Damascius

In de wereld van vandaag is Damascius een onderwerp dat de aandacht en belangstelling heeft getrokken van veel mensen op verschillende gebieden. Van politiek tot wetenschap, via cultuur en samenleving is Damascius een alomtegenwoordig en relevant element in het dagelijks leven geworden. Terwijl de wereld evolueert en verandert, blijft Damascius een centrale rol spelen in ons leven, en genereert het debatten, reflecties en acties die een directe impact hebben op onze realiteit. In dit artikel zullen we verschillende facetten van Damascius en de invloed ervan op verschillende aspecten van ons dagelijks leven onderzoeken, en een diepgaande en onthullende analyse bieden van het belang en de implicaties ervan op mondiaal niveau.

Damascius
Persoonsgegevens
Naam Δαμάσκιος
Geboren Damascus, ca. 462
Overleden Syrië, ca. 550
Land Byzantijnse Rijk
Sassaniden
Functie Scholarch
Oriënterende gegevens
Tijdperk Antieke filosofie
Stroming Neoplatonisme
Reactie op Epictetus, Aristoteles, Plato
Beïnvloed door Hermias, Ammonius, Heliodorus, Marinus van Neapolis, Zenodotus, Isidore van Alexandrië
Beïnvloedde Simplicius van Cilicië, Eulamius, Priscianus
Partij Academie van Athene
Belangrijkste werken
5e eeuw Kwesties en oplossingen aangaande de eerste beginselen
Portaal  Portaalicoon   Filosofie

Damascius (Oudgrieks: Δαμάσκιος, Damáskios) (Damascus ca. 462 - ca. 550) staat bekend als "de laatste Neoplatonist". Hij was de laatste scholarch van de Academie van Athene.

Hij werd waarschijnlijk geboren in Damascus, studeerde eerst in Alexandrië en verhuisde kort voor de dood van Proclus in 485 naar Athene. Hij keerde terug naar Alexandrië waar hij lezingen bijwoonde van Ammonius, maar kwam omstreeks 515 terug naar Athene om de leiding over te nemen van de door Plato gestichte Akademeia. Na de sluiting van de Academie trok hij zich korte tijd in Perzië terug met andere filosofen, onder wie Simplicius. Daar bleef hij een jaar, waarna hij naar Syrië trok waar hij ook stierf.

Hij was een van de heidense filosofen die in de eerste helft van de zesde eeuw werden vervolgd door Justinianus, waardoor hij werd gedwongen uit te wijken naar het Perzische hof van Khusro I. Na een paar jaar werd het hem toegestaan zich opnieuw binnen het Byzantijnse Rijk te vestigen. Zijn nagelaten werk bestaat uit drie commentaren op de werken van Plato en een metafysische tekst met de titel "ἀπορίαι καὶ λύσεις περὶ τῶν πρώτων ἀρχῶν" (Kwesties en oplossingen aangaande de eerste beginselen).

Zie ook