Wetlands spelen een cruciale rol in het reguleren van ons klimaat. Het zijn gebieden die permanent of tijdelijk onder water staan en gangbare wetlands zijn beek- en riviermoerassen, veenmoerassen, mangroven, vennen, lagunes, kwelders en springbronmoerassen. Wetlands zijn de thuisbasis van een breed scala aan planten en dieren en bieden een groot aantal oplossingen voor een breed scala aan problemen, waaronder het klimaat.
Wetlands functioneren als een natuurlijk klimaatregulatiesysteem. Door het absorberen van overtollig water helpen wetlands bij het voorkomen van overstromingen en het herstellen van de watercyclus. Ze filteren ook vervuiling uit het water en verbeteren zo de waterkwaliteit. Wetlands zijn ook koolstofopvangsystemen. Het organische materiaal in wetlands is vaak gedurende lange tijd opgeslagen en wanneer het wordt vrijgegeven als gevolg van ontbossing of drooglegging, kan het leiden tot de uitstoot van grote hoeveelheden kooldioxide in de atmosfeer. Wetlands zijn daarom ook belangrijk als bronnen voor klimaatmitigatie en -adaptatie.
De rol van wetlands als klimaatregelaars is belangrijk vanwege de verschillende diensten die ze bieden. Eén van deze diensten is het verminderen van overstromingen. Wetlands houden water vast en bufferen rivieren tegen overstromingen. Dit helpt de risico's en de kosten van overstromingen te verlagen. Wetlands kunnen ook de waterkwaliteit verbeteren door verontreinigende stoffen uit het water te filteren. Door het verminderen van de hoeveelheid stikstof en fosfaat in het water, helpen wetlands de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren en gezonde ecosystemen te behouden.
Een andere belangrijke dienst die wetlands leveren, is de koolstofopslag. Wetlands houden koolstof vast in hun planten, bomen en grond, waardoor ze dienen als effectieve koolstofopvangsystemen. Wetlands kunnen ook fungeren als broeikasgasafzenders: als gevolg van ontbossing of drooggelegde wetlands kan organisch materiaal vrijkomen en leiden tot de uitstoot van grote hoeveelheden kooldioxide in de atmosfeer. Door het in stand houden van wetlands, kan de opslag van koolstof in de bodem en het water in stand gehouden worden.
Mangrovenwouden zijn ook belangrijke wetlands die helpen bij het reguleren van ons klimaat. Mangroven hebben de unieke eigenschap dat ze zeezout kunnen verwerken en hebben daardoor het vermogen om golfslag en kusterosie te verminderen. Mangroven werken ook als een natuurlijk filter om bodemerosie te voorkomen, waardoor de kwaliteit van het water verbetert. Dit helpt de visserij te behouden en ook dieren te beschermen die afhankelijk zijn van de mangrovebossen als leefgebied. Ze kunnen ook dienen als koolstofopvangsystemen. Door het opvangen en opslaan van koolstof in hun bomen en bodem, verminderen mangroven de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer.
Er wordt wereldwijd hard gewerkt om wetlands te beschermen en te herstellen. Het Verdrag inzake de bescherming van waterrijke gebieden van internationaal belang (Ramsar-verdrag) is een belangrijk instrument dat landen helpt om wetlands te beschermen en te beheren. Er zijn ook initiatieven om wetlands herstellen, zoals het Global Peatland Initiative en het Blue Carbon Initiative.
De rol van wetlands als natuurlijke klimaatregelaars is van groot belang. Het behoud en herstel van wetlands zijn dan ook belangrijke maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen. Het beschermen van wetlands is belangrijk en kan bijdragen aan ons begrip van de complexe systemen die ons milieu ondersteunen en de manier waarop we ons aanpassen aan de klimaatverandering. Er is veel werk te doen en het is belangrijk dat we samenwerken om ons milieu en ons klimaat te beschermen.