Bernisse (gemeente)

Het belang van Bernisse (gemeente) in onze hedendaagse samenleving valt niet te ontkennen. Sinds de oudheid heeft Bernisse (gemeente) een cruciale rol gespeeld in de evolutie van de mensheid. Of het nu gaat om een ​​studieonderwerp in verschillende academische disciplines, als protagonist van sociale bewegingen of als emblematisch figuur in de populaire cultuur, Var1 heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis van de wereld. De invloed ervan strekt zich uit tot alle aspecten van het leven, van politiek tot economie, via wetenschap, kunst en technologie. In dit artikel zullen we ons verdiepen in het fascinerende universum van Bernisse (gemeente), de impact ervan op verschillende gebieden van het moderne leven onderzoeken en nadenken over de relevantie ervan in de toekomst.

Bernisse
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Bernisse (Zuid-Holland)
Bernisse
Situering
Land Nederland
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Coördinaten 51° 50′ NB, 4° 14′ OL
Algemeen
Inwoners 12.384
Hoofdplaats Abbenbroek
Belangrijke verkeersaders N218
Overig
Postcode(s) 3211, 3212, 3214, 3216, 3218, 3227
Netnummer(s) 0181
CBS-code 0568
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.gemeentebernisse.nl
Detailkaart
Kaart van Bernisse
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Bernisse en omgeving

     Gemeentegrenzen

     Wijkgrenzen

     Buurtgrenzen

     Autosnelweg

     Secundaire weg

     Spoorweg

 

██ Geselecteerde gemeente

██ Bebouwd gebied

██ Bos of park

██ Binnenwater, rivier of kanaal

Topografische gemeentekaart van Bernisse, sep. 2014

Bernisse (uitspraak) was een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telde 12.384 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS) en had een oppervlakte van 68,47 km² (waarvan 12,35 km² water). De gemeente maakte deel uit van het samenwerkingsverband Stadsregio Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Op 1 januari 2015 is de gemeente opgegaan in de nieuwe gemeente Nissewaard.

Kernen

Abbenbroek (gemeentehuis), Biert, Geervliet, Heenvliet, Oudenhoorn, Simonshaven en Zuidland.

Geschiedenis

De gemeente Bernisse ontstond op 1 januari 1980 door samenvoeging van de gemeenten Abbenbroek, Oudenhoorn en Zuidland en delen van de gemeenten Geervliet (inclusief Simonshaven) en Heenvliet. De gemeente ontleent haar naam aan de voormalige rivier de Bernisse, die de gemeente doorsnijdt. In het gemeentewapen wordt dit water gesymboliseerd door de blauwe paal in een zilveren vlak. In 2012 deed de gemeenteraad het verzoek te fuseren met de gemeente Spijkenisse. Na een moeilijke stemming in de gemeenteraad werd uiteindelijk besloten om per 1 januari 2015 samen te gaan met Spijkenisse. De nieuwe gemeente kreeg de naam Nissewaard.[1] Op 19 november 2014 werden in beide oude gemeenten gemeenteraadsverkiezingen gehouden voor de nieuwe gemeente Nissewaard.

Hoewel Oudenhoorn ook deel ging uitmaken van de nieuwe samenstelling werden vanwege de grote hoeveelheid kritiek op de samenvoegingsplannen vanuit het overgrote deel van de bewoners van deze plaats besprekingen gevoerd tussen de gemeente Bernisse en de gemeente Hellevoetsluis over het aansluiten van Oudenhoorn met Hellevoetsluis. Op 1 januari 2018 zorgde een grenscorrectie ervoor dat Oudenhoorn niet meer onder Nissewaard viel, maar onder de gemeente Hellevoetsluis. De gemeente Hellevoetsluis fuseerde op 1 januari 2023 met de gemeentes Brielle en Westvoorne tot een nieuwe gemeente Voorne aan Zee.

Recreatiegebied

Centraal gelegen is het recreatiegebied Bernisse, een water tussen het Spui en het voedingskanaal van het Brielse Meer dat vroeger de scheiding tussen de eilanden Voorne en Putten vormde. Rond 1970 worden de eerste plannen gemaakt vanuit Openbaar Lichaam Rijnmond om langs en rondom het oude riviertje de Bernisse een recreatiegebied aan te leggen, met als doel om de inwoners van de Rijnmond-regio ontspanning te kunnen bieden in de vorm van recreatie en natuur. Hierbij wordt het oude riviertje flink verbreed en verdiept. Ruim tien jaar later was het merendeel van het project gerealiseerd.

Het gebied is ruim 300 hectare groot, is gevormd door diverse plassen waarin en waarop gevist, gesurft, gezwommen en gevaren kan worden. Motorbootvaart is niet toegestaan. Er zijn speciale strandjes, trailerhellingen en aanlegsteigers gemaakt. Voor vogelliefhebbers is dit een prachtig gebied.

Zetelverdeling gemeenteraad

Zetelverdeling
Partij 1990 1994 1998 2002 2006 2010
Lokaal Onafhankelijk Bernisse - - - - 3 6
VVD 4 5 5 5 4 3
D66/PvdA - - - - - 3
CDA 5 4 4 5 4 3
PvdA 4 3 4 3 3 -
D66 2 3 2 2 1 -
Totaal 15 15 15 15 15 15

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
 Brielle       Rotterdam        
           
 Hellevoetsluis   Spijkenisse 
           
 Goeree-Overflakkee              Korendijk 

Media

Monumenten

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, en een oorlogsmonument, zie:

Zie ook

Referenties

Zie de categorie Bernisse van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.