Xenacoelomorpha

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over Xenacoelomorpha, een onderwerp dat de afgelopen tijd de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Van het belang ervan in de samenleving tot de effecten ervan op het milieu: Xenacoelomorpha is een onderwerp dat niemand onverschillig laat. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Xenacoelomorpha onderzoeken, de impact ervan analyseren en de mogelijke oplossingen voorstellen die worden voorgesteld om de uitdagingen die het met zich meebrengt aan te pakken. Daarnaast leren we over het nieuwste onderzoek en relevante gegevens waarmee we het belang van Xenacoelomorpha in ons dagelijks leven beter kunnen begrijpen. Mis deze volledige analyse op Xenacoelomorpha niet!

Xenacoelomorpha
Proporidae (familie uit Xenacoelomorpha)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Eumetazoa (Orgaandieren)
Clade:Bilateria
Stam
Xenacoelomorpha
Philippe et al., 2011
Onderstammen
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Xenacoelomorpha op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Xenacoelomorpha is een kleine stam van eenvoudige ongewervelde dieren, bestaande uit de twee zustergroepen Xenoturbellida en Acoelomorpha.[1] Het zijn eenvoudige in het water levende diertjes, die geen coeloom (embryonale lichaamsholte) hebben. De stam is gebaseerd op morfologische synapomorfieën[2] en later nog eens bevestigd door fylogenetische analyses van moleculaire gegevens.[1][3] Xenacoelomorpha zijn een zustergroep van de Nephrozoa waardoor ze de Bilateria in twee groepen verdelen.

Kenmerken

Zenuwstelsel

De Xenacoelomorpha bezitten een eenvoudig zenuwstelsel. In sommige gevallen worden de zenuwen samengeperst tot zenuwbundels op verschillende plaatsen in het lichaam. Bovendien hebben Xenacoelomorpha een epidermaal zenuwstelsel, dat wil zeggen dat de zenuwen dicht tegen de huid gelegen zijn.[4] Ze bezitten nooit hersenen.

Spijsvertering

Sommige Xenacoelomorphen (de Xenoturbellida en Nemertodermatida) missen een typisch stomatogastrisch systeem, met andere woorden ze hebben geen echte darm. Acoela daarentegen hebben wel darmen.

Evenwicht

Het evenwichtsorgaan statocyst is aanwezig in alle Xenacoelomorpha, hetzij met verschillende ultrastructuren.[5]

Grootte

Xenacoelomorpha hebben een grootte van 100 µm - 4 cm.

Voorkomen

Buiten een paar uitzonderingen, leven alle Xenacoelomorpha in zoutwater, zoals in zeeën en oceanen.

Taxonomie

Men was voor een lange tijd niet zeker van de plaats van Xenacoelomorpha in het dierenrijk. Sommige wetenschappers formuleerde dat deze een zustergroep was van alle overblijvende Bilateria (ook wel Nephrozoa)[6][7], terwijl anderen zeiden dat het een groep was in de Deuterostomata.[8] Nu is het dus met zekerheid een zustergroep van de Nephrozoa.