Dacia (Romeinse provincie)

In dit artikel zullen we Dacia (Romeinse provincie) onderzoeken om ons te verdiepen in de betekenis, impact en relevantie ervan in de huidige context. Dacia (Romeinse provincie) is een onderwerp dat door de geschiedenis heen grote belangstelling heeft gewekt en op verschillende gebieden debatten, onderzoek en reflecties heeft gegenereerd. Op deze pagina's zullen we de verschillende perspectieven op Dacia (Romeinse provincie) analyseren, evenals de implicaties die dit heeft voor de hedendaagse samenleving. Vanaf de oorsprong tot de mogelijke toekomstige ontwikkelingen probeert dit artikel een alomvattende visie op Dacia (Romeinse provincie) te bieden, met als doel de kennis te verrijken en kritische reflectie over dit onderwerp aan te moedigen.

Dacia
Romeinse provincie
Dacië in het Romeinse Rijk (116 n.Chr.).
Dacië in het Romeinse Rijk (116 n.Chr.).
Jaar inlijving 106
Hoofdplaats Sarmizegetusa
Huidig land Vlag van Roemenië Roemenië
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk
Grenzen van het Romeinse Rijk - Dacië
Werelderfgoed cultuur
Dacia
Land Vlag van Roemenië Roemenië
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1718
Inschrijving 2024 (46e sessie)
Castra Micia in Vețel
Castra Micia in Vețel
Castra Buridava in Râmnicu Vâlcea
Castra Buridava in Râmnicu Vâlcea
UNESCO-werelderfgoedlijst

Dacia was sinds 106 n.Chr. een provincia van het Romeinse Rijk, nadat Trajanus het koninkrijk Dacië tijdens de Dacische Oorlogen op de Daciërs had veroverd.

De Romeinen verloren in het jaar 275 n.Chr hun greep op het gebied.

Geschiedkundigen schatten in dat er ten tijde van de Romeinse bezetting tussen de 650.000 en de 1.200.000 mensen in het gebied woonden.[1]

De Daciërs woonden vooral in Transsylvanië en het westen van Walachije. De verwante Geten woonden in Oost-Walachije en de Dobroedzja. De eveneens verwante Karpen, naar wie volgens sommigen de Karpaten zijn genoemd, leefden in Moldavië, dat zich niet door Rome liet onderwerpen.

Romeins Dacië
Zie de categorie Roman Dacia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.