Zilvercyanide

In de wereld van vandaag is Zilvercyanide op verschillende gebieden een onderwerp van interesse en discussie geworden. Van politiek en economie tot gezondheid en entertainment: Zilvercyanide heeft de aandacht getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Met een impact die meerdere aspecten van de samenleving omvat, blijft Zilvercyanide controverse en reflectie genereren. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Zilvercyanide en de invloed ervan op het dagelijks leven onderzoeken, waarbij we de relevantie ervan in de huidige context en de mogelijke gevolgen ervan in de toekomst analyseren. Op dezelfde manier zullen we verschillende perspectieven en meningen over Zilvercyanide onderzoeken, met als doel een compleet panorama te schetsen dat ons in staat stelt de reikwijdte en betekenis ervan in de hedendaagse samenleving te begrijpen.

Zilvercyanide
Algemeen
Molecuul­formule AgCN
IUPAC-naam zilvercyanide
Molmassa 133,8856 g/mol
SMILES
#N.
InChI
1S/CN.Ag/c1-2;/q-1;+1
CAS-nummer 506-64-9
PubChem 2724003
Wikidata Q417298
Beschrijving Kleurloze tot witte kristallen
Vergelijkbaar met koper(I)cyanide
Waarschuwingen en veiligheids­maatregelen
ToxischMilieugevaarlijk
Gevaar
H-zinnen H300 - H310 - H330 - H410
EUH-zinnen geen
P-zinnen P260 - P264 - P273 - P280 - P284 - P301+P310
Opslag Gescheiden van zuren. Goed gesloten en koel bewaren.
ADR-klasse Gevarenklasse 6.1
MAC-waarde 2 mg/m³
LD50 (ratten) (oraal) 123 mg/kg
Fysische eigenschappen
Aggregatie­toestand vast
Kleur kleurloos-wit
Dichtheid 3,95 g/cm³
Smeltpunt 320 °C
Goed oplosbaar in geconcentreerd ammoniak, kokend salpeterzuur
Onoplosbaar in water, ethanol, verdunde zuren
Geometrie en kristal­structuur
Kristal­structuur hexagonaal
Evenwichtsconstante(n) Ks = [1]
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Zilvercyanide (AgCN) is het zilverzout van blauwzuur. De stof komt voor als kleurloze tot witte hexagonale kristallen, die onoplosbaar zijn in water. Onzuiverheden kunnen de kristallen grijs doen kleuren. Het oplosbaarheidsproduct (Ks) van zilvercyanide bedraagt .[1]

Synthese

Zilvercyanide kan bereid worden door reactie van een oplosbaar zilverzout en een oplosbaar cyanide (zoals natriumcyanide). Hierbij zal, door de lage oplosbaarheid, zilvercyanide neerslaan. Dit principe wordt soms gebruikt om zilverionen (Ag+) in een oplossing aan te tonen, hoewel het gebruik van cyaniden strikt geregeld is, aangezien het zeer toxische blauwzuur gevormd kan worden. Het is beter om met chloriden of bromiden zilver aan te tonen.

Toxicologie en veiligheid

Zilvercyanide is, zoals alle cyaniden, zeer toxisch en mag in geen enkel geval ongecontroleerd gemengd worden met zuren. Hierbij ontstaat anders het zeer toxische blauwzuur. Bij de thermische ontleding van het zout komen eveneens blauwzuur en giftige stikstofoxiden vrij.

  • (en) MSDS van zilvercyanide