Wouter VI Berthout

Op de dag van Wouter VI Berthout worden we geconfronteerd met een zeer belangrijk onderwerp dat het verdient om in detail te worden behandeld en besproken. De impact die Wouter VI Berthout op ons leven heeft gehad valt niet te ontkennen en de relevantie ervan staat buiten kijf. Door de geschiedenis heen is Wouter VI Berthout het onderwerp geweest van talrijke studies, debatten en reflecties, wat de betekenis ervan op verschillende gebieden en contexten aantoont. In dit artikel zullen we ons verdiepen in de wereld van Wouter VI Berthout, de vele facetten ervan onderzoeken en de invloed ervan op onze huidige samenleving analyseren. Om een ​​compleet en objectief beeld te bieden, zullen we verschillende standpunten en argumenten onderzoeken, om zo ons begrip van Wouter VI Berthout en de implicaties ervan te verrijken.

Wapen van de familie Berthout

Wouter VI Berthout, bijgenaamd De Grote, (gestorven 1286) was heer van Mechelen tussen 1243 en 1286 op basis van een feodale overeenkomst met de prins-bisschop van Luik.

Hij was de zoon van Wouter V Berthout en Adelise van Edingen. Bij zijn aantreden bestond het grondgebied nog uit een deel met de stad Mechelen en een deel met het omliggende land.

Onder zijn bewind kende de lakenhandel in Mechelen een grote bloei. Hij slaagde erin zijn machtsbasis uit te bouwen door zijn leenheer uit te spelen tegen de hertog van Brabant. Dat was mogelijk wegens zijn huwelijk met een nicht van hertog Hendrik II van Brabant. In 1267 vocht hij namens Jan I van Brabant de Slag van Tildonk uit met een legertje uit Leuven, waar de adel zich verzette tegen de machtsovername door Jan I. Dit leidde tot een korte belegering van Mechelen in 1268 door prins-bisschop Hendrik III van Gelre, gesteund door de graven van Gelderland, Gullik en Loon. Na negen dagen werd de belegering echter al opgebroken en werden onderhandelingen gevoerd, die uiteindelijk alles bij het oude lieten. Wel was sindsdien Wouter Berthout een naaste vertrouweling en raadgever van de hertog.[1]

Huwelijk

Wouter huwde in 1238 met Maria van Auvergne (gestorven 19 mei 1280), de dochter van Willem X van Auvergne en Adelheid van Brabant. Ze kregen vijf kinderen:

Literatuur

  • Godfried Croenen, Familie en Macht, De familie Berthout en de Brabantse Adel, Louvain: Leuven Universitaire Pers, 2003 (« Wouter V »).