Zijn e-sporters net zo fit als Olympische atleten?

Sociologie

Introductie

E-sports is een steeds populairder wordende vorm van entertainment waarbij teams van professionele gamers het tegen elkaar opnemen in georganiseerde toernooien. Maar hoe fit zijn deze e-sporters eigenlijk? Zijn ze net zo fit als Olympische atleten?

Definitie van fitheid

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst kijken naar wat we onder fitheid verstaan. Fitheid wordt over het algemeen beschreven als het vermogen van het lichaam om fysieke inspanning te leveren. Hierbij wordt gesproken van lichamelijke fitheid. Mentaal fit zijn betekent dan weer dat iemand in staat is om mentale uitdagingen aan te gaan en zichzelf te focussen.

Om fitheid te bepalen kijken we vaak naar verschillende factoren zoals het uithoudingsvermogen, de kracht, het gewicht, de BMI en de sportprestaties.

Fitheid van Olympische atleten

Olympische atleten staan bekend om hun uitstekende fysieke fitheid. Het zijn getrainde atleten die jarenlang hard werken om topprestaties neer te zetten op het hoogste niveau. Ze zijn zowel mentaal als lichamelijk sterk en hebben een enorme discipline en doorzettingsvermogen.

Olympische atleten trainen dan ook dagelijks en worden begeleid door een team van professionals, waaronder trainers, coaches, voedingsdeskundigen en fysiotherapeuten. Alles wordt in het werk gesteld om de atleten in topvorm te krijgen en te houden.

Fitheid van e-sporters

E-sporters worden vaak afgeschilderd als luie gamers die alleen maar achter hun computer zitten te spelen. Maar is dat wel echt zo?

E-sporters zijn vaak jonge mannen en vrouwen die vele uren per dag trainen om hun vaardigheden te verbeteren. Ze moeten snel kunnen denken, strategisch kunnen handelen en hun reactietijd moet ook van hoog niveau zijn. Het belang van mentale fitheid mag hierbij niet onderschat worden.

E-sporters hebben dan wel geen spectaculaire fysieke prestaties, maar ze moeten toch een bepaalde mate van fitheid hebben om de game op topniveau te kunnen spelen. Het trainen van de oog-handcoördinatie en het hebben van een goede zithouding zijn bijvoorbeeld belangrijke elementen hierbij.

Hoe verhouden e-sporters zich tot Olympische atleten?

Het is moeilijk om e-sporters te vergelijken met Olympische atleten. Het zijn twee totaal verschillende disciplines. Toch kunnen we zeggen dat e-sporters wel degelijk een bepaalde mate van fitheid hebben. Het is wellicht niet te vergelijken met de Olympische prestaties, maar het is zeker geen luie bezigheid.

E-sporters moeten zich ook aan een strikt dieet houden en genoeg rust nemen om op topniveau te kunnen presteren. Daarnaast worden professionele e-sporters ook begeleid door een team van professionals om hun conditie op topniveau te houden.

Conclusie

Hoewel e-sporters niet dezelfde fysieke prestaties leveren als Olympische atleten, hebben ze zeker een bepaalde mate van fitheid nodig om hun discipline op topniveau te kunnen beoefenen. Het belang van mentale fitheid mag bij e-sports ook zeker niet onderschat worden.

Het vergelijken van e-sporters en Olympische atleten is dan ook niet helemaal eerlijk. Beide disciplines vereisen een andere vorm van fitheid. Maar we kunnen wel zeggen dat e-sporters absoluut geen luie gamers zijn.