Briel (Buggenhout)

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen Briel / Den Briel
Plaats in België Vlag van België
Briel (België)
Briel
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Buggenhout / Dendermonde
Coördinaten 51° 2′ NB, 4° 11′ OL
Algemeen
Inwoners 1500
Hoogte 5 m
Detailkaart
Briel (Oost-Vlaanderen)
Briel Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Den Briel of Briel is een woonkern gelegen aan de Schelde, tussen Baasrode en Sint-Amands, in de provincie Oost-Vlaanderen, op enkele kilometers van Dendermonde.

Geografie

Het grondgebied van Den Briel strekt zich uit over twee gemeenten. Het noordwestelijk deel behoort bij Baasrode, dat sinds de fusies van 1976 deelgemeente is van Dendermonde. Het oosten en zuiden van de parochie is van oudsher deel van de gemeente Buggenhout.

Qua grondgebied en inwoneraantal is het Buggenhoutse aandeel overtreffend.

De bewoningskern bestaat uit twee delen:

De provinciale weg tussen Mechelen en Dendermonde doorkruist den Briel van oost naar west, net als de buiten dienst genomen spoorlijn Antwerpen-Puurs-Dendermonde.

Den Briel wordt bij de Denderstreek en het Land van Dendermonde gerekend en is vooral bekend om zijn ligging aan de Schelde. Het is voor velen het eindpunt van de recreatieve Scheldedijkroute, een fietsroute van Bornem naar Buggenhout langs de Schelde.

Zicht op de schelde vanop de dijk van Den Briel

Geschiedenis

Waarschijnlijk is het huidige Den Briel de oudste bewoningskern van de regio Baceroth, die zich uitstrekte van Vlassenbroek tot Mariekerke. Het gebied heette toen Cuytelghem, Den Briel was er een deel van. Later verdween de benaming Cuytelghem en het gehele gebied werd Briel genoemd.

De noodkerk uit 1949, gelegen op grondgebied Baasrode

Die oude kern had een eigen parochie, getuige daarvan zijn de Brielkapel en het Cruysvelt. Die parochie verdween in de vroege middeleeuwen. Pas in 1942, na enkele mislukte pogingen, kwam er weer een parochie. Bij de oprichting van de parochie woonden ongeveer 600 Baasrodenaren en 800 Buggenhoutenaren in Den Briel; dat was respectievelijk een elfde en een achtste deel van de bevolking van die gemeenten. De benoeming van de eerste pastoor kwam er pas in maart 1949. Hij startte de bouw van de voorlopige kerk, die ingezegend werd op 16 oktober 1949.

De bouw van een definitieve kerk werd nooit begonnen. Daarom bleef de voorlopige kerk in gebruik tot op heden. Zij werd in de jaren 80 wel uitgebreid met twee zijbeuken.

Bezienswaardigheden

Bron

Vlag van Buggenhout · · Sjabloon bewerken Plaatsen in de gemeente Buggenhout Wapen van Buggenhout

Deelgemeenten: Buggenhout · Opdorp
Overige dorpen en gehuchten: Opstal · Briel
Belgische gemeenten · Arrondissement Dendermonde · Oost-Vlaanderen · Vlaanderen