Zuid-Frankrijk

In de wereld van vandaag is Zuid-Frankrijk een onderwerp van grote relevantie en interesse geworden. Of het nu komt door de impact ervan op de samenleving, het belang ervan in de geschiedenis, de invloed ervan op de populaire cultuur of enig ander aspect waardoor het opvalt, Zuid-Frankrijk is een onderwerp dat het verdient om diepgaand onderzocht te worden. In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Zuid-Frankrijk, analyseren we de verschillende aspecten ervan en ontdekken we de betekenis ervan in de huidige context. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag de dag is Zuid-Frankrijk een onderwerp dat zowel experts als fans blijft intrigeren. Ga met ons mee op deze ontdekkingsreis en leer over Zuid-Frankrijk.

Zicht vanuit de Jardin exotique van Èze op de Côte d'Azur
Marseille, de meest bevolkte stad in Zuid-Frankrijk
Het Esterelmassief in de gemeente Saint-Raphaël (Var)
De Pont d'Arc over de rivier Ardèche, ten noordoosten van de Cevennen

Zuid-Frankrijk is een geografisch onderdeel van Frankrijk, dat zich vanuit een denkbeeldige lijn van het centrale plateau in de Alpen tot de monding van de Garonne in de Golf van Biskaje uitstrekt. In engere zin wordt tot Zuid-Frankrijk alleen de Midi, het Franse deel van de Middellandse Zeekust en het aangrenzende gebied gerekend.

Zuid-Frankrijk omvat de regio's Nouvelle-Aquitaine, Occitanië, Provence-Alpes-Côte d'Azur en het zuiden van Auvergne-Rhône-Alpes. In het zuiden wordt Zuid-Frankrijk door de natuurlijke grens van de Pyreneeën begrensd. De belangrijkste steden in Zuid-Frankrijk zijn Marseille, Nice, Avignon, Grenoble, Montpellier, Bordeaux, Toulouse, Toulon, Cannes en Perpignan.

Zuid-Frankrijk komt voor een groot deel overeen met de landstreek Occitanië (Frans: Langue d'Oc); dat is het gebied waar traditioneel Occitaans gesproken wordt en dat veel groter is dan de nieuwe regio Occitanië (Frans: Occitanie).

Literatuur

  • Bruno Marc: Dolmens et Menhirs en Languedoc et Roussillon. 27 Circuits de Découverte Préhistorique. Presses du Languedoc, Montpellier 1999, ISBN 2-859-98190-X.
  • Louis Papy: Le midi atlantique, atlas et géographie de la France moderne, Flammarion, Paris, 1984.