Zonnekalender

Appearance naar zijbalk verplaatsen verbergen

Een zonnekalender is een kalender die is gebaseerd op het zonnejaar: de duur van een kalenderjaar is ongeveer een zonnejaar en varieert meestal slechts een dag. De gemiddelde duur van een kalenderjaar is nog veel nauwkeuriger gelijk aan een zonnejaar. Bij veel zonnekalenders begint het kalenderjaar overigens niet met een zonnewende of een nachtevening. Een kalenderjaar is meestal verdeeld in 12 maanden, die gemiddeld iets langer zijn dan een maanmaand.

Verreweg de belangrijkste hedendaagse zonnekalender is de gregoriaanse kalender. Een eigenaardigheid van deze kalender en zijn voorloper en varianten is dat, met de korte maand februari, de lengte van de maanden meer varieert dan nodig.

Kalenders met 12 maanden

Kalenders met maanden die minimaal in lengte variëren

Kalenders met een of meer dagen die niet tot een maand behoren

Kalenders met een ander aantal maanden

Zonnekalender van Tiel

Zie Zonnekalender van Tiel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 21 juni 2023 maakte een team van archeologen bekend sinds 2017 een groot openluchtheiligdom (circa 22 hectare) van ongeveer 4000 jaar oud te hebben opgegraven in de uiterwaarden van de rivier de Waal in Medel bij Tiel in Nederland. Het complex bestaat onder andere uit drie grafheuvels, waarvan de grootste met een doorsnede van twintig meter tevens fungeerde als een zonnekalender: de zon scheen op de langste dag (21 juni) en kortste dag (21 december) van het jaar precies door de omliggende greppel en gaf zodoende de datum aan. Dit konden prehistorische mensen gebruiken om feest- en oogstdagen te bepalen. Daarmee doet de zonnekalender van Tiel denken aan Stonehenge in Engeland, maar de Tielse kalender was gemaakt van hout in plaats van steen, dat na verloop van tijd is vergaan. Wel zijn de stoffelijke resten gevonden van ruim tachtig personen, vooral vrouwen, die er zijn begraven of gecremeerd. De archeologen hebben ongeveer 25.000 botresten, 32.000 scherven, 170.000 leemfragmenten, 58.000 natuurstenen en 10.000 vuurstenen aangetroffen.

· · Sjabloon bewerken Kalendersystemen
Algemeen wereldwijd:Gregoriaans
Plaatselijk, religieus:Assyrisch · Bahai · Chinees · Ethiopisch · Hindoe · Indiaas · Iraans · Islamitisch · Joods · Juliaans · Koptisch · Liturgisch · Maçonniek · Thais
Niet meer in gebruik:Attisch · Azteeks · Egyptisch · Maya · Republikeins · Romeins

Zonnekalender · Maankalender · Lunisolaire kalender· Biodynamische kalender