Aggtelek

In dit artikel gaan we Aggtelek vanuit verschillende perspectieven analyseren, waarbij we de impact ervan op de hedendaagse samenleving en de relevantie ervan op verschillende gebieden onderzoeken. Vanaf het ontstaan ​​tot de evolutie door de jaren heen heeft Aggtelek een sleutelrol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven. Via een multidisciplinaire aanpak zullen we de verschillende facetten van Aggtelek aanpakken, waarbij we de invloed ervan op cultuur, economie, politiek en technologie analyseren. Daarnaast zullen we het belang van Aggtelek in de huidige context onderzoeken en nadenken over de rol ervan bij het opbouwen van een duurzame en inclusieve toekomst.

Aggtelek
Plaats in Hongarije Vlag van Hongarije
Wapen van Aggtelek
Aggtelek (Hongarije)
Aggtelek
Situering
Comitaat Borsod-Abaúj-Zemplén
Coördinaten 48° 28′ NB, 20° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 43.81 km²
Inwoners
(2001)
628
(14.33 inw./km²)
Hoogte 330 m
Overig
Postcode 3759
Netnummer 48
Website Officiële website
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Aggtelek is een dorp en gemeente in het Hongaarse comitaat Borsod-Abaúj-Zemplén, in het noordoosten van het land, tegen de grens van de Slowaakse regio Košice. Het dorp heeft 628 inwoners (2001).

Geografie

Het dorp is gelegen in een landbouwenclave in een bosrijke omgeving.

Aggtelek is hoofdzakelijk bekend door de hoofdingang van de Baradlagrot, een druipsteengrot van een totale lengte van 26 km, die op de Werelderfgoedlijst staat.

Tevens is Aggtelek bekend door het Nationaal Park Aggtelek, wat een onderdeel vormt van de Slowaakse Karst, wat tevens op de werelderfgoedlijst staat. Het hoofdkantoor van het park bevindt zich in het nabijgelegen dorp Jósvafő.

Geschiedenis

Het gebied werd bewoond sinds de oudheid, echter na de Mongoolse invasie van Hongarije was het gebied voor een tijd lang verlaten. De naam van het dorp werd voor het eerst genoemd in 1295 als Ogogteluk.

In 1858 verwoestte een brand het dorp. Gedurende de Tweede Wereldoorlog lag Aggtelek nabij de frontlinies, wat nog meer schade teweegbracht.

Zie de categorie Aggtelek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.