Weperpolder

In de wereld van vandaag is Weperpolder een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed spectrum van de samenleving. Sinds zijn opkomst heeft Weperpolder de aandacht getrokken van academici, experts, professionals en het grote publiek, waardoor een debat is ontstaan ​​waarin meerdere standpunten worden gepresenteerd en verschillende aspecten met betrekking tot dit onderwerp worden geanalyseerd. In de loop van de tijd is Weperpolder geëvolueerd, aangepast aan de veranderingen en uitdagingen die zich in de wereld van vandaag voordoen, en zijn invloed heeft zich uitgebreid naar verschillende terreinen, van politiek en economie tot cultuur en entertainment. In dit artikel zullen we de meest relevante aspecten van Weperpolder onderzoeken, waarbij we de impact ervan op de samenleving en de rol ervan in de hedendaagse wereld onderzoeken.

Weperpolder
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Weperpolder (Friesland)
Weperpolder
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Ooststellingwerf Ooststellingwerf
Coördinaten 53° 1′ NB, 6° 20′ OL
Woonplaats (BAG) Oosterwolde
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Weperpolder (Stellingwerfs: Weperpoolder) is een polder en buurtschap in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland. Hij ligt net noordoosten van Oosterwolde en ten zuidoosten van Haule.

De polder is ontstaan in de negentiende eeuw op de Wepervenen in de Hauler Veenpolder. In eerste helft van de twintigste eeuw ontwikkelde er zich langzaam bewoning in het gebied, onder meer de grote boerderij Nieuw Weper. Na 1950 groeide het aantal woningen en bij de waterplas ontstond het recreatieoord Het Goudmeer, later een vakantiepark. Zo ontstond er een eigen buurtschap. Deze werd eerst ook - onder meer in het kadaster - aangeduid als Nieuw Weper, naar de boerderij aldaar. Later werd Weperpolder de standaard-aanduiding.

Rond de St. Jozefhoeve ligt een apart buurtje dat Zuilen wordt genoemd. Aan de rand van de provincie Drenthe ligt een grote zandwinningsplas. In de westelijk rand van de buurtschap, nabij de buurtschappen Weper en De Knolle, is de voormalige vuilstortplaats de Weperbult gelegen.

In 1853 stond in de polder een poldermolen. Deze is eerst afgebrand, maar in 1870 herbouwd in Twijtel (Makkinga). Daarbij werd het achtkant van de oude molen gebruikt en het geheel omgebouwd tot korenmolen. In 1912 brandde ook deze molen, de Molen van Zeephat, af .