Winkelketen

Het onderwerp van Winkelketen is er een dat de laatste tijd de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Van de impact ervan op de samenleving tot de implicaties ervan voor het dagelijks leven, Winkelketen heeft brede belangstelling op verschillende terreinen gegenereerd. Terwijl we doorgaan met het verkennen en beter begrijpen van Winkelketen, ontstaan ​​er nieuwe perspectieven en vragen die ons uitnodigen om na te denken over het belang en de relevantie ervan. In dit artikel duiken we in de verschillende facetten van Winkelketen, onderzoeken we de invloed ervan op verschillende gebieden en bespreken we de betekenis ervan in de huidige context.

Een filiaal van de HEMA

Een winkelketen is een winkelbedrijf met meerdere vestigingen (soms ook filialen genoemd).

De vestigingen van de winkelketen kunnen allemaal dezelfde naam hebben en dezelfde stijl hanteren (zoals de HEMA), maar ook verschillende winkels kunnen besluiten om samen te gaan en zo een winkelketen te vormen.

De winkels in een keten kunnen beheerd worden door het winkelbedrijf zelf. Ze kunnen echter ook beheerd worden door ondernemers die de winkelformule van het winkelbedrijf gebruiken. Dit laatste heet franchise. Een bekende franchiseketen in Nederland is Jamin.

Restaurants in de winkels van een winkelketen (bijvoorbeeld in de HEMA en IKEA) vormen min of meer een restaurantketen.

Winkelketens komen het meest voor op A- en B-locaties in de binnensteden.

Nederland

De grootste winkelketens van Nederland zijn in januari 2019 de Kruidvat met 956 vestigingen, de Albert Heijn met 852 vestigingen (exclusief formules AH to go en AH XL) en Jumbo Supermarkten met 613 vestigingen.[1]


Op andere Wikimedia-projecten