Maankoek

Maankoek
Maankoek
Traditionele maankoek
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 月饼
Traditioneel 月餅
Pinyin yuèbĭng
Jyutping (Standaardkantonees) jyut6 beng2
Zhuyin ㄩㄝˋ ㄅ一ㄥˇ
Engels mooncake
Standaardkantonees Yuut Peng
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Yut Peng
Dapenghua Yiet Peng
Bao'an-Hakka ngiet8 biang3
Hongkong-Hakka niet8 biang3
Dongguanhua nget8 biang3
Meixianhua nget8 biang3
Peng'im (Chaozhouhua) ghuet8 bian2
Minnanyu go̍eh-piáⁿ
Mindong nguŏk-biāng
Shanghainees
Sichuanhua Yuh Bing
Andere benamingen maan, taart

Een maankoek is een Chinees gebak dat alleen in de maanden september en oktober gegeten wordt. Midherfstfeesten kunnen nooit gevierd worden zonder maankoeken. Maankoeken koopt men zelf of men krijgt ze cadeau van de werkgever. Liefhebbers bewaren ze in de koelkast of diepvriezer, zodat ze nog een paar maanden meegaan. De traditionele maankoeken zijn rond en hebben een diameter van tien centimeter, een hoogte van vier tot vijf centimeter en een goudbruine kleur als een croissantje. De traditionele maankoeken worden in de oven gebakken en de moderne varianten worden soms niet gebakken. De vulling is traditioneel lotuszaadpasta of rodebonenpasta.

Maankoeken zijn in verschillende varianten en kleuren verkrijgbaar. De vulling van de koeken verschilt ook. De meestvoorkomende vulling is eigeel van gezouten eendenei. Maankoeken worden zelden in één keer opgegeten, maar in kleine partjes, waarvan iedereen een partje krijgt. Chinese thee wordt hierbij vaak gedronken.

Oorsprong

Aan het einde van de Yuan-dynastie stopten Chinezen briefjes in maankoeken om elkaar te vertellen wanneer ze de Mongoolse Yuan-dynastie omver zouden werpen. Het werd bedacht door Liu Bowen uit de Chinese provincie Zhejiang. Hij was adviseur van de Chinese rebel Zhu Yuanzhang die in de groep van rode hoofddoeken hoorde. Op het briefje in de maankoek stond vermeld: "Op de vijftiende van de achtste maand gaan we de Mongolen doden/八月十五殺韃子". De Mongolen werden met succes omvergeworpen en er kwam weer een nieuwe Han-Chinese dynastie, de Ming-dynastie. Zhu Yuanzhang werd de eerste keizer en de grondlegger van deze dynastie.

Mediabestanden