Zuidland

In dit artikel zullen we de fascinerende geschiedenis van Zuidland verkennen, een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van zowel academici, wetenschappers als enthousiastelingen. Door de jaren heen heeft Zuidland een cruciale rol gespeeld in de samenleving en aanzienlijke veranderingen beïnvloed in de manier waarop we leven en de wereld om ons heen begrijpen. Vanaf zijn bescheiden begin tot zijn huidige impact heeft Zuidland een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis, en in dit artikel gaan we dieper in op zijn complexe en opwindende verhaal. Door middel van een gedetailleerde analyse en een diepgaande blik op de vele facetten ervan hopen we licht te werpen op dit onderwerp en onze lezers een alomvattend beeld te bieden.

Zuidland
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Zuidland (Zuid-Holland)
Zuidland
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Nissewaard Nissewaard
Coördinaten 51° 49′ NB, 4° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 18,23[1] km²
- land 17,49[1] km²
- water 0,74[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
6.205[1]
(340 inw./km²)
Woning­voorraad 2.729 woningen[1]
Overig
Woonplaats­code 1390
Foto's
Centrum
Centrum
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zuidland, in streekdialect Sland, is een dorp op het eiland Voorne-Putten, in de gemeente Nissewaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Zuidland telde per 1 januari 2023 6.205 inwoners; het aantal woningen bedroeg op 1 juli 2011 2237.

Geschiedenis

In documenten werd aan het einde van 13e eeuw over het latere Zuidland gesproken als de 'Heerlickheit Westenrijck'. In de middeleeuwen lag er een dorp dat Blinc- of Blenkvliet, maar ook Couwenhoven werd genoemd.[2] Er was in die tijd sprake van het bouwen van boerderijen en het pachten van land. Zuidland had een haven en aan rivier Bernisse wordt in 1368 't Schippershuus gebouwd. Zuytlant kreeg tolrechten en stapelmarktrechten en profiteerde zo de eeuwen daarna mee van het succes van de steden Geervliet en Brielle. Zuytlant bleef echter bescheiden van omvang en ontving nooit stadsrechten.

Zuidland was tot 1980 een zelfstandige gemeente. In dat jaar vormde het met de plaatsen Abbenbroek, Geervliet, Oudenhoorn, Simonshaven, Biert en Heenvliet de gemeente Bernisse. In 2015 ging die gemeente op haar beurt met Spijkenisse op in de gemeente Nissewaard.

Openbaar vervoer

Zuidland was tot in 1966 opgenomen in het tramnetwerk van de RTM op Voorne-Putten. In Zuidland bevond zich een station. De straatnaam "Het Perron" verwijst nog naar deze halte, waarvan de plek van het stationnetje nog gedeeltelijk zichtbaar is. De lijn werd opgeheven vanwege de opkomst van het busvervoer en autoverkeer.

Buslijn 106 verzorgt een frequente verbinding met Rozenburg, Hellevoetsluis en Spijkenisse.

Bezienswaardigheden

Het schip en het koor van de hervormde kerk, die gerestaureerd werden in 1919, dateren uit het begin van de 16e eeuw, de toren uit de tweede helft van de 15e eeuw.

De Arend is een stenen stellingkorenmolen uit 1844. De molen is maalvaardig en wekelijks geopend voor bezoekers.

Monumenten

Een deel van Zuidland is een beschermd dorpsgezicht.

Zie ook:

Bekende inwoners

Zie ook

Zie de categorie Zuidland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.