Wiener Musikverein

In dit artikel duiken we in de opwindende wereld van Wiener Musikverein, waarbij we de vele facetten, impact en belang ervan op verschillende gebieden onderzoeken. Vanaf het ontstaan ​​tot de evolutie door de jaren heen heeft Wiener Musikverein de aandacht en interesse getrokken van verschillende mensen, experts en enthousiastelingen. Door middel van een gedetailleerde en verrijkende analyse zullen we ontdekken hoe Wiener Musikverein de samenleving, cultuur en economie heeft beïnvloed, en een uniek en inzichtelijk perspectief bieden op de relevantie ervan vandaag de dag. Dompel jezelf onder in deze fascinerende reis die ons zal leiden tot een beter inzicht in de impact van Wiener Musikverein en zijn rol in de hedendaagse wereld.

Wiener Musikverein
Het gebouw van de Musikverein, 2006
Het gebouw van de Musikverein, 2006
Locatie
Locatie Wenen, Innere Stadt
Coördinaten 48° 12′ NB, 16° 22′ OL
Detailkaart
Wiener Musikverein (Wenen)
Wiener Musikverein
Goldener Saal
Goldener Saal
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Wiener Musikverein is het concertgebouw van Wenen, waarin zich de beroemde Grote (Gouden) Musikvereinssaal bevindt. Deze zaal geldt als een van de mooiste en akoestisch beste zalen van de wereld. Een wereldwijd bekende traditie is het jaarlijks op nieuwjaarsdag terugkerende Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker, dat in deze zaal wordt gespeeld.

Geschiedenis

In 1812 werd in Wenen de Gesellschaft der Musikfreunde opgericht. Vanaf 1831 organiseerde deze vereniging concerten in een kleine zaal, maar met 700 zitplaatsen bleek deze al snel te klein. In 1863 schonk keizer Frans Jozef de grond tegenover de Karlskirche. Met de bouw werd architect Theophil Hansen belast. Er moesten twee zalen komen, een grote zaal voor orkesten en een kleinere voor kamermuziek.

Met een feestelijk concert werd het gebouw op 6 januari 1870 geopend, en de akoestiek van de grote zaal werd direct geroemd. Ook de kleine zaal, die in 1937 naar Johannes Brahms werd vernoemd, oogstte direct lof. De nagalmtijd van de Goldener Saal bedraagt met publiek 2,04 seconden, en zonder publiek 3,06 seconden.

In 2002 werden vier kleinere, souterraine zalen geopend, voor conferenties, workshops en ontvangsten.

Afmetingen

Gläserner Saal
Zaal Oppervlakte Hoogte Capaciteit
Großer Saal 48,8 x 19,1 m 17,75 m 1744 zit- en ca. 300 staanplaatsen
Brahmssaal 32,5 x 10,3 m 11 m ca. 600 plaatsen
Gläserner Saal/Magna Auditorium 22 x 12,5 m 8 m 380 plaatsen
Metallener Saal 10,5 x 10,8 m 3,2 m 70 plaatsen
Steinerner Saal/Host Haschek Auditorium 13 x ~8,6 m ~3,3 m 60 plaatsen
Zie de categorie Musikverein, Vienna van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.