Watsa (territorium)

In de wereld van vandaag is Watsa (territorium) een onderwerp dat grote relevantie heeft gekregen en grote belangstelling in de samenleving heeft gewekt. Sinds zijn opkomst heeft Watsa (territorium) de aandacht getrokken van experts, professionals en het grote publiek, waardoor een breed debat over de implicaties en consequenties ervan is ontstaan. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten met betrekking tot Watsa (territorium) in detail onderzoeken, van de oorsprong tot de huidige impact, waarbij we de invloed ervan op verschillende gebieden en de relevantie ervan vandaag analyseren. Door middel van een uitgebreide analyse zullen we proberen de mysteries rond Watsa (territorium) te ontrafelen en de ware reikwijdte ervan in de moderne samenleving te begrijpen.

Watsa is een territorium (territoire) in de Democratische Republiek Congo. Het een van de zes territoria van de provincie Opper-Uele. Watsa heeft een oppervlakte van 16.015 km².[1] De bevolking wordt geschat op 795.000.[2]

Bestuur

Het territorium is opgericht in 1930. De hoofdplaats is de gelijknamige stad Watsa.

Watsa is onderverdeeld in een gemeente (Watsa), drie sectoren en zes chefferies.

Geografie

Watsa ligt in het zuidoosten van de provincie en grenst het aan de territoria Faradje, Wamba, Rungu en Dungu (eveneens in Opper-Uele) en Aru, Mahagi, Djugu en Mambasa (in de provincie Ituri).

Er heerst een tropisch klimaat met een droog seizoen tussen november en maart.

Het gebied is vlak, met uitzondering van het noordoosten dat heuvelachtig is. De hoogste heuveltoppen daar zijn de Use (1103 m), Angozey (1060 m), Marupku (1054 m), Kongbokoro (1024 m) en de Matso (903 m). Het territorium bestaat voornamelijk uit savanne.

De voornaamste rivieren zijn de Kibali, Arebi, Moto, Nzoro, Ambia, Nepoko, Ingi en de Bamokandi.

Bevolking

De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn de Manvu, Mayanga, Mabadi, Walese, Mangele, Bangba en Bari. Er leven ook kleine groepen pygmeeën. De nationale voertaal is Lingala.

De bevolking leeft voornamelijk van landbouw en veeteelt. Er wordt op artisanale en op industriële wijze goud gewonnen. Hierdoor is Watsa een economische motor voor de provincie. Ook zijn er vindplaatsen van ijzer, diamant, coltan, wolfraam en chroom.[3]