Alfred Ronse

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen

Alfred Jean Pierre Ronse (Brugge, 4 maart 1835 - 23 januari 1914) was schepen van Brugge, lid van de provincieraad van West-Vlaanderen en volksvertegenwoordiger.

Alfred Ronse

Levensloop

Ronse deed middelbare studies onder meer bij de jezuïeten in Doornik. Hij studeerde wijsbegeerte en letteren in Leuven en rechten in Parijs en Bonn. Hij was gehuwd met Joséphine Liebaert. Hij was de zoon van de uit Torhout afkomstige Brugse advocaat Pierre Ronse (1800–1887). Hij was de vader van Alfred Ronse junior (1876-1962), voorzitter van de provincieraad van West-Vlaanderen, burgemeester van Gistel en befaamd molinoloog.

Stadsbestuurder

In 1872 werd Ronse verkozen tot gemeenteraadslid van Brugge en in 1876 tot schepen, met de portefeuille Openbare Werken. Hij werkte nauw samen met burgemeester Amedée Visart de Bocarmé en was met hem een van de voorvechters van het project Brugge-Zeehaven.

Hij behoorde tot de groep neogotische kunstliefhebbers die de restauratie van Brugge en de zorg voor monumenten op gang bracht. Hij lag aan de basis van het verlenen vanaf 1877 van toelagen door de stad voor herstellingen aan niet-beschermde monumenten.

Voor de uitbreiding van de stad, in het vooruitzicht van de nieuwe haven, gaf hij aan de Duitse stedenbouwkundige Hermann-Josef Stübben de opdracht een nieuwe wijk te ontwerpen ten noorden van de historische binnenstad, namelijk Kristus-Koning. Het Stübbenkwartier in die wijk is naar hem genoemd.

Volksvertegenwoordiger

In 1880 werd hij verkozen tot lid van de provincieraad van West-Vlaanderen en op 8 juli 1884 tot volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Brugge ter vervanging van de net verkozen Léon Ruzette, die provinciegouverneur werd. Hij was in het parlement vooral pleitbezorger voor Zeebrugge en voor openbare werken in het arrondissement Brugge.

Bidprentje van Alfred Ronse (1914)

Functies

Uit hoofde van zijn mandaten was Ronse actief in het verenigingsleven en de ondernemerswereld:

Hij nam ontslag als provincieraadslid in 1884, als volksvertegenwoordiger in 1900 en als schepen in 1903.

Publicaties

Literatuur

Externe link