Zeeburgerbrug

In de wereld van vandaag is Zeeburgerbrug een onderwerp dat grote relevantie heeft gekregen en de belangstelling heeft gewekt van academici, professionals en het grote publiek. Vanaf zijn oorsprong tot zijn huidige evolutie is Zeeburgerbrug het onderwerp geweest van talloze debatten en discussies over de impact ervan op de samenleving, de economie en de politiek. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Zeeburgerbrug onderzoeken, van het historische belang tot de invloed ervan op de hedendaagse wereld. We zullen analyseren hoe Zeeburgerbrug de manier heeft gevormd waarop we denken, handelen en omgaan met onze omgeving, en onderzoeken welke relevantie het heeft in de moderne wereld. Door middel van een multidisciplinaire aanpak willen we licht werpen op dit fenomeen en een alomvattend beeld bieden van Zeeburgerbrug en de betekenis ervan in de huidige context.

Zeeburgerbrug
Zeeburgerbrug (2020)
Zeeburgerbrug (2020)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Oost, Nederland
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 59′ OL
Overspant Buiten IJ en Amsterdam-Rijnkanaal
Lengte totaal 1100 m
Hoogte 9,3 m
Beheerder Rijkswaterstaat
Bouw
Ingebruikname 28 september 1990
Gebruik
Huidig gebruik Autoverkeer
Weg
Verkeersintensiteit 140.300 mvt/etmaal (2015)
Architectuur
Materiaal Beton
Zeeburgerbrug (groot-Amsterdam)
Zeeburgerbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Zeeburgerbrug (geen brugnummer) is een verkeersbrug over het Buiten IJ en Amsterdam-Rijnkanaal in Amsterdam. De brug verbindt het Zeeburgereiland (Amsterdam-Oost) en de Watergraafsmeer met elkaar.

De Zeeburgerbrug draagt de A10 met tweemaal drie rijstroken plus twee weefstroken. Hij is niet toegankelijk voor voetgangers en fietsers; zij moeten gebruikmaken van de Enneüs Heermabrug tussen IJburg en Zeeburgereiland en/of de route via de Diemerzeedijk en de Nesciobrug, die nabij de Zeeburgerbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal ligt.

De brug vormde bij de opening in 1990 met de Zeeburgertunnel het sluitstuk van de Ringweg om Amsterdam, die met de ingebruikname van het weggedeelte tussen het Coenplein en het Knooppunt Amstel was voltooid. Samen met de tunnel vormt hij een van de vier oeververbindingen over het IJ.

Halverwege de Zeeburgerbrug staat een 15 meter hoge betonnen pyloon die de bijnaam "De wokkel" heeft gekregen.

Zeeburgerbrug anno 2007. Foto genomen vanaf de Nesciobrug.
Zeeburgerbrug anno 2007. Foto genomen vanaf de Nesciobrug.