Wikipedia:Vandalisme

Tegenwoordig is Wikipedia:Vandalisme op verschillende gebieden een onderwerp van interesse en discussie geworden. De relevantie ervan reikt van politiek, economie, maatschappij, milieu, technologie, wetenschap en cultuur. Wikipedia:Vandalisme heeft een aanzienlijke impact op het dagelijks leven en de besluitvorming van mensen wereldwijd. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Wikipedia:Vandalisme en de invloed ervan in verschillende contexten, evenals de evolutie ervan in de loop van de tijd. Daarnaast bespreken we de rol die Wikipedia:Vandalisme vandaag de dag speelt en hoe dit naar verwachting de toekomst zal beïnvloeden.

Overzicht hulppagina's
Wikipedia-terminologie

Vandalisme op Wikipedia is het doelbewust verlagen van de kwaliteit van de encyclopedie. Bij alle bijdragen die weliswaar niet constructief zijn, maar niet als enige doel hebben de wiki te verstoren, moet er worden uitgegaan van goede wil.

Wanneer vandalisme herhaald wordt, zal het IP-adres of het account geblokkeerd worden, zo nodig voor steeds langere perioden.

Vandalisme in enge zin

Vandalisme in de enge zin van het woord op Wikipedia kan bijvoorbeeld bestaan uit:

  1. toevoegingen die niets met het onderwerp van doen hebben (schuttingtaal, vulgaire afbeeldingen, reclame, geklieder, experimenten die in de zandbak thuis horen, irrelevante externe links, enzovoort)
  2. het zonder duidelijke redenen verwijderen van relevante informatie
  3. misleidende informatie toevoegen (denk hierbij ook aan cijfer- of datumvandalisme)
  4. het plaatsen van inhoud die aanzet tot haat of geweld of het overtreden van de wet
  5. cyberpesten, schelden, denigreren.

Vandalisme in ruime zin

Bepaald gedrag kan ook als vandalisme beschouwd worden als men kan weten dat het ongewenst is, bijvoorbeeld na herhaalde aanmaning door meerdere Wikipedianen, of nadat hiervoor een blokkade of leesblok opgelegd is. Voorbeelden:

  1. het herhaald en in korte tijd toevoegen en/of verwijderen van steeds dezelfde gegevens zonder te proberen consensus te bereiken op de overlegpagina of naar anderen te luisteren: een bewerkingsoorlog
  2. het stug doorgaan met ongewenste wijzigingen
  3. inbreuk op de privacy van levende personen.

Wat betreft gebruikerspagina's van andere Wikipedianen is het verstandig om zeer terughoudend te zijn bij eventuele wijzigingen. Dit wordt door sommige Wikipedianen als vandalisme ervaren.

Zie ook