De waarheid over glutenintolerantie

Sociologie

Glutenintolerantie is een steeds vaker voorkomende aandoening, waarbij het lichaam geen gluten kan verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en spelt. Het komt voor in veel voedingsmiddelen, zoals brood, pasta en gebak. Mensen met een glutenintolerantie moeten deze voedingsmiddelen vermijden om hun symptomen te verminderen.

Hoe ontstaat glutenintolerantie?

Glutenintolerantie, ook bekend als coeliakie, ontstaat door een reactie van het immuunsysteem op gluten. Bij mensen met coeliakie herkent het immuunsysteem gluten als een bedreiging en valt het de dunne darm aan. Dit kan leiden tot ontsteking en beschadiging van het darmweefsel. Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, waardoor er tekorten kunnen ontstaan en gezondheidsproblemen kunnen optreden.

Er is geen bekende oorzaak van coeliakie, maar het lijkt een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren te zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met bepaalde genen een hoger risico hebben op het ontwikkelen van coeliakie.

Wat zijn de symptomen van glutenintolerantie?

De symptomen van glutenintolerantie kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen mild tot ernstig zijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

  • Diarree
  • Verstopping
  • Opgeblazen gevoel
  • Maagkrampen
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Huiduitslag
  • Angst en depressie

Als u deze symptomen ervaart, moet u uw arts raadplegen. Hij of zij kan een diagnose stellen en u mogelijk doorverwijzen naar een diëtist voor advies over hoe u uw dieet moet aanpassen.

Hoe wordt glutenintolerantie behandeld?

Er is geen genezing voor glutenintolerantie, maar het kan worden gecontroleerd door een glutenvrij dieet te volgen. Dit betekent dat alle voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals brood, pasta en gebak, moeten worden vermeden. Gelukkig zijn er veel glutenvrije opties beschikbaar, zoals rijst, quinoa en maïs.

Een diëtist kan u helpen bij het opstellen van een glutenvrij dieet dat voldoende voedingsstoffen bevat. Daarnaast zijn er veel glutenvrije producten verkrijgbaar in supermarkten en natuurvoedingswinkels. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle glutenvrije voedingsmiddelen gezond zijn. Sommige kunnen veel suiker, vet en zout bevatten en kunnen daarom het beste met mate worden geconsumeerd.

Is glutenintolerantie hetzelfde als een tarwe-allergie?

Er is een verschil tussen coeliakie en een tarwe-allergie. Coeliakie is een auto-immuunziekte, terwijl een tarwe-allergie een reactie van het immuunsysteem op tarwe is. Mensen met een tarwe-allergie kunnen een allergische reactie krijgen als ze tarwe eten, terwijl mensen met coeliakie een reactie krijgen op gluten, dat in veel voedingsmiddelen voorkomt.

De symptomen van een tarwe-allergie kunnen vergelijkbaar zijn met die van coeliakie, waaronder diarree, buikpijn en huiduitslag. Mensen met een tarwe-allergie moeten tarwe en alle producten vermijden die tarwe bevatten.

Conclusie

Glutenintolerantie of coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen gluten kan verdragen. Het kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder diarree, opgeblazen gevoel en huiduitslag. Er is geen genezing voor coeliakie, maar het kan worden gecontroleerd door een glutenvrij dieet te volgen. Mensen met een tarwe-allergie moeten tarwe en alle producten vermijden die tarwe bevatten. Als u vermoedt dat u glutenintolerantie heeft, neem dan contact op met uw arts voor advies.