Weneg

Tegenwoordig is Weneg een onderwerp van groot belang en relevantie in de huidige samenleving. Discussies over Weneg komen steeds vaker voor op verschillende gebieden, of het nu gaat om politiek, cultuur, wetenschap of technologie. Weneg is een onderwerp dat tegenstrijdige meningen oproept en dat zonder twijfel voor controverse zorgt. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven op Weneg verkennen en de impact ervan op het dagelijks leven analyseren. Vanaf zijn oorsprong tot zijn evolutie vandaag de dag heeft Weneg een fundamentele rol gespeeld bij het vormgeven van de wereld waarin we leven. Op deze pagina's zullen we proberen ons te verdiepen in de meest relevante aspecten van Weneg en ontdekken hoe dit onze manier van denken en handelen heeft beïnvloed.

Wenegnebti
Weneg, Wadj-nes of Wadj-las, Tlas
Weneg
Farao
Periode 2767 - 2760 v.Chr.
Voorganger Nynetjer
Opvolger Sened
Vader Nynetjer
Moeder onbekend
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Nebtynaam
G16
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
M13F20
Ba19s
H8
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Weneg of Weneg(nebti) was de vierde koning (farao) van de 2e dynastie van het oude Egypte. Veel van de koning is niet bekend.

Identificatie

Deze farao is alleen maar bekend van zijn cartouche, en de nebtynaam. Zijn naam is redelijk betwistbaar. Andere namen voor hem zijn: Wadj-nes, Wadj-las, Tlas (volgens Manetho), of Horus Za.[1]

Volgens W. Bartha moet de heerser met Sechemib worden geïdentifeerd en dan heeft de koning 7 jaar geregeerd. Volgens Jürgen von Beckerath heeft de koning ook 7 jaar geregeerd van 2767 tot 2760 v. Chr.[2]

De Abydos en Saqqara koningslijst reppen allebei over de koning.[1]

Bewijzen / documenten

  • Er zijn sporen gevonden van aardewerk potten met daarop in hiërogliefen de naam.
  • In het begin van 2002 is het graf van Merineith gevonden (18e dynastie) door de Universiteit Leiden. Ze vermoeden dat in het graf een ander, onvoltooid graf zit van Weneg(nebti).
  • De naam van Weneg(nebti) is gevonden op een aantal ingekerfde potten / kruiken. Die zouden zijn gevonden in de onderaardse ruimte van de trappenpiramide van Djoser.

Externe Bron