Amsweer

In de wereld van vandaag heeft Amsweer een ongekende relevantie verworven. Of het nu komt door de impact ervan op de samenleving, de invloed ervan in de zakelijke omgeving of het belang ervan in het dagelijks leven van mensen, Amsweer is een onderwerp van voortdurend debat en discussie geworden. Vanaf het ontstaan ​​tot aan de huidige evolutie is Amsweer het onderwerp geweest van studie en analyse door experts uit verschillende gebieden. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Amsweer, van de implicaties ervan in het dagelijks leven tot de impact ervan op mondiaal niveau. Door middel van een gedetailleerde en diepgaande blik proberen we de rol die Amsweer speelt in onze moderne wereld beter te begrijpen en hoe deze een integraal onderdeel van onze realiteit is geworden.

Amsweer
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Amsweer (Groningen)
Amsweer
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Eemsdelta
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 54′ OL
Woonplaats (BAG) Meedhuizen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Amsweer is een gehucht op een kleine wierde in de gemeente Eemsdelta, net ten zuiden van het Eemskanaal.

Op de wierde bevond zich vroeger een drinkwatervijver of dobbe die nooit droog viel. In die vijver zaten drie gemetselde putten, die de zusterputten of jufferputten werden genoemd. Deze putten leverden smakelijk drinkwater op, dat bijzonder welkom was in droge zomers, wanneer het water in de omliggende sloten begon te verzilten. Drie vrijgezelle dames die samen een huis bewoonden, zouden de putten hebben gebouwd. Bij de putten stond omstreeks 1820 een schoolgebouwtje. De putten zijn in 1911 gedempt.

De wierde wordt voor het eerst genoemd als Omptsweer (1448) en Amptesweer (1449), wellicht in de betekenis 'de wierde van het ambt (hier kennelijk: het Oosterambt van Fivelingo)'.

Ongeveer 2 kilometer ten noorden van Amsweer, in de wijk Tuikwerd, staat de buitenplaats Vliethoven. Vanuit Amsweer is de buitenplaats door de aanwezigheid van het Eemskanaal alleen via een lange omweg te bereiken via Opwierde.

Amsweer vormde een afzonderlijke eed binnen het Dorpsterzijlvest. Een groot deel van het dorpsgebied waterde samen met Tuikwerd door het sluisje Flikkebuil af op het Damsterdiep. De belangrijkste watergang was de Oude Leesk, die onder verantwoordelijkheid van het zijlvest viel.[1] In 1843 werd aan het Damsterdiep de windmolen van de Flikkezijlsterpolder gebouwd. Na de aanleg van het Eemskanaal werd in 1868 voor het gebied ten zuiden van dit kanaal de Amsweerderpolder gesticht.

Zie ook

Amsweer gezien vanuit het zuidoosten vanaf de Holeweg
Amsweer gezien vanuit het zuidoosten vanaf de Holeweg

Zie ook

Referenties

  1. B.W. Siemens, 'Het generale zijlvest der Drie Delfzijlen', in: Groningse Volksalmanak (1954), p. 118-152, hier p. 138. Het zuidelijk deel van Amsweer behoorde echter tot het Farmsumerzijlvest, dat hier direct aan Tuikwerd grensde.