In de wereld van vandaag is Wapen van Lanaken een onderwerp van groot belang dat zowel persoonlijk als mondiaal een impact heeft. Vanaf het begin tot aan de relevantie ervan vandaag de dag heeft Wapen van Lanaken eindeloze debatten en meningen gegenereerd. Door de geschiedenis heen heeft Wapen van Lanaken een cruciale rol gespeeld in verschillende aspecten van de samenleving, van zijn invloed op cultuur en kunst tot zijn impact op economie en politiek. In dit artikel zullen we het belang van Wapen van Lanaken en de relevantie ervan in de hedendaagse wereld diepgaand onderzoeken, waarbij we de implicaties en gevolgen ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven analyseren.
Het wapen van Lanaken werd op 8 december 1990 aan de Belgisch Limburgse gemeente Lanaken toegekend. De gemeente ontstond uit de gemeenten Gellik, Neerharen, Rekem en Veldwezelt. De gemeente gebruikt het wapen eveneens als logo, hiervoor wordt de tekst gemeente lanaken onderaan het wapen toegevoegd.
Het wapen uit 1990 verving het eerdere wapen dat op 24 mei 1960 aan de toenmalige gemeente Lanaken was toegekend.
De blazoenering van het eerste wapen luidt als volgt:
De blazoenering van het wapen luidt als volgt:
Gevierendeeld 1. in keel een kruis van goud 2. in zilver drie links uitkomende wolfstanden van sabel 3. in goud een schuingeplaatste pijl van keel 4. in goud vier dwarsbalken van keel; hartschild: in keel bezaaid met blokjes van zilver, een leeuw van hetzelfde.[1]
Het wapen bestaat uit vier kwartieren: 1 is rood met daarop een goud kruis; 2 is zilver met daarop drie zwarte wolfstanden, deze komen uit de rand van het schild; 3 is van goud met daarop een pijl geplaatst met de punt naar heraldisch rechtsboven en de veren naar heraldisch linksonder; 4 is van goud met daarop een vier rode dwarsbalken. Over alles heen een rood hartschild met daarop een zilveren leeuw en zilveren blokjes.
Niet genoemd, omdat het nooit officieel goedgekeurd is:[2]
Elk kwartier staat voor een deelgemeente van de gemeente Lanaken.[3]