Angleur

In het artikel van vandaag willen we het onderwerp Angleur diepgaand onderzoeken. Door de geschiedenis heen heeft Angleur een fundamentele rol gespeeld op verschillende gebieden, van politiek tot wetenschap, cultuur en kunst. Het is een onderwerp dat aanleiding heeft gegeven tot debat en controverse, maar ook een bron van inspiratie en innovatie is geweest. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten analyseren die verband houden met Angleur, van de oorsprong ervan tot de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Met interviews met experts, recent onderzoek en persoonlijke reflecties zullen we ons verdiepen in de opwindende wereld van Angleur om de relevantie en invloed ervan in de hedendaagse wereld beter te begrijpen. Mis deze fascinerende rondleiding door Angleur niet!

Angleur
Deelgemeente in België Vlag van België
Angleur (België)
Angleur
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Vlag Luik (stad) Luik
Fusie 1977
Coördinaten 50° 37′ NB, 5° 36′ OL
Algemeen
Oppervlakte 15,02 km²
Inwoners
(01/01/2020)
10.882
(724 inw./km²)
Overig
Postcode 4031
Netnummer 04
NIS-code 62063(H)
Oude NIS-code 62002
Detailkaart
Kaart van Angleur
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Angleur is een plaats in de Belgische provincie Luik en sinds 1977 een deelgemeente van de stad Luik. Ze is gelegen aan de voet van een helling ten zuidwesten van Luik, op de linkeroever van de Ourthe voordat deze in de Maas uitkomt. Het lager gelegen deel van de gemeente omvat onder meer de buurten Rénory en Kinkempois en daar staat ook station Angleur. Het hoger gelegen deel van de gemeente omvat Sart-Tilman, waar zich het Liege Science Park bevindt. In Angleur is overigens op 24 juli 2019 de hoogste temperatuur tot dan toe in België gemeten, namelijk 40.2 °C, maar het was een dag later in Begijnendijk alweer warmer met 41,8 °C.

Bezienswaardigheden

Er staan in het lagere deel van de gemeente twee kastelen:

Natuur en landschap

Angleur ligt nabij de monding van de Ourthe in de Maas. De wijk Kinkempois ligt aan de Maas terwijl de kom van Angleur zich in de vallei van de Ourthe bevindt. Ook de aanzet van het (nimmer voltooide) Ourtekanaal ligt in Angleur. Direct ten zuiden van Angleur vindt men een steile helling naar de hoogvlakte die op ruim 200 meter hoogte ligt.De hoogte aan de Sint-Remigiuskerk bedraagt 67 meter.

Nabijgelegen kernen

Sart-Tilman, Embourg, Grivegnée, Chênée, Fétinne, Cointe in Luik (stad)

Zie de categorie Angleur van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.