Waterstofselenide

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over Waterstofselenide. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag de dag zullen we analyseren hoe Waterstofselenide verschillende gebieden heeft beïnvloed en voor veel mensen een interessant onderwerp is geweest. Het maakt niet uit of u een expert op dit gebied bent of net geïnteresseerd raakt in Waterstofselenide, hier vindt u gedetailleerde en actuele informatie die u zal helpen dit onderwerp beter te begrijpen. Daarnaast zullen we verschillende perspectieven en meningen over Waterstofselenide verkennen, zodat u een completere en verrijkende visie op het onderwerp kunt krijgen. Maak je klaar om jezelf onder te dompelen in de fascinerende wereld van Waterstofselenide!

Waterstofselenide
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van waterstofselenide
Structuurformule van waterstofselenide
Molecuulmodel van waterstofselenide
Molecuulmodel van waterstofselenide
Algemeen
Molecuul­formule H2Se
IUPAC-naam waterstofselenide
Andere namen seleenwaterstof, seleenhydride
Molmassa 80,97588 g/mol
CAS-nummer 7783-07-5
EG-nummer 231-978-9
PubChem 533
Wikidata Q409314
Vergelijkbaar met waterstofsulfide, waterstoftelluride
Waarschuwingen en veiligheids­maatregelen
OntvlambaarDrukhouderToxischMilieugevaarlijk
H-zinnen H220- H280- H330- H410
EUH-zinnen geen
P-zinnen geen
EG-Index-nummer 034-002-00-8
VN-nummer 2202
ADR-klasse Gevarenklasse 2.3
Fysische eigenschappen
Aggregatie­toestand gasvormig
Kleur kleurloos
Dichtheid 3,553 g/cm³
Smeltpunt −65,7[1] °C
Kookpunt −41,4[1] °C
Dampdruk 878.000 Pa
Oplosbaarheid in water 9,8[1] g/L
Goed oplosbaar in water
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Waterstofselenide is een anorganische verbinding van waterstof met seleen en heeft als brutoformule H2Se. Het is een kleurloos gas met een kenmerkende geur. De stof is zeer goed oplosbaar in water.

Productie

Toxicologie en veiligheid

De stof ontleedt bij verhitting boven 100 °C , met vorming van giftige en brandbare producten, onder andere seleen en waterstofgas. De stof is een sterke reductor en reageert hevig met oxidatoren, waardoor brand- en ontploffingsgevaar ontstaat. Waterstofselenide vormt bij contact met lucht giftige en corrosieve dampen van seleendioxide. Ondanks de risicovolle eigenschappen van grotere hoeveelheden van de stof, komt waterstofselenide in kleine hoeveelheden in cellen voor als uitgangsstof voor selenocysteïne (en daarmee voor selenoproteïnen).[2]

De stof is irriterend voor de ogen en de luchtwegen. Inademing van het gas kan een longontsteking veroorzaken. Blootstelling aan een hoge dosis kan de dood veroorzaken.

Zie ook