Hoe we ons eigen gedrag kunnen sturen

Hoe we ons eigen gedrag kunnen sturen

Onze hersenen hebben de neiging om ons te programmeren om bepaalde dingen te doen en ons gedrag te sturen op basis van vaste patronen en gewoonten. Dit kan ons soms in de weg staan en ons in situaties brengen waarin we onze doelen niet bereiken, ons niet goed voelen of niet in staat zijn om ons volledige potentieel te benutten. Gelukkig zijn er manieren om ons eigen gedrag te sturen en te veranderen.

Hoe ons brein ons gedrag beïnvloedt

Ons brein speelt een belangrijke rol in het bepalen van ons gedrag. De hersenen verwerken informatie van onze zintuigen en sturen signalen naar de rest van het lichaam om acties uit te voeren. Het probleem is dat deze signalen soms niet in overeenstemming zijn met wat we willen of wat we weten dat het beste voor ons is.

Bijvoorbeeld, als we gestrest zijn, kan ons brein ons ertoe aanzetten om junkfood te eten in plaats van gezond voedsel te kiezen. Dit komt omdat junkfood de hersenen een kortstondige boost van plezier geeft, waardoor we ons beter voelen. Het probleem is dat het eten van junkfood op de lange termijn ons lichaam kan schaden.

Onze hersenen werken op een manier die bekend staat als "conditionering". Dit betekent dat als we een bepaald gedrag herhalen, ons brein dat gedrag zal associëren met bepaalde beloningen of straffen. Bijvoorbeeld, elke keer als we snacken terwijl we tv kijken, beloont ons brein ons met een kortstondige boost van plezier. Hierdoor kan het snacken terwijl we tv kijken een gewoonte worden.

Manieren om ons eigen gedrag te sturen

1. Stel doelen en maak een plan

Om ons eigen gedrag te sturen, moeten we weten wat we willen bereiken. Stel doelen voor jezelf en maak een plan om deze doelen te bereiken. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en een haalbaar plan te maken. Begin met kleine stapjes en werk geleidelijk aan naar je doel toe.

2. Houd een dagboek bij

Houd een dagboek bij van je gedrag om inzicht te krijgen in de gewoonten die je moet veranderen. Schrijf op wat je doet, wat je voelt en waarom je bepaalde keuzes maakt. Zo kun je patronen ontdekken en aanwijzingen vinden voor het veranderen van je gedrag.

3. Verander je omgeving

Soms is onze omgeving de oorzaak van ons gedrag. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om te studeren omdat je huis vol afleidingen is, verander dan je omgeving. Ga naar de bibliotheek of een rustig café om te studeren. Als je wilt afvallen, haal dan geen junkfood in huis.

4. Beloon jezelf

Beloon jezelf voor het behalen van doelen en voor het veranderen van ongewenst gedrag. Geef jezelf kleine cadeautjes, zoals een massage of een avondje uit, om jezelf te motiveren om door te gaan met het gewenste gedrag.

5. Visualiseer succes

Visualiseer jezelf als succesvol en gedisciplineerd. Verbeeld jezelf bijvoorbeeld als een toegewijde sporter die elke dag traint, of als een gezond en gelukkig persoon die goede keuzes maakt voor zijn of haar lichaam en geest. Dit kan helpen om jezelf te motiveren om je eigen gedrag te sturen in de richting van deze visie.

Conclusie

Het veranderen van ons eigen gedrag kan uitdagend zijn, maar het is zeker mogelijk. Door ons bewust te worden van de manier waarop ons brein werkt en door middel van planning en discipline kunnen we onze gewoonten veranderen en ons gedrag sturen in de richting van onze doelen en dromen.