Wiesje Bouwmeester

In de wereld van vandaag is Wiesje Bouwmeester een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en achtergronden. Sinds zijn verschijning heeft Wiesje Bouwmeester grote belangstelling en discussie gegenereerd en is het een terugkerend gespreksonderwerp in de samenleving geworden. Of het nu vanwege zijn impact op de populaire cultuur, zijn relevantie in de geschiedenis of zijn invloed op wetenschappelijk gebied is, Wiesje Bouwmeester is erin geslaagd barrières te overstijgen en zich te onderscheiden als een relevant onderwerp voor verschillende sectoren. In dit artikel zullen we het fenomeen Wiesje Bouwmeester grondig onderzoeken en de betekenis en implicaties ervan vandaag analyseren.

Wiesje Bouwmeester
1963
1963
Algemene informatie
Geboren 28 augustus 1909
Overleden 23 maart 1979
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Louise Maria Braakensiek (toneelnaam Wiesje Bouwmeester) (Watergraafsmeer, 28 augustus 1909Amsterdam, 23 maart 1979) was een Nederlandse (hoorspel)actrice en cabaretière. Ze was de jongste dochter (uit de zesde en laatste relatie) van de toneelspeler Louis Bouwmeester (1842-1925).

Biografie

Ze werd in Watergraafsmeer geboren uit de relatie van Louis Bouwmeester met actrice Marie Braakensiek. Ze stond op haar 13e al samen met haar vader op het toneel. Haar debuut was het toneelstuk Voerman Henschel.[1] Ze speelde tot de oorlog in wel honderd toneelstukken, dat waren hoofdzakelijk kinderrollen. Na de oorlog speelde ze met Willy van Hemert en Johan Kaart. Ze trad in de Bouwmeester Revue van haar broer Louis Bouwmeester jr. op, maar heeft ook voor Toon Hermans gewerkt. In 1958 verscheen van haar een boek: Louis Bouwmeester: de liefste vader en mijn beste vrindje.

Bouwmeester was van 1957 tot 1969 lid van de hoorspelkern en speelde daarnaast zo nu en dan cabaretvoorstellingen.

Bouwmeester trouwde driemaal. Van 1950 tot 1952 was ze getrouwd met architect George Staal.[2][3] Ze overleed op 69-jarige leeftijd te Amsterdam.

Hoorspelrollen

  • Paul Vlaanderen en het Margo Mysterie - waarzegster / Mrs. Perkins
  • Paul Vlaanderen en het Milbourne Mysterie - Jullia Carrington
  • Triffids - Mrs. Durrant
  • Mimoza - Keetje Kruivedons[4]
  • Reis op de plaats - De dienstmaagd Pleuntje
  • Moord als tijdverdrijf - Mw Bergman, hospita
  • Hollands Glorie - Juffrouw Boud[5]

Televisie- en filmrollen

Literatuur

  • Simon Koster. De Bouwmeesters, kroniek van een theaterfamilie, 1973.

Websites