Tegenwoordig is Vlag van Dwingeloo een onderwerp van groot belang en debat op verschillende gebieden geworden. Zowel in de samenleving als op academisch gebied heeft Vlag van Dwingeloo een reeks gemengde emoties en meningen gegenereerd die tot eindeloze discussies en reflecties hebben geleid. Daarom is het relevant om tijd en ruimte te besteden aan het onderzoeken en diepgaand analyseren van de impact en implicaties die Vlag van Dwingeloo op ons leven heeft. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten die verband houden met Vlag van Dwingeloo, waarbij we de oorsprong, evolutie, gevolgen en mogelijke oplossingen ervan onderzoeken. Op dezelfde manier zullen we de verschillende perspectieven en standpunten rondom Vlag van Dwingeloo bespreken, om ons begrip van dit complexe en belangrijke onderwerp uit te breiden.
De vlag van Dwingeloo werd op 31 oktober 1974 bij raadsbesluit vastgesteld als de gemeentelijke vlag van de Drentse gemeente Dwingeloo. De vlag wordt als volgt beschreven:
De vlag heeft een witte horizontaal lopende middenbaan ter breedte van twee derde van de vlaghoogte, beladen met vier naast elkaar geplaatste burchten in keel. Boven en onder wordt deze witte baan begrensd door een blauwe baan, elk ter breedte van een zesde van de vlaghoogte.
De kleuren van de vlag zijn ontleend aan het gemeentewapen, evenals de burchten. Deze stellen de vier havezaten in de gemeente voor: Batinge (gesloopt in 1750), Entinge (gesloopt in 1832), Oldengaerde en Westrup.
In 1998 ging de gemeente op in de nieuw gevormde gemeente Westerveld. Hierdoor kwam de gemeentevlag te vervallen.