In dit artikel gaan we Anep-Aneta vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven verkennen. Anep-Aneta is een onderwerp dat door de geschiedenis heen onderwerp van debat en reflectie is geweest, waardoor tegenstrijdige meningen zijn voortgekomen en de interesse van zowel experts als fans is gewekt. In deze zin zullen we ons verdiepen in de verschillende dimensies van Anep-Aneta, waarbij we onder meer de impact ervan op de samenleving, de relevantie ervan op academisch gebied en de invloed ervan op de populaire cultuur analyseren. Door deze verkenning willen we een alomvattende visie bieden op Anep-Aneta, waarbij we ons verdiepen in de betekenis, de implicaties ervan en de plaats ervan binnen de hedendaagse realiteit.
Anep-Aneta was gedurende de Tweede Wereldoorlog een Nederlands persagentschap dat opereerde vanuit Londen. Het agentschap was opgezet door Adriaan Pelt, hoofd van de Regeringspersdienst, later Regeringsvoorlichtingsdienst, als vrije tegenhanger van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) dat in Nederland actief bleef onder Duits toezicht.
Het persagentschap begon met haar werkzaamheden één week na de bezetting van Nederland. Het agentschap had kantoren in het gebouw van het Engelse ministerie van Informatie, bij Reuters Londen, in Willemstad (Curaçao), Paramaribo (Suriname) en in Lissabon.