Naar Wayback Machine



Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is er zoveel informatie over geweest Wayback Machine verkennen in 2023: een uitgebreide gids zoals er nu is dankzij internet. Echter, deze toegang tot alles wat met Wayback Machine verkennen in 2023: een uitgebreide gids is niet altijd gemakkelijk. Verzadiging, slechte bruikbaarheid en de moeilijkheid om onderscheid te maken tussen juiste en onjuiste informatie over Wayback Machine verkennen in 2023: een uitgebreide gids zijn vaak moeilijk te overwinnen. Dat is wat ons motiveerde om een ​​betrouwbare, veilige en effectieve site te maken.

Het was ons duidelijk dat om ons doel te bereiken, het niet voldoende was om over correcte en geverifieerde informatie te beschikken Wayback Machine verkennen in 2023: een uitgebreide gids . Alles waarover we hadden verzameld Wayback Machine verkennen in 2023: een uitgebreide gids moest ook op een duidelijke, leesbare manier worden gepresenteerd, in een structuur die de gebruikerservaring faciliteerde, met een schoon en efficiënt ontwerp, en die prioriteit gaf aan laadsnelheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit hebben bereikt, hoewel we altijd bezig zijn om kleine verbeteringen aan te brengen. Als je hebt gevonden wat je nuttig vond Wayback Machine verkennen in 2023: een uitgebreide gids en je hebt je op je gemak gevoeld, we zullen heel blij zijn als je terugkomt scientiaen.com wanneer je wilt en nodig hebt.

Naar Wayback Machine
Gestileerde tekst met de tekst: "INTERNET ARCHIVE WAYBACK MACHINE". De tekst is in het zwart, behalve "WAYBACK", dat is in het rood.
Type site
Archief
Opgericht
  • 10 mei 1996 (1996-05-10) (privaat)
  • 24 oktober 2001 (2001-10-24) (openbaar)
Geserveerd gebiedWereldwijd (behalve China en Bahrein)
Eigenaarinternet Archive
URLweb.archief.org Bewerk dit op Wikidata
CommercieelNee
Registratieoptioneel
Huidige statusActief
Geschreven inHTML, CSS, JavaScript, Java, Python.

De Naar Wayback Machine is een digitale archief van de Wereld wijde web opgericht door de internet Archive, een non-profitorganisatie gevestigd in San Francisco, California. Gemaakt in 1996 en gelanceerd voor het publiek in 2001, stelt het de gebruiker in staat om "terug in de tijd" te gaan en te zien hoe websites er in het verleden uitzagen. de oprichters, brouwster Kahle en Bruce Gilliat, ontwikkelde de Wayback Machine om "universele toegang tot alle kennis" te bieden door gearchiveerde kopieën van ter ziele gegane webpagina's te bewaren.

De Wayback Machine, gelanceerd op 10 mei 1996, had eind 38.2 meer dan 2009 miljoen webpagina's opgeslagen. Op 13 maart 2023, heeft de Wayback Machine meer dan 800 miljard webpagina's gearchiveerd.

Geschiedenis

De Wayback Machine begon met archiveren gecached webpagina's in 1996. Een van de vroegst bekende pagina's werd op 10 mei 1996 gearchiveerd op (GMT).

internet Archive oprichters brouwster Kahle en Bruce Gilliat lanceerde de Wayback Machine in San Francisco, Californië, in oktober 2001, voornamelijk om het probleem aan te pakken van het verdwijnen van webinhoud wanneer deze wordt gewijzigd of wanneer een website wordt afgesloten. De service stelt gebruikers in staat om gearchiveerde versies van te zien webpagina's door de tijd heen, wat het archief een "driedimensionale index" noemt. Kahle en Gilliat creëerden de machine in de hoop het hele internet te archiveren en "universele toegang tot alle kennis" te bieden. De naam "Wayback Machine" is een verwijzing naar een fictief tijdreis- en vertaalapparaat, de "Naar Wayback Machine", gebruikt door de personages Meneer Peabody en Sherman in de tekenfilm De avonturen van Rocky en Bullwinkle and Friends. In een van de segmenten van de cartoon, "Peabody's Improbable History", gebruikten de personages de machine om getuige te zijn van, deel te nemen aan en vaak beroemde gebeurtenissen in de geschiedenis te veranderen.

Van 1996 tot 2001 werd de informatie op digitale tape bewaard, waarbij Kahle onderzoekers en wetenschappers af en toe toestond gebruik te maken van de "onhandige" databank. Toen het archief in 2001 zijn vijfde verjaardag bereikte, werd het onthuld en voor het publiek geopend tijdens een ceremonie in het University of California, Berkeley. Tegen de tijd dat de Wayback Machine werd gelanceerd, bevatte deze al meer dan 10 miljard gearchiveerde pagina's. De gegevens worden opgeslagen in het grote cluster van het internetarchief Linux knooppunten. Het bezoekt en archiveert af en toe nieuwe versies van websites (zie technische details hieronder). Sites kunnen ook handmatig worden vastgelegd door die van een website in te voeren URL in het zoekvak, op voorwaarde dat de website de Wayback Machine toestaat deze te "crawlen" en de gegevens op te slaan.

Op 30 oktober 2020 begon de Wayback Machine met het controleren van inhoud. Vanaf januari 2022 zijn domeinen van advertentieservers zijn uitgeschakeld voor vastleggen.

In mei 2021, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Internet Archive, introduceerde de Wayback Machine de "Wayforward Machine" waarmee gebruikers "in 2046 naar internet kunnen reizen, waar kennis onder belegering".

Technische gegevens

De software van de Wayback Machine is ontwikkeld om "kruipen" het web en download alle openbaar toegankelijke informatie en gegevensbestanden op webpagina's, de gopher hiërarchie, de Netnieuws (Usenet) bulletin board-systeem en downloadbare software. De informatie die door deze "crawlers" wordt verzameld, omvat niet alle informatie die beschikbaar is op internet, aangezien veel van de gegevens door de uitgever worden beperkt of worden opgeslagen in databases die niet toegankelijk zijn. Om inconsistenties in gedeeltelijk in de cache opgeslagen websites te verhelpen, werd Archive-It.org in 2005 ontwikkeld door het internetarchief als een middel waarmee instellingen en makers van inhoud vrijwillig verzamelingen digitale inhoud kunnen verzamelen en bewaren, en digitale archieven kunnen creëren.

Crawls worden bijgedragen vanuit verschillende bronnen, sommige geïmporteerd van derden en andere intern gegenereerd door het Archief. Zo worden crawls bijgedragen door de Stichting Sloan en Alexa, crawls uitgevoerd door Internet Archive namens NARA en Stichting Internet Geheugen, spiegels van Gemeenschappelijke crawl. De "Worldwide Web Crawls" lopen sinds 2010 en veroveren het wereldwijde web.

Documenten en bronnen worden opgeslagen met tijdstempel-URL's zoals 20230527011021. De individuele bronnen van pagina's, zoals afbeeldingen en stijlbladen en scripts, evenals uitgaande hyperlinks, worden gekoppeld aan het tijdstempel van de momenteel bekeken pagina, zodat ze automatisch worden omgeleid naar hun individuele vastleggingen die qua tijd het dichtst in de buurt komen.

De frequentie van momentopnamen verschilt per website. Websites in de "Worldwide Web Crawls" zijn opgenomen in een "crawllijst", waarbij de site eenmaal per crawl wordt gearchiveerd. Een crawl kan maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van de grootte. 'Wide Crawl Number 13' begon bijvoorbeeld op 9 januari 2015 en werd voltooid op 11 juli 2016. Er kunnen echter meerdere crawls tegelijkertijd plaatsvinden en een site kan in meer dan één crawllijst zijn opgenomen, dus hoe vaak een site wordt gecrawld, varieert sterk.

Vanaf oktober 2019 zijn gebruikers dat beperkt tot 15 archiefverzoeken en opvragingen per minuut.[waarom?]

Opslagcapaciteit en groei

Naarmate de technologie zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, is de opslagcapaciteit van de Wayback Machine gegroeid. In 2003, na slechts twee jaar openbare toegang, groeide de Wayback Machine met een snelheid van 12 terabyte per maand. De gegevens worden opgeslagen op PetaBox racksystemen op maat ontworpen door medewerkers van Internet Archive. Het eerste rack van 100 TB werd in juni 2004 volledig operationeel, hoewel al snel duidelijk werd dat ze veel meer opslagruimte nodig zouden hebben.

Het internetarchief heeft zijn aangepaste opslagarchitectuur gemigreerd naar Zon Open Opslag in 2009, en herbergt een nieuw datacenter in een Sun modulair datacenter on Sun Microsystems' Californische campus. Vanaf 2009, bevatte de Wayback Machine er ongeveer drie petabytes van gegevens en groeide met een snelheid van 100 terabytes elke maand.

Een nieuwe, verbeterde versie van de Wayback Machine, met een bijgewerkte interface en een frissere index van gearchiveerde inhoud, werd in 2011 beschikbaar gesteld voor openbare tests, waarbij opnames verschijnen in een kalenderlay-out met cirkels waarvan de breedte het aantal crawls per dag visualiseert. maar geen markering van duplicaten met sterretjes of een geavanceerde zoekpagina. Een top toolbar is toegevoegd om het navigeren tussen opnames te vergemakkelijken. Een staafdiagram visualiseert de frequentie van vastleggingen per maand door de jaren heen. Functies zoals "Wijzigingen", "Samenvatting" en een grafische sitemap zijn later toegevoegd.

In maart van dat jaar werd op het Wayback Machine-forum gezegd dat "de bèta van de nieuwe Wayback Machine een completere en actuelere index heeft van al het gecrawlde materiaal in 2010, en regelmatig zal worden bijgewerkt. De index het besturen van de klassieke Wayback Machine heeft slechts een klein beetje materiaal na 2008 en er zijn geen verdere indexupdates gepland, aangezien het dit jaar geleidelijk zal worden stopgezet." Eveneens in 2011 installeerde het internetarchief hun zesde paar PetaBox-rekken, waardoor de opslagcapaciteit van de Wayback Machine met 700 terabyte toenam.

In januari 2013 kondigde het bedrijf een baanbrekende mijlpaal van 240 miljard URL's aan.

In oktober 2013 introduceerde het bedrijf de functie "Een pagina opslaan". waarmee elke internetgebruiker de inhoud van een URL kan archiveren en snel een permanente link in tegenstelling tot het voorgaande liveweb kenmerk.

In december 2014 bevatte de Wayback Machine 435 miljard webpagina's - bijna negen petabytes aan gegevens, en groeide met ongeveer 20 terabytes per week.

In maart 2015 werd bekend dat beveiligingsonderzoekers zich bewust werden van de dreiging die uitging van de onbedoelde hosting van schadelijke binaire bestanden van gearchiveerde sites.

In juli 2016 bevatte de Wayback Machine naar verluidt ongeveer 15 petabyte aan gegevens.

In september 2018 bevatte de Wayback Machine meer dan 25 petabyte aan data.

Vanaf december 2020 bevatte de Wayback Machine meer dan 70 petabyte aan gegevens.

Wayback-machinegroei
Wayback-machine op jaar Pagina's gearchiveerd
2004
30,000,000,000(0-100B: lichtblauw)
2005
40,000,000,000
2008
85,000,000,000
2012
150,000,000,000(100B-450B: geel)
2013
373,000,000,000
2014
400,000,000,000
2015
452,000,000,000(450B-600B: Oranje)
2016
459,000,000,000
2017
279,000,000,000
2018
310,000,000,000
2019
345,000,000,000
2020
405,000,000,000
2021
514,000,000,000
2022
640,000,000,000(600B- : Rood)

Wayback Machine-API's

De Wayback Machine-service biedt drie openbare API's, SavePageNow, Availability en CDX. SavePageNow kan worden gebruikt om webpagina's te archiveren. Beschikbaarheids-API voor het controleren van de archiefbeschikbaarheidsstatus voor een webpagina, controleren of er een archief voor de webpagina bestaat of niet. CDX API is voor complexe bevraging, filtering en analyse van vastgelegde gegevens.

Uitsluitingsbeleid voor websites

Historisch gezien heeft de Wayback Machine de standaard voor uitsluiting van robots (robots.txt) om te bepalen of een website zou worden gecrawld – of, als de website al is gecrawld, of de archieven openbaar zichtbaar zouden zijn. Website-eigenaren hadden de mogelijkheid om zich af te melden voor Wayback Machine door het gebruik van robots.txt. Het paste robots.txt-regels met terugwerkende kracht toe; als een site het internetarchief blokkeerde, werden eerder gearchiveerde pagina's van het domein ook onmiddellijk onbeschikbaar gemaakt. Bovendien verklaarde het internetarchief dat "soms een website-eigenaar rechtstreeks contact met ons opneemt en ons vraagt ​​te stoppen met het crawlen of archiveren van een site. We voldoen aan deze verzoeken." Daarnaast zegt de website: "Het internetarchief is niet geïnteresseerd in het behouden of toegankelijk maken van websites of andere internetdocumenten van personen die hun materiaal niet in de collectie willen hebben."

Op 17 april 2017 doken er rapporten op van sites die ter ziele waren gegaan en werden geparkeerde domeinen die robots.txt gebruikten om zichzelf uit te sluiten van zoekmachines, waardoor ze onbedoeld werden uitgesloten van de Wayback Machine. Het internetarchief heeft het beleid gewijzigd om nu een expliciet uitsluitingsverzoek te vereisen om het van de Wayback Machine te verwijderen.

Oakland Archiefbeleid

Het uitsluitingsbeleid met terugwerkende kracht van Wayback is gedeeltelijk gebaseerd op Aanbevelingen voor het beheren van verwijderingsverzoeken en het behoud van archiveringsintegriteit gepubliceerd door de School of Information Management and Systems op University of California, Berkeley in 2002, wat een website-eigenaar het recht geeft om de toegang tot de archieven van de site te blokkeren. Wayback heeft zich aan dit beleid gehouden om dure rechtszaken te voorkomen.

Het Wayback-uitsluitingsbeleid met terugwerkende kracht begon te versoepelen in 2017, toen het stopte met het eren van robots op websites van de Amerikaanse overheid en het leger voor zowel het crawlen als het weergeven van webpagina's. Sinds april 2017 negeert Wayback robots.txt in bredere zin, niet alleen voor Amerikaanse overheidswebsites.

u gebruikt

Vanaf de publieke lancering in 2001 is de Wayback Machine door wetenschappers bestudeerd, zowel voor de manier waarop het gegevens opslaat en verzamelt, als voor de eigenlijke pagina's in het archief. In 2013 hadden wetenschappers ongeveer 350 artikelen over de Wayback Machine geschreven, voornamelijk op het gebied van informatietechnologie, bibliotheekwetenschap en sociale wetenschappen. Wetenschappers uit de sociale wetenschappen hebben de Wayback Machine gebruikt om te analyseren hoe de ontwikkeling van websites vanaf het midden van de jaren negentig tot heden de groei van het bedrijf heeft beïnvloed.

Wanneer de Wayback Machine een pagina archiveert, bevat deze meestal de meeste hyperlinks, waardoor die links actief blijven terwijl ze net zo gemakkelijk verbroken hadden kunnen worden door de instabiliteit van het internet. Onderzoekers in India bestudeerden de effectiviteit van het vermogen van de Wayback Machine om hyperlinks in online wetenschappelijke publicaties op te slaan en ontdekten dat het iets meer dan de helft ervan opsloeg.

"Journalisten gebruiken de Wayback Machine om dode websites, gedateerde nieuwsberichten en wijzigingen in de inhoud van websites te bekijken. De inhoud is gebruikt om politici ter verantwoording te roepen en leugens op het slagveld aan het licht te brengen." In 2014, een gearchiveerde social media-pagina van Igor Girkin, een separatistische rebellenleider in Oekraïne, liet hem zien dat hij opschepte over het feit dat zijn troepen een vermoedelijk Oekraïens militair vliegtuig hadden neergeschoten voordat bekend werd dat het vliegtuig eigenlijk een burgervliegtuig van Malaysian Airlines was (Malaysia Airlines-vlucht 17), waarna hij de post verwijderde en het Oekraïense leger de schuld gaf van het neerhalen van het vliegtuig. In 2017 de Mars voor wetenschap ontstaan ​​uit een discussie over Reddit dat gaf aan dat iemand Archive.org had bezocht en ontdekte dat alle verwijzingen naar klimaatverandering was verwijderd van de website van het Witte Huis. Als reactie hierop merkte een gebruiker op: "Er moet een wetenschappersmars naar Washington komen".

Verder wordt de site intensief gebruikt voor verificatie, het verschaffen van toegang tot referenties en het creëren van content door Wikipedia-editors.

In september 2020 werd een samenwerking aangekondigd met Cloudflare om automatisch websites te archiveren die worden aangeboden via zijn "Always Online" -service, waardoor het gebruikers ook naar zijn exemplaar van de site kan leiden als het de oorspronkelijke host niet kan bereiken.

Beperkingen

In 2014 was er een vertraging van zes maanden tussen het moment waarop een website werd gecrawld en het moment waarop deze beschikbaar kwam voor weergave in de Wayback Machine. Momenteel is de vertragingstijd 3 tot 10 uur. De Wayback Machine biedt slechts beperkte zoekmogelijkheden. Met de functie "Site Search" kunnen gebruikers een site vinden op basis van woorden die de site beschrijven, in plaats van woorden die op de webpagina's zelf worden gevonden.

De Wayback Machine omvat niet elke webpagina die ooit is gemaakt vanwege de beperkingen van de webcrawler. De Wayback Machine kan webpagina's die interactieve functies bevatten, zoals Flash-platforms en formulieren die in JavaScript zijn geschreven, niet volledig archiveren progressieve webapplicaties, omdat voor deze functies interactie met de hostwebsite vereist is. Dit betekent dat de Wayback Machine sinds ongeveer 9 juli 2013 geen YouTube-opmerkingen meer kan weergeven bij het opslaan van de weergavepagina's van video's, omdat volgens het archiefteam de opmerkingen niet langer "op de pagina zelf worden geladen". De webcrawler van de Wayback Machine heeft moeite om iets te extraheren dat niet in HTML of een van zijn varianten is gecodeerd, wat vaak kan resulteren in verbroken hyperlinks en ontbrekende afbeeldingen. Hierdoor kan de webcrawler geen "weespagina's" archiveren waarnaar geen andere pagina's verwijzen. De crawler van de Wayback Machine volgt alleen een vooraf bepaald aantal hyperlinks op basis van een vooraf ingestelde dieptelimiet, dus het kan niet elke hyperlink op elke pagina archiveren.

Op juridisch bewijs

Civiele geschillen

Netbula LLC tegen Chordiant Software Inc.

In een geval uit 2009 Netbula, LLC tegen Chordiant Software Inc., diende de gedaagde Chordiant een motie in om Netbula te dwingen om onbruikbaar te maken robots.txt bestand op zijn website dat ervoor zorgde dat de Wayback Machine met terugwerkende kracht de toegang verwijderde tot eerdere versies van pagina's die het had gearchiveerd van de Netbula-site, pagina's waarvan Chordiant dacht dat ze zijn zaak zouden ondersteunen.

Netbula maakte bezwaar tegen de motie op grond van het feit dat beklaagden vroegen om de website van Netbula te wijzigen en dat ze Internet Archive rechtstreeks hadden moeten dagvaarden voor de pagina's. Een medewerker van Internet Archive diende echter een beëdigde verklaring in waarin hij de motie van Chordiant ondersteunde, waarin hij verklaarde dat het de webpagina's op geen enkele andere manier kon produceren "zonder aanzienlijke lasten, kosten en verstoring van zijn activiteiten".

Magistraat Rechter Howard Lloyd in het Northern District van Californië, San Jose Division, verwierp Netbula's argumenten en beval hen om de robots.txt-blokkering tijdelijk uit te schakelen zodat Chordiant de gearchiveerde pagina's die ze zochten kon ophalen.

Telewizja Polska USA, Inc. tegen Echostar Satellite

In een zaak uit oktober 2004, Telewizja Polska VS, Inc. v. Echostar-satelliet, nr. 02 C 3293, 65 Fed. R. Evid. serv. 673 (ND Ill. 15 oktober 2004), probeerde een procederende partij de Wayback Machine-archieven te gebruiken als een bron van toelaatbaar bewijs, misschien wel voor het eerst. Telewizja Polska is de aanbieder van TVP Polen en EchoStar werkt de Dish Network. Voorafgaand aan de rechtszaak gaf EchoStar aan dat het van plan was Wayback Machine-snapshots aan te bieden als bewijs van de eerdere inhoud van de website van Telewizja Polska. Telewizja Polska diende een motie in in limine om de snapshots te onderdrukken op grond van gerucht en niet-geverifieerde bron, maar Magistraat Rechter Arlander Keys verwierp Telewizja Polska's bewering van horen zeggen en ontkende de motie van TVP in limine om het bewijs tijdens het proces uit te sluiten. Tijdens het proces verwierp rechter Ronald Guzman, de rechter in eerste aanleg, de bevindingen van magistraat Keys en oordeelde dat noch de beëdigde verklaring van de Internet Archive-medewerker, noch de onderliggende pagina's (dwz de Telewizja Polska-website) toelaatbaar waren als bewijs. Rechter Guzman redeneerde dat de beëdigde verklaring van de werknemer zowel geruchten als onduidelijke ondersteunende verklaringen bevatte, en dat de vermeende webpagina's en afdrukken niet zelfbevestigend waren.

Octrooirecht

De Octrooibureau van de Verenigde Staten en Europees Octrooibureau accepteert datumstempels van het internetarchief als bewijs van wanneer een bepaalde webpagina toegankelijk was voor het publiek. Deze datums worden gebruikt om te bepalen of een webpagina beschikbaar is als stand van de techniek bijvoorbeeld bij het onderzoeken van een octrooiaanvraag.

Beperkingen van nut

Er zijn technische beperkingen aan het archiveren van een website, en als gevolg daarvan kunnen tegenpartijen in rechtszaken misbruik maken van de resultaten van website-archieven. Dit probleem kan worden verergerd door de praktijk van het indienen van screenshots van webpagina's in klachten, antwoorden of rapporten van getuigenverklaringen wanneer de onderliggende links niet zichtbaar zijn en daarom fouten kunnen bevatten. Zo vullen archieven zoals de Wayback Machine geen formulieren in en bevatten daarom niet de inhoud van niet-REST e-commerce databases in hun archieven.

Wettelijke status van

In Europa zou de Wayback Machine als overtredend kunnen worden geïnterpreteerd auteursrecht wetten. Alleen de maker van de inhoud kan beslissen waar zijn inhoud wordt gepubliceerd of gedupliceerd, dus het Archief zou op verzoek van de maker pagina's uit zijn systeem moeten verwijderen. Het uitsluitingsbeleid voor de Wayback Machine is te vinden in de FAQ-sectie van de site.

Er zijn enkele zaken tegen het internetarchief aangespannen, specifiek vanwege de archiveringsinspanningen van de Wayback Machine.

Juridische problemen met gearchiveerde inhoud

Scientology

Eind 2002 verwijderde het internetarchief verschillende sites die kritisch waren Scientology van de Wayback-machine. Een foutmelding gaf aan dat dit een reactie was op een "verzoek van de site-eigenaar". Later werd duidelijk dat advocaten van de Church of Scientology de verwijdering had geëist en dat de site-eigenaren niet wilden dat hun materiaal werd verwijderd.

Zorgadvocaten, Inc.

In 2003 verdedigde Harding Earley Follmer & Frailey een klant tegen een handelsmerkgeschil met behulp van de Archive's Wayback Machine. De advocaten konden aantonen dat de claims van de eiser ongeldig waren, op basis van de inhoud van hun website van enkele jaren daarvoor. De eiser, Healthcare Advocates, wijzigde vervolgens hun klacht om het internetarchief op te nemen en beschuldigde de organisatie van inbreuk op het auteursrecht en schendingen van de DMCA en Computerfraude en misbruikwet. Healthcare Advocates beweerde dat, aangezien ze een robots.txt bestand op hun website, zelfs als het Archief na het indienen van de eerste rechtszaak alle eerdere exemplaren van de website van de eiser van de Wayback-machine had moeten verwijderen, maar sommige materialen waren nog steeds publiekelijk zichtbaar op Wayback. De rechtszaak werd buitengerechtelijk beslecht nadat Wayback het probleem had opgelost.

Suzanne Schel

Activist Suzanne Schel spande in december 2005 een rechtszaak aan en eiste dat Internet Archive haar $ 100,000 zou betalen voor het archiveren van haar website profane-justice.org tussen 1999 en 2004. Internetarchief ingediend een declaratoire uitspraak actie in de Districtsrechtbank van de Verenigde Staten voor het noordelijke district van Californië op 20 januari 2006, op zoek naar een gerechtelijke vaststelling dat Internet Archive niet in strijd was met Shell's auteursrecht. Shell reageerde en bracht een tegenpak tegen Internet Archive voor het archiveren van haar site, die volgens haar in strijd is met haar servicevoorwaarden. Op 13 februari 2007 heeft een rechter voor de Districtsrechtbank van de Verenigde Staten voor het district Colorado wees alle tegenvorderingen af ​​behalve contractbreuk. Het internetarchief is niet verhuisd om te sluiten schending van het auteursrecht vorderingen van Shell die voortvloeiden uit haar kopieeractiviteiten, die eveneens zouden doorgaan.

Op 25 april 2007 maakten Internet Archive en Suzanne Shell gezamenlijk de schikking van hun rechtszaak bekend. The Internet Archive zei dat het "... er geen belang bij heeft materiaal in de Wayback Machine op te nemen van personen die niet willen dat hun webinhoud wordt gearchiveerd. We erkennen dat mevrouw Shell een geldig en afdwingbaar auteursrecht op haar website heeft en we betreuren dat de opname van haar website in de Wayback Machine heeft geleid tot deze rechtszaak." Shell zei: "Ik respecteer de historische waarde van het doel van Internet Archive. Het was nooit mijn bedoeling om dat doel te verstoren of schade toe te brengen."

Daniël Davydiuk

Tussen 2013 en 2016 een pornografische acteur genaamd Daniel Davydiuk probeerde gearchiveerde afbeeldingen van zichzelf uit het archief van de Wayback Machine te verwijderen, eerst door er meerdere te verzenden DMCA-verzoeken naar het archief, en vervolgens door een beroep te doen op de Federale rechtbank van Canada. De afbeeldingen zijn vervolgens in 2017 definitief van de website verwijderd.

Flexispy

In 2018, archieven van stalkerware-toepassing Flexispy's website zijn verwijderd uit de Wayback Machine. Het bedrijf beweerde contact te hebben opgenomen met het Internet Archive, vermoedelijk om de archieven van zijn website te verwijderen.

Censuur en andere bedreigingen

Archive.org is momenteel geblokkeerd in China. Nadat de terreurorganisatie Islamitische Staat was verboden, was het internetarchief dat ook geweest volledig geblokkeerd in Rusland als gastheer van een outreach-video van die organisatie, voor een korte tijd in 2015-16.[update vereist] Sinds 2016 is de website terug, in zijn geheel beschikbaar, hoewel lokale commerciële lobbyisten het internetarchief voor de rechter dagen om het op auteursrechtelijke gronden te verbieden.

Alison Macrina, directeur van de Bibliotheek Vrijheidsproject, merkt op dat "hoewel bibliothecarissen veel waarde hechten aan individuele privacy, wij ook sterk gekant zijn tegen censuur".

Er is in ieder geval één geval bekend waarin een artikel uit het archief werd verwijderd kort nadat het van de oorspronkelijke website was verwijderd. A Daily Beast De verslaggever had in 2016 een artikel geschreven waarin hij verschillende homoseksuele Olympische atleten uit de weg ruimde nadat hij een nepprofiel had gemaakt dat zich voordeed als homoseksuele man op een dating-app. The Daily Beast verwijderde het artikel nadat het op veel furore stuitte; niet lang daarna deed het internetarchief dat al snel ook, maar stelde nadrukkelijk dat ze dit deden om geen andere reden dan om de veiligheid van de outed atleten te beschermen.

Andere bedreigingen zijn natuurrampen, vernietiging (op afstand of fysiek), manipulatie van de inhoud van het archief (zie ook: Cyber ​​aanval, backup), problematische auteursrechtwetten en bewaking van de gebruikers van de site.

Alexander Rose, uitvoerend directeur van de Stichting Long Now, vermoedt dat op de lange termijn van meerdere generaties "bijna niets" op een nuttige manier zal overleven, en stelt: "Als we continuïteit hebben in onze technologische beschaving, vermoed ik dat veel van de kale gegevens vindbaar en doorzoekbaar zullen blijven. Maar ik vermoed dat bijna niets van het formaat waarin het werd afgeleverd herkenbaar zal zijn" omdat sites "met diepe back-ends van contentmanagementsystemen zoals Drupal en Ruby en Django" moeilijker te archiveren zijn.

In een artikel over het behoud van menselijke kennis, De Atlantische heeft opgemerkt dat het internetarchief, dat zichzelf omschrijft als gebouwd voor de lange termijn, "werkt woedend om gegevens vast te leggen voordat deze verdwijnen zonder noemenswaardige infrastructuur voor de lange termijn."

Zie ook

Referenties

  1. ^ Kahle, Brewster (23 november 2005). "Universele toegang tot alle kennis". internet Archive, Gearchiveerd vanuit het origineel Augustus 14, 2022. Ontvangen Juni 5, 2022.
  2. ^ "Gearchiveerde kopie". web.archive.org, Gearchiveerd vanuit het origineel in maart 13, 2023.{{cite web}}: CS1 maint: gearchiveerde kopie als titel (link)
  3. ^ PepsiCo, Inc. (10 mei 1996). "PepsiCo-startpagina". internet Archive/Wayback-machine, Gearchiveerd vanuit het origineel op mei 10, 1996. Ontvangen Oktober 8, 2022.
  4. ^ "Algemene informatie over de Wayback-machine". archive.org, Gearchiveerd vanuit het origineel december 5, 2019. Ontvangen Maart 2, 2021.
  5. ^ "WayBackMachine.org WHOIS, DNS en domeininfo – DomainTools". WHOIS. Gearchiveerd van het origineel op 14 mei 2020. Ontvangen Maart 13, 2016.
  6. ^ "InternetArchive.org WHOIS, DNS en domeininfo – DomainTools". WHOIS. Gearchiveerd van het origineel op 12 mei 2020. Ontvangen Maart 13, 2016.
  7. ^ Notess, Greg R. (maart-april 2002). "The Wayback Machine: het archief van het web". Online. 26: 59-61. INIST:13517724.
  8. ^ "De Wayback-machine", Veelgestelde Vragen/FAQ, gearchiveerd van het origineel op 18 september 2018, opgehaald September 18, 2018
  9. ^ a b "20,000 harde schijven op een missie | Internetarchiefblogs". blog.archive.org. Oktober 25, 2016. Gearchiveerd van het origineel op 20 oktober 2018. Ontvangen Oktober 15, 2018.
  10. ^ Groen, Heather (28 februari 2002). "Een bibliotheek zo groot als de wereld". BusinessWeek, Gearchiveerd vanuit het origineel december 20, 2011.
  11. ^ Tong, Judy (8 september 2002). "Verantwoordelijke partij - Brewster Kahle; een bibliotheek van het web, op het web". The New York Times. Gearchiveerd van het origineel op 20 februari 2011. Ontvangen Augustus 15, 2011.
  12. ^ Kok, John (1 november 2001). "Website neemt je mee terug in de internetgeschiedenis". Seattle Post-Intelligencer. Gearchiveerd van het origineel op 12 augustus 2014. Ontvangen Augustus 15, 2011.
  13. ^ Mayfield, Kendra (28 oktober 2001). "Wayback gaat ver terug op internet". Bedraad. Gearchiveerd van het origineel op 16 oktober 2017. Ontvangen Oktober 16, 2017.
  14. ^ a b c Arora, Sanjay K.; Li, Yin; Youtie, Jan; Shapira, Philip (5 mei 2015). "De wayback-machine gebruiken om websites in de sociale wetenschappen te minen: een methodologische hulpbron". Publicatieblad van de Association for Information Science and Technology. 67 (8): 1904-1915. twee:10.1002/as.23503. ISSN 2330-1635.
  15. ^ a b c d e f g h Leetaru, Kalev (28 januari 2016). "Het internetarchief wordt 20: een kijkje achter de schermen bij het archiveren van het web". Forbes. Gearchiveerd van het origineel op 16 oktober 2017. Ontvangen Oktober 16, 2017.
  16. ^ "Internetarchief: Wayback Machine". archive.org. Gearchiveerd van het origineel op 3 januari 2014. Ontvangen Oktober 15, 2018.
  17. ^ Graham, Mark (30 oktober 2020). "Factchecks en context voor Wayback Machine-pagina's". Internetarchiefblogs. Ontvangen Januari 17, 2021.
  18. ^ Pogingen om domeinen zoals tpc.googlesyndication.com of s0.2mdn.net of atdmt.com of adbrite.com 'pagina nu op te slaan' resulteren in "Deze URL staat in onze blokkeerlijst en kan niet worden vastgelegd."
  19. ^ "Internetarchief 25e verjaardag - Universele toegang tot alle kennis". Ontvangen Januari 13, 2022.
  20. ^ "Wayforward Machine • Bezoek de toekomst van internet". Way Forward-machine. Ontvangen Januari 13, 2022.
  21. ^ Kahl, Brewster. "Internet archiveren". Scientific American - uitgave maart 1997. Gearchiveerd van het origineel op 3 april 2012. Ontvangen Augustus 19, 2011.
  22. ^ Kaplan, Jeff (27 oktober 2014). "Archive-It: Samen op het web kruipen". Internetarchiefblogs. Gearchiveerd van het origineel op 12 oktober 2017. Ontvangen Oktober 16, 2017.
  23. ^ a b "Wereldwijde webcrawls". internetarchief. Gearchiveerd van het origineel op 19 oktober 2017. Ontvangen Oktober 16, 2017.
  24. ^ a b c "De Wayback-machine gebruiken". internet Archive. Ontvangen April 3, 2022.
  25. ^ "Brede crawl nummer 13". internetarchief. Gearchiveerd van het origineel op 19 oktober 2017. Ontvangen Oktober 16, 2017.
  26. ^ "Te veel verzoeken". internetarchief. 10 november 2019. Ontvangen November 27, 2021.
  27. ^ "Internetarchief: Petabox". archive.org. Ontvangen Oktober 25, 2018.
  28. ^ Kanellos, Michael (29 juli 2005). "Grote opslag goedkoop". CNET News. com. Gearchiveerd van het origineel april 3, 2007. Ontvangen Juli 29, 2007.
  29. ^ "Internetarchief en Sun-microsystemen creëren levende geschiedenis van internet". Sun Microsystems. Maart 25, 2009. Gearchiveerd van het origineel op 26 maart 2009. Ontvangen Maart 27, 2009.
  30. ^ Mearian, Lucas (19 maart 2009). "Internet Archive onthult enorm Wayback Machine-datacenter". Computerworld. com. Gearchiveerd van het origineel maart 23, 2009. Ontvangen Maart 22, 2009.
  31. ^ "Bijgewerkte Wayback Machine in bètatest", Gearchiveerd vanuit het origineel Augustus 23, 2011. Ontvangen Augustus 19, 2011.
  32. ^ "Geavanceerd zoeken". Naar Wayback Machine, Gearchiveerd vanuit het origineel Januari 31, 2010. Ontvangen April 3, 2022.
  33. ^ "Wat is het verschil tussen de klassieke Wayback Machine en de nieuwe bètaversie?", Gearchiveerd vanuit het origineel december 25, 2010. Ontvangen November 17, 2021.
  34. ^ "Bèta Wayback Machine, in forum". Gearchiveerd van het origineel op 17 april 2014. Ontvangen April 16, 2014.
  35. ^ "Internet Archive Forums: 6e paar racks in gebruik genomen: meer dan 2 PB dataruimte gebruikt". archive.org. Gearchiveerd van het origineel op 24 oktober 2016. Ontvangen Oktober 25, 2018.
  36. ^ "Wayback Machine: nu met 240,000,000,000 URL's | Internetarchiefblogs". Januari 9, 2013. Gearchiveerd van het origineel op 14 april 2014. Ontvangen April 16, 2014.
  37. ^ Rossi, Alexis (25 oktober 2013). "Verbroken links op internet repareren". archive.org. San Francisco, CA, VS: Collections Team, het internetarchief. Gearchiveerd van het origineel op 7 november 2014. Ontvangen Maart 25, 2015. We hebben de mogelijkheid toegevoegd om een ​​pagina direct te archiveren en een permanente URL voor die pagina terug te krijgen in de Wayback Machine. Met deze service kan iedereen - wikipedia-editors, wetenschappers, juridische professionals, studenten of thuiskoks zoals ik - een stabiele URL maken om informatie te citeren, te delen of te bookmarken waartoe ze in de toekomst nog steeds toegang willen hebben.
  38. ^ Baron, Alexander (23 oktober 2013). "De nieuwe Internet Archive Wayback Machine nu online". Digital Journal, Gearchiveerd vanuit het origineel november 19, 2020. Ontvangen November 19, 2020.
  39. ^ "Internetarchief veelgestelde vragen". Gearchiveerd van het origineel op 21 oktober 2009. Ontvangen Januari 17, 2015.
  40. ^ "Internetarchief veelgestelde vragen". 18 december 2014. Gearchiveerd van het origineel december 18, 2014. Ontvangen December 13, 2018.
  41. ^ Het VirusTotal-team (25 maart 2015). "207.241.226.190 IP-adresinformatie". virustotal.com. Dublin, Ierland: VirusTotal. Gearchiveerd van het origineel op 14 juli 2014. Ontvangen Maart 25, 2015. 2015-03-25: Laatste URL's gehost op dit IP-adres gedetecteerd door ten minste één URL-scanner of schadelijke URL-dataset. ... 2/62 2015-03-25 16:14:12 /Renegotiating_TLS.pdf ... 1/62 2015-03-25 04:46:34 /CBLightSetup.exe
  42. ^ "Safe Browsing Diagnostische pagina voor archive.org". google.com/safebrowsing. Mountain View, CA, VS. 25 maart 2015. Gearchiveerd van het origineel op 6 april 2015. Ontvangen Maart 25, 2015. 2015-03-25: Een deel van deze site is in de afgelopen 138 dagen 90 keer vermeld wegens verdachte activiteit. ... Wat gebeurde er toen Google deze site bezocht? ... Van de 42410 pagina's die we de afgelopen 90 dagen op de site hebben getest, resulteerden 450 pagina's in het downloaden en installeren van schadelijke software zonder toestemming van de gebruiker. De laatste keer dat Google deze site bezocht, was op 2015-03-25 en de laatste keer dat er verdachte inhoud op deze site werd gevonden, was op 2015-03-25. ... Schadelijke software omvat 169 trojan(s), 126 virussen, 43 backdoor(s).
  43. ^ "Kan de manipulatie van big data de manier waarop de wereld denkt veranderen?". Het Nationaal. Gearchiveerd van het origineel op 12 januari 2017. Ontvangen Kan 14, 2017.
  44. ^ Crockett, Zachary (28 september 2018). "In de Wayback Machine, de tijdcapsule van het internet". The Hustle. Gearchiveerd van het origineel op 2 oktober 2018. Ontvangen Oktober 26, 2018.
  45. ^ Heffernan, Virginia (18 september 2018). "Dingen breken en vergaan op internet - dat is maar goed ook". WIRED. Gearchiveerd van het origineel op 25 september 2018. Ontvangen Oktober 26, 2018.
  46. ^ "Doneer aan het internetarchief: digitale bibliotheek met gratis en leenbare boeken, films, muziek en Wayback Machine". adafruit. Gearchiveerd van het origineel op 2 december 2020. Ontvangen December 2, 2020.
  47. ^ Michelle (9 mei 2014). "Wayback-machine bereikt 400,000,000,000!". internetarchief. Gearchiveerd van het origineel op 26 augustus 2014. Ontvangen Maart 25, 2015.
  48. ^ "Internetarchief". internetarchief. Gearchiveerd van het origineel december 31, 2020. Ontvangen Maart 8, 2021.
  49. ^ "Wayback Machine API's | Internetarchief". archive.org.
  50. ^ weg terug on GitHub
  51. ^ "Ontwikkelaars".
  52. ^ "Documentatie voor openbare API's op het internetarchief". December 13, 2018.
  53. ^ "Sommige sites zijn niet beschikbaar vanwege Robots.txt of andere uitsluitingen", Gearchiveerd vanuit het origineel april 15, 2011.
  54. ^ "Internetarchief veelgestelde vragen", Gearchiveerd vanuit het origineel april 17, 2014.
  55. ^ Cox, Joseph (22 mei 2018). "De Wayback-machine verwijdert bewijs van malware die aan stalkers is verkocht". Gearchiveerd van het origineel op 23 mei 2018. Ontvangen Kan 23, 2018.
  56. ^ "Robots.txt bedoeld voor zoekmachines werkt niet goed voor webarchieven". internet Archive. 17 april 2017. Ontvangen Juni 29, 2019.
  57. ^ "Aanbevelingen voor het beheren van verwijderingsverzoeken en het behoud van archiveringsintegriteit". University of California. December 14, 2002. Gearchiveerd van het origineel op 18 september 2017. Ontvangen September 14, 2017.
  58. ^ "Retroactive robots.txt verwijdering van eerdere crawls AKA Oakland Archiefbeleid". internetarchief. 7 juli 2014. Gearchiveerd van het origineel op 10 oktober 2017. Ontvangen September 14, 2017.
  59. ^ Graham, Mark (17 april 2017). "Robots.txt bedoeld voor zoekmachines werkt niet goed voor webarchieven". Internetarchiefblogs. Gearchiveerd van het origineel op 17 april 2017. Ontvangen April 16, 2017.
  60. ^ "Archivierung des Internets: Internet Archive ignoriert künftig robots.txt" (In het Duits). hoi online. Gearchiveerd van het origineel op 27 april 2017. Ontvangen Kan 14, 2017.
  61. ^ "Suchmaschinen: Internet Archive zal Robots.txt-Einträge negeren – Golem.de" (in het Duits). Gearchiveerd van het origineel op 19 juni 2017. Ontvangen Kan 14, 2017.
  62. ^ "Internet Archive negeert robots.txt-bestanden om de historische gegevens accuraat te houden". Digital Trends. April 24, 2017. Gearchiveerd van het origineel op 16 mei 2017. Ontvangen Kan 14, 2017.
  63. ^ Sampath Kumar, BT; Prithviraj, KR (21 oktober 2014). "Leven tot leven brengen: rol van Wayback Machine bij het ophalen van verdwenen URL's" . Tijdschrift voor informatiewetenschap. 41 (1): 71-81. twee:10.1177/0165551514552752. ISSN 0165-5515. S2CID 28320982.
  64. ^ a b c d e "Wayback-machine zal archief niet censureren voor smaak, zegt directeur nadat artikel over Olympische Spelen is geschrobd". Gearchiveerd van het origineel op 6 januari 2017. Ontvangen Kan 14, 2017.
  65. ^ Lepore, Jill (Januari 26, 2015). "Wat het internet gisteren zei". The New Yorker. Gearchiveerd van het origineel op 25 januari 2015. Ontvangen Kan 14, 2017.
  66. ^ "De March for Science begon met de 'wegwerplijn' van deze persoon op Reddit". Washington Post. Gearchiveerd van het origineel op 23 april 2017. Ontvangen April 23, 2017.
  67. ^ 'Gaan wetenschappers naar Washington marcheren?'. The Washington Post. Gearchiveerd van het origineel op 31 januari 2017. Ontvangen Januari 31, 2017.
  68. ^ Foley, Katherine Ellen. "De wereldwijde March for Science begon met een enkele Reddit-thread". Quartz. Gearchiveerd van het origineel op 24 april 2017. Ontvangen April 23, 2017.
  69. ^ Graham, Mark (1 oktober 2018). "Meer dan 9 miljoen gebroken links op Wikipedia zijn nu gered".
  70. ^ Graham, Mark (17 september 2020). "Cloudflare en de Wayback Machine bundelen hun krachten voor een betrouwbaarder web". Internetarchiefblogs. Ontvangen September 17, 2020.
  71. ^ "Internetarchief veelgestelde vragen". internet Archive. 2 april 2014. Gearchiveerd van het origineel april 2, 2014. Ontvangen November 23, 2018.
  72. ^ a b Bates, Mary Ellen (2002). "De Wayback-machine". Online. 26: 80.
  73. ^ "YouTube - Archiefteam". archiefteam.org. Gearchiveerd van het origineel op 5 augustus 2020. Ontvangen Augustus 6, 2020.
  74. ^ "Internetarchief veelgestelde vragen". archive.org. Gearchiveerd van het origineel op 20 april 2013. Ontvangen Oktober 18, 2018.
  75. ^ a b c Lloyd, Howard (oktober 2009). "Bestelling om Robots.txt uit te schakelen" (PDF), Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) Augustus 8, 2019. Ontvangen Oktober 15, 2009.
  76. ^ Cortes, Antonio (oktober 2009). "Motie tegen verwijdering van Robots.txt", Gearchiveerd vanuit het origineel Oktober 27, 2010. Ontvangen Oktober 15, 2009.
  77. ^ Gelman, Lauren (17 november 2004). "Snapshots webpagina's van internetarchief als toelaatbaar gehouden als bewijs". pakketten. 2 (3). Gearchiveerd van het origineel april 30, 2011. Ontvangen Januari 4, 2007.
  78. ^ Howell, Beryl A. (februari 2006). "Webgeschiedenis bewijzen: het internetarchief gebruiken" (PDF). Tijdschrift voor internetrecht: 3-9. Gearchiveerd van het origineel (PDF) juli 5, 2010. Ontvangen Augustus 6, 2008.
  79. ^ "Op zoek naar bewijs op virtuele plaatsen Toelaatbaarheid van internetbewijs". Gearchiveerd van het origineel op 1 juli 2019. Ontvangen Juni 14, 2020.
  80. ^ Levitt, Carole A.; Rosch, Mark E. (2010). Vind informatie als een professional: de openbaar beschikbare bronnen van internet ontginnen voor onderzoeksonderzoek, Tom 1. Amerikaanse Orde van Advocaten. blz. 194-196. ISBN 978-1-60442-890-2. Gearchiveerd van het origineel op 18 december 2020. Ontvangen Juni 14, 2020.
  81. ^ Coggins, Wynn W. (herfst 2002). "Prior Art op het gebied van octrooien voor bedrijfsmethoden - Wanneer is een elektronisch document een gedrukte publicatie voor prior art-doeleinden?". USPTO, Gearchiveerd vanuit het origineel September 21, 2012. Ontvangen Augustus 15, 2012.
  82. ^ "Ontmaskering van de Wayback Machine", Gearchiveerd vanuit het origineel juni 29, 2010.
  83. ^ Bahr, Martin (2002). "De Wayback Machine en Google Cache - een Verletzung deutschen Urheberrechts?". JurPC (in het Duits): 9. twee:10.7328/jurpcb/20021719. Gearchiveerd van het origineel op 23 augustus 2009.
  84. ^ "Veelgestelde vragen over internetarchief". Gearchiveerd van het origineel op 17 april 2014. Ontvangen April 16, 2014.
  85. ^ Bowman, Lisa M (24 september 2002). "Netarchief legt Scientology-criticus het zwijgen op". CNET News. com. Gearchiveerd van het origineel op mei 15, 2012. Ontvangen Januari 4, 2007.
  86. ^ Jef (23 september 2002). "uitsluitingen van de Wayback Machine" (Blog). Wayback Machine-forum. internetarchief. Gearchiveerd van het origineel op 11 februari 2007. Ontvangen Januari 4, 2007. Auteur en datum geven de start van de forumthread aan.
  87. ^ Molenaar, Ernst. "Sherman, zet de Wayback Machine voor Scientology". LawMeme. Yale Rechtenschool. Gearchiveerd van het origineel (Blog) november 16, 2012. Ontvangen Januari 4, 2007.
  88. ^ Kleurstof, Jessica (2005). "Website aangeklaagd wegens controversiële trip naar internetverleden" . EInhoud. 28. 11: 8-9.
  89. ^ Bangeman, Eric (31 augustus 2006). "Internetarchief schikt rechtszaak over Wayback Machine". Ars Technica. Gearchiveerd van het origineel op 5 november 2007. Ontvangen November 29, 2007.
  90. ^ a b Internetarchief tegen Shell, 505 F.Supp.2d 755 op justia.com, 1:2006cv01726 (Rechtbank Colorado 31 augustus 2006) ("'Schikkingsovereenkomst van 25 april 2007 aangekondigd.' Indiening 65, 2007-04-30: '... daarom BEVOEGD dat deze zaak met vooroordelen zal worden AFGEWEZEN...'").
  91. ^ a b Babcock, Lewis T., opperrechter (13 februari 2007). "Internetarchief tegen Shell Burgerlijk geding nr. 06cv01726LTBCBS" (PDF). Gearchiveerd (PDF) van het origineel op 25 januari 2014. Ontvangen Maart 25, 2015. 1) Motie van Internet Archive om Shell's tegeneis voor conversie en burgerlijke diefstal (tweede zaak) af te wijzen wordt TOEGESTAAN, 2) Motie van Internet Archive om Shell's tegeneis voor contractbreuk (derde zaak) af te wijzen wordt AFGEWEZEN; 3) De motie van Internet Archive om de tegenvordering van Shell wegens afpersing onder RICO en COCCA (vierde oorzaak van actie) af te wijzen, wordt TOEGESTAAN.
  92. ^ Claburn, Thomas (16 maart 2007). "Vrouw uit Colorado klaagt aan om webcrawlers aan contracten te houden". New York, NY, VS: InformationWeek, UBM Tech, UBM LLC. Gearchiveerd van het origineel op 4 september 2014. Ontvangen Maart 25, 2015. Computers kunnen namens mensen contracten aangaan. De Uniform Electronic Transactions Act (UETA) zegt dat een 'contract kan worden gevormd door de interactie van elektronische agenten van de partijen, zelfs als geen enkele persoon op de hoogte was van de acties van de elektronische agenten of de daaruit voortvloeiende voorwaarden en overeenkomsten of deze heeft beoordeeld'.
  93. ^ Samson, Martin H., Phillips Nizer LLP (2007). "Internetarchief v. Suzanne Shell". internetbibliotheek.com. Internet Library of Law en gerechtelijke beslissingen. Gearchiveerd van het origineel op 3 augustus 2014. Ontvangen Maart 25, 2015. Wat nog belangrijker is, zo oordeelde de rechtbank, was dat het louter kopiëren door Internet Archive van de Shell-site en het weergeven ervan in zijn database niet de vereiste uitoefening van heerschappij en controle over het eigendom van de gedaagde vormde. Belangrijk is, merkte de rechtbank op, dat de beklaagde te allen tijde haar eigen site bezat en exploiteerde. Het Hof zei: 'Shell heeft geen feiten aangevoerd die aantonen dat Internet Archive heerschappij of controle uitoefende over haar website, aangezien Shell's klacht expliciet vermeldt dat zij eigenaar bleef van de website en deze bleef exploiteren terwijl deze op de Wayback-machine werd gearchiveerd. Shell identificeert geen autoriteit die het idee ondersteunt dat het kopiëren van documenten op zichzelf voldoende ontbering is om conversie te ondersteunen. Omgekeerd hebben tal van circuits vastgesteld dat dit niet het geval is.'
  94. ^ brouwster (25 april 2007). "Internetarchief en Suzanne Shell schikken rechtszaak". archive.org. Denver, CO, VS: internetarchief. Gearchiveerd van het origineel op 5 december 2010. Ontvangen Maart 25, 2015. Beide partijen betreuren oprecht alle onrust die de rechtszaak voor de ander heeft veroorzaakt. Noch Internet Archive, noch mevrouw Shell keurt enig gedrag goed dat mogelijk schade heeft berokkend aan een van beide partijen als gevolg van de publieke aandacht voor deze rechtszaak. De partijen hebben zich niet schuldig gemaakt aan dergelijk gedrag en verzoeken dat de publieke reactie op de minnelijke schikking van deze rechtszaak in overeenstemming is met hun wens dat geen van beide partijen verdere schade of onrust wordt toegebracht.
  95. ^ Stobbe, Richard (5 december 2014). "Auteursrechtimplicaties van een" recht om vergeten te worden "? Of hoe het internetarchief te verwijderen". Mondaq. Gearchiveerd van het origineel op 18 november 2018. Ontvangen Maart 8, 2019.
  96. ^ McVeigh, Glennys (16 oktober 2014). Philpott, James; Weissman, Adam; Bucholz, Ren; Waterkokers, Brent; Parel, Aaron (red.). "Davydiuk v. Internetarchief Canada, 2014 FC 944". KanLII. Federatie van juridische verenigingen van Canada. Gearchiveerd van het origineel op 18 december 2020. Ontvangen Maart 8, 2019.
  97. ^ Southcott, Richard F. (30 november 2016). Philpott, John; Alton, Alex; Bucholz, Ren (red.). "Davydiuk v. Internet Archive Canada en Internet Archive, 2016 FC 1313 (CanLII)". KanLII. Ottawa, Ontario: Federatie van juridische verenigingen van Canada. Gearchiveerd van het origineel op 29 juni 2019. Ontvangen Maart 8, 2019.
  98. ^ Cox, Joseph (22 mei 2018). "De Wayback-machine verwijdert bewijs van malware die aan stalkers is verkocht". Vice. Gearchiveerd van het origineel op 24 januari 2022. Ontvangen Januari 24, 2022.
  99. ^ Conger, Kate. "Een back-up maken van de geschiedenis van het internet in Canada om het te redden van Trump". TechCrunch. Gearchiveerd van het origineel op 27 december 2016. Ontvangen Kan 14, 2017.
  100. ^ "Waar vind je wat online is verdwenen, en nog veel meer: ​​het internetarchief". Publieke Radio Internationaal. Gearchiveerd van het origineel op 28 maart 2017. Ontvangen Kan 14, 2017.
  101. ^ Chirgwin, Richard. "Er is geen weg terug in Rusland: Poetin blokkeert Archive.org". Het register. Gearchiveerd van het origineel op 7 oktober 2016. Ontvangen Kan 14, 2017.
  102. ^ "Rusland gaat niet terug, blokkeert het internetarchief". Digitale Trends. 26 juni 2015. Gearchiveerd van het origineel op 17 april 2016. Ontvangen Kan 14, 2017.
  103. ^ "Via de procedure voor het verwijderen van de app". Rossiyskaya Gazeta (in het Russisch). 18 april 2016. Gearchiveerd van het origineel op 5 april 2019. Ontvangen Oktober 18, 2020.
  104. ^ "Help ons het archief gratis, toegankelijk en privé voor de lezer te houden | Internetarchiefblogs". November 29, 2016. Gearchiveerd van het origineel op 21 mei 2017. Ontvangen Kan 14, 2017.
  105. ^ Sakr, Sharif (7 november 2013). "Webarchief Wayback Machine overleeft vernietigend vuur maar heeft hulp nodig om te herstellen", Gearchiveerd vanuit het origineel november 9, 2020. Ontvangen April 3, 2022.
  106. ^ "Internetarchief: voorgestelde wijzigingen in DMCA zouden ervoor zorgen dat we het web "censureren"". Consumentist. 7 juni 2016. Gearchiveerd van het origineel op 11 november 2016. Ontvangen Kan 14, 2017.
  107. ^ Kruid, Ulrich. "Die Trump-Angst grassiert" [De angst voor Trump heerst hoogtij] (in het Duits). hoi online. Gearchiveerd van het origineel op 7 december 2016. Ontvangen Kan 14, 2017. Die Betreiber des Archives wordt vaak gebruikt door Zensur en Manipulation der digitale Aufzeichnungen die de Überwachung der Archive-Nutzer gebruiken. .
  108. ^ LaFrance, Adrienne (14 oktober 2015). "De donkere middeleeuwen van het internet". De Atlantische. Gearchiveerd van het origineel op 7 mei 2017. Ontvangen Kan 14, 2017.
  109. ^ "Het hele internet wordt in Canada gearchiveerd om het tegen Trump te beschermen". Moederbord. 29 november 2016. Gearchiveerd van het origineel op 16 mei 2017. Ontvangen Kan 14, 2017.
  110. ^ LaFrance, Adrienne (3 juni 2016). "De menselijke angst voor totale kennis". De Atlantische. Gearchiveerd van het origineel op 2 december 2016. Ontvangen Kan 14, 2017.

Externe links