In de wereld van vandaag is Viroïde een onderwerp van algemeen belang geworden dat een breed spectrum aan toepassingen bestrijkt. Van de impact ervan op de samenleving tot de relevantie ervan in de wereldeconomie heeft de studie van Viroïde onmiskenbaar belang gewonnen op verschillende kennisgebieden. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Viroïde en de invloed ervan op ons dagelijks leven onderzoeken. Vanaf de oorsprong tot de evolutie ervan vandaag zullen we ons verdiepen in een gedetailleerde analyse die ons in staat zal stellen het belang en de reikwijdte van Viroïde in de hedendaagse wereld beter te begrijpen.
Een viroïde is een relatief kort enkelstrengs-RNA of enkelstrengs-DNA-molecuul. Van deze laatste zijn er maar enkele bekend; de meeste viroïden bestaan uit RNA. Een viroïde kan vergeleken worden met een virus, maar het is veel kleiner en heeft geen eiwitmantel. Een viroïde is dus anders gezegd een 'naakt virus'. Viroïden kunnen voor zover nu bekend alleen in planten vermenigvuldigd worden.
Viroïden veroorzaken ziektes bij planten, zoals aardappel, tomaat, komkommer en hop. Er zijn ruim dertig soorten bekend.
Het eerste viroïde dat werd ontdekt is aardappelspindelknolviroïde (PSTVd). Het is in 1971 ontdekt door de Amerikaan Theodor Diener.
Viroïden worden ook kunstmatig gemaakt voor gebruik bij genetische manipulatie. Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk een bestaand virus kunstmatig te degenereren tot een viroïde, die dan alleen nog bestaat uit nucleïnezuur dat zichzelf kan laten vermeerderen in de plant. Als deze viroïde samen met het oorspronkelijke virus kunstmatig vermeerderd wordt onder toevoeging van nucleïnezuren en aminozuren, krijgen de viroïden de overhand over de virussen doordat ze sneller vermeerderd worden.
Er zijn 33 soorten viroïden bekend.