogelvlucht, Limoen en basilicum bladeren. De traditionele Vietnamese keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten, minimaal gebruik van olie en afhankelijkheid van kruiden en groenten; het wordt beschouwd als een van de gezondste keukens ter wereld. Het gebruik van vleeswaren zoals varkensvlees, rundvlees en kip was in het verleden relatief beperkt. In plaats daarvan zoetwatervissen, schaaldieren (met name krabben), En weekdieren werd veel gebruikt. Vissaus, sojasaus, garnalensaus en limoenen behoren tot de belangrijkste smaakstoffen. Vietnam heeft een sterke straat eten cultuur, met 40 populaire gerechten die in het hele land te vinden zijn. Veel opmerkelijke Vietnamese gerechten zoals gỏi cuốn (sla broodje), banh cuốn (rijstnoedelbroodje), goede lach (rijstvermicellisoep) en phở noedels zijn afkomstig uit het noorden en werden door migranten uit het noorden in Midden- en Zuid-Vietnam geïntroduceerd. Lokaal voedsel in het noorden is vaak minder pittig dan zuidelijke gerechten, aangezien het koudere noordelijke klimaat de productie en beschikbaarheid van kruiden beperkt. Zwarte peper wordt vaak gebruikt in plaats van chili's om pittige smaken te produceren. Vietnamese drankjes worden in het zuiden ook meestal koud geserveerd ijsblokjes, vooral tijdens de jaarlijkse hete seizoenen; in het noorden daarentegen hebben warme dranken meer de voorkeur in een kouder klimaat. Enkele voorbeelden van Vietnamese basisdranken zijn onder meer ca phê đá (Vietnamese ijskoffie), ca phê trứng (eierkoffie), gezouten citroen (gezouten limoensap), rijstwijn (kleefrijstwijn), suikerrietsap (suikerrietsap) en trà sen (Vietnamese lotusthee).

Media

Afgebeeld is het logo van de staatsomroep Vietnam Television.
Vietnam televisie (VTV), de belangrijkste staatstelevisie station

De mediasector in Vietnam wordt gereguleerd door de overheid op grond van de Publicatiewet van 2004. Algemeen wordt aangenomen dat de mediasector van het land wordt gecontroleerd door de regering en de officiële communistische partijlijn volgt, hoewel sommige kranten relatief uitgesproken zijn. De Stem van Vietnam (VOV) is de officiële nationale radio-omroepdienst van de staat, die internationaal uitzendt via kortegolf met behulp van gehuurde zenders in andere landen en uitzendingen verzorgt vanaf haar website, terwijl Vietnam televisie (VTV) is de landelijke televisieomroep. Sinds 1997 heeft Vietnam het publiek gereguleerd internet uitgebreide toegang met zowel legale als technische middelen. De resulterende lockdown wordt algemeen aangeduid als de "Bamboe Firewall". Het samenwerkingsproject OpenNet-initiatief classificeert het niveau van online politieke censuur in Vietnam als "alomtegenwoordig", terwijl Reporters Without Borders (RWB) beschouwt Vietnam als een van de 15 wereldwijde "internetvijanden". Hoewel de regering van Vietnam volhoudt dat dergelijke censuur noodzakelijk is om het land te beschermen tegen obscene of seksueel expliciete inhoud, worden ook veel politieke en religieuze websites geblokkeerd die geacht worden het staatsgezag te ondermijnen.

Vakanties en festivals

Een grote ronde witte stoffen band versierd met rode figuren en afbeeldingen voor Tết
special Tet decoratie in het land gezien tijdens de vakantie

Het land kent elf nationale erkende feestdagen. Deze omvatten: Nieuwjaarsdag op 1 januari; Vietnamees Nieuwjaar (Tet) van de laatste dag van de laatste maanmaand tot de vijfde dag van de eerste maanmaand; Festival van de Hùng Koningen op de 10e dag van de derde maanmaand; Herenigingsdag op 30 april; Internationale Dag van de Arbeid op 1 mei; En Nationale Dag op 2 september. Gedurende Tet, zullen veel Vietnamezen uit de grote steden terugkeren naar hun dorpen voor familiereünies en om te bidden voor overleden voorouders. Oudere mensen geven de jongeren meestal een gelukkig geld (rode envelop) terwijl speciaal vakantievoedsel, zoals bánh chưng (rijstwafel) in een vierkante vorm samen met verschillende soorten gedroogd fruit, worden in het huis gepresenteerd voor bezoekers. Vele andere festivals worden gedurende de seizoenen gevierd, waaronder de Lantern Festival (Tết Nguyên Tiêu), Medio herfst festival (Medio herfst festival) en diverse tempel- en natuurfestivals. In de hooglanden, Olifantenrace-festivals worden jaarlijks gehouden tijdens de voorjaar; ruiters rijden ongeveer 1.6 km (0.99 mijl) op hun olifanten en de winnende olifant krijgt suikerriet. Traditionele Vietnamese bruiloften blijven zeer populair en worden vaak gevierd door buitenlandse Vietnamees in westerse landen. In Vietnam is trouwjurk beïnvloed door westerse stijlen, met het dragen van wit trouwjurken en zwart jassen; er zijn er echter ook velen die nog steeds de voorkeur geven aan Vietnamese traditionele huwelijkskostuums voor traditionele ceremonies.

Sport

De Vovinam, kim ke en binh định vechtsporten zijn wijdverspreid in Vietnam, terwijl voetbal is de populairste sport van het land. Haar Nationaal team won de ASEAN voetbalkampioenschap tweemaal binnen 2008 en 2018 en bereikte de kwartfinales of AFC Asian Cup 2019, zijn jeugdteam van onder-23 werd de nummer twee van 2018 AFC U-23 kampioenschap en bereikte de vierde plaats in 2018 Aziatische spellen, Terwijl de onder-20 wist zich te kwalificeren 2017 FIFA U-20 Wereldbeker voor het eerst in hun voetbalgeschiedenis. Het nationale voetbal damesteam domineert traditioneel ook de Zuidoost-Aziatische Spelen, samen met zijn belangrijkste rivaal, Thailand. Andere westerse sporten zoals badminton, tennis, volleybal, tafeltennis en schaakspel zijn ook erg populair. Vietnam heeft deelgenomen aan de Olympische Zomerspelen sinds 1952, toen het concurreerde als de staat Vietnam. Na de opdeling van het land in 1954 deed alleen Zuid-Vietnam mee aan de spelen en stuurde atleten naar de 1956 en 1972 Olympische Spelen. Sinds de hereniging van Vietnam in 1976 doet het mee als de Socialistische Republiek Vietnam en neemt het elke Olympische Zomerspelen bij van 1988 verder. Het huidige Olympisch Comité van Vietnam werd opgericht in 1976 en erkend door de Internationaal Olympisch Comité (IOC) in 1979. Vietnam heeft nooit deelgenomen aan de Olympische Winterspelen. In 2016 won Vietnam hun eerste gouden medaille op de Olympische Spelen. Basketbal is een steeds populairdere sport geworden in Vietnam, vooral in Vietnam Ho Chi Minh City, Hanoi en Soc Trang.

Zie ook

Opmerkingen

  1. ^ In werking sinds 1 januari 2014.
  2. ^ De spelling "Vietnam" of de volledige Vietnamese vorm "Việt Nam" wordt soms in het Engels gebruikt door lokale en door de overheid beheerde media. "Vietnam" is in feite formeel aangewezen en erkend door de Regering van Vietnam Verenigde Naties en International Organization for Standardization als de gestandaardiseerde landnaam. Zie ook andere spellingen.
  3. ^ Als alternatief de Socialistische Republiek Vietnam met de andere spelling voor "Vietnam"
    Vietnamees: Cộng hòa Xã hội chủ nghĩa Vietnam.
  4. ^ a b Aanvankelijk Gia Long verzocht om de naam "Nam Việt", maar de Jiaqing keizer geweigerd.
  5. ^ Noch de Amerikaanse regering, noch de staat Vietnam van Ngô Đình Diệm ondertekenden iets op de Conferentie van Genève in 1954. De niet-communistische Vietnamese delegatie maakte krachtig bezwaar tegen elke deling van Vietnam; de Fransen accepteerden echter het voorstel van de Việt Minh dat Vietnam wordt verenigd door verkiezingen onder toezicht van "lokale commissies". De Verenigde Staten, met steun van Zuid-Vietnam en Verenigd Koninkrijk, tegengegaan met het "Amerikaanse plan", die voorzien Verenigde Naties- begeleide herenigingsverkiezingen. Het plan werd echter verworpen door Sovjet- en andere communistische delegaties.
  6. ^ Bekijk Lijst met landen en afhankelijkheden per gebied.

Referenties

  1. ^ "Vietnam". The World Factbook. Centrale Inlichtingendienst. 18 april 2023. Ontvangen 27 april 2023.
  2. ^ a b c d e f g h i Algemeen bureau voor de statistiek van Vietnam 2019.
  3. ^ "Verslag 2019 over internationale godsdienstvrijheid: Vietnam". US Department of State.
  4. ^ Grondwet van Vietnam 2014.
  5. ^ "Thông cáo báo chí về tình hình kinh tế - xã hội quý IV và năm 2022". Algemeen bureau voor de statistiek van Vietnam.
  6. ^ a b c d e f Internationaal Monetair Fonds.
  7. ^ Wereldbank 2018c.
  8. ^ "Menselijk Ontwikkelingsrapport 2021/2022" (PDF). Verenigde Naties Ontwikkelings Programma. 8 september 2022. Ontvangen Maart 3 2023.
  9. ^ a b Brindley, Erica Vos (2015). Het oude China en de percepties en identiteiten van Yue aan de zuidelijke grens, ca. 400 v.Chr. - 50 n.Chr.​ Cambridge University Press. p. 27. De term "Yue" overleeft vandaag in de naam van de Vietnamese staat (yue nan越南, of "Viet zuiden" - "Viet van het Zuiden", - zoals de Vietnamezen het waarschijnlijk opvatten; of "Zuiden van de Viet" - zoals de Chinezen hebben het waarschijnlijk meegenomen
  10. ^ a b Woods 2002, p. 38.
  11. ^ a b c Norman & Mei 1976.
  12. ^ a b c d Meacham 1996.
  13. ^ Yue Hashimoto 1972, p. 1.
  14. ^ Knoblock & Riegel 2001, p. 510.
  15. ^ Liebermann 2003, p. 405.
  16. ^ Fan 1976, p. 510.
  17. ^ Shaofei & Guoqing 2016.
  18. ^ a b Oei 2004, p. 932.
  19. ^ Tonnesson & Antlov 1996, p. 117.
  20. ^ Tonnesson & Antlov 1996, p. 126.
  21. ^ Derevianko, AP; Kandyba, AV; Nguyen, Khac Su; Gladyshev, SA; Nguyen, Gia Doi; Lebedev, VA; Tsjecha, AM; Rybalko, AG; Charevich, VM; Tsybankov, AA (21 september 2018). "De ontdekking van een bifaciale industrie in Vietnam". Archeologie, etnologie en antropologie van Eurazië. 46 (3): 3-21. twee:10.17746 / 1563-0110.2018.46.3.003-021. S2CID 229297187.
  22. ^ Marwick, Ben; Pham, Zoon Thanh; Brouwer, Rachel; Wang, Li-Ying (14 augustus 2021). "Tektite geoarcheologie op het vasteland van Zuidoost-Azië". PCI Archeologie. twee:10.31235/osf.io/93fpa. S2CID 243640447.
  23. ^ Mc Kinney 2009.
  24. ^ Akazawa, Aoki en Kimura 1992, p. 321.
  25. ^ Rabett 2012, p. 109.
  26. ^ Dennell & Porr2014, p. 41.
  27. ^ Matsumura et al. 2008, p. 12.
  28. ^ Matsumura et al. 2001.
  29. ^ Oxenham & Tayles2006, p. 36.
  30. ^ Nguyen 1985, p. 16.
  31. ^ Karlström & Källén 2002, p. 83.
  32. ^ Oxenham & Buckley2015, p. 329.
  33. ^ a b Hoogam 1984.
  34. ^ a b Nang Chung en Giang Hai 2017, p. 31.
  35. ^ de Laet & Herrmann 1996, p. 408.
  36. ^ a b c Calò 2009, p. 51.
  37. ^ Kirnan 2017, p. 31.
  38. ^ Cooke, Li & Anderson 2011, p. 46.
  39. ^ Pelle 2002, p. 151.
  40. ^ Cottrell xnumx, p. 14.
  41. ^ Đức Trần & Thư Hà 2000, p. 8.
  42. ^ Ja 2016, p. 62.
  43. ^ Holmgren 1980.
  44. ^ Taylor 1983, p. 30.
  45. ^ Pelle 2002, p. 177.
  46. ^ Cottrell xnumx, p. 15.
  47. ^ Thái Nguyên & Mừng Nguyẽ̂n 1958, p. 33.
  48. ^ Chesneaux 1966, p. 20.
  49. ^ anon. 1972, p. 24.
  50. ^ Tuyet Tran & Reid 2006, p. 32.
  51. ^ Hiẻ̂n Lê 2003, p. 65.
  52. ^ Hong Lien en Sharrock 2014, p. 55.
  53. ^ a b Kirnan 2017, p. 226.
  54. ^ Cottrell xnumx, p. 16.
  55. ^ Hong Lien en Sharrock 2014, p. 95.
  56. ^ Keyes 1995, p. 183.
  57. ^ Hong Lien en Sharrock 2014, p. 111.
  58. ^ Hong Lien en Sharrock 2014, p. 120.
  59. ^ Kirnan 2017, p. 265.
  60. ^ Anderson & Whitmore 2014, p. 158.
  61. ^ a b Voor 2011, p. 13.
  62. ^ Ooi & Anh Tuan 2015, p. 212.
  63. ^ a b Phuong Linh 2016, p. 39.
  64. ^ Anderson & Whitmore 2014, p. 174.
  65. ^ Leonardus 1984, p. 131.
  66. ^ a b Oei 2004, p. 356.
  67. ^ a b c Hoàng 2007, p. 50.
  68. ^ a b Tran 2018.
  69. ^ Hoàng 2007, p. 52.
  70. ^ Hoàng 2007, p. 53.
  71. ^ Lee 1998, p. 89.
  72. ^ Lockard 2010, p. 479.
  73. ^ Tran 2017, p. 27.
  74. ^ McLeod 1991, p. 22.
  75. ^ Woods 2002, p. 42.
  76. ^ Cortada 1994, p. 29.
  77. ^ Mojarro, Jorge (10 maart 2020). "De dag dat de Filippino's Saigon veroverden". De Manila Times.
  78. ^ Kees 2012, p. 46.
  79. ^ Kees 2012, blz. 49-50.
  80. ^ McLeod 1991, p. 61.
  81. ^ Oei 2004, p. 520.
  82. ^ Kook 2001, p. 396.
  83. ^ Frankum 2011, p. 172.
  84. ^ Nhu Nguyen 2016, p. 37.
  85. ^ Richardson 1876, p. 269.
  86. ^ Kees 2012, p. 53.
  87. ^ Anh Ngo 2016, p. 71.
  88. ^ Quach Langlet 1991, p. 360.
  89. ^ Ramsay xnumx, p. 171.
  90. ^ Zinoman 2000.
  91. ^ Lim 2014, p. 33.
  92. ^ Breed 2002, p. 112.
  93. ^ Khánh Huỳnh 1986, p. 98.
  94. ^ Odell & Castillo2008, p. 82.
  95. ^ Thomas 2012.
  96. ^ Miller 1990, p. 293.
  97. ^ Gettleman et al. 1995, p. 4.
  98. ^ Thanh Niên 2015.
  99. ^ Vietnam Net 2015.
  100. ^ a b Jos 1992, p. 95.
  101. ^ a b c d e Snoek 2011, p. 192.
  102. ^ Gun 2014, p. 270.
  103. ^ Marcel 2007, p. 175.
  104. ^ Smith 2007, p. 6.
  105. ^ Marcel 2007, p. 124.
  106. ^ Tonnesson 2011, p. 66.
  107. ^ Wacht 2012, p. 89.
  108. ^ Grind 1971, p. 134.
  109. ^ Grind 1971, p. 119.
  110. ^ Grind 1971, p. 140.
  111. ^ Kort 2017, p. 96.
  112. ^ Olson 2012, p. 43.
  113. ^ DK 2017, p. 39.
  114. ^ a b c van Dijk et al. 2013, p. 68.
  115. ^ Guttman, John (25 juli 2013). "Waarom steunde Zweden de Vietcong?". Geschiedenis Net. Ontvangen 25 september 2019.
  116. ^ Mozes 2017, p. 56.
  117. ^ a b Turner 1975, p. 143.
  118. ^ Gittinger 1959.
  119. ^ Vu 2007.
  120. ^ Heneghan 1969, p. 160.
  121. ^ Turner 1975, p. 177.
  122. ^ Crozier 1955.
  123. ^ Turner 1975, blz. 174-178.
  124. ^ Gilbert2013, p. 292.
  125. ^ a b Jukes 1973, p. 209.
  126. ^ a b Olsen 2007, p. 92.
  127. ^ Khoo 2011, p. 27.
  128. ^ Mühlenbeck & Mühlenbeck 2012, p. 221.
  129. ^ Willbanks 2013, p. 53.
  130. ^ Duy Hinh & Dinh Tho 2015, p. 238.
  131. ^ Isserman & Bowman 2009, p. 46.
  132. ^ Alterman 2005, p. 213.
  133. ^ Lewy 1980.
  134. ^ Gibbons2014, p. 166.
  135. ^ Lee 2012, p. 67.
  136. ^ Gillette 2011.
  137. ^ Dallek 2018.
  138. ^ Turner 1975, p. 251.
  139. ^ Frankum 2011, p. 209.
  140. ^ Eggleston 2014, p. 1.
  141. ^ Geschiedenis 2018.
  142. ^ Tukker 2011, p. 749.
  143. ^ Brigham 1998, p. 86.
  144. ^ The New York Times 1976.
  145. ^ Hirschman, Preston & Manh Loi 1995.
  146. ^ Schenon 1995.
  147. ^ Obermeyer, Murray & Gakidou 2008.
  148. ^ Dohrenwend et al. 2018, p. 69.
  149. ^ "VIETNAMSE VLUCHTELINGEN GEZET OP 1.4 MILJOEN". The New York Times. 26 januari 1975. ISSN 0362-4331. Ontvangen 9 augustus 2021.
  150. ^ Elliot 2010, blz. 499, 512-513.
  151. ^ Sagan & Denny 1982.
  152. ^ Woordvoerder-Review 1977, p. 8.
  153. ^ Moise 1988, p. 12.
  154. ^ Kissi 2006, p. 144.
  155. ^ Meggle 2004, p. 166.
  156. ^ Hampton 1996, p. 175.
  157. ^ Khoo 2011, p. 131.
  158. ^ a b BBC Nieuws 1997.
  159. ^ Van Phúc 2014.
  160. ^ Murray1997, blz. 24-25.
  161. ^ a b c Bich-lening 2007.
  162. ^ Hoe 2016, p. 20.
  163. ^ Goodkind 1995.
  164. ^ Gallup 2002.
  165. ^ a b Wagstaff, van Doorslaer & Watanabe 2003.
  166. ^ Davies, Nick (2015). "Vietnam 40 jaar later: hoe een communistische overwinning plaats maakte voor kapitalistische corruptie". The Guardian.
  167. ^ Nasuchon 2008, p. 7.
  168. ^ Beschermde gebieden en ontwikkelingspartnerschap 2003, p. 13.
  169. ^ Fröhlich et al. 2013, p. 5.
  170. ^ Programma voor natuurlijke hulpbronnen en milieu 1995, p. 56.
  171. ^ Vietnam Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling 2007.
  172. ^ HuuChiem 1993, p. 180.
  173. ^ Minh Hoang et al. 2016.
  174. ^ HuuChiem 1993, p. 183.
  175. ^ Hong Truong, Ye & Stive 2017, p. 757.
  176. ^ Vietnamese waterenzone.
  177. ^ Cosslett & Cosslett 2017, p. 13.
  178. ^ Van De et al. 2008.
  179. ^ Hong Phuong 2012, p. 3.
  180. ^ Vietnam Nieuws 2016.
  181. ^ Vietnam Ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme 2014.
  182. ^ Boobbyer & Spooner 2013, p. 173.
  183. ^ Cosslett & Cosslett 2013, p. 13.
  184. ^ Anh 2016a.
  185. ^ The Telegraph.
  186. ^ Vu 1979, p. 66.
  187. ^ Riehl & Augstein 1973, p. 1.
  188. ^ a b Buleen 2017.
  189. ^ Vietnam Net 2018a.
  190. ^ 'Vietnamezen verbaasd over besneeuwde noordelijke bergen'. VnExpress. 11 januari 2021.
  191. ^ a b Thi Anho.
  192. ^ Over land 2017.
  193. ^ "Rapport: Overstroomde toekomst: wereldwijde kwetsbaarheid voor zeespiegelstijging erger dan eerder werd aangenomen". klimaatcentraal.org​ 29 oktober 2019. Gearchiveerd van het origineel op 2 november 2019. Ontvangen 3 november 2019.
  194. ^ a b c d e f Vietnamese Nationale Milieudienst.
  195. ^ UNESCO Werelderfgoedconventie 1994.
  196. ^ UNESCO Werelderfgoedconventie 2003.
  197. ^ Pha Le 2016.
  198. ^ BirdLife International 2016.
  199. ^ Kinver 2011.
  200. ^ a b Dal 2017.
  201. ^ Dang Vu & Nielsen 2018.
  202. ^ Nam Dang & Nielsen 2019.
  203. ^ Banout et al. 2014.
  204. ^ a b Cerre 2016.
  205. ^ Bruin 2018.
  206. ^ Agentschap Frankrijk-Pers 2016.
  207. ^ MacLeod 2012.
  208. ^ Verenigde Staten Bureau voor Internationale Ontwikkeling.
  209. ^ Steward 2018.
  210. ^ Vietnam Nieuws 2018.
  211. ^ Nikkei Aziatische Beoordeling 2018.
  212. ^ NHK Wereld-Japan 2018.
  213. ^ Agent Orange-record.
  214. ^ Grantham, HS; et al. (2020). "Antropogene modificatie van bossen betekent dat slechts 40% van de resterende bossen een hoge ecosysteemintegriteit heeft - aanvullend materiaal". Nature Communications. 11 (1): 5978. Bibcode:2020NatCo..11.5978G. twee:10.1038/s41467-020-19493-3. ISSN 2041-1723. PMC 7723057. PMID 33293507.
  215. ^ Berg et al. 2007.
  216. ^ Merola et al. 2014.
  217. ^ Miguel en Roland 2005.
  218. ^ Britse afdeling voor internationale ontwikkeling 2017.
  219. ^ LM-rapport 2000.
  220. ^ Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties 2018.
  221. ^ Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken 2006.
  222. ^ Van Thanh 2016.
  223. ^ Tao xnumx.
  224. ^ a b c d e f Regering van Vietnam (II).
  225. ^ Groenveld 1994, p. 204.
  226. ^ Baccini, Impullitti & Malesky 2017.
  227. ^ The Economist 2008.
  228. ^ Ambassade van Vietnam in de VS.
  229. ^ Vietnamees Wetboek van Strafrecht 1999.
  230. ^ a b c Thayer 1994.
  231. ^ Thanh Hai 2016, p. 177.
  232. ^ Ministerie van Buitenlandse Zaken van Vietnam 2018.
  233. ^ Ministerie van Buitenlandse Zaken van Vietnam 2013.
  234. ^ a b Ministerie van Buitenlandse Zaken van Vietnam 2007.
  235. ^ Ministerie van Buitenlandse Zaken van Vietnam 2014.
  236. ^ Dayley 2018, p. 98.
  237. ^ Mitchell 1995.
  238. ^ Petrol 2012.
  239. ^ Smith 2005, p. 386.
  240. ^ Instituut voor Regionale Studies 2001, p. 66.
  241. ^ Vietnamese Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  242. ^ Garamone 2016.
  243. ^ Hoet 2020.
  244. ^ Cor 2019.
  245. ^ Tran 2020.
  246. ^ Taylor & Rutherford2011, p. 50.
  247. ^ Jan 2016.
  248. ^ a b Stem van Vietnam 2016.
  249. ^ The Economic Times 2018.
  250. ^ The Japan Times 2015.
  251. ^ Stem van Vietnam 2018b.
  252. ^ Rusland Ministerie van Defensie 2018.
  253. ^ The Telegraph 2012.
  254. ^ Verenigde Naties Verdragscollectie.
  255. ^ Giap 2017.
  256. ^ a b BBC Nieuws 2009.
  257. ^ Mijndans 2009.
  258. ^ "VIETNAM - UN ACT". VN-Wet.
  259. ^ 'Vrouwen, kinderen en baby's: mensenhandel naar China neemt toe'. Azië nieuws. 11 juli 2019.
  260. ^ "Mensenhandelprobleem in Vietnam is te groot om te negeren". De diplomaat. 8 november 2019.
  261. ^ Japans Ministerie van Land, Infrastructuur, Transport en Toerisme.
  262. ^ Cornell University.
  263. ^ Kim Phuong 2014, p. 1.
  264. ^ Kimura 1986.
  265. ^ Adhikari, Kirkpatrick & Weiss 1992, p. 249.
  266. ^ Ngoc Vo & Le 2014, p. 7.
  267. ^ Van Tho 2003, p. 11.
  268. ^ Litvack, Litvack & Rondinelli 1999, p. 31.
  269. ^ Freeman xnumx.
  270. ^ Litvack, Litvack & Rondinelli 1999, p. 33.
  271. ^ a b Van Tho 2003, p. 5.
  272. ^ Hoang Vuong & Dung Tran 2009.
  273. ^ Hoang Vuong 2014.
  274. ^ Breed 2002, p. 66.
  275. ^ Internationaal Monetair Fonds 1999, p. 23.
  276. ^ Cockburn 1994.
  277. ^ Pincus 2015, P. 27; dit artikel verwijst naar de zogenaamde "Ventilatie voor overschot"theorie van de internationale handel.
  278. ^ Heerlijkheid, p. 13.
  279. ^ Aziatische Ontwikkelingsbank 2010, p. 388.
  280. ^ Thanh Niên 2010.
  281. ^ Vierra & Vierra 2011, p. 5.
  282. ^ a b Vandemoortele & Vogel 2010.
  283. ^ a b Cuong Le et al. 2010, p. 23.
  284. ^ H. Dang & Glewwe 2017, p. 9.
  285. ^ Vandemoortele 2010.
  286. ^ UPI. com 2013.
  287. ^ Fong Sam 2010, p. 26.
  288. ^ Vietnam Nieuws 2018b.
  289. ^ Vietnam Persbureau 2018.
  290. ^ Tuổi Trẻ Nieuws 2012.
  291. ^ Vietnam Net 2016a.
  292. ^ Mei 2017.
  293. ^ Stem van Vietnam 2018c.
  294. ^ Nielsen 2007, p. 1.
  295. ^ Zomers 2014.
  296. ^ Truong, Vo & Nguyen 2018, p. 172.
  297. ^ "Visserij Landprofiel: Vietnam". Zuidoost-Aziatisch visserijontwikkelingscentrum. 2018 juni. Ontvangen 24 april 2021.
  298. ^ a b DigInfo 2007.
  299. ^ a b Borel 2010.
  300. ^ Vietnam Nieuws 2010.
  301. ^ Różycka-Tran & Anh Tran 2014, p. 123.
  302. ^ Koblitz 2009, p. 198.
  303. ^ CNRS 2010.
  304. ^ Koppes 2010.
  305. ^ Vietnam Nationaal Ruimtecentrum 2016.
  306. ^ Vietnam Academie van Wetenschap en Technologie 2017.
  307. ^ Raslan 2017.
  308. ^ UNESCO-mediadiensten 2016.
  309. ^ "Wereldwijde Innovatie-index 2021". Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom. Verenigde Naties. Ontvangen Maart 5 2022.
  310. ^ "Wereldwijde Innovatie-index 2019". www.wipo.int. Ontvangen 2 september 2021.
  311. ^ "RTD - Artikel". ec.europa.eu. Ontvangen 2 september 2021.
  312. ^ "Wereldwijde innovatie-index". INSEAD Kennis​ 28 oktober 2013. Gearchiveerd van het origineel op 2 september 2021. Ontvangen 2 september 2021.
  313. ^ a b c d UNESCO-publicatie, blz. 713-714.
  314. ^ a b Vietnam Algemeen Bureau voor de Statistiek 2018.
  315. ^ Quy 2018.
  316. ^ Terzian 2018.
  317. ^ Boef 2014, p. 7.
  318. ^ a b c Vietnam Algemeen Bureau voor de Statistiek 2010.
  319. ^ Huu Duc et al. 2013, p. 2080.
  320. ^ Vietnam Algemeen Bureau voor de Statistiek 2011.
  321. ^ Linh Le & Anh Trinh 2016.
  322. ^ Sohr et al. 2016, p. 220.
  323. ^ a b Kin 2018.
  324. ^ The Japan Times 2009.
  325. ^ Vietnam+ 2008.
  326. ^ The Nation 2018.
  327. ^ a b Vietnam Net 2018b.
  328. ^ Zuidoost-Azië Iron and Steel Institute 2009.
  329. ^ Besteed 2017.
  330. ^ Tatarski 2017.
  331. ^ Hang 2016, p. 1.
  332. ^ Vietnam Investeringsbeoordeling 2018.
  333. ^ Ha, Giang & Denslow 2012.
  334. ^ Index Mundi 2018.
  335. ^ Intellasie 2010.
  336. ^ Elektriciteit van Vietnam 2017, p. 10.
  337. ^ a b Elektriciteit van Vietnam 2017, p. 12.
  338. ^ Nguyen et al. 2016.
  339. ^ Nikkei Aziatische Beoordeling.
  340. ^ Viet Trung, Quoc Viet & Van Chat 2016, p. 70.
  341. ^ Viet Trung, Quoc Viet & Van Chat 2016, p. 64.
  342. ^ a b Pham 2015, p. 6.
  343. ^ Pham 2015, p. 7.
  344. ^ Vietnam Nieuws 2012.
  345. ^ Oxford-bedrijfsgroep 2017.
  346. ^ Ministerie van Internationale Handel van het Verenigd Koninkrijk 2017, p. 1.
  347. ^ a b Ministerie van Internationale Handel van het Verenigd Koninkrijk 2017, p. 2.
  348. ^ Technische Universiteit Sydney 2018.
  349. ^ Rijksoverheid 2016.
  350. ^ Rijksoverheid 2018.
  351. ^ Anh 2018.
  352. ^ UNICEF 2015.
  353. ^ Vietnam Nieuws 2018c.
  354. ^ Vietnam Nieuws 2018d.
  355. ^ Index Mundi 2016.
  356. ^ Wereldbank 2016a.
  357. ^ Wereldbank 2016b.
  358. ^ Wereldbank 2017.
  359. ^ De Harvard Crimson 1972.
  360. ^ Trung Chien 2006, p. 65.
  361. ^ BBC Nieuws 2005.
  362. ^ Habermann 2014.
  363. ^ Gustafsson 2010, p. 125.
  364. ^ Van Nam et al. 2005.
  365. ^ Trinh et al. 2016.
  366. ^ a b McNeil 2016.
  367. ^ Lieberman & Wagstaff 2009, p. 40.
  368. ^ Veel in 2005, p. 4.
  369. ^ Vietnam Vrouwenunie 2005.
  370. ^ Wereldbank 2018a.
  371. ^ BBC Nieuws 2018.
  372. ^ UNICEF.
  373. ^ Ha Trân 2014.
  374. ^ Wereldbank 2013.
  375. ^ Wereldbank 2015.
  376. ^ Pham 2012.
  377. ^ Chapman & Liu 2013.
  378. ^ de Mora & Wood 2014, p. 55.
  379. ^ Vietnam Net 2016b.
  380. ^ a b c Jones 1998, p. 21.
  381. ^ VN Departement voor Economische en Sociale Zaken.
  382. ^ Frazer 1980.
  383. ^ Canada Ministerie van Burgerschap en Immigratie 2013, p. 1.
  384. ^ Regering van Vietnam (I).
  385. ^ a b Koskoff 2008, p. 1316.
  386. ^ Informatiecentrum voor culturele oriëntatie, p. 7.
  387. ^ Montagnard Mensenrechtenorganisatie.
  388. ^ a b Dodd en Lewis 2003, p. 531.
  389. ^ Ameri 1996.
  390. ^ Feinberg 2016.
  391. ^ Gaaf 1986.
  392. ^ Vietnam Algemeen Bureau voor de Statistiek 2009b, p. 117.
  393. ^ Wereldbank 2002.
  394. ^ Vietnam Algemeen Bureau voor de Statistiek 2009b, p. 102.
  395. ^ a b c d Cira et al. 2011, p. 194.
  396. ^ Tiëzzi 2016.
  397. ^ Begin 2018, p. 19.
  398. ^ Algemeen Bureau voor de Statistiek (2019). De resultaten van de 2019 Viet Nam Population and Housing Census (voltooide resultaten van de Vietnamese volkstelling en woningtelling). Statistische uitgeverij. ISBN 978-604-75-1532-5, Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) op 10 januari 2021. Ontvangen 20 oktober 2021.
  399. ^ "Nghị quyết số 1111/NQ-UBTVQH14 năm 2020 về việc sắp xếp các đơn vị hành chính cấp huyện, cấp xã và thành lập thành phố Thủ Đức thuộc Thành phố Hồ Chí Minh". 9 december 2020. Gearchiveerd van het origineel op 9 januari 2021. Ontvangen 23 juli 2021.
  400. ^ "Nghị quyết số 1264/NQ-UBTVQH14 năm 2021 về việc điều chỉnh địa giới hành chính các đơn vị hành chính cấp huyện và sắp xếp, thành lập các phường thuộc thành phố Huế, tỉnh Thừa Thiên Huế". 27 april 2021. Gearchiveerd van het origineel op 20 mei 2021. Ontvangen 23 juli 2021.
  401. ^ a b "Nghị quyết số 857/NQ-UBTVQH14 năm 2020 về việc thành lập thành phố Dĩ An, thành phố Thuận An of các phường thuộc thị xã Tân Uyên, tỉh D'nh". 10 januari 2020. Gearchiveerd van het origineel op 22 april 2021. Ontvangen 23 juli 2021.
  402. ^ "Nghị quyết số 788/NQ-UBTVQH14 năm 2019 về việc Sắp xếp các đơn vị hành chính cấp huyện, cấp xã thuộc tỉnh Hải Dương". 16 oktober 2019. Gearchiveerd van het origineel op 3 december 2019. Ontvangen 23 juli 2021.
  403. ^ "Nghị quyết số 837/NQ-UBTVQH14 năm 2019 về việc Sắp xếp các đơn vị hành chính cấp huyện, cấp xã thuộc tỉnh Quảng Ninh". 17 december 2019. Gearchiveerd van het origineel op 30 december 2019. Ontvangen 23 juli 2021.
  404. ^ a b Grondwet van Vietnam 1992.
  405. ^ Vietnamese verordening van overtuigingen en religie 2004.
  406. ^ Zuckerman 2007, p. 11.
  407. ^ Vietnam Algemeen Bureau voor de Statistiek 2009a.
  408. ^ Bielefeldt 2014.
  409. ^ Woods 2002, p. 34.
  410. ^ Kees 2012, blz. 42, 72.
  411. ^ Lamport 2018, p. 898.
  412. ^ Breed 2002, p. 168.
  413. ^ a b c Van Hoang 2017, p. 1.
  414. ^ Informatiecentrum voor culturele oriëntatie, blz. 5, 7.
  415. ^ Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken 2005.
  416. ^ Ky Phương & Lockhart 2011, p. 35.
  417. ^ Levinson & Christensen 2002, p. 89.
  418. ^ Sharma 2009, p. 48.
  419. ^ a b Zwartjes 2011, p. 292.
  420. ^ Choi 2013, p. 340.
  421. ^ Dinh Tham 2018, p. 67.
  422. ^ Ozolinš 2016, p. 130.
  423. ^ Jacobus 1998, p. 21.
  424. ^ Informatiecentrum voor culturele oriëntatie, p. 10.
  425. ^ Franse Senaat 1997.
  426. ^ Van van, p. 8.
  427. ^ Van van, p. 9.
  428. ^ Ministerie van Internationale Handel van het Verenigd Koninkrijk 2018.
  429. ^ Wai-ming 2002, p. 3.
  430. ^ Anh Dinh 2016, p. 63.
  431. ^ Hirano 2016.
  432. ^ Thống Nhất. "Nhà trường chọn 1 trong 7 thứ tiếng làm ngoại ngữ 1". Hànộimới. Gearchiveerd van het origineel op 21 juni 2022. Ontvangen Juni 21 2022.
  433. ^ Nguyễn, Tuệ (8 maart 2021). "Hoe kan het dat je 1 keer moet bellen?". Thanh Nien. Gearchiveerd van het origineel op 21 juni 2022. Ontvangen Juni 21 2022.
  434. ^ Ngọc Diệp (4 maart 2021). "Tiếng Hàn, tiếng Đức được đưa vào chương trình phổ thông, học sinh được tự chọn". Jeugd. Gearchiveerd van het origineel op 21 juni 2022. Ontvangen Juni 21 2022.
  435. ^ Phạm, mei (20 april 2022). "Các trường hợp được miễn thi ngoại ngữ kỳ thi tốt nghiệp THPT 2022" [Vrijstelling van de toets vreemde talen in het eindexamen van de middelbare school]. VietnamPlus. Gearchiveerd van het origineel op 21 juni 2022. Ontvangen Juni 21 2022.
  436. ^ Tung Hieu 2015, p. 71.
  437. ^ a b c Nhu Nguyen 2016, p. 32.
  438. ^ Eind 2001.
  439. ^ a b Grigoreva 2014, p. 4.
  440. ^ UNESCO immaterieel cultureel erfgoed 2012.
  441. ^ a b Zhu et al. 2017, p. 142.
  442. ^ a b McLeod & Thi Dieu 2001, p. 8.
  443. ^ Momoki 1996, p. 36.
  444. ^ Ky Phương & Lockhart 2011, p. 84.
  445. ^ Voor 2012, p. 96.
  446. ^ Galop 2017.
  447. ^ Vietnamees-Amerikaanse Vereniging.
  448. ^ Chonchirds in 2016.
  449. ^ Waitemata District Gezondheidsraad 2015, p. 2.
  450. ^ Phuong 2012.
  451. ^ Lewandowski 2011, p. 12.
  452. ^ a b Howard 2016, p. 90.
  453. ^ Chique 2013, p. 354.
  454. ^ Pha Le 2014.
  455. ^ Vietnam Net 2017a.
  456. ^ Huong 2010.
  457. ^ Norton 2015.
  458. ^ De 2008.
  459. ^ Voor 2012, p. 4.
  460. ^ Tran & Le 2017, p. 5.
  461. ^ Tran 1972.
  462. ^ Miettinen 1992, p. 163.
  463. ^ Tran 1985.
  464. ^ Stem van Vietnam 2018d.
  465. ^ Dui 2016.
  466. ^ Phng 2018.
  467. ^ Chen 2018, p. 194.
  468. ^ Vietnam Cultuur Informatie Netwerk 2014.
  469. ^ Australië Speciale Omroepdienst 2013.
  470. ^ Korapi 2010.
  471. ^ Clark & ​​Miller 2017.
  472. ^ Nguyen 2011.
  473. ^ Thaker & Barton 2012, p. 170.
  474. ^ Williams 2017.
  475. ^ Batruny 2014.
  476. ^ Nationale Assemblee van Vietnam 2004.
  477. ^ Xuan Dinh 2000.
  478. ^ Datta & Mendizabal 2018.
  479. ^ Wilkey 2002.
  480. ^ OpenNet-initiatief 2012.
  481. ^ Reporters Without Borders.
  482. ^ Berkman Klein Centrum 2006.
  483. ^ Nationaal Congres van de Communistische Partij van Vietnam 2012.
  484. ^ Reizen 2017, p. 37.
  485. ^ Lening 2018.
  486. ^ Anh 2016b.
  487. ^ Trieu Dan 2017, p. 92.
  488. ^ Snoek 2018.
  489. ^ Reizen 2017, p. 34.
  490. ^ Engeland 2006, p. 23.
  491. ^ Anderson & Lee 2005, p. 217.
  492. ^ Khanh 2008.
  493. ^ Petrol 2001, p. 548.
  494. ^ Nghia en Luan 2017.
  495. ^ FourFourTwo 2017.
  496. ^ China Daily 2008.
  497. ^ De Saigon Times Daily 2018.
  498. ^ Gomes 2019.
  499. ^ Rik 2018.
  500. ^ Yan, juni en lang 2018.
  501. ^ Internationaal Olympisch Comité 2018.
  502. ^ Sims 2016.
  503. ^ Vietnamees basketbal Vietnam online. Geraadpleegd op 19 februari 2020.

Verdere lezing

Print

Wetgeving en overheidsbron

Academische publicaties

Nieuws en tijdschriften