Viskuit is een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen over de hele wereld. Het is lange tijd het onderwerp geweest van debat, discussie en analyse, wat een breed scala aan meningen en perspectieven heeft opgeleverd. Het belang en de invloed ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven maken het tot een relevant onderwerp voor iedereen. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten onderzoeken die verband houden met Viskuit, waarbij we ingaan op de impact ervan op de samenleving, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de verschillende standpunten die er over de kwestie bestaan. Door deze diepgaande analyse hopen we een alomvattend beeld te geven van Viskuit en een vollediger begrip van de reikwijdte en relevantie ervan vandaag de dag te bevorderen.
Viskuit zijn de volledig rijpe eieren van een vis, die nog in de eierstokken zitten. De onbevruchte viskuit van de steur wordt gebruikt voor kaviaar.
Na een paringsdans schiet het vrouwtje kuit (legt de eitjes), waarna het mannetje de hom (sperma) over de eitjes spuit. Er zijn vissoorten die de eitjes vrij in het water loslaten, maar ook zijn er soorten die een kuil(tje) in de bodem maken en daar de eitjes in leggen. Bij de Atlantische zalm kan deze wel 2 m breed zijn.
In Japan wordt kuit gegeten van:
In Iran wordt ook kuit van de karper gegeten.
Een bekend voorgerecht in Griekenland (Taramosalata) en Turkije (Tarama) wordt gemaakt met viskuit, oorspronkelijk van de karper, tegenwoordig van kabeljauw en andere vissoorten. De kuit wordt dan roze gekleurd met kleurstof.
In Roemenië wordt kuit (icre) gegeten van onder andere karper en snoek. Het wordt bewerkt in een salade (salata de icre), bijna op dezelfde wijze als de eerder genoemde Griekse taramosalata.
Imitatieviskuit wordt bereid op basis van zeewier. Het bestaat voor ongeveer 85% uit zeewier en zeewierextracten; verder worden er kleurstoffen, zoetstoffen, antioxidanten en stabilisatoren aan toegevoegd. De Europese Commissie heeft vastgesteld welke additieven in imitatieviskuit op basis van zeewier gebruikt mogen worden.[1]