Vlasfamilie

In dit artikel gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Vlasfamilie. Vanaf de oorsprong tot de huidige evolutie, via de vele facetten en toepassingen in verschillende contexten, zullen we ons onderdompelen in een gedetailleerde reis die ons in staat zal stellen het belang en de impact ervan op de samenleving volledig te begrijpen. Vlasfamilie is een onderwerp dat in de loop van de tijd de belangstelling van velen heeft gewekt, en in dit artikel zullen we de meest relevante aspecten ervan onderzoeken, de mogelijke toekomstige implicaties ervan ontdekken en de relevantie ervan in de wereld van vandaag analyseren. Het maakt niet uit of u een expert in het onderwerp bent of dat u zich er net in begint te verdiepen, dit artikel zal u waardevolle informatie verschaffen en u uitnodigen om dieper in het opwindende universum van Vlasfamilie te duiken.

Vlasfamilie
tweejarig vlas
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Malpighiales
familie
Linaceae
DC. ex Perleb (1818)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vlasfamilie op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De vlasfamilie (Linaceae) is een familie van tweezaadlobbige planten. De bekendste soort is vlas (Linum usitatissimum). De vezels worden al duizenden jaren gebruikt voor linnen en de zaden leveren lijnzaadolie. In Nederland komen van deze familie verder voor: het geelhartje (Linum catharticum) en de dwergvlas (Radiola linoides).

De familie is in de loop van de tijd verschillend omschreven. In het Cronquist-systeem (1981) werd de familie ondergebracht in de orde Linales. In het APG II-systeem (2003) is de familie geplaatst in de orde Malpighiales, en omvat ook de planten die in het APG-systeem (1998) de familie Hugoniaceae vormde. De vlasfamilie in de huidige samenstelling omvat zowel kruidachtige en houtige planten; de bomen en lianen alleen in de tropen. De familie telt dan ruwweg 300 soorten, met volgens de APwebsite de geslachten: Anisadenia, Cliococca, Durandea, Hebepetalum, Hesperolinon, Hugonia, Indorouchera, Linum, Philbornea, Radiola, Reinwardtia, Roucheria, Sclerolinon, Tirpitzia

Beschreven soorten

Zie de categorie Linaceae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.