Wright Cadet

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over Wright Cadet, een onderwerp dat de afgelopen tijd de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Van het belang ervan in de samenleving tot de effecten ervan op het milieu: Wright Cadet is een onderwerp dat niemand onverschillig laat. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Wright Cadet onderzoeken, de impact ervan analyseren en de mogelijke oplossingen voorstellen die worden voorgesteld om de uitdagingen die het met zich meebrengt aan te pakken. Daarnaast leren we over het nieuwste onderzoek en relevante gegevens waarmee we het belang van Wright Cadet in ons dagelijks leven beter kunnen begrijpen. Mis deze volledige analyse op Wright Cadet niet!

Wright Cadet
Wright Cadet
Algemeen
Busbouwer Wrightbus
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Type Cadet
Productiejaren 2001-2003
Zitplaatsen 35
Capaciteit Max. 80 personen
Technische specifictaties
Carrosserie Wrightbus
Chassis VDL Bus SB120
Motor Cummins B serie/isBe
Emissie Euro III
Vermogen 95 kW
Versnellingsbak Allison
Overbrenging Automaat 3-bak
Brandstof Diesel
Maten
Totale lengte 10 600 mm
Totale breedte 2 500 mm
Totale hoogte 2 920 mm
Wielbasis 5 300 mm
Ledig gewicht 7.880 kg
Max. totaalgewicht 12.020 kg
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Wright Cadet is een lichtgewicht lagevloerbus die werd geproduceerd door Wrightbus in opdracht van Arriva. Het is de kleinere stadsbus-variant van de Wright Commander. De carrosserie werd gebouwd op een DAF/VDL SB120 chassis van VDL, en uitgerust met een motor van fabrikant Cummins. De oorspronkelijk voor Engeland ontwikkelde bus werd speciaal voor Nederland aangepast, met twee deuren aan de rechterkant in plaats van één dubbele deur aan de linkerkant. De Wright Cadet werd ook door Volvo (op DAF SB120 Chassis) op de markt gebracht als Wright Merit.

Voor Arriva Nederland werden acht bussen (serie 5920-5927) geleverd voor de stadsdienst in Leeuwarden. Per 1 januari 2007 ging deze concessie over naar Connexxion. De 10 meter Wrights werden daarna onder meer ingezet op het servicenet in rond Winschoten. De 5920 heeft ook nog in Gorinchem gereden. Na het verlies van het busvervoer in Groningen en Drenthe zijn de bussen buiten dienst gesteld. Alle bussen rijden sindsdien als (serie 465-472) bij Arriva dochter TST (Transportes Sul do Tejo) in Portugal.[1]

Foto’s

Zie de categorie Wright Cadet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.