Het onderwerp Zaalkerk heeft de afgelopen jaren de aandacht van veel mensen getrokken. Sinds zijn opkomst heeft Zaalkerk een voortdurend debat teweeggebracht in verschillende sectoren van de samenleving, zowel op academisch, politiek, economisch als cultureel gebied. De meningen over Zaalkerk lopen sterk uiteen, en de impact ervan is op verschillende terreinen duidelijk geworden. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven op Zaalkerk en de hedendaagse invloed ervan onderzoeken, evenals de historische relevantie ervan. Daarnaast zullen we de rol analyseren die Zaalkerk speelt in het dagelijks leven van mensen en in de samenleving als geheel.
Een zaalkerk is een rechthoekig kerkgebouw dat eenbeukig ofwel eenschepig is. Vaak werd een ronde nis, de apsis genaamd, aangebracht, waarin het altaar zich bevond. In de romano-gotiek was de altaarruimte meestal recht terwijl die in de gotiek veelhoekig is.
Een voorbeeld van een vroege zaalkerk is de Oude Kerk in Oosterbeek, uit de 10e eeuw.
De protestantse eredienst, die in de loop van de 16e eeuw opkwam, had behoefte aan zaalkerken omdat hierbij de preek centraal stond en dus de zichtbaarheid van de dominee van groot belang was. Vele vroege protestantse kerken, zoals die in IJzendijke, zijn als zaalkerk uitgevoerd. Ook na de Franse tijd, toen er veel waterstaatskerken voor de Hervormden werden gebouwd, werden deze als zaalkerk uitgevoerd. Deze kerkjes stammen uit de eerste helft van de 19e eeuw. Een voorbeeld is het Van Goghkerkje te Nuenen uit 1824.
Veel moderne kerken, zowel protestantse als katholieke, zijn eveneens als zaalkerk uitgevoerd.