Alpes Maritimae

In de wereld van vandaag is Alpes Maritimae op verschillende gebieden steeds belangrijker geworden. Of het nu gaat om technologie, politiek, cultuur of enig ander aspect van het dagelijks leven, Alpes Maritimae is een relevant onderwerp geworden dat de aandacht en interesse van een groot aantal mensen over de hele wereld trekt. Van de impact ervan op de samenleving tot de implicaties ervan voor de toekomst, Alpes Maritimae is een bron van debat en reflectie geworden, die eindeloze meningen en perspectieven voortbrengt. In dit artikel zullen we het belang van Alpes Maritimae en de invloed ervan op onze huidige realiteit diepgaand analyseren.

Alpes Maritimae
Romeinse provincie
Alpes Maritimae
Jaar inlijving 14 v.Chr.
Hoofdplaats Cemenelum
Huidig land Vlag van Italië Italië
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Alpes Maritimae was in de oudheid een Romeinse provincie. Het was een van de drie miniprovincies in de Alpen: de andere twee waren Alpes Cottiae (in het midden) en Alpes Poeninae (in het noorden), gelegen tussen Gallia Narbonensis en Italia.

De provincie werd in het jaar 14 gesticht door Augustus. Haar hoofdstad was Cemenelum, nu de buurt Cimiez in Nice. Tot 63 n.Chr. werd de provincie bestuurd door een prefect uit de ridderstand. Hierna werd het een keizerlijke provincie, bestuurd door een door de keizer benoemde procurator. Onder Diocletianus werd de provincie uitgebreid met delen van Gallia Narbonensis en Alpes Cottiae en ingedeeld onder het diocees Viennensis. De hoofdstad verhuisde van Cimiez naar Embrun, een grote Gallo-Romeinse stad in de Alpen.

De provincie was van strategisch belang omdat ze op de Via Julia Augusta lag, een belangrijke doorgangsroute tussen de provincie Gallia Narbonensis en Italia.

Referenties

  • Premium Service, Encyclopaedia Britannica. (2006), "Alps", Encyclopaedia Britannica. URL bezocht op 10 januari 2006.
  • Lendering, J. (2006?), "Provinces (Roman)", www.livius.org. URL bezocht op 10 januari 2006.
  • Verschillende auteurs. (2004-2006), "Alpes Maritimae", de.wikipedia.org. URL bezocht op 10 januari 2006.
  • Verschillende auteurs. (2005-2006), ""Alpes Maritimae", en.wikipedia.org. URL bezocht op 10 januari 2006.