Wislahaf

Het onderwerp Wislahaf is tegenwoordig van het grootste belang, omdat het een aanzienlijke impact heeft op verschillende gebieden van het dagelijks leven. Van zijn invloed op de economie tot zijn rol in de samenleving: Wislahaf is een onderwerp dat niet onopgemerkt blijft. Door de geschiedenis heen is het onderwerp van debat en analyse geweest, en de relevantie ervan blijft vandaag de dag geldig. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Wislahaf en het belang ervan in de wereld van vandaag onderzoeken.

Wislahaf
Wislahaf
Locatie Polen / Rusland
Zee Oostzee
Oppervlakte 838 km² km²
Foto's
Wislahaf
Wislahaf
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Wislahaf (ook wel Weichselhaf - Pools: Zalew Wiślany, Russisch: Калининградский залив, Kaliningradski Zaliv, Duits: Frisches Haff) is het middelste van de drie grote haffen aan de Oostzeekust. Het ligt gedeeltelijk op Pools en gedeeltelijk op Russisch grondgebied (exclave Kaliningrad).

Het haf wordt door de Wislaschoorwal gescheiden van de Bocht van Gdańsk. Deze schoorwal is circa 50 kilometer lang en gemiddeld 2 kilometer breed.

Het Wislahaf wordt voornamelijk gevoed door de Nogat, een zijtak van de Wisła (waarvan de hoofdstroom direct naar de Bocht van Gdansk loopt). In het noordoosten watert de Pregolja af op het Wislahaf. De stad Kaliningrad ligt even stroomopwaarts aan de Pregolja.

Hoewel het haf gedeeltelijk Pools is, hadden Poolse schepen geen directe toegang tot de Oostzee, want de doorgang naar de zee ligt in de exclave Kaliningrad, op Russisch grondgebied. Die doorgang wordt bewaakt door de belangrijke Russische marinehaven Baltiejsk, het voormalige Oost-Pruisische Pillau, wat een belangrijke machtsfactor voor Rusland is. Polen groef daarom, onder hevig protest van de Russen, een tweede doorgang, het Wislaschoorwal-kanaal. Dit is in 2022 geopend. Milieuorganisaties zijn bezorgd over mogelijke veranderingen in het mariene ecosysteem.

Kaart
Kaart
Kaart


Zie de categorie Vistula Lagoon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.